Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hűtőgép probléma

Témaindító: ZLED, idő: Feb 4, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   60 / 298
(#) raptor1974 válasza Balázs2 hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

A víz hol gyűlt össze ? Ha a normál tér aljában, akkor lehet, hogy csak a kifolyó cső dugult el. Egy szívószállal ki kell tisztítani, majd egy kis vizzel, esetleg domestossal átöblíteni.
(#) p.mester hozzászólása Nov 17, 2011 /

Sziasztok!
Electrolux ENB3440 típusú kombinált, önleolvasztós hűtőnk már igen régóta a következő hibajelenséget produkálja: szinte folyamatosan működik a kompresszor, a fagyasztótér felső részén vastagon áll a jég (pedig elvileg ugye önleolvasztós), a fagyasztótér hőmérséklete a legritkább esetben éri el a -18 fokot, nyáron inkább -12-14 körül, pedig max. fokozaton megy.
Sajnos már nem garanciás, de a szakszervíz által kiküldött szerelő látta, ami annyit tesz, hogy kinyitotta a fagyasztó ajtaját, belenézett és minden további nélkül közölte, hogy elromlott a fagyasztótér hőkorlátozója, ki kell cserélni, potom 27.000 forintba fog kerülni az egész...
Kérdésem, hogy ennyiből meg lehet-e állapítani, hogy tényleg ez-e a hibája, és ha igen, akkor is valóban a teljes eszközt ki kell cserélni, az pedig ennyibe kerül?
Előre is köszönöm a segítségeteket.
(#) Balázs2 válasza raptor1974 hozzászólására (») Nov 18, 2011 /

Kedves raptor1974!

Először is köszönöm a gyors választ, segítséged!

A normál tér aljában gyűlt össze a víz, amit valóban a kifolyó cső dugulása okozhatott, ezt, tanácsod szerint egy alapos tisztítással, öblítéssel orvosoltam is.
Az alap probléma sajnos még mindig fennáll.
Ha bedugom a konnektorba a hűtőt ( ekkor nem hallok semmiféle motorzajt, nem tudom, hogy egyáltalán kellene e, az elektromos motor órák múlva is szoba hőmérsékletű ), akkor egyáltalán nem hűt, sőt a sima hűtőtér hátfalánál, ahol valamilyen vezeték fut be a burkolat alá egyértelműen meleg.

Kíváncsi lennék, hogy milyen összegből javítható a probléma, hogy mérlegelni tudjam egy esetleges új hűtő vásárlásának lehetőségét.

Még egyszer köszönöm a segítséged!
(#) raptor1974 válasza Balázs2 hozzászólására (») Nov 18, 2011 /

A konkrét típust nem ismerem, ha a hátlap melegszik, akkor valószínűleg van vagy a hűtő elején (általában a felső perembe építve) vagy a hőfokszabályzót magába foglaló műanyag házban egy kapcsoló. Ez egy fűtőszálat kapcsol be. Ez a fűtőszál arra hivatott, hogy a készülék hideg helyen is be tudjon kapcsolni. Ez a hőfokszabályzó üzemi reléjével párhuzamosan van kötve és ha a hőfokszabályzó kikapcsol, akkor a kompresszor tekercsein keresztül kap áramot. A tippem az, hogy a hőfokszabályzó gáztöltete elszökött (nem a hűtőköré) ezért az nem tud bekapcsolni, ezért a kompresszor nem megy, viszont a fűtőbetét folyamatosan áram alatt van. Ha ez a helyzet. egy hőfokszabályzó cserébe fog fájni a dolog.
(#) raptor1974 válasza p.mester hozzászólására (») Nov 18, 2011 /

Ha jól látom ez egy frostfree készülék. Azt, hogy a fűtő körben mi ment tönkre egy bepillantásból nem nagyon lehet megállapítani. Tönkre mehetett ugyanis a fűtőszál, az olvasztás üzemi véghőfok klixonja, a biztonsági hőbiztosíték vagy az olvasztást vezérlő kapcsoló óra is. Ha a hőbiztosíték ment ki, azt egy kis barkács munkával ki lehet váltani. A többit csak cserélni lehet, de mindenféleképpen ki kell mérni, hogy mi a rossz.
(#) Lacika1978 hozzászólása Nov 18, 2011 /

Electrolux No Frost hűtőszekrény 3 éves,és a hibajelenség az,hogy a világításon kívül semmit sem csinál,és semmire nem reagál.
A tetejében van két potméter,a fagyó,és a normáltér szabályozására.Ennyit tudtam meg róla.
Az ügyfél kihívott egy helyi szerelőt,aki a vezérlőelektronikát kivette a motor mellől alulról,és azt mondta az a baja,30-40.000.- -be kerül,és eltűnt se híre se hamva .
Megkerestek,hogy szerezzek ilyen panelt ,ők beteszik a hűtőbe,ez lehet a baja,nem kívánják,hogy elmenjek hozzájuk,mert vagy 100 km-re laknak,és sok lenne a kiszállás.Megérdeklődtem cirka 30.000.- a panel.
A kérdés viszont az,hogy tényleg az-e baja,mert szerintem nekem fogják visszadobni az alkatrészt,ha ezzel sem működik.
Azon gondolkodom,hogy mégsem rendelem meg,mert a nyakamon marad.
Mennyi esélye lehet,hogy se kép se hang,ventillátorok sem mennek,semmi sem megy,csak a világítás,hogy tényleg a panel a rossz?
Electrolux No frost hűtőből ezt a tipust sosem javítottam,csomó No frostnál tudom a hibajelenségből az okot,de ennél nem tudom mi tévő legyek,mert végtére logikus is lehet,hogy ha semmi sem megy akkor központilag van a hiba.
Segítségeteket előre is köszönöm.
Mennyire gyakori,az electroluxnál a panelhiba,mert az tudom,hogy az Lg-ből sokat cserélek (hihetetlenül olcsó is hozzá),de Electroluxhoz nincs tapasztalatom.
(#) Balázs2 válasza raptor1974 hozzászólására (») Nov 18, 2011 /

Kedves raptor1974!

Véleményed szerint mennyibe kerülne egy ilyen hőfokszabályzó csere körülbelül?

Válaszodat előre is köszönöm!
(#) raptor1974 válasza Balázs2 hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Területileg és szerelőnként változik a dolog. Pesten jóval drágább mint egy vidéki városban az biztos. A reális összeg szerintem max. 7-8000Ft. Ebben már benne van az is, hogy a whirpol hűtők termosztátja sokszor csak a gyári whirpol termosztátra cserélhető, mivel sok esetben a termosztát csatlakozó része speciális kialakítású, ezért más olyan hőfok szabályzó (pl. Ranco) aminek más kialakítású a lábkiosztása nem építhető be. A whirpol termosztátok viszont valamivel drágábbak.
(#) pokerfiu válasza Lacika1978 hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Szia . Legutóbb hasonló hibával találkoztam egy Samsungnál. "Se kép se hang."Végül ;a kompresszor mellett egy dobozban lévő 220/16 V trafó primer oldalán a hővédő okozta a hibát. Az előttem ott járó szaki is elektronikát akart cserélni,szerencséjére a tulaj óvatos volt ,különben most lenne egy + elektronikája nem olcsón..
(#) raptor1974 válasza Lacika1978 hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Az valószínűleg a Main panel volt. Ennek a hibája, pl.betáp kondenzátor, símán okozhat ilyen problémát. Mivel elég drága, inkább elő kéne keríteni az eredetit. Vannak olyan vezérlők, amit nem elég kicserélni, fel is kell programozni. Ehhez vagy program kártya kell, vagy online, PDA-n keresztül internetről a gyártó szervízoldalán keresztül kell felprogramozni. Ehhez viszont hozzáférés kell, ami csak a szakszervizeknek és szerződött partnereiknek adatik meg.
Ha ilyen az elektronika, akkor hiába rakod bele a vadi újat, nem fog működni. Az is lehet, hogy csak ez a tárolt program szált el, és csak újra kellett volna programozni.
(#) raptor1974 válasza pokerfiu hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Csatlakozom az előttem szólóhoz. Ez klímáknál is gyakori hiba.
(#) PIRI2 hozzászólása Nov 19, 2011 /

Whirlpool 4178 készülékem /no frost/ pukkant egyet és azóta nem hűt. Kihúztam, ujra vissza, hallok ventilátor hangot pár másodpercig, úgy tűnik megy a motor, de nincs hűtés. Van valakinek tanácsa mi lehet a baj? Esetleg Budaörs környékén szerelőt tudtok ajánlani?3 éves a készülék, rohadt drága volt akkor is és most is, nagy méreg, hogy ilyen gyorsan megadja magát!Előre is köszi.
(#) nlorant hozzászólása Nov 19, 2011 /

Van egy zalussi Lehel önleolvasztós hűtöm egy-ideig hűt majd utána melegíti a benne tárolt dolgokat miért van ez mit kéne megnézni?
(#) Balázs2 válasza raptor1974 hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Kedves raptor1974!

Én Budapesten, a XI. ker-ben lakom. Nem ismersz errefelé egy megbízható, reális áron dolgozó szerelőt?
(#) uvbull hozzászólása Nov 19, 2011 /

Sziasztok.

Olyan problémám, van, hogy van egy Zanussi ZD19-es hűtőgépem a nyári konyhába állítva, és idén már a 2. év hogy télen nem akar hűteni (tudom, hogy bizonyos hőfok kell a gépnek, hogy bekapcsoljon). Na már most ugyebár hogyha kell egy bizonyos hőfok a működéséhez, akkor biztos van benne valami hőmérséklet érzékelő. A kérdésem, hogy nem lehet valahogy meghülyíteni ezt a hűtőt, hogy úgy érezze meleg, és hogy neki hűtenie kell.

Válaszotokat előre is köszönöm
(#) Gabi G hozzászólása Nov 19, 2011 /

Sziasztok
van egy Whirlpool kétajtós felől fagyasztós egy kompresszoros hűtöm. A motor bekapcsol kb:6 másodpercre majd le ál kb:20másodpercre,majd igy tovább.Mi lehet a baja?
(#) pokerfiu válasza uvbull hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Van megoldás! PL:Olyan főfokszabályzót kell tenni bele ,ami a hűtő légterének hőmérsékletét méri ,és azzal vezérelni a ki-be kapcsolást! A z egyik nagyker webáruházában láttam is ilyet,és nem is volt drága.
(#) Tomi111 válasza uvbull hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Üdv!

Ezek sajnos ilyenek. Gondolom a fagyasztója olvad ki, a normál hűtőtér jó. Ezek a hűtők(ami egy kompresszoros) csak a normál tér hőmérsékletét figyelik. Mivel hidegben a normál tér nem melegszik fel, előfordulhat, hogy be sem kapcsol, így természetesen kiolvad a fagyasztója. A használati utasításban ez benne is van! Hogy pl: minimum +16 fokig működik helyesen. Ezeket lakásba tervezik!!
Megoldható úgy, ahogy pokefiu írja, de a fagyasztót kell figyelni(pl -18 fokra állítva), a gyári szabályzót meg rövidrezárni. Így fagyasztani rendesen fog, viszont a normál teret túlhűti, ott is fagyni fog.

Üdv! Tomi

Csatolt használati utasítás 12. oldala!!
(#) raptor1974 válasza Gabi G hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Ha hagyományos elektromechanikus hőfokszabályzó van benne, akkor kompresszor vagy indítóegység hiba. Ha elektronikus hőfokszabályzó van benne, akkor lehet még ezeken felül elktrónika hiba is.
(#) raptor1974 válasza Gabi G hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Kompresszor vagy indítóegység hiba.
(#) raptor1974 válasza uvbull hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Semmi sem figyeli a külső hőfokot, csak és kizárólag a normál tér hűtőtestének hőfokát. Korábban ezt már egy párszor leírtam, hogy miért is történik ez a probléma. Ha nem tudod melegebb helyre vinni, akkor megoldás lehet egy a világítás nyomógombjával párhuzamosan kötött megfelelő feszültségű és áramterhelhetőségű dióda. Ez az ajtó becsukása után is félfénnyel üzemelteti a világítást, ami így ad annyi hőt, hogy a hőfokszabályzó vissza tudjon kapcsolni. A térhőfokot figyelő termosztát nem jó megoldás, mivel ebben az esetben ugrott az automatikus leolvasztás a normál térben.
(#) raptor1974 válasza Balázs2 hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Sajnos nem, nem Budapest vonzáskörzetében lakom.
(#) p.mester válasza raptor1974 hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Kedves raptor1974

Köszönöm a segítségedet, azt hiszem hívok egy másik szerelőt, aki kicsit alaposabban áll hozzá a kérdéshez és elvégzi az általad javasolt kiméréseket.
Ha esetleg tudnál konkrét javaslattal szolgálni egy másik szerelő személyére vonatkozóan, azt hiszem elgondolkodnék rajta
(#) Gabi G válasza raptor1974 hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

kedves raptor
hogyan tudom kiszűrni hogy kompresszor vagy inditóegység. Mert gondolom az indítóegységet egyszerübb lenne cserélni?
(#) raptor1974 válasza Gabi G hozzászólására (») Nov 20, 2011 / 1

A legegyszerűbben egy másik indítóegységgel. Ha nincs indítóegység, akkor úgy is meg lehet a kompresszort indítani, hogy a fő fázistekercsre és a tekercsek közös pontjára 230V-ot kapcsolsz, majd a segédfázisra egy pillanatra rákapcsolod a főfázisra kapcsolt vezetéket.
Ha nem vagy otthon az elektromosságban, akkor inkább ne próbálkozz vele, hívj szerelőt.
(#) doki66 hozzászólása Nov 20, 2011 /

hello
Van egy zanussi fagyasztós hűtőnk valami zárlatos lehet benn mert levágta a bitosítékot. Felnyomtam a biztit akkor ment kb 2 órát majd egy durranás után megint levágta a biztit. Most kikötöttem a hőfok szabályzót bedugtam újra eddig működik a kompresszor megy hűt is a hűtő. Esetleg valakinek valami ötlete hogy mi lehet a baja ?
köszi
(#) raptor1974 válasza doki66 hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Lehet, hogy pára vagy víz került a hőfokszabályzóba. Viszont ami már leveri a kismegszakítót meg durran is egy jó nagyot annak már valami nyomának (pl. kormolódás) kell lennie.
(#) PIRI2 hozzászólása Nov 20, 2011 /

Nálunk a felül fagyasztós no frost Whirlrpool is pukkant egyet, de nem vert le biztit, megy a kompresszor is, de nem hűt! Esetleg van ötlete valakinek mi lehet a baj?
(#) doki66 válasza raptor1974 hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

nem látni semmi égés vagy kormolódás nyomot és persze nem biztos hogy a hőfokszabályzó durrant de azóta is megy igaz most folyamatosan.
majd holnap visszakötöm a hőfokszabályzót és kipróbálom úgy is .nem tudom mi durrant
(#) Klima hozzászólása Nov 20, 2011 /

Sziasztok !

Inverteres hűtőkbe keresnék kompresszorokat,tudtok ajánlani cégeket akiknél tudnék érdeklődni ? Köszönöm !
Következő: »»   60 / 298
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem