Fórum témák
» Több friss téma |
Betettem, így már rendben lesz?
Igen...
Így gondoltátok?
Ennek így van értelme amit csináltam vagy abszolút nem jó úton járom a timerekkel?
Elnézést kérek, igazad volt, de nem csak a szimulátor szivatott, meg.
Ne izgulj, biztos sokat tanultál a "szivatás" alatt
![]() Steve
A röhej az, hogy ennél tényleg sokkal bonyolultabb programokat írtam már. Ez csak egy egyszerű PWM, és bitek váltogatása H-ból L-be. A különbség csak annyi, hogy ez határidős.
Sziasztok segítséget szeretnék kérni pic -ben járatos embertől aki megfejti a problémám.gondoltam feldobom az erősítőmet lcd vu méterrel találtam hozzá kapcsolást "zaxione" oldalon és hex -et is beégettem nincs hiba sikrerült mégse mükszik.Kapcsolást ellenöriztem fizikailag rendben.Várom olyan ember jelentkezését aki hozzáértőbb e témában és érdekli egy- két kihívás.
Megadhatnád az általad megépített kapcsolást, mert a Zaxione oldalán a kapcsolás nem teljes, nincs benne részletezve a PIC tápellátása. S mint tudjuk, az ördög a részletekben búvik meg! Lásd a topik fejlécében is...
Csak néhány észrevétel:
- TMR0 írásánál nem csak a TMR0 regiszter íródik, hanem az előosztó is törlődik. Amíg a megszakítás érvényre jit, lezajlanak a mentések a TMR0 és előosztója számol tovább. Ha az értékét módosítani kell, akkor az addwf TMR0,f lehet a megoldás. - Miért váltottál a TMR0 -ra? A TMR2 -nek az az előnye, hogy a nem kell törölni (a timer maga elintézi) és sokkal több osztási lehetősége van (a TMR0 csak 2 hatványával tod osztani). - Ha egy számlálót használsz, akkor a sűrűbben kívánt eseménynél a modulo funkciót kellene használni, de az sztás időigényes. - Jobb lenne, ha mindegyik funkcióhoz bites jelzőt (szemafort) használnál...
Kész lett a programom. Ezen sorokat, csak azért írom, hogy aki újonc a PIC programozásban (mint Én) tanuljon belőle.
Egy olyan programot kezdtem el írni, amit a jelenlegi, PIC-ASM tudássommal, kb. fél nap alatt el lehetett volna készíteni. Ezzel ellentétben ráment három napom, plusz egy csomó idegeskedés, plusz egy billentyűzetet szétvertem az asztalon, és a fórumba egy csomó felesleges hozzászólást írtam. Ha Hp41c nem írta volna, (amit nagyon köszönök neki, és Steve-nek) hogy a program jó, kitudja, tán még a monitor is bontásra került volna. Tehát: A hibát egy rossz PIC okozta, plusz a szimulátor helytelen beállítása, plusz a kapkodás, plusz a nem oda figyelés, plusz az idegeskedés, nem pedig a tudás hiánya. Ezek mellett mások drága idejét is pazaroltam avval, hogy ide irkáltam mindenféle sületlenséget, ahelyett, hogy nyugodtan végiggondoltam volna, hogy hol, mit rontottam el. Ezért javaslom minden kezdőnek, aki hasonló cipőben jár, hogy gondolkodjon és tanuljon, akár mások hibájából is, pl. az enyémből. Ui.: Aki úgy érzi, hogy e sorok nem férnek itt el, az kérem, használja a "Moderációt kérek!" Gombot. Gábor.
Szerintem bőven elfér. Köszönjük az őszinteségedet! Isten hozott a "csapatban"!
![]() Idézet: Nem kell mellre szívni, én kerestem már programhibát három évig is egy gyári programban (RTOS a miniszámítógépes időkben). Csak két utasítás sorrendjét cserélték fel a nagyokosok, s emiatt bizonyos körülmények ritkán elforduló egyidejűségekor fejreállt/lefagyott a rendszer. „Ezzel ellentétben ráment három napom”
[OFF]Nincs miért köszönetet mondani, Nálam ez a természetes.
icserny: Irígylem a kitartásod. Minden elismerésem.
Üdv Mindenkinek!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Mplab pickit2 Assembler elsö lépéseknél tartok. Egyenlöre csak másoknak működő pwm progit szeretnék létrehozni, de sajna még az sem megy. A progit a PWM pic kontroller forumban 817605 beírásban lévö linken találtam, de ugyan ez van a DR Konya könyvben is. Sajna napok ota nem jutok semmire légyszi segítsetek. Bocs a sok süketelésért és elöre is köszönöm mindenkinek. * Szerkesztve ! A legközelebbi ilyen másolat törölve lesz !
Hiányzanak az udata és code direktívák. A fordító azért panaszkodik, mert nincs definiálva az adat, és kód terület.
Az alapvető probléma az, hogy az említett hozzászólásban szereplő hivatkozásban 16F84A-ra van írva a program. Az átírás pedig nem annyiból áll, hogy átírom a processzor definiciót. Ez így 887-en nem működik. A Kónya könyvben hol találtad, mert én nem látom benne.
Szia.
Kiegészítve az elöttem szólókat, Én nem látok egyetlen priféria beállítást sem, és nem biztos, hogy jó ha minden alapban indul el. Ha 16f887-et használsz, annak van két PWM modulja amivel sokkal könyebb a jel előállítása. Egy jó leírást találsz ezen az oldalon a 887-ről. Javaslom nézd át. Ui: Legközelebb légyszíves használd a "kód" gombot, mert átláthatóbb, és ha ekkora a hibalista, dobd bele egy txt-be.
Sziasztok, segítséget kérnék.
Szeretnék PICel lehető legegyszerűbben egy tápegységhez áram és feszültségmérőt csinálni (24V / 2A). PIC 18F4523, mert az van. (tudom nem kell hozzá ennyi IO de jó lesz más funkcióra is) Nekem nem kell precíziós pontosság. Arra gondoltam, hogy 2,5V-os referencia és 12bites felbontás mellett egy 0,1 ohmos mérőellenálláson már elméletben 10mA-t tudnék mérni, és ilyen felbontás nekem elég lenne. Ami zavar - és ez a kérdés - hogy mi a helyzet a bemeneti ellenállással? Tudok a PICel feszültséget mérni 0,1 ohmos ellenálláson GND és A/D bemenet között? Ha nem, akkor hogyan tudok mérni? Lehetőleg nem műveleti erősítős megoldást keresek.
Üdv Nedudgi!
Köszönöm a tippet ,de sajnos fogalmam sincs milyen updata és code direc kellbele és hova hogyan stb. Teljessen kezdö vagyok ez az elsö probálkozásom. Ha lehet légyszives pontossan írd meg mit hogyan kell csinálni. Elöre is köszi. Idézet: „Szeretnék PICel lehető legegyszerűbben egy tápegységhez áram és feszültségmérőt csinálni (24V / 2A).” Ezt a cikket olvasd el!
Üdv Poostmaster.
Köszi a segítséget. A PIC mikrovezérl alkalmazás t 2. kiadás 158-159.oldal. Ha tudsz légyszi segíts ,hogy pontosan mit hogy kell írnom. A feladat anyi lenne, hogy a PIC kit2höz lévö proba panelt szeretném használni a rajta lévö poti-val (PORTA0) kellene a kitöltési t változnia . Ha lehet akkor a PORTD -n lévö led fény erején kellene válltoznia. Elöre is köszi.
Üdv Szitko!
Köszönöm a tippet megnéztem az oldalt, de sajna nem találtam. Légyszi pontosann írd meg holtalálom rajta, sajna nem tudok angolul. Használtam a keresöt is de nem jött elö pwm. *** Üdv * Sűrgősen olvasd el a fórumszabályzatot és a használat feltételeit !
Ez lemaradt.
Megvettem az újjabb Kónya könyvet is ehez kaptam cd-t amin vannak példa programok de sajna a PIC 18-as tip családra írodott mind. A 18 -ashoz valo progik futnak a 16f887-en?????
Bocs Szitko, hogy enyire értetlen vagyok ,de nem tudok angolul.
Nem igazodom ki az oldalon. Értem, hogy minden ott van amit tudni kell, de légyszi pontosan írd meg melyik fülre kattintva hol találom, mert a keresö vel a PWM-re nem hoz fel példa pr. Köszönöm a türelmed.
Szitko erre gondolt. Itt is az EXAMPLE 10 rész foglalkozik ezzel. Sajnos el kell, hogy szomorítsalak. A programozás tanulása nem megy az angol valamilyen fokú értése nélkül. Ha máshogy nem, netes fordítókkal. A tanítás sem működik úgy, hogy nem tanulmányozod az adatlapokat. Ez nem egy olyan rész, ahol megtanulsz algoritmusokat, aztán az mindegyiken működik. Mondhatnám, az az egyik legnehezebb, amikor egy programot át kell ültetni egyik csipről a másikra, mert szinte programsoronként össze kell hasonlítani a két adatlapot. Nyilván elég sokan elolvasták az első hozzászólásodat is, attól hogy KIABÁLSZ, még nem fognak tolongani az oktatók. Talán nem is lakik a közeledben senki, aki fel tudna vállalni.
Idézet: Akkor miért nem angoltanárt keresel!? „sajna nem tudok angolul.”
Idézet: „Bocs Szitko, hogy enyire értetlen vagyok ,de nem tudok angolul.” Itt van Magyarul ugyanaz az oldal ![]() Na jo, nem Magyarul, hanem Magylishul Google forditoval, de azert talan a lenyeg kiveheto belole kis fejtores aran -- es kozben tenyleg erdemes Angolozni, mert anelkul az elektronikaban es fokent a mikrovezerlok vilagaban eleg nehezkes lesz a dolgod (ill. ezen a teruleteken a masodik leggyakrabban hasznalt nyelvet, a Kinait is megtanulhatod ![]()
Köszönöm mindenkinek a segítséget.
Küzdök jelenleg is. G Chrom-al fordítom az adatlapokat. Tudok az angol problémáról folyamatban van, de még idöbe telik. |
Bejelentkezés
Hirdetés |