Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Sziasztok én most kezdtem a nyákkészitést de máris belefutottam egy gondba márpedig az átvezetéseket hogy lehet megoldani hogy ne legyen szakadt?
Az onozás pedig én most probáltam a degufitot (épületgépészeti anyag) és tökéletesen simára fut, csak ecsettel szétkened, és felmelegited. Egy doboz sok panel készitéshez elegendő.
Idővel megmarja a rézfóliát, mert maradék nélkül nem tudod eltávolítani a kenőcsbe kevert folyasztószer maradványait.
Hogy, hogy ne legyen szakadt? Csak meghajlítod és beforrasztod Mit melegítesz? Ez valami különleges ónozási technika?
Gépészként dolgozok évek ota és sima vizzel lehet oldani illetve lemosni.
A két oldal legyen a furatnál összeköttetésben hogy az alkatrészlábat nem keljen kétoldalrol forrasztani.
Szerintem te a furatgalvánozott nyákokra gondolsz.
Szerintem nem gagyi és igenis jól forrasztható. Készítettem már durván 400-500db panelt, szóval úgy vélem van ez irányú tapasztalatom. Néhány kép a kémiai ónozós paneljaimról a teljesség igényét erősen mellőzve:
Bővebben: KÉP Bővebben: KÉP Bővebben: KÉP Bővebben: KÉP Bővebben: KÉP Bővebben: KÉP Bővebben: KÉP Bővebben: KÉP Bővebben: KÉP Nem párolog, jól forrasztható stb...
Szép tervezésű és kivitelezésű panelek. Nem tudom miért szidják. Nekem remekül forrasztható, csak magasabb hőfok kell hozzá, erre valók a forrasztóállomások. Be kell lőni a megfelelő hőmérsékletet és igen, le kell pucolni a panelt. Ez a panel két éve készült cirka. Már arra sem emlékszem mi akart lenni olyan régen volt, de az ónozás sértetlen.
(bal oldalon van egy rész amit nem pucoltam le rendesen ott kilátszik a réz, az egésznek ilyen színe lenne, ha nem lenne az ónbevonat)
Szerintem 1 kép is elég lett volna , vagy öröm mámorban úszol ?
Egyébként felesleges , és drágítja a nyák lemez ily módon történő elkészítését. Max lötstop amit a gyárak is használnak . Ha Pl én egy megrendelő lennék fontos lenne az ár , és minél alacsonyabb , és semmi csili vili , ez szerintem nem az a kategória amit rendelnék.Persze lehet nyákra bármit csak leleményesség kérdése csak az nem mindegy , hogy egyáltalán kinek meg minek. Ja egy 200 lábú proci cserénél kifejezetten nagy nagy hátrány egy ilyen nyák , mert úgy nem lehet vele dolgozni , hogy az maradéktalanul szép , és tiszta legyen , csak nagy szenvedés árán nem véletlen a gyárakban sem csinálják ezt pont ezért .
Nyákgyárak is ónoznak, csak ott galvánónnal, az még jobb, de házilag egy edénnyel ez kivitelezhető. A másik, a pasztás ónozás ennél macerásabb. Ki mit szeret azt tanulja meg tökéletesen.
ja majd 1x próbálj csak ki egy ilyen nyákon 1000 lábút cserélni meg fogsz őszülni, én tudom többet se inkább kuka.
Én igazolnám, hogy nem párolgott el, és lehet forrasztani a Wolfos ónozót. Tegnap este egy próbapanelt ónoztam be, és tökéletesen forrasztható, ám tapasztalataim szerint, le kell gyantázni, mert rövid időn belül ez is megoxidálódik.
Persze egy nem kémiai ónozottan az ezerlábú cseréje gyerekjáték mi? Ugyan mitől lenne nehezebb egy ilyenen cserélni mint egy olyanon ahol nincs kémiai ón?
Ja és mutass EGY egyoldalas panelt, amin ezerlábú van. A kétoldalasoknál meg a furatgalván miatt nehéz cserélni, nem a kémiai ón miatt.
Nem könnyű , és egyik sem gyerekjáték, de azért nehezebb , mert a padek közt sokkal könnyebben összefolyik mint csak a lötstopos változat , és igy sokkal nehezebb vele dolgozni , és amíg csak a padek ónozottak, ott tip top egy huzás , és kész , de ha a galvános , vagy mindenhol ónozott nál összefolyik , akkor a világ összes flux , vagy folyasztószere kevés , hogy ahogy kell az úgy is nézzen ki , ha valaki szereti csinálja , de szerintem ilyenkor kell eldönteni , hogy javítható legyen , vagy csak valamilyen alkatrész miatt teljesen ujjat keljen gyártani , hát ez nem mindegy..Nehéz úgy javítani az ilyet , hogy az szépen nézzen ki ,de a simát azt szinte mintha nem is cserélték volna , annyira észrevehetetlenül lehet javítani.
Két külön dologról beszélsz.
Sima alatt a lötstoppost érted, ami közel sem sima! A kémiai ónosra is húzható lötstop, és akkor az sem folyik jobban össze mint a másik. Sőt megteheted azt is, hogy raksz rá lötstoppot, és csak a padeket kémia ónozod be. Amiről mi beszélünk az nem lötstoppos, csak sima rezes. Ha arra nem raksz valamit ami meggátolja az oxidációt, akkor 2-3 nap alatt forraszthatatlan lesz. Egy oldalas panelra meg nem rak az ember ezerlábút, max 100-at de azt hőlégfúvóssal is nehéz kiforrasztani. A legegyszerűbb mód ha elvágod a lábakat, és utána egyesével leszeded őket. Ilyenkor a panel sem kap túl nagy hőterhelést, és a padek sem sérülnek meg.
Hát igen ez gyárja válogatja , főleg olyanok a hálásak amelyiknél a chip alja kafán oda is van ragasztva , na az ilyen a szívás hiába a lábak levágása ,csak melegíteni kell elég rendesen .
Ha dry előhívás után kémiai ónozom, akkor a lötstopp előhívója leszedi az ónt, ha meg lötstopp előhívás után, akkor nem lesz ónos, mert nem makulátlan, visoznt csiszolni már nem lehet.
Ne beszélj butaságot! Valami nem jó ha az egy százalékos szóda oldat leszedi az ónt! Ha meg a lötstop előhívás nem makulátlan hogy akarsz forrasztani? Annak makulátlannak kell lenni. Persze a fólián ott az a nyomoronc nem látszó réteg, de addig kell csinálni az előhívást amíg makulátlan nem lesz. Egyik tálban az ónozó, másikban az előhívó, közte a csap. Ha előhívás és mosás után nem fogja az ónozó, akkor lemosás, és tovább előhívás. Ezt addíg ismételni, amíg minden forrszemen rajta marad az ón. Ecseteld előhívás közben.
A lötstoppal semmi gond, de úgyse fogom ötvözni a lötstoppot a kémiai vagy galvánónozással, mert az már sok a lötstoppnak. Legutóbb is a vezetősávok mellett lebegett a lötstopp.
Ennek így semmi értelme Ha már van rajta "lötstopp" legyen értelme. Így azok a részek vannak letakarva, amik amúgy sem forraszthatóak
Itt szerintem inkább a kinézet a fontos.
Végül is szépen néz ki, de nem hiszem, hogy bírja a pákát a lakkfilc
Hát csinálj egy ilyen nyákot és kiderül. Megtaláltam feltettem hátha valaki még hasznát veszi.
Sziasztok!
Ma szó szerint elf(k)úrtuk az 1000ft-os fúrószáramat... Beleraktuk az állványosba a barátomnál, legnagyobb fordulatra, kicsit meginogott, és el is tört. Ennyi.
Sajnos az 1mm-es vagy annál vékonyabb fúrókkal gyakran megtörténik ez.
Sziasztok!
A befogója volt szerintem 3 mm-es is, tehát ez a drága kemény fúró, a vége pedig 0,8mm-es volt. R.I.P. 1000ft. Nembaj, ebből is tanultam valamit!
De azt nem is állványosba találták ki!
Állványosba találták azt ki, csak nagy fordulatszám kell. Én 20000 1/min-nel szoktam pörgetni és még egyszer sem törött ki, pedig fúrtam már vele kb 1000 lyukat.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |