Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! Gondom a következö lenne. Aminap vettem itt a HESTORE.hu-n egy hangvezérlö KIT-et. Össze is szereltem szépen a tervek alalpján, de mikor beüzemeltem, a hangszoró csak búg meg sistereg. Nem tudom mi a baja, a hangszoró nem tartozéka a felszerelésnek, amúgy 8ohm, 0.25W-os PC belsö hangszoró.
Bővebben: Link Erröl lenne szó! Szerintetek hol ronthattam el?
Szia!
Ugye azon, hogy váltós adapter, nem arra gondoltál, hogy a kimenete nincs egyenirányítva? Üdv.: Gyula
Én mindenképp elemmel próbálnám ki akkor.
Pl. laposelemérrel. Ha akkor is búg sistereg át kéne nézni a forrasztási pontokat. Nem ér e össze valahol. Valamint a kondikat megnézni, hogy oda került e mind ahova kell...
Egyenáramú tápegységgel kell táplálni, megfelelő polaritással csatlakoztatva. Egy 1000µF/16V ... 1000µF/25V szűrőkondenzátor segíthet csillapítani a búgást.
Rendben, megnézem a forrasztásokat. Egy kicsit az ellenállásokkal voltam gondba, hogy jó "pozicióba" rakom-e be, de egy másik témában már felvilágosodtam hogy elvileg tök mindegy.
Azt írja, 3V is elég lenne neki, de én megnéztem hogy 4,5 V hogy megyen. Búg ugyanúgy. Ha 3Vról megy, akkor is. Van egy kérdéses pont amit nem értek: "A kapcsolót az S1 és a tápfeszültség közé kell kötni" Ezt a részt nem tudom hogy értelmezzem. Tehát a kapcsolót (nyomógombos, 4 lába van, és ez váltja a 4 alaphangot) a pozitívhoz és az S1 ponthoz kell kötni, és a többi lábat hova?
Az ilyen dugasztápoknak elég nagy a "brumm"-ja. Nem igazán van szűrve, érzékenyebb dolgokhoz nem is nagyon ajánlott. A kimeneti feszültség sem pontosan annyi amennyi oda van írva. Mivel itt nem valami stab IC van beépítve, hanem a trafó szekunder van megcsapolva a különböző feszültségekhez. Tehát összességében tápfesz érzékeny cuccokhoz én így közvetlenül nem használnám.
Szia! Megkérdezhetem, hogy mi az a váltós adapter? Üdv.: Yoe
Szerintem a fórumozó a változtatható feszültségű adaptert akarta így rövidíteni. -Szerintem-
Rajz nem ártana hozzá... azon gondolom jelölve van minden, mit hová kell kötni hozzá! Így látatlanban viszont első tipem, hogy fordított tápot kapott a cucc, és azt általában nem szereti... Füst... búgás, nemműködés...
Szia! Nyilván a fórumozó elég távol áll a műszaki gyakorlattól. Legyünk, legyetek műszaki emberek és hívjátok váltakozófeszültségű tápegységnek. Üdv.: Yoe
Úgy értettem, hogy lehet váltani 3V, 4.5V.. egészen 12Vig a feszültségét.
Megpróbálom beszkenneltetni valamelyik isminél a lapot amit kaptam hozzá!
Készítettem egy képet róla.
1-2V-al többet ad "üresjáratban". Terhelve lecsökken az érték az elvártra.
Próbáld meg elemről. Hátha. Ha így működik akkor.....
Heló Kezdőknek ajánlom a elemes élesztést kis szerencsével nem megy tönkre a munkája.
Kiszedtem mindent, újraforrasztottam. Vettem 2db 1.5V elemet amit "összekötödtem". Igy már nem recseg, de viszont nem ad ki hangot. Hangszoró jó mert teszteltem. Szerintem a nyomógombal lesz valami. A rajzon a neve: S1, legfelül van.
UI: amit észrevettem, hogy az áramkör jó lehet, mert meleg az IC, de nem forró.
Ha az ic egy kicsit is melegebb a környezeténél ,akkor valamit elrontottál ,vagy kuka az egész.Az alkotásodról egy kétoldali jó minőségű fénykép is segíthetne.
Rendben, bár nem a legélesebb, de telefon kamerám van csak. Nagyából lehet látni mit hova kötöttem.
Annyira nem látszik a képen mit meg hova kötöttél. Az meg hogy melegszik,az nem törvényszerű hogy jó és működik (nem egy A class erősítőről van szó).
Jó lenne egy multiméter méregetni, mert anélkül nehéz. Itt a távgyógyászat, ráolvasás nem működik
Szia!
Nekem kapásból az tűnik föl a képeken, hogy az IC néhány lába nincs rendesen beforrasztva. Üdv, mate_x
Elment vele az egész napom, és még most se tudom mi a baja. Már vettem elemet is, 4.5V elemet is, azzal se jó. Mondjuk elvileg 3V kell neki, 2x1.5V összekötve (más kapcsolásnál jó volt ez a módszer) úgy se jó neki. Dugasztápról se jó neki. SEHOGY SE.
Átnéztem nagyítóval is, sehol se érintkezik össze, és mindenhol van megfelelő mennyiségű ón is. Valószínűleg én erre a nyamvadt gombra gondoltam, szórakáztam hogy hogyan kössem be. Nos már majdnem rájöttem de mégsem. Van ugye 2db + - és az A pont, ami az IC lábához van kötve, ez váltja a hangot elvileg. Nos, mivel a nyomógomb 4 lábas, igy gőzöm sincsen hogy kössek be 5-öt. Józan Pista bácsi ésszel gondolkozva gondoltam megoldom a helyzetet, és valahogy így kötöm be, vagy rá: táp + - (GOMB) panel + - és a panel pluszhoz hozzákötöm az A pont kábelét is. Igy se jó. Gondoltam még esetleg a polaritás nem jó, felcseréltem a + - -t és úgy meg idegesítően búg a hangszóró, de ha nyomom a fent leírt módon a gombot elhallgat. De amíg nyomom csak addig. Ja és így az IC melegszik de nagyon gyorsan. Ötlet?
Átnéztem multival és folyik az áram minden egyes ponton.
Idézet: „felcseréltem a + - -t és úgy meg idegesítően búg a hangszóró” A +- nem illik felcserélni. Ha a hangszóró egy elég jellegzetes -viszonylag mély- hanggal búgott, akkor négykilences valószínűséggel az összes aktív alkatrész halott már. Hogy ne járj így legközelebb, a mellékelt kép szerint kösd be az áramkört. Bocsánat a minőségért. A kapcsolónak csak 2 lábát kell használni, méghozzá a képen zöld nyíllal jelölt kettőt. Azaz az az oldal ahol a kivezetések közelebb vannak egymáshoz, ahol lefele "kanyarodnak". A javításhoz szükséged lesz CD4093 IC-re, BC547 és BC557 tranzisztorra.
Ezt a hozzászólásodat inkább nem is láttam.
Próbálj keresni az elektronika alapjaival foglakozó könyvet (nem kizárólag, de beleértve pl. általános iskolás fizikakönyvek villamosságtan fejezeteit). A feszültség és árammérésnek is van néhány szabálya, amit ha nem tartasz be, tönkre is teheted az áramkört. Nem kell elkeseredni, majd belejössz, de addig inkább kérdezz, mielőtt cselekedsz.
Ami kezdőként gyakori hiba,a két tranzisztort felcserélted esetleg.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |