Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Jaaa, ha be is van öntve, akkor meg sem érdemes próbálni
![]()
Én már 2x elmondtam, hol találsz. Ennek ellenére sorban bontod szét az olyan alkatrészeket, amiből biztosan nem fogsz tudni szekundert csinálni.
Sziasztok!
A mini Tesla tekercs 3 at szeretném megépíteni http://skory.z-net.hu/tesla/mini_tesla.html (kb oldal közepe) Több kérdésem is lenne hozzátok: amikor elkezdek tekercselni 6 cm átmérőjű PVC csőre akkor a lakkozott rézhuzal meneteim egymásra kerülhetnek, vagy csak kizárólag egymás mellett futhatnak? Ha 1000- 2000 menetet szeretnék tekercselni, milyen hosszú PVC csövet ajánlotok? Van itthon egy AC 12 V os 26VA-es, (de amikor megmértem a műszer 15 V ot mutatott) tápegységem. Ez megfelel ehhez a kapcsoláshoz? Ezt hogy működjön a meghajtó részem egyenirányítanom kell? Ha igen tudtok hozzá egy jó kapcsolási rajzot küldeni? Köszönöm a segítséget előre is! Idézet: „amikor elkezdek tekercselni 6 cm átmérőjű PVC csőre akkor a lakkozott rézhuzal meneteim egymásra kerülhetnek, vagy csak kizárólag egymás mellett futhatnak?” Kizárólag egymás mellett. Idézet: „Ha 1000- 2000 menetet szeretnék tekercselni, milyen hosszú PVC csövet ajánlotok?” 1000xhuzalátmérő + 2cm vagy 2000xhuzalátmérő + 2cm. Idézet: „Van itthon egy AC 12 V os 26VA-es, (de amikor megmértem a műszer 15 V ot mutatott) tápegységem. Ez megfelel ehhez a kapcsoláshoz? Ezt hogy működjön a meghajtó részem egyenirányítanom kell? Ha igen tudtok hozzá egy jó kapcsolási rajzot küldeni? Köszönöm a segítséget előre is!” AC 12V-os tápegység? Ha AC egyenirányítanod kell.
Annyit még hozzátennék, hogy 18V-ig nem lesz semmi baja. Terhelés alatt pedig a táp feszültsége csökkenni fog
![]()
Az egyenirányítás áttéve ide: Egyenirányítás
És akkor itt a "-" ról megyek a GND be?
A feltekercselt 1000 menetet még külön lakkozzam, vagy felesleges? A ferrit tekercselését sodrott müanyagszigetelésű 0,5 mm átmérőjű rézhuzalból csinálhatom( 30 menet) És tömör 0,5mm es lakkozott rézhuzalt(15menet) Tekerek fel ferrit magra? Válaszotokat köszönöm.
Az első az egy hülye kérdés volt
![]() ![]() ![]()
Tehát akkor a hülye kérdésből arra következtettem, hogy a GND az a "-", és még közben feltöltöttem a megtekercselt ferritről egy képet, kérlek bíráljátok el olyan szempontből, hogy ez így működőképes e?
![]()
Tökéletes, látom le is ragasztottam, de azt elmondom, hogy keresztbe van sajnos
![]()
Mini tesla 3 at építem, Skoriét!
![]()
Jó az úgy csak át kell hajlítgatni, mert nem úgy kell beforrasztani. Használd a válasz gombot!
Tyűű ezt átfogalmaznád, mert esküszöm hogy nem értettem meg
![]()
Ne szakítsd el mert garantáltan rosszabb lesz ha toldani kell. A huzalok sem keresztezhetik egymást, szépen menet-menet mellé kell tekercselni.
Ha mégis elszakad akkor forraszd meg, de kevés ónnal, és úgy tedd a csévére , hogy ne álljon ki oldalra a forrasztás, különben ott is szikrázni fog. A ferrit jó lesz, csak a tekercsvégek bekötésére figyelj oda (hogy ne cseréld el a primer-szekundder kivezetéseket).
Köszönöm szépen, de szerintem még várható lesz tőlem kérdés
![]()
újabb kérdésem lenne máris a mini tesla 3 mal kapcsolatban: Merre álljon a ferritem 30 menetes köre és a 15 ös kör? Na és az IC melletti Tantál az ha jól gondolom polaritásfüggő, merre kell állnia a "+" lábának? A felette lévő dióda felé, vagy a lap alja felé?? És az MKS (piros) kondik polaritásfüggetlenek?
A ferritre nem kell menetet menet mellé tenni. Nekem el sem fért! Én azt mondtam, hogy nem úgy kell beforrasztani. Két különböző színűt meg kell fordítani, mert úgy nem jó. Menet-menet mellé mehet.
itt egy kép! kicsit gondolkozz! Kettő kondenzátor is van ott mellette. Nézd meg, hogy melyik lábuk megy a GND-re, mert hogy egyből oda megy az egyik lábuk. A fóliakondit akárhogy beteheted.
Ha Skori weblapján megnézzük a tekercxset akkor az L1 L2 vezetékek fölött még van tekercselve Réz vezeték... Azt szeretném kérdezni, hogy az ott mi, mire jó, és kell e nekem olyat csinaálni, ha igen akkor mekkora menetszámmal és keresztmetszettel? És az L1 L2 vezeték lehet sodrott rézből, ha igen akkor annak milyen keresztmetsztűnek kell lennie?
Lényeg, hogy legyen meg a tekercs! Ott a kép megint csak. L1, L2, L1+L2. 1-1 menet és ellentétes irányba indul el. Kép is van ebben a topikban róla.
Megépítettem a " tekercselő" gépemet! A célnak megfelel
![]() ![]() ![]()
Nem gond "annyira", de ha kész és működik, akkor tekerj egy újat.
Ha réseket hagysz, le fog tekeredni 1 menet, és vége a dalnak, lehet elölről kezdeni. Feszesen kell egymás mellé tekerni a meneteket, nem lehet lógatni.
De szerintem úgy érti, hogy feszes, csak van néhol 0.5-1mm távolság
![]() ![]()
ha már a macskánál tartunk, ez a nyavajás a bokorra mászott föl a madár etetőm mögés úgy várja a madarakat, ez lol.....
amúgy nem a tesla tekercsekkel lehet szikrákat csiholni?
De. És szép nagyokat. Hogyha jóltudom házilag a kisebbek kb. 10 cm-es szikrákat szornak, de a nagyobbak akár a méterest is elérhetik(persze az áruk is "méteres").
Mondat eleji nagybetűre figyelj, mert moderációt fogsz kapni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |