Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   61 / 1319
(#) Frankye válasza hp hozzászólására (») Aug 6, 2007 /
 
Ja, hogy Te az égetőnek nem tudod, melyik kivezetése mire szolgál?! Így egészen más a helyzet! Sajna, ebben nem tudok segíteni, de talán más igen!
(#) vzoole hozzászólása Aug 6, 2007 /
 
Sziasztok!

Első PIC-es cuccom...

Csak annyit szeretnék kérdezni, hogy minden stimmel-e a kapcsolásirajzon, nincs valami ami rosszul van bekötve? (mármint bekötés)

Nem ide tartozik, de a panelon trafó alatti stabkockának ott maradt egy karikája, már kitöröltem az IC-t de az nem tünik el, nem is morgatható...

Köszönöm!
Zoli
(#) potyo válasza vzoole hozzászólására (») Aug 6, 2007 /
 
Hát így első ránézésre a PNP tranzisztorok kollektora és emittere fel van cserélve.
(#) vzoole válasza potyo hozzászólására (») Aug 6, 2007 /
 
És igen!!!
Köszi!

(#) menyus válasza potyo hozzászólására (») Aug 6, 2007 /
 
Csak a PIC felől megy adat a PLL felé, (freki, osztás, ref frek, értéke...stb) visszafelé nem. Az adatokat az eepromban tárolja, induláskor onnan kiolvassa és betölti a PIC be aztán "sleep". A schottky diódát belerakom az áramkörbe, bajt nem csinálhat. Már csak azért is jó ha ott van mert az egész cucc 3,3 V ról ketyeg, a PLL chip nek az égető 5 V ja már az "absolut maximum rating" ben megadott értéke.
Olvasgattam már visszafelé a fórumban hogy igazándiból az a jó ha az égető le van választva. Jelenleg PICstart + égetőm van amit ICSP hez is használok egy kb 20 cm es kábellel. Tudom hogy fapados, nem is dolgozik jól, 10 égetésből / olvasásból kb. 6 - 8 sikertelen. Előbb utóbb tudom hogy kell vennem vagy építenem egy "igazi" in circuit programozót, de jelenleg csak ez van... A PICkit 2 őt nézegettem, vagy inkább megvárom a "Watt féle" legfrissebb soros verziót. A soros ellenállások a leválasztáshoz amikről írtál milyen értékűek?

(#) potyo válasza menyus hozzászólására (») Aug 6, 2007 /
 
Pontos értéket nem lehet megadni, minél nagyobb, annál kevésbé terheli a PIC lábát, viszont annál bizonytalanabb a programozás. 220ohm alá nem kellene menni, mert azzal már a PIC lábának névleges áramát megközelíted. 330ohm-1kohm az ami még elég kis értékű, de nem terheli le nagyon a lábat.
(#) menyus válasza potyo hozzászólására (») Aug 7, 2007 /
 
Köszönöm a válaszokat, a panelre ráterveztem a diódát (BAT60) és az ellenállásokat is. Elsőre belerakok 220 ohmot és majd meglátjuk.

(#) Skip válasza Stadi hozzászólására (») Aug 7, 2007 /
 
kicseréltem az IC-t és láss csodát!!!! változás történt! Writing data rész végig ment.... writing EE data résznél kiírta hogy :

ERror Writing Fuses!

erről hallott-e vki vmit?
köszi szépen sose jöttem volna rá hogy az LS féle a rossz... egyik boltba aszonta a faszi rá hogy ennél jobbat nem is gyártanak... hát ugynéz ki a jó se mindig jó...
(#) Skip válasza Stadi hozzászólására (») Aug 7, 2007 /
 
meg még egy olyan kérdést had tegyek fel hogy ez az égetés időbe körülbellül menniy? mer a Stab IC-k nagyon melegednek(főleg az 5Vos ugye).
(#) Stadi válasza Skip hozzászólására (») Aug 7, 2007 /
 
Wattnak köszönd, az ő ötlete volt. Szerintem a TI gyártmányú LS06, 07 IC-k valamiért alkalmatlanok erre a feladatra. Vagy tényleg ekkora a hibaszázalék, amin azért meglepődnék.

Az égetés nem tart sokáig, nekem a 18F4550-et égette 1-2 percig. Ha csak rövid kódot kell égetni, az megvan néhány(tíz) másodperc alatt.

Szerintem a staboknak sem lenne szabad annyira melegedniük, bár ha 78L05-öt tettél bele, annál azért esélyes, hogy eléred a 100mA-es limitjét. (Az adatlapok alapján összeadhatod a fogyasztásokat.) Az se mindegy, mekkora a bemenő fesz rajta.

Az Error-hoz sajna nem tudok hozzászólni, elég kezdő vagyok.
(#) tibcsi hozzászólása Aug 7, 2007 /
 
Hi!

Egy pic16F877 SPP-vel akarok kommunikalni egy I2C eszkozzel ( TCN75 ). A PIC a master, TCN75 a slave. Az SSP regiszterek ( SSPSTAT,SSPCON,SSPCON2 ) beallitasaival akadtam el.
A master transmit mod akarom hasznalni a slave cim kuldesere. Persze utanna a tobbi mod.

Tudtok valami linket, ami segithet?

Koszi!
(#) menyus hozzászólása Aug 7, 2007 /
 
Chipcad től vett mostanában valaki SX-5032 SMD kvarcot? Én tőlük vettem a PLL hez 10 és 25 megásat. Az adatlap pin kiosztása szerint (a datasheet szintén tőlük van) megterveztem hozzá a PCB t. Az élesztésnél a referencia oszcillátor nem akart berezegni az istennek sem. Kb. 4 óra szenvedés után kiforrasztottam a kvarcot és betettem egy másikat...eredmény ugyanaz. Újból kivettem, és megmértem a lábait. Az eredmény:

Az adatlaphoz képest a gyakorlatban fordítva van bekötve, 1 - 3 láb rövidzár + a testen ("connected with cover"). 2 - 4 ("crystal") lábak a kvarc lábak, ráadásul nem 12 pF kapacitással hanem csak 1,2 pF el...

Hát ennyi...csak azért írom nehogy valaki belefusson ebbe hozzám hasonlóan.

Ez a méreg nem a dioxin.

SMDQ.pdf
    
(#) tibcsi válasza menyus hozzászólására (») Aug 7, 2007 /
 
Ez jo nagy baki a gyartotol.
Kosz a tippet.
(#) potyo válasza menyus hozzászólására (») Aug 7, 2007 /
 
Arra a Top View feliratra felfigyeltél?
(#) menyus válasza potyo hozzászólására (») Aug 7, 2007 /
 
Igen, ennyire azért nem vagyok láma... A datasheetben lévő rajzon a "lecsapott sarkú" PAD a pin 2 az átlósan vele szemben lévő a pin 4. Ott mérek 1,2 pF et, a másik láb páron és a testen rövidzárat, ez egyértelműen fordítva van. Kérdés hogy a termék lett fordítva gyártva (elég óccsó volt 120 Ft ) vagy az adatlap hibás? Vagy esetleg nem ezé a kvarcé az az adatlap...

Mindenestre írtam nekik mailt nehogy valaki legyártasson pár ezer db pcb t a datasheet szerint. Nekem sem lesz olcsó a kétszeri PCB gyártás.
(#) Prinner válasza menyus hozzászólására (») Aug 7, 2007 /
 
Nem ez az első eset, amit hallotam gyárilag rossz dolgokról:
Egyik ismerősöm is vett olcsón 35ft-os darabáron legalább 20 darab kvarcot, egyik sem működött!!!
Aztán kipróbálta egy normális helyről beszerzett majdnem 200Ft-os kvarcal, és azzal tökéletesen ment a cucc.

Szóval olcsó húsnak általában híg a leve

Kár, hogy az ilyen termékeket forgalomba merik hozni
(#) menyus válasza Prinner hozzászólására (») Aug 7, 2007 /
 
Na, most még ezzel is ijesztgetsz hogy be sem fog rezegni... Holnap rajzolok hozzá kézzel egy oszcillátor panelt és megnézem egyáltalán elindul e vele. Egyébként én is vettem mindjárt 40 db ot a 10 / 25 megásból vegyesen, kíváncsi leszek holnap a válasz emailre. Nem hiszem hogy csak én vettem ebből a kvarcból idáig és másnak meg működött fordítva bekötve rövidzárban.
(#) MaxPower hozzászólása Aug 7, 2007 /
 
jó estét...
Van én nekem egy empélabom meg egy 18f2320-am, kérdésem az, hogy a .asm fájlba bele kell e írni a _config... dolgokat, akkor ha én a menüben, a configuration bits-nél beállítom amit szeretnék???
(#) potyo válasza MaxPower hozzászólására (») Aug 7, 2007 /
 
Nem muszály, de célszerű.

Viszont van a _config-tól egy átláthatóbb módszer a konfigurációs bitek megadására, a Help-->Topics-->PIC18 Config Settings tartalmazza a listát az összes config bitre. Így kell megadni őket (ez csak néhány):

  1. CONFIG  OSC     = HS    ; HS oscillator
  2. CONFIG  FSCM    = OFF   ; Fail-Safe Clock Monitor disabled
  3. CONFIG  BOR     = ON    ; Brown-Out Reset enabled
  4. CONFIG  BORV    = 45    ; Brown-Out Reset 4.5V
(#) MaxPower válasza potyo hozzászólására (») Aug 8, 2007 /
 
kössz a tippet

Vajon miértnem észleli a PICkit2-m a 18F2320-at?
PICkit2___________18F2320

1.Vpp/MCLR._______1.MCLR/Vpp/RE3
2.Vdd TARGET______20.Vdd
3.Vss(ground)______8.;19. Vss
4.PGD____________28.PGD
5.PGC____________27.PGC
(#) MaxPower válasza MaxPower hozzászólására (») Aug 8, 2007 /
 
majdnem megiedtem, csak nem kontaktolt a tüzögetős próbapanel
(#) potyo válasza MaxPower hozzászólására (») Aug 8, 2007 /
 
Az nagyon meg tudja szivatni az embert az ícéknél. A lyukakat a műanyagban egy kicsit nagyobbra érdemes felfúrni, és a chipek alá foglalatot tenni.
(#) MaxPower válasza potyo hozzászólására (») Aug 8, 2007 /
 
hát meg, az egyik oszlopba mostsem kontaktol rendesen, kénytelen vagyok, egyhelyre nyomni a drótot és a 20as pint

kérdés:
ha beírom:
bcf TRISB,0
akkor a RB0, az digitális bemenet lesz, ugye? és ha igen, akkor ha RB0=VDD, akkor PORTB,0-nak 1-es értéket kell felvennie, nem? és ha Vss-el egyenlő, akkor meg nullát, nem?

Ja és ha az egyik sorba azt írom, hogy: "loop:" és párral lejjebb, hogy "goto loop", akkor vissza kell mennie loop-ig és dolgozni ismét, nem?
(#) MaxPower válasza MaxPower hozzászólására (») Aug 8, 2007 /
 
hupsz, elnéztem bsf TRISB,0-al lesz bemenet - asszem fáradt vagyok,
(#) menyus hozzászólása Aug 8, 2007 /
 
Most beszéltem a Chipcad el az SX-5032 SMD kvarc problémával kapcsolatban. Egyértelműen fordítva van a lábszámozás az adatlaphoz képest, ők is megnézték. Az adatlapot ki fogják javítani hamarosan azt igérték. Szóval ezzel a kvarccal egyelőre csak óvatosan. Egyébként elindul velük az oszcillátor, (egy egyszerű inverteres oszcit raktam hozzá össze sebtiben 74LVC1G14 el ) Tehát egyéb módon nem hibásak.
(#) MaxPower hozzászólása Aug 8, 2007 /
 
Sziasztok,

Újabb taktikai kérdésem van:
A Topi-féle leckékben mindig ki van választva az utasításhoz szükséges bank, ugye? nos olvasgatom a 18F2320 adatlapját, és angol tudásom szerint: az utasításoknál meg lehet adni egy 'a' értéket, ami a bank-re vonatkozik, ha nem adom meg akkor ki fogja választani "ő". ez lehetséges? Akkor 18-as szériában nem kell bank-et váltogatni?
(#) potyo válasza MaxPower hozzászólására (») Aug 8, 2007 /
 
A 18F sorozatnál másképp van megoldva az SFR zóna (az, ahol a PORTB, TRISC, EECON, stb. regiszterek vannak). Itt számukra van egy access bank nevezetű terület, ami valójában a 15. bank felső fele, de bármelyik bank-ból elérhető, ha az utasításnál megadod, hogy az adott parancs az access bankra mutasson. Ezt jelenti az a betű. Viszont ha a megfelelő processzort választod ki, akkor az MPLAB automatikusan tudja, hogy pl. a TRISC hol van, és nem muszály odaírni az a betűt. Ha odaírod, akkor nem vesztesz semmit.

A 18F-nél is lehet bank-ot váltogatni, de nélküle is elérhető a teljes memóriaterület. A W elérhető az SFR zónában WREG néven, és a MOVFF parancs bank-tól függetlenül elér mindent, tehát bankváltás és MOVWF TMP helyett írhatod ezt: MOVFF WREG, TMP
(#) MaxPower válasza potyo hozzászólására (») Aug 8, 2007 /
 
oks, akkor rendben csak nehogy megártson nekem ez a sok infó egyszerre, tehát végülis, mivel mplab-ot használok nem kell "váltogatnom" (18-as szériánál)
(#) Frankye válasza MaxPower hozzászólására (») Aug 8, 2007 /
 
Gyakorlatilag így van.
(#) tibcsi hozzászólása Aug 8, 2007 /
 
16F877 -nel Mplab-ban en eddig mindig valtogattam a Bankokat amikor kellett, biztos ami biztos.
Kerdes az hogy kotelezo-e, vagy csak nem art.
Remelem nem kell (at all).
Következő: »»   61 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem