Fórum témák
» Több friss téma |
Működik az első C nyelvű programom, mely részben "icserny úr" cikkei, részben,egy egynapos adatlap bogarászása után született meg. A program A/D konverziót végez. P1.1 analog be, melyre egy10k poti csatlakozik. Ha forgatom a potit (jobbra-balra) a Launchpad-on felváltva kapcsolnak be a ledek.
Remélem nem gond, hogy feltettem, de nagyon örülök neki.
Nagyon aranyos kis program, végre ott tartok, hogy már kezdem érteni Lenne is egy kérdésem: ez a sor mit jelent
__low_power_mode_0(); // LPM0 mód bekapcsolás Miért kapcsolod be a LPM-et? Nem az interrupt kapcsol? Közben szenvedek az I2C-vel, nem akar működni (#1096652), pedig kétfajta memóriát is próbáltam vele. Viszont legalább jól belemélyedtem a részletekbe. icserny cikke alapján az órabeállítás már sima ügy , csak néhány dolog nem tiszta számomra. Mikor, melyik perifériának kell használni az MCLK-t és melyiknek az SMCLK-t? Egyáltalán miért kell két segéd órajel? MI szükség van modulációra (DCOCTL,MODx)? Hol kell, vagy érdemes használni? Hogy érdemes beállítani?
Bocs, elgépeltem:
Mikor, melyik perifériának kell használni az ACLK-t és melyiknek az SMCLK-t? Idézet: „Nagyon aranyos kis program” Igen szerintem is. Azért választottam az A/D-t, hogy jobban belemerüljek az MSP430 lelkivilágába, és erről a perifériárol nincs magyarnyelvű leírás (az angollal hadilábon állok), mert ha lenne, akkor nem kellett volna két napot az adatlap tanulmányozásával töltsek, és nem ismertem volna meg a perifériák közötti összefüggéseket. Idézet: „ Lenne is egy kérdésem: ez a sor mit jelent __low_power_mode_0(); // LPM0 mód bekapcsolás Miért kapcsolod be a LPM-et?” Hogy idézzek icserny úr cikkéből "Status regiszter GIE és CPUOFF bitjeit '1'-be állítja", azaz elküldjük a CPU-t aludni, és bekapcsoljuk a megszakítást. Azért tettem bele, hogy lássam mit is csinál energiatakarékos módban, plusz gyakorlásból. Itt jegyezném meg, ha nem az io430.h fejfájlt használjuk, hanem közvetlen az adott CPU-ét (io430g2231.h-t, akkor a "__bis_SR_register(CPUOFF + GIE);" utasítást kellett volna használnom. Hogy ismét icserny urat idézzem, ?Ja, hogy ne legyen olyan egyhangúan unalmas!? a programozás. A Family Users Guide, nagyon sok mindenben segít! Ezt a programot is onnan írtam meg, és az IAR példaprogramok segítségével.
Jó kis program, örülök, hogy sikerült összehozni! Néhány észrevétel:
- A főprogram elején P1OUT &= ~(BIT0 + BIT6); kellett volna (lemaradt a zárójel). - Egy periféria megszakításának engedélyezése előtt mindig törölni illik a megszakításjelző bitet! - Az __enable_interrupt(); kiadása fölösleges, hiszen az ADC konverzió indítása után úgyis engedélyezed, előtte meg nem lehet megszakítás (ha az esetleges fals bitet törölted, ahogy föntebb írtam). Az újabb kiadású IAR Embedded Worbench for MSP430-nll (pl. v5.30.1) már nem kell külön becsatolni az intrinsics.h fejléc állományt. Én is kezdek lassan leszokni róla, de a régebbi projektjeimben néha bennemarad, mert korábban az io430.h nem csatolta be automatikusan. Idézet: Ha választani lehet, akkor rajtad áll, melyik frekvencia a szimpatikusabb. Például PWM-nél az Timer_A órajelének ACLK használva, MCLK-nak pedig DCO-t használva egyszerűbb a kitöltés állítgatása (jobban "van rá idő"), de a kevesebb órajel/periódus miatt kevesebb fokozatban lehet szabályozni a kitöltést, rosszabb a felbontás.„Mikor, melyik perifériának kell használni az ACLK-t és melyiknek az SMCLK-t?” Meg kell tehát találni az adott alkalmazáshoz előnyösebb kompromisszumot.
Nagyon szépen köszönöm az elismerést.Bár most egy konkurens controller projekt miatt,(amibe elakadtam), fel kellett függeszem a tanulást, sajnos. A ()-jel azért maradt le, mert nemnagyon találtam, (még a honlapodon sem), vagy csak elsiklottam felette, arra vonatkozó utalást, hogy mikor kell alkalmazni. A programot folytatom, ahogy lesz rá időm, mert nem csak az A/D konverzió lesz a dolga hanem... inkább majd azt is felteszem.
Idézet: Ebben a könyvben nagyobb eséllyel találod meg (2.12 szakaszban ír valamit a műveletek sorrendjéről). Az unáris (egyoperandusú) műveletek általában hamarabb hajtódnak végre, mint a bináris (kétoperandusos műveletek). Kétség esetén természetesen jobb zárójelezni... „A ()-jel azért maradt le, mert nemnagyon találtam, (még a honlapodon sem), vagy csak elsiklottam felette, arra vonatkozó utalást, hogy mikor kell alkalmazni.”
Ezt a könyvet olvasom, mióta rákaptam a C-re, ill. az MSP430-ra. Csakhát szép hosszú könyv, és pl. a kapcsos zárójelet, a feltétel (if) kezelésnél értettem meg.
Bár ezt ráfogom, egy gyermekkori betegségemre.
Sziasztok hogy áll a nokia kijelzős cucc? Mert már szívesen utánépíteném
Egyelőre, amit már sikerült megcsinálni, azt feltettem ide.
Még a memóriából való beolvasással szenvedek , ha van időd, megvárhatod
Szia!
Milyen nokia kijelzős cucc-ra gondolsz ? Nekem már működik az SD kártyáról bmp kirakása és txt dokumentumból szöveg megjelenítés léptetéssel. Ha gondolod tudok küldeni programrészleteket de olyan igazán kész projektem még nincs, igaz holnap maratunk hozzá nyákot .
Üdvözlök mindenkit az oldalon. Én is beszereztem az MSP430-at. Az első kísérletek sikerültek is, de sajna a led villogtató projekt nem.Ez ügyben szeretnék segítséget kérni.Nem sok fogalmam van a program írásához.Csak az elmúlt hetekben kezdtem tanulni a C nyelvet.
A problémám a következő. Miután elvégeztem minden beállítást ,és bemásoltam a fent lévő kis programot, és elindítom a fordítást, 2hiba üzenetet kapok: Fatal Error {103}:Uncontrolled termination. És ez kétszer is megjelenik egymás alatt.Többször is próbáltam.Karakter elgépelés nem lehet, mert CTR C, CTR V vel másoltam a kijelöl szöveget. Win7 operációs rendszert használok.Ha valakinek lenne ötlete ,azt előre is köszönöm
Szia!
Szabadna megtudnom itt pontosan milyen kijelzőt használtál? Gondolom valamilyen nokiából van nem ? Ezekhez honnan lehet ilyen csatlakozót szerezni ? Idézet: A Launchpad kártyát, vagy valami mást?„Én is beszereztem az MSP430-at.” Idézet: A Launchpadról szóló cikksorozat első részének végén összecsomagolva megtalálod a mintapéldákat. Azok az IAR EW for MSP430 Kickstart v5.30.1 változattal hibátlanul le kell, hogy forduljanak.„Miután elvégeztem minden beállítást ,és bemásoltam a fent lévő kis programot, és elindítom a fordítást, 2hiba üzenetet kapok” Ha más (pl. saját) programmal próbálkozol, akkor csatold be, légy szíves!
Melyik villogtatóval próbálkoztál? Esetleg szúrd be a kódot és akkor többet tudunk mondani.
6100 tipusból, ez sok más Nokia készülékben is megtalálhatóBővebben: Link
Szétszedtem egy régi telefont és a csatlakozót is óvatosan kiforrasztottam. Ha nem sikerül, kb 2 $-ért lehet kapni, de láttam olyat is, hogy vékony huzalokat forrasztottak rá.
Nem, de valamikor begyűjtöttem valahonnan valamit (talán a GIT hubról?). Ha nem kérdezel róla semmit, akkor becsatolom.
Köszönöm, át fogom nézni, csak most le kell vinnem az ebet nem hagy békén.
Egy dallam is érdekelne mégpedig a magyar népmesék. Sógorom kamionozik és a CB rádióját akarjuk okosítani. Azt szeretné hogy mikor befejezi a dumálást játszon be a magyar népmesék dallamából kb 5 másodpercet. Már egy fél éve nyaggat.
Ebben a topikban elég szépen kiveséztük vicsys mester segítségévelBővebben: Link
Itt például találsz zenéketBővebben: Link, de az egybites átalakításról is szó van benne. Idézet: A trillázásoktól és egyebektől eltekintve valami ilyesmi lehet a dallama: „Egy dallam is érdekelne mégpedig a magyar népmesék.” g e g f e d e c d G c d e f g g a g g e g f e d e c d G c d e f e d c c (a nagy G egy oktávval lentebb van, mint a kezdőhang) Egyetlen fix dallam lejátszásához egyszerűbben használható Bob Somers zenelejátszó programja.
Köszönöm ezzel nagyon sokat segítettél.
A fekete fehér kijelzős órára gondoltam amiből mondták hogy lesz cikk.
Félkészen van a cikk nem tudom mikor lesz kész ezért megosztom a forrását.
A 3310 LCD: P2.0-P2.4. DS18B20: P1.0 Nyomogómbok: P1.3 és P1.4 Hangszoró: P1.5 porton Kapcsolási rajzot még nem csináltam, a nyákterv az van, de még nem ártana finomítani rajta.
Köszi. Gondolom a hőmérő nem létszükséglet
Nem létszügséglet, nélküle is működik
Elnézést a pontatlanságomért.Igen a Launchpad kártyáról van szó! És a cikksorozatban lévő kis led villogtatóval próbálkoztam. Bővebben: Link
1. Nézd meg ai IAR EW Help menüjében az About/Product info pontban, hogy melyik verziót telepítetted! (IAR C/C++ Compiler for MSP430 5.30.1 [Kickstart LMS] (5.30.1.40284) a nyerő!)
2. Töltsd le az első részből az examples.zip állományt, és bontsd ki! Nyisd meg a ledflash projektet a ledflas.eww állományra történő dupla kattintással! Le tudod fordítani (ne babrálj el semmit a beállításoknál!)? 3. Ha a letöltött projekt sikeresen lefordul, az általad létrehozott projekt meg nem, akkor csomagold össze a projekt könyvtárát és töltsd fel ide, hogy megnézhessük.
Oké! Köszönöm szépen. Ki fogom próbálni így!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |