Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1274 / 2208
(#) Puklee válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 22, 2011
megpróbálok egyet csinálni holnap a telefonomnak vga kamerája van de talán kilehet venni belőle ezt-azt. de átépítem én másik kapcsolásra ha holnap se lesz jó mert péntekre már üzemkészen akarom használni egy kis "bemutató" céljából és lehet az gyorsabb. nekem gyanús hogy még mindig a visszacsatolás körül van a gond meg hogy a trafó se az ami a deszkamodellben volt....
(#) vikipapa hozzászólása Nov 23, 2011
Sziasztok, Lenne egy olyan kérdésem, hogy valaki nem tudna-e adni vagy ajánlani olyan irodalmat amiből meg tudnám tanulni a csöves erősítővel kapcsolatos dolgokat? Egy gitárhoz való előerősítőt akarnék megtervezni csak hát sajnos nem nagyon találok hozzá dolgokat. Iskolában is kérdeztem de ott csak lehurrogtak, hogy mit akarok én a csövekkel... Előre is köszönöm!
(#) Puklee válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 23, 2011
Üdv! Renden. Ennek jobban az oka, hogy általában sietve írok. Egyébként nem tudjátok, hogy ennek a trafónak (tv hangkimenő) mekkora az áttétele illetve a primer illesztése? Én 6 vagy 7 kohm-ra emlékszem. És, hogy mekkora a különbség az eredetileg alkalmazott Vtrgy R4350 trafóhoz képest?
(#) marone válasza vikipapa hozzászólására (») Nov 23, 2011
Szerintem nézegess kapcsolási rajzokat.
Aztán azokon variálhatsz, ha akarsz. Talán így a legegyszerűbb.
(#) spirik hozzászólása Nov 23, 2011
Szia mindenkinek.
Szeretnék kérni egy el34 es csöves erősítő kapcsolási rajzot amiben a láb kiosztás rajta van,vagy ebben kérném a segítségeteket.Előre is köszönöm szépen.
Hogy melyik láb hova valló.
(#) frekivalto válasza spirik hozzászólására (») Nov 23, 2011
Talán javaslom a fórum keresőjét használni.....
Beíros a keresendő kifejezéshez, hogy EL34, megadod, hogy fájl mellékletek, vagy képeket adjon ki, és tádááám, feldob jó pár kapcsolási rajzot!

Ott megtalálod a lábkiosztást.
(#) spirik válasza frekivalto hozzászólására (») Nov 23, 2011
Köszönöm,szépen.
(#) frekivalto hozzászólása Nov 23, 2011
Szívesen Spirik!

Más.. Üdv Mindenkinek!

Az elektroncsővek élettartamával kapcsolatosan lenne kérdésem. Szerintetek a csővek élettartama "honnan" számolható?
Értem ez alatt azt, hogyha bekapcsolod az erőlkődőt és csak a fűtés van a csőveken anódfesz nélkül, az is beleszámít az élettartamba, vagy csak onnantól, hogyha a fűtés után az anódfesz is rajta van a csőveken.

Vélemény?
(#) pucuka válasza frekivalto hozzászólására (») Nov 23, 2011
Az élettartam nem számolható, de pl. ipari csöveknél katalógus adat. Megadják, hogy ha a különböző paraméterek, anódáram, meredekség, erősítési tényező mennyivel térhet el az adatlapon megadott normál értéktől. Mivel a csőparaméterek anódáram függők, ez pedig alapvetően a katód emisszióképességétől függ, az anódfeszültség nélküli üzem is rongálja a katódot, ezzel együtt a cső élettartamát. (ahogy egy izzólámpánál is van) Ezt általában a csővizsgálókkal lehet ellenőrizni.
(#) marone válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 23, 2011
Most ezt úgy érted hogy zajos mindenképpen ?
És ha a katódról venném a jelet (mint a csöves fejhallgatóerősítőknél) akkor meg nem ?
(#) frekivalto válasza pucuka hozzászólására (») Nov 23, 2011
Köszi.

Azért alapvetően a csőves erősítő építésénél mindenki (majdnem) betartja a katalogusban szereplő adatokat, javaslatokat.
Alapvetően azért valamennyit lehet(ne) viszonyítani az üzemórát figyelembe véve.
Gondolom azért, mert ha veszel egy csőves erőlkődőt, akkor valszeg megkérdezed az eladótól, h mennyi óra van a csővekben (márha persze nem újonnan veszed).
Illetve a másik, hogy akinek van erősítője, annak nem biztos, h van csőmérője is. Sőt, alapvetően nincs is. Ezért, csak azt tudja figyelembe venni, (ha csővet akar cserélni) hogy mennyit ment az erőlkődő.

Ezért kérdeztem......
(#) Action2K válasza frekivalto hozzászólására (») Nov 23, 2011
Ha új csővel van akkor mondhatni 20-50 év kb. De úgyis meghallod, ha cserére érett. Dinamikátlan lesz, s torzítani fog.
(#) pucuka válasza frekivalto hozzászólására (») Nov 23, 2011
A csőben sajna nincs üzemóra számláló, így az állapotát csak méréssel tudod meghatározni. A sem utal arra, hogy már mennyit ment, hanem csak azt lehet megmondani, hogy egy "újhoz" képest hány % -os.
Az erősítőben elvileg lehetne üzemóra számláló, de ez sem lenne garancia arra, hogy a benne levő csövek milyen állapotban vannak.
Ahhoz pedig nem kell csőmérő koffer, hogy a cső állapotát megmérjed, kell készíteni egy egyszerű alap áramkört, és abban a cső paraméterei mérhetők.
(#) frekivalto válasza pucuka hozzászólására (») Nov 23, 2011
Igazad van, egyszerűen meg lehet mérni....
Amúgy azért kérdeztem, mert most készül az üzemóra mérő az erősítőmhőz. Abban lesz még késleltetett kapcsolás is az anódfesznek. Illetve lesz olyan funkció is, hogy standby üzemmódba is lehet kapcsolni az erősítőt. Ilyenkor csak fűtés van, anódfesz nincs. Ez néha hasznos.....
Ezért kérdeztem, hogy az üzemóra mérő mit figyeljen, mire induljon. A fűtésre vagy csak az anódfeszre?
(#) pucuka válasza frekivalto hozzászólására (») Nov 23, 2011
Szerintem felesleges az üzemóra számláló. Mert mi van, ha a sok közül az egyik csövet kicseréled, hova állítod a számlálót? Egyébként a nagy terhelésű csövek (végfok, egyenirányító) használódnak el leghamarabb.
Részemről, az ilyen, viszonylag alacsony tápfeszültségű csöveknél az anódfesz késleltetésnek sem látom sok értelmét, dehát a divat, meg a hit, nagy úr. Magas tápfeszültségű csövek (többnyire nagy teljesítményű adócsövek) esete azért más tészta.
(#) frekivalto válasza pucuka hozzászólására (») Nov 23, 2011
Köszi, nem lettem okosabb........
Sok mindent megtudtam, de amit eredetileg kérdeztem, arra nem kaptam választ....

Azért köszönöm a hozzászólásodat.
(#) Imi65 válasza frekivalto hozzászólására (») Nov 23, 2011
Dehogynem lettél okosabb. Pucuka leírta Neked, hogy ne fűtsd a csövet feleslegesen, mert nem tesz neki jót. Ha viszont - a fűtés kezdete után - hamarosan rákerül az anódfesz, akkor a két idő majdnem azonos (ha valami, az nagyon árt a csöveknek, hogy csak pár percre kapcsolod be). Egyébként a legtöbb cső állapotát az eredeti helyén is nagyon jól meg lehet vizsgálni, erre semmiféle áramkör nem szükségeltetik.
(#) Puklee hozzászólása Nov 23, 2011
Üdv!Na végre sikerélménnyel számolhatok be az erősítőmmel kapcsolatban amivel annyi gond volt és már vagy 3 napja innen kerestem a megoldást. Ma gondoltam egyet és megkerestem a kimenőtrafóhoz tartozó kapcsolást. 1 óra alatt megvolt az összeszerelés alkatrészturkálással együtt. Indításkor gerjedt, de most tisztábban, megcseréltem a visszacsatolást és már jó is volt. Utólag kiderült hogy a potenciométer is rossz volt amire én is és mások is gyanakodtak, és a táp is inkább ehhez a kapcsoláshoz való mert stabilan ingadozás nélkül hajt. Végre lehet hangerőt szabályozni, nincs zörej, sípolás zúgás fél óra üzem után is tökéletesen és szépen szólt mindenféle ellenállás melegedés vagy anódizzás nélkül. Holnap még beszerelem a kivezérlésjelzőket és a kék ledeket, valamint kapcsoló hálózatnak anódfesznek és kész. Majd mint ígértem küldöm a képeket a kész erősítőről. Kösz mindenkinek a tanácsot, segítséget! Még utólag megjegyzem hogy mondták hogy csöves erősítőt nehezebb életre bírni mint tranzisztorost de azt nem gondoltam hogy ennyi munkával jár főleg hogy ez az első csöves erősítőm.
(#) Imi65 válasza Puklee hozzászólására (») Nov 23, 2011
Az nem feltétlenül igaz, hogy nehezebb életre kelteni, mint egy félvezetőst. Inkább az lehet, hogy a csövekről mostanában nem nagyon esik szó, a működését egyre kevesebben ismerik behatóan.
(#) Lakatfogó válasza Puklee hozzászólására (») Nov 23, 2011
Ne is törődj vele, nálam már csaknem másfél éve épül egy 5.1-es csöves.

Igaz mostanában belehúztam, rajzot terveztem át, nyákot martam, építgetem, próbálgatom.
(#) Puklee válasza Lakatfogó hozzászólására (») Nov 23, 2011
Szerintem neked és Imi65-nek is igaza van. Tényleg kevesen ismerik. Mindig is szerettem a csöveket és én nem akarok abba a táborba tartozni aki nem ismeri a működésüket... A következő csöves erősítőmnél már a most tanultakat fel tudom használni. Lakatfogó neked pedig sok sikert és további kitartó munkát! Jó éjt mindenkinek
(#) FordPrefect válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 23, 2011
Szerintem egy nullát lehagytál az órák/élettartam végéről, amúgy stimmelnek a számok.
(#) Kiss Arnold hozzászólása Nov 24, 2011
Hello!
GU50-ből csinálok PP erősítőt.
Ötleteket várok az erősítőről és a tápról. (Főleg a tápról )
(#) Imi65 válasza Kiss Arnold hozzászólására (») Nov 24, 2011
Ezen töröm én is a fejemet, bár teljesen megállt a dolog hónapok óta. Úgy döntöttem, 600V körüli tápfreszről járatom, ehhez 300V körüli segédrács fesz szükséges, amit stabilizálok. Ahogy az előfeszt is.
(#) frekivalto válasza Imi65 hozzászólására (») Nov 24, 2011
Igazad van, köszönöm az információt Mindenkinek!

További szép napot!
(#) spirik hozzászólása Nov 24, 2011
Szia mindenki.
(#) MrBrown válasza Kiss Arnold hozzászólására (») Nov 24, 2011
Szia,
vedd fel a kapcsolatot CIROKL-val. Ha jól tudom Ő 500V anódfesz és 250V segédrács fesz-el épített 2x50W-os szörnyeteget GU50-ekből!
(#) DaviS válasza spirik hozzászólására (») Nov 24, 2011
Szép darab! Honnan van?
(#) heinrik endre válasza DaviS hozzászólására (») Nov 24, 2011
gu 81 -nek hivják én anno a honvédségtől kaptam ingyé ..monták vidd haza szuvenir.........egyépként audio célokra is szokták alkalmazni nézd meg a google képkeresőbe.. ehhez a csőhőz a mellette lévő hanfal is kell
(#) spirik válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 24, 2011
Szia mindenki.
Ajándékba kaptam.
Következő: »»   1274 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem