Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF3 - 6 végerősítő

Témaindító: isamisa, idő: Nov 20, 2006
Lapozás: OK   50 / 70
(#) punkkazy válasza Droot hozzászólására (») Nov 12, 2011 /

Igen.
(#) reloop válasza Droot hozzászólására (») Nov 12, 2011 /

A zener feszültséget több kisebb sorba kapcsolásával is elő lehet állítani, ha az van kéznél (16+6). A 24V-os is megfelel.
(#) Geri86 válasza Droot hozzászólására (») Nov 14, 2011 /

Én írtam anno Király Tibinek és ő is csak annyit mondott, hogy 40-41Voltos meghajtásnál a zenereket kicserélni 24Voltosra és a visszacsatoló ellenállást 39kOhmosra. Ennyi. Itt a nyákrajz ha érdekel.

VF6_mod_2.lay

(#) reloop válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

Üdv! Összeollóztam két adatlapot. Az 1N4148 nyitófeszültsége 25->125°C 0,2V-ot változik a kb. 5mA áram mellett. Az IRF9540 100mA áramának stabilizálásához pedig ugyan ezen hőmérséklet változás esetén kb. 0,5V-ra volna szükség. A dióda valóban képtelen a hőmegfutás megakadályozására ebben a felállásban. Minimum 3 diódát kéne sorba kötni, vagy más karakterisztikájú fetet kéne választani.
Praktikusan marad a tekintélyes hűtőborda

A szimpla dióda feleslegességét akartam csak vázolni.
A tekintélyes borda arról jutott eszembe, hogy ez ravasz kis kapcsolás 4 ohm -on 40W-ot megközelítő színusz jel előállítására képes a +/-18V táp esetén.

A lay-t el is felejtettem megköszönni. Köszi!
A drain bekötését hogy oldottad meg?

Várom a fotókat, biztos formás megoldás lesz
A testeletlen - sőt aktív - borda szereti gerjeszteni az erősítőt. A fotó sokat fognak segíteni az után építésben.
(#) WaRL0 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 25, 2011 /

Erre én is kiváncsi vagyok
(#) ABU hozzászólása Nov 25, 2011 /

Üdv!

Adok én is egy rajzot VF6-hoz, nálam most folyamatban van az elkészítés. Tegnap sikeresen legyártottam 6 csatornát egy panelen, erre előhívásnál kiderül, hogy fordítva tettem rá a fóliát, kezdhetem újra. Egyelőre még nem kipróbált nyákrajz, de írok majd, hogy üzemel e rendesen, a diódát akkor kihagyom én is, a hűtés bika, könnyebb is lesz szerelni nélküle.
(#) reloop válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 25, 2011 /

A titok titok maradt számomra. Rejtély mi ér össze mivel. Oldal nézetet szabad kérni?
(#) Geri86 válasza ABU hozzászólására (») Nov 25, 2011 /

Várjuk a fejleményeket.
(#) mark.budai hozzászólása Nov 26, 2011 /

Bocsi, hogy nem olvasok vissza, de egy gyors kérdés. Volt már valakinek tapasztalata VF6-tal? Én egyszer megcsináltam, nem működött, de most gitárerősítőt csinálnék (ajándékba), és jó lenne ha működne.
(#) ptesza válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 27, 2011 /

Bővebben: Link
Szerintem az általános ,és az élesztéssel kapcsolatos kérdéseket inkább itt tedd fel. Ne legyen teleoffolva ,mert én és sokan mások is el akarják olvasni mielőtt építenénk. Emiatt ne hízzon a topik.
(#) ABU válasza Geri86 hozzászólására (») Nov 27, 2011 /

Működik, csak el is füstöltem 1 pár fetet. A 47k-s trimmer helyére célszerű helit tenni, mert fél állásban semmi áram, azután pedig a negyede felé tekerve iszonyatosan érzékeny, kb 2mm-es tekerés akár fél ampert is áthidalhat, beállítok 100mA-t, mire elveszem a csavarhúzót már 150-nél tart, azután magától még fentebb megy egy picit és feleslegesen fűt, ami még nagyobb nyugalmi áramot eredményez. Igazából azt sem tudom miért pukkant el a fet pár. A táp 35V a zénert úgy számoltam, hogy 35V-4V fet-13V műveleti, marad a 18V zénerre, szóval semmilyen értéket nem módosítottam.
(#) Geri86 válasza ABU hozzászólására (») Nov 27, 2011 /

Nekem 41voltról fog menni. 24voltos zenerrel és 39k-os visszacsatoló ellenállással. Én is inkább heli trimmert fogok tenni mások is ajánlották.
(#) reloop válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 28, 2011 /

Azóta is jár az agyamban a kérdés. Pontos számítást még nem végeztem, de PTK-t kötnék sorba a 47k trimerrel. Aggályom, hogy forró bordánál leáll az erősítő.
A három dióda biztosíthatná a termikus egyensúlyt, de ott a gate ellenállást kéne csökkenteni, hogy az IC-nek kellő tápárama legyen, ezen is van elmélkedni való, illetve kísérletezni kéne vele.

A 3-3 diódát megpróbálnám a bordához szorítani. Ha a trimmer teljes 47k-ja is túl nagy nyugalmi áramot eredményezne, akkor a 470 ohm gate ellenállásokat átkötném 1k-val 320 ohm -ra. Nincs szimulátorom csak a rajz alapján számolgatok.

Nem is a poti a lényeg, hanem az IC nyugalmi árama ne hozzon létre akkora feszültségesést az ellenálláson ami a diódák nyitófeszültségeivel együtt már nyitná a fet-et.
(#) reloop válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 29, 2011 /

Üdv! Akár a PTC-vel, akár a diódával kísérleteznék, eltávolítanám a feteket, mert a végén baleset érheti őket. Az elvárás az lenne, hogy a hő figyelő elem melegítése hatására a gate feszültség jelentősen csökkenjen, akár fél voltot is: Bővebben: Link
Ha a gate helyén kontrollálható a működés, akkor ültetném vissza őket.
A célon úgy lehet túllőni, ha túl intenzív a beavatkozás. Ilyenkor melegen torzítani fog.
(#) reloop válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 29, 2011 /

Nekem öröm, ha a Mester a hasznomat látja
(#) WaRL0 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 30, 2011 /

Barátnőmnek én is készítek egy VF3-mat, magamnak meg egy TDA2030A-t . Lehet, hogy meghagyom magamnak a VF3-mat, de ezt majd eldöntöm akkor ha elkészül és meghallgatom. Na meg a VF3 hoz nincs semmi izmos tápom
(#) Leadtek hozzászólása Jan 21, 2012 /

Sziasztok! VF3-al kapcsolatban lenne egy kérdésem. A műveleti erősítőnek az erősítését alapból egy kicsit kevésnek tartom a többi erősítőimhez képest. Melyik alkatrész értékét változtassam meg ahhoz, hogy kicsit nagyobb legyen az erősítés?
(#) reloop válasza Leadtek hozzászólására (») Jan 21, 2012 /

Szia! A visszacsatolás 1k ellenállását cseréld kisebbre, 680 ohm -ot ajánlok.
(#) Leadtek válasza reloop hozzászólására (») Jan 21, 2012 /

Köszönöm a gyors választ! Lenne még egy kérdésem. Az egyik végfok panelen próbáltam beállítani a nyugalmi áramot és véletlen túlcsavartam a potit, elkezdtek füstölni a FET-ek. Gyorsan lecsavartam és kikapcsoltam. Megvártam míg kihűl majd kipróbáltam és működött. Annyi változás történt hogy a nyugalmi áram teljesen lecsavart trimmernél 130mA míg előtte valahol 60 körül volt. Azóta már kibírt egy 2 órás filmet de biztonságos továbbra is így üzemeltetni?
(#) szucsip válasza Leadtek hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

Hát a VF3 alapból nem biztonságos. Egyáltalán nincs jól megoldva a hőkompenzálása. Valószínűleg csak a zsír füstölt a FET-en, és talán a potenciométer "módosult" a csavargatásoktól. Szerintem nem kockázatosabb a malőr után sem.
(#) Leadtek válasza szucsip hozzászólására (») Jan 22, 2012 / 1

Értem. Végigolvastam az egész topikot meg elég sokat méregettem a kapcsolást ezért sajnos tudom, hogy nem sokat ér a dióda. Eleinte csodálkoztam is, hogy miért van ott a cikk szerint hőkompenzáló dióda ha nem kompenzál semmit. Veszek majd helitrimmert és azzal állítgatom inkább a nyugalmit.
(#) reloop válasza Leadtek hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

Ezzel a módszerrel ellenőrizheted a fetet.
(#) atka8918 hozzászólása Jan 22, 2012 /

Sziasztok. Megépítettem a VF3-at és az a problémám, hogy a nyugalmiáram nem akar 420mA alá menni. 47K-s poti van benne. Esetleg segítene a potméter értékének módosítása?
(#) reloop válasza atka8918 hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

Szia! A diódák helyére tegyél átkötést.
(#) atka8918 válasza reloop hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

Köszönöm a válaszodat és ettől nem lehet baja?
Következő: »»   50 / 70
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem