Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Creative megaworks 510d
Témaindító: zsolti1985, idő: Nov 12, 2011
akkor passz hogy mi lehet rossz
Átgondoltam: ha valamelyik dióda rövidzárként viselkedne a diódahídban, akkor tényleg kiégne a biztosíték. A hibát bizony a táppanelon kell keresni. Nyilván olyan alkatrész mehetett tönkre, ami melegszik.
Pontosabban tranzisztor(ok), vagy diódák. A bordára csavarozott alkatrészek vizsgálatával érdemes kezdeni. Egyszerűség jegyében keress diódát, azokat könnyebb megmérni. (persze ki kell forrasztani őket, mert a trafó miatt rossznak mérheted a jót is különben)
A panelt érdemes lenne alulról is lefotózni. Még egy kérdés: a nagy légmagos tekercs mellett is van egy fekete-piros vezetékpár. Vastagok. Azok hova mennek?
Jó reggelt!
Ez a kondi meg van repedve?Ellenőrizd az értékét kondimérővel vagy multiméterrel kondi állásban,ha kell cseréld.A kapcsi tápoknak van önrezgőkörük és ha egy érték nem passzol akkor átmehet zárlatba.
Szia. Az inkább egy varrisztor lehet ami a problémát is okozhatja. Rá kellene mérni, hogy zárlatos-e vagy nem.
A Szélén az összes bordára szerelt alkatrészt vizsgáld át.
Az a két vezeték megy tovább a hangszín panelra de ha azt lehúzom akkor is zárlat keletkezik. Tehát akkor a táp oldalon kell valaminek lennie ami rossz.
A nyákot is fényképezd le.Az eddigi képekből nem sokat tudunk kihámozni.Nem sok fura dolog van rajta.A félvezetők valamelyike rossz kell legyen.
Ahol pirossal jelöltem szerintem ott volt javítva és ahol feketével szerintem ott van a hiba.Diódazárlat kell legyen. Vedd ki a diódákat és mérd meg.
Amit a képen jelöltél jobb oldalt fent a sarokban ott kellene lenni egy RFP70N06 70A, 60V, 0.014 Ohm, N-Channel Power MOSFETs de nincs ott hanem csak átkötés van ahogy azt látod. A feketével jelölt részen pedig van egy IRF740 400V Single N-Channel HEXFET Power MOSFET. ---Akkor ez lehet rossz? Megvan van két egyenirányító.
IRF740 400V Single N-Channel HEXFET Power MOSFET ezt hogy lehetne megmérni hogy jó e?
Igaz hogy feteket még nem mértem de az adatlapján kéne írja a lábak közti értékeket,szerintem hasonlóan kell mérni a tranzisztorhoz.Szerintem mérj g-ről d-re és s-re majd fordítva.csak két irányba szabad mutasson olyan 300-900ig.
Még soha nem mértem tranzisztort se elmondod hogy kell?
A tranzisztor akkor jó ha: npn:b-ról mutat e-re meg c-ra
pnp:fordítva és másképp nem(hacsak nem speckó).De ami különleges azt feltüntetik az adatlapban. A fet is lényegében különleges tranzisztor.
Vagy a kiforrasztom a Fet-et és úgy helyezem áram alá akkor nem lesz baja másnak csak hogy megnézzem hogy ez e a hibás? Jó ötlet vagy inkább ne csináljam?
Fet nélkül nem lesz jó! De forraszd ki és mérd meg. Találtam itthon egy hasonló, jó fet-et és mindjárt megmérem.
De még mindig nemtudom hogy mérjem milyen állásba legyen a műszer? dióda vizsgálatba?
Én megmértem egyet és csak s-ről d-re mutat 390-et.Dióda állásba állítsd.
Na megmértem én is kiforrasztottam. Az a jelenség hogy mindegyik láb mindennel érintkezik 0. Tehát oda vissza. Akkor ez lehet a rossz. Miben találok ilyen Fet-et? Hátha lenne itthon.
Például más kapcsoló üzemű tápban vagy fet-es végfokban találhatsz,esetleg akkus fúróban,szabályzókban. Ha más típust találsz megmondom hogy helyettesítheted-e vele.
Gyakori ez a típus, vagy nem?
Üdv!
Bármiben találhatsz olyan FET-et. Ha szerencséd van, akkor az IRF640 is jó lehet helyette. A FET -ről annyit kell tudni, hogy ha diódavizsgálattal méred, akkor a G-S átmenet nem nyithat ki. A G-D átmenet sem nyithat ki. Ha növekményes MOS-FET (mint esetedben), akkor a D-S átmenet sem nyithat. Viszont: Az S-D (source-drain, ami amúgy 3. láb az S, második a D) nyithat, és nyitni is fog, és kb 300-500mV határnál, mert az ott egy antiparalell dióda a FET-be integrálva.
Elnézést, tévedtem! Az IRF640 nem jó a helyére!
Még csak annyit az egyértelműség kedvéért, hogy amit először mondunk betűt, oda kell tenni a + kivezetését a multiméternek. Tehát S-D átmenetet ha mérsz, akkor Source -on a + Drain -en a mínusz. Nem javaslom, hogy csak úgy kicseréld a FET-et és lesz ami lesz. Meg kéne mérni a szekunder oldali nagy áramú diódákat, hogy azok rendben vannak-e. Azok is fel vannak csavarozva a bordára, meg fogod találni őket, de kiforrasztva kell mérni, ez nagyon fontos.
Sajnos nem tudhatjuk, hogy ez egy push-pull táp-e vagy pedig flyback. A két nagyfeszültségű puffer push-pull topológiára enged következtetni. Elviekben elég lenne a 200V-os feszültségű FET, tehát jó lehetne az IRF640.
Hogy hol találni IRF740-et..? Én egyszer (egyszer!) láttam AT -s PC tápban. Ám én mégsem javaslom, mert vannak bizonyos önindukciós jelenségek, amik képesek a D-S feszültséget drasztikusan a nyugalmi állapot fölé emelni. Az a kék alkatrész szerintem is kondenzátor lehet, és nem termisztor vagy ilyesmi. Megtörtént már a cseréje?
Szucsip jól mondja.A kiégésnek oka van.
A kondi kivan cserélve. ezt a fet-et kellene valahogy megoldani.
Ha van otthon pc tápod nézd meg mi van benne.Ha kapsz valami hasonlót tedd fel és megmondom jó-e helyette.
Ha müxik kapok pontyot?
Nagyon remélem, hogy a kondit jó értékűre cserélted. Ismételten csak azt tudom mondani, hogy ne dőlj hátra a FET-re várva. Igen is tessék tovább menni az alkatrészvizsgálattal. Méregesd meg a szekunder oldali dupladiódákat! Ha nem akarsz annyit csavarozgatni, meg annyit méregetni, akkor van egy ötletem:
Vedd ki a trafót... (tudom, ez drasztikus dolog, de akkor is). Aztán a trafó szekunder kivezetései között mérj nyitófeszültségeket mindkét irányba (a nyákon!). Eleinte biztosan rövidzárat fog jelezni a műszer, tehát jó pár másodpercig rajta kell tartani a mérőszondákat, és ha a szekunderen nincs nagy gond, akkor a nyitófeszültség (amit a multiméter jelez) szépen növekedni fog, egész addig, míg a multiméter már 1--- -et nem fog jelezni. Aztán ismételd meg a mérést a másik irányba is, és ezt játszd el az összes szekunder kivezetés között. Ha minden OK, akkor valószínűleg rendben van a szekunder oldal.
Ha működni fog persze hogy adok pontot. Holnap tudom csak megnézni mert nincs itthon tápom csak anyuméknál. Majd holnap leírom milyen van benne vagy ha tudok ugyan ilyet venni a boltban akkor megpróbálom azzal.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |