Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
A jó nyákon kb több mint 2 napja dolgozok, minden szépen elrendezve nincs átkötés, és szerkesztett teliföd is lesz. Amúgy pont azért akarom beletenni, mert írja az adatlapon, hogy A-AB osztáyban üzemel az IC. Gondolom alacsonyabb kivezérlésen A magasabbon meg már AB. A quad-nál olvastam valami hasonlót. Pontosan mi is a szerepe ennek a szűrésnek?
A 0,33ohm+xµF kondi a tápot simítja, hogy ne legyen brummos a kimenet.
A nyák tervhez jól jöhet Elliott cikke, mely segíthet az elrendezésben Bővebben: Link
Teljesen kezdőként 2 tda után Quad 405-el indultam neki, ha úgy építed meg ahogy le van írva akkor úgy fog szólni mint egy stúdióerősítő.
Sziasztok. Iskolába tudok maratni nyákot milyen erősítőt építsek? JLH, Nelson Pass Zen, Nelson Pass First Watt, vagy valamilyen d osztályú erősítőt? D osztályról nem tudok sokat sajnos de kíváncsi vagyok rá. Szerintem életembe kétszer hallottam, egyszer egy házimozin és egyszer talán egy koncerten. Itt a d osztályban 10-20 wattra gondoltam.
A D osztályt nem 10-20W-ra szokták alkalmazni, hanem 2-300W-ra csatornánként, sőt még jóval több is általában. Én a te helyedben JLH-t építenék, nehéz elrontani, és szép a hangja is.
Sziasztok.
Noh elvileg a Hibryd meghajtó nyákja már kész. Csak még az összeszerelés van hátra.. Többen is kitérdeztek rá privátban, nem -e erős kicsit a meghajtó fokozat?.. Nem mert igaz hogy bő 70x erősítést állítottam be neki ahhoz megfelelő anódárammal, viszont tartaléka lesz, és előerősítő fokozat sem kell hozzá már, csak egy 47K log poti. Az elv pont ez volt, hogy 230mV os bemeneti jellel is kilehessen vezérelni a végfokot (pl mp3), és ne rontsa le a hangját egy + előfok.
Bocsi de láttam már studió cuccot d osztályban...
Szerintem egyenlőre hanyagoljad a D-osztályt.
A JLH jó ötlet, de ez lehet hogy még jobb.
Ö hány ampert szereti? Nem szóltam 8at...
Szerintem problémát okozhat a GND kialakítása, földhurok lett beépítve. Megjelölt helyen elvágnám a fóliát.
A bemenet GND-je miatt inkább a fehérrel megjelölt helyen szakítanám meg a fóliát.
Szia.
Nem földhurkos. Tegnap este megépült, és le is próbáltam. A két fokozat nem lesz földhurkos a közös födpont kialakítása miatt. Sőt a nagyáramú fűtéspont földje, valamint az alacsony áramú anód földje szűrve van egymáshoz képest. A gond akkor lenne, ha az nem lenne beiktatva (bár nálam a tápmodulban( toroid hajtású félvezetős stabilizált) is még külön szűrés van) az srpp kiközepelését is a tápegység végzi, amit egy jumperes megoldással meg is lehet szüntetni. ( 85V al pozitívabb) Jelenleg asszonykánál vagyok, csak délután tudok róla képet feltenni Ha a két fokozatot földjét elválasztod egymástól nem lesz jobb a helyzet, mert a félvezetős tápegységem egy-ugyanazon földpontjától kapja a földet. Csak biztonság kedvéért van szűrve a meghajtó nyákon is a két földpont,-mert a 6V-os fűtést külön betáplálásról is el lehetne vinni. Csak akkor a kiközepelt srpp-nem lépne érvénybe.
Na és erről mi a véleményetek? Csak ott van teliföld, ami tényleg a földhöz 'ér' a többi helyről kiszedtem.
Ehhez sajna én nem tudok mit szólni :no: .
Volt , hogy megkértek több stk ic nyáktervezésére is, de ott én csak 2oldalasba vállamat be. (amit skóp alá tettünk és semmi rendellenességet nem mutatott) A földpont fenti rétegen volt mindig, a többi alul. A nagyobb telj félvezetős végfokom nyákját is így alakítottam ki. Valamint ami szerintem nagyon fontos, hogy ha a végfokra érkezik a bemeneti jel földje is, az mindenképp szűrve legyen a csillagponthoz képest.(mindenféle zavaró tranzienseket belevihet a körbe, ha nincs megszűrve a 2 föld egymáshoz, mivel nincsenek azonos potenciálon!) Tettem fel képet, talán valamelyest látszik rajt mire gondoltam.
És amit én csinálnék még rajt talán az az lenne, hogy a közös földterület és a vezetősávok közti elválasztó részt egy kicsit megemelném, így könnyebb lehet a nyák készítés, és az összefolyás veszélye is kevésbé áll fent.
Én ezt nem így látom, hurok az adott, ha nem méred lehet hogy észre sem veszed, de ott van. Fűtés kivitelezése és + feszre emelése ezen semmit nem változtat..
Szia.
Idézet: „Fűtés kivitelezése és + feszre emelése ezen semmit nem változtat..” -Persze ,hogy nem. Azt csak kiegészítésnek szántam hozzá, hogy azt a stabilizált tápegysége tartalmazza. A hurkot én nem látom.. , a két fokozat földjét ha elválasztom egymástól miben lesz más? -mikor maga a tápegységtől jövő föld közös. Továbbá az anódfeszük valamint a fűtésfeszültség is. A közös föld felület kialakítását mért látod ellentmondásosnak? Ezért maga a nyák nem fog gerjedni, hangban legalább is már biztos nem mert azt rögtön hallottam volna mikor összeillesztettem a félvezetős részével. De a fülembe tetted most a bogarat ezért ha hazaérek rámérek.
Annyiban , hogy nem lesz hurok. ( Most megtekintve is látható a hurok.)
Mérd meg nyitott bemenetnél, AC, 10mV, vagy alatti érzékenység mellett (vezérlés nélkül), szkóppal a kimeneten kapott jelelt. Amit ott látsz az zaj és brumm lesz, ha ennek mértéke valóban alacsony , nem látsz semmit , 50, 100Hz tartományában . akkor rendben van.
Mindenképpen rámérek.
A végfok részét is megmértem, az nem volt brummos. úgy sem persze, hogy nyitott bementenél, tehát a meghajtó rajt sem volt. Bár az nem is fog gerjedni mert nincs bent nvcs. Köszönöm amúgy a tanácsodat, meg a figyelmességed
Az imént nem írtam, zárt bemenettel is ellenőrizd, mert az is sokat mond.
Visszacsatolás nélkül is lehet gerjedés, ezt nem értem, miért lehet garancia a gerjedés mentességre a visszacsatolás hiánya. Nem csak visszacsatolás okozhat gerjedést!
Felteszem neked a félvezetős nyáktervet is.
Hátha látsz bent valami hibát.. 6fele már hazaérek és tudok csinálni mérés ellenőrzést valamint képet a meghajtóról. A végfokot természetesen illesztve is ellenőriztem, csak az elejét nem még. A trimmer poti csak 10K-s! (nem volt kisebb, de a célnak megfelel) 2k2 elég oda amúgy
Megmértem a yamaha ax 500 tápfeszültségét! 2x42 volt volt váltakozóáramban! nem átverés!
No. Visszacsatolás nélkül nincs gerjedés. Legfeljebb nem tudsz róla. Gerjedéshez pozitív visszacsatolás kell, ha nincs akkor még a rezgés is csillapodik. Különben még örökmozgó is lenne.
Üdv mindenkinek!
A segítségeteket szeretném kérni. Erősítőt (és valószínűleg hangfalakat is) szeretnék vásárolni, mely az alábbi követelményeknek megfelel: -Bekapcsolásakor nem pattan nagyot a hangszóró, mint a jelenlegi videotonomnál. -Apq-310-es Akai lemezjátszómmal kompatibilis phono bemenettel rendelkezzen, Lekapcsolhatóak legyenek a végfokjai, mint pl. Pioneer Sa-540-es-en, -Legyen rajta legalább 4 db vonali szintű bemenet és 2 db vonalkimenet. -Magas, közép- és mély hangszínszabályozókkal rendelkezzen, melyek potikkal, és nem adott léptékekben szabályozhatók. -Minimális zajszintje legyen, legyen alkalmas lemezek digitalizálására. -Könnyen kezelhető legyen (nagy gombokkal és nagy kijelzővel rendelkezzen). Milyen árkategóriában gondolkodjak? Mit ajálotok? Hol érdemes szétnézni? Videoton Ra6363-as erősítőm hangfalai helyett érdemes másikat venni itthoni használatra? Rádiós, vagy tuner nélküli erősítőt ajánlotok inkább? Segítségeteket előre is köszönöm. Üdv: István
Hogyan kell bekötni a speak-on csatlakozót? Az is kérdés hogy hogy oldjam meg Quadomnál hogy hídba tudjam kötni és csak egy kapcsolót keljen átkötni?
Nem értem mit akarsz ezzel mondani.?
Idézet: . Én csak erre próbáltam reagálni.„Bár az nem is fog gerjedni mert nincs bent nvcs” Ha egy végfok nem tartalmaz negatív visszacsatolást, attól még nagyon is gerjedhet! Ez a mondandóm lényege. Sajnálom ha nem érted. Idézet: „Visszacsatolás nélkül is lehet gerjedés, ezt nem értem, miért lehet garancia a gerjedés mentességre a visszacsatolás hiánya. Nem csak visszacsatolás okozhat gerjedést!” ???
Negatív visszacsatolásról volt szó!
Igazad van nem emeltem ki, de ha figyelmesen olvasol, akkor egyértelmű lehetne.. Negatív visszacsatolás nélkülözése még nem garancia a gerjedés mentességre! Így már ok?
1:Így.
2:Csinálsz az egyik végfok elé egy fázisfordítót. |
Bejelentkezés
Hirdetés |