Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   952 / 2517
(#) pucuka válasza CHZ hozzászólására (») Nov 27, 2011 /

A baj ott van, hogy a fázistolások miatt előfordulhat, hogy a negatív visszacsatolás pozitív lesz. De így leírva nem igaz, hogy "visszacsatolás nélkül is lehet gerjedés". Csak ennyi.
(#) CHZ válasza pucuka hozzászólására (») Nov 27, 2011 /

Látom nem akarod érteni mit akartam mondani., pedig érted.
Nekem így is jó.
(#) emersys válasza CHZ hozzászólására (») Nov 27, 2011 /

Noh, rámértem, és megnyugodhatunk, nincs semmi brummosága..
Ha a csatoló kondit megfogom akkor van valami pattanásszerű hang a kimeneten, amit mutat is a scóp, mihelyst elengedem ez megszűnik, lényegében külső hatás éri ekkor a kondi házát, és mivel pont a jelútban van ez érthető eset szerintem.
A visszacsatolást illetően egyfajta mentsvárként hoztam fel a példát, hogy ez nálam most nem áll fent. De a nyáktervezések nagy részénél úgy vélem a visszacsatolás szokta belevinni a legtöbb gerjedést a körbe.
Az ígért képek :
(#) deadlyroberta válasza emersys hozzászólására (») Nov 27, 2011 /

ügyes vagy
(#) CHZ válasza emersys hozzászólására (») Nov 27, 2011 /

Képek szépek, de a szkóp ernyőjéről is vártam volna felvételt
(#) emersys válasza CHZ hozzászólására (») Nov 27, 2011 /

Szia, jelenleg már szétszedtem épp most....
De mivel még komplex terhelésnek is alá akarom tenni, ezért még egyszer rámérek majd.
Akkor arról képeket is készítek, neked!
Lényeg , hogy a hangja valóban szép, és nagyon jól is üzemel.
(#) demcar hozzászólása Nov 28, 2011 /

Sziasztok.

Nekem lenne egy olyan kérdésem, hogy van az erősitőm és a PC-ről megyen, de elég zajos, ha kihúzom a jelet akkor tiszta tehát tudom hogy a PC-jele zajos. Ezen lehet valahogy segiteni?
A segitséget előre is köszi.
(#) reloop válasza demcar hozzászólására (») Nov 28, 2011 /

Szia! Sokan járnak hozzád hasonlóan. A hangkártyát - az operációs rendszer segítségével - állítsd maximális hangerőre, a média lejátszót is vedd minél hangosabbra. A jel el fogja nyomni a zajokat, az erősítődet jobban lehalkíthatod.
(#) demcar válasza reloop hozzászólására (») Nov 28, 2011 /

Hát igen ha hangosan hallgatom akkor nemhallani csak azt az ősök nemnagyon kedvelik
(#) gery1212 hozzászólása Nov 28, 2011 /

Sziasztok.
Kaptam egy Millennium MN9281-es típusú mini hifit. Na most a probléma az hogy a végfoknál a hangszóróhoz a kicsatoló kondenzátorokat kicseréltem de így sem szólal meg, ha a végfokra kötök közvetlen (kondik nélkül) akkor szol rendesen de kicsi feszültség (DC) is megjelenik a hangszórón mi lehet a probléma?
(#) reloop válasza demcar hozzászólására (») Nov 28, 2011 /

Az erősítő előtt nincs hangerő szabályozó potenciométer?
(#) reloop válasza gery1212 hozzászólására (») Nov 28, 2011 /

Szia! A végfok egyik tápoldali félvezetője szakadt.
(#) gery1212 válasza reloop hozzászólására (») Nov 28, 2011 /

Szia!
Még csak tanuló vagyok magyarul mit jelent ez ha kérhetek pontossab magyarázatot és hogyan tudom javítani.
A választ előre is köszönöm
(#) reloop válasza gery1212 hozzászólására (») Nov 28, 2011 /

Mérj egyenfeszültséget a kimenet és a test között (kondi nélkül), ha ez jelentősen eltér a tápfeszültség felétől, akkor a végfokban lehet a hiba.
(#) demcar válasza reloop hozzászólására (») Nov 28, 2011 /

Van benne előerősitő modul, hangerőszabályzóval.
(#) deadlyroberta hozzászólása Nov 28, 2011 /

Nem építek nyugi. Quad 405 höz elméletileg hány volt kellene hogy 400 wattot leadjon 8 ohm-en?
(#) emersys válasza demcar hozzászólására (») Nov 28, 2011 /

Szia.
És ha lejjebb veszed a hangerőt akkor is bent van a zaj?
E most amúgy zaj, vagy brumm?
Ha mással lejátszóeszközzel, pl cd játszóval van illesztve a végfokod, és felcsavarod a hangerőt úgy, hogy nem szól a zene, akkor csak tiszta súgást hallasz, vagy 50hz búgást is?
Mert akkor lehet az erősítővel is gond van..
(#) emersys válasza deadlyroberta hozzászólására (») Nov 28, 2011 /

Az nem tud leadni akkor teljesítményt..
Egyszerűen lehetetlent vársz tőle.
Az ic-s servo azonnal tönkremenne, újra kéne méretezni az erősítő 90%át. (ami már nem quad 405 lenne)
És a legfőbb baj még csak azután jönne, hogy 1pár végtranya egyszerűen megsülne az izgalomtól , hogy diszipálja el a hőt.
A kérdésdhez meg minimum +-70V kéne, több párhuzamosan kapcsolt áramgenerátorral a végén.
persze nem singl ended kapcsolásban a végén.
Az az erősítő nem disco célra lett kifejlesztve ..
(#) Pixi hozzászólása Nov 29, 2011 /

Üdv mindenkinek!

Lenne egy olyan problémám, hogy vagy egy Fender Passport PD-250-es mobil hangosító felszerelés, ami a használat egy adott idő után letilt!
Sajnos nem tudjuk mi lehet a gond!
Csak a két gyári hangfala van mindig rákötve!
De egy valamit észre vettem! Mivel én sosem használtam, és soha nem is kötöttem be azelőtt, hogy hozzá került volna, így csak a ráírtak alapján volt bekötve, ami szerint a két hangfalat egy oldalra kötötték be mindig! Vagyis nem sztereóban használták a gyári hangfalakkal, hanem monóban!
Lehetséges, hogy ez okozta a letiltást, hogy csak egy csatornán volt a két hangfal?
A hangfalak 8 ?osak!
A másik hogy ha nincs semmi rákötve és le van tekerve minden hangerő poti akkor is búg! Ez mitől lehet?
Aki tud segítsen!
Itt van egy kép az erősítőről!

üdv
PIXI
(#) pjg válasza Pixi hozzászólására (») Nov 29, 2011 /

Mi az, hogy "letilt"?
(#) Pixi válasza pjg hozzászólására (») Nov 29, 2011 /

Az hogy elhallgat és világít a protect piros LED!
(#) Massawa válasza Pixi hozzászólására (») Nov 29, 2011 /

Nyilván túlterhelitek a kimenetet.

RTFM
(#) Pixi válasza Massawa hozzászólására (») Nov 29, 2011 /

A két eredeti gyári hangfala van rajt!
(#) emersys válasza Pixi hozzászólására (») Nov 29, 2011 /

Szia.
Az mind1, hogy gyári-e vagy sem..
Valószínű , hogy van bent túláram védelem s az a kimenetét nézi a végfoknak, s lekapcsol
Azért keletkezhet túláram a kimeneten nagyobb kivezérlési szintnél, mert egyre jobban leesik a a terhelő impedancia a végfok kimenetén, s közelebb van a nullához.
Azért nagyobb kivezérlési szintnél jelentkezik az efektus, mert a hangszóró impedanciája sosem fix, és mikor te növeled az erősítést, akkor a kimeneten sokkal nagyobb áramok kezdik el szaggatni a végok kimeneti áramgenerátorát ( tranzisztorait) -pont ezért jelez vélhetőleg a védelmed is.
Ez a jobbik eset ha jelez és lekapcsol.
A rosszabbik az ha nem lenne elektronikusan védve, s leégne.
A tanulság ebből az egészből csak annyi, h egy oldalra ne tégy 2 párhuzamosított hangfalat..
(#) Szabi1 hozzászólása Nov 29, 2011 /

Hello!
Valaki megmondaná hogy ha ebből a subfilterből kihagynám a mono potenciométert mert egyszerre szabályoznám a hangerőt a magas hangszóróval, akkor nem rakok oda potenciométert hanem összekötöm az ic bemenetet a kimenettel akkor kell oda az a 39 pf kondi?
(#) Pixi válasza emersys hozzászólására (») Nov 29, 2011 /

Hali!

Köszi az infót!
Vagyis ha normálisan sztereóban kötöm be akkor nem lehet vele gond, meg ha nem hangosítom fel túlságosan?
Igaz nem én használtam, csak a hibát keresem! Akkor ez magyarázza azt, hogy volt amikor 2 perc után kapcsolt le, és mikrofonnál, vagyis a nem egyenletes beszédhang miatt egy erősebb hang úgymond megütötte a végfokot és azért kapcsolt le? Jól gondolom?

üdv
PIXI
(#) reloop válasza Szabi1 hozzászólására (») Nov 29, 2011 /

A magas és mély hangok arányát valahol be kell állítani. Hol tervezed?
(#) reloop válasza Pixi hozzászólására (») Nov 29, 2011 /

Szia! Próbálom a rajzát Elektrotanyáról letölteni, de nem sikerül. Neked megvan? Jó lenne látni mit figyel a védelem. Lehet azért nem használták az egyik csatornát, mert melegedős és arra tilt.
(#) emersys válasza Pixi hozzászólására (») Nov 29, 2011 /

Hali.
Igen elképzelhető.
Nagy szerencse, hogy védve van elektronikusan is, nem csak holmi visszahajló áramkorláttal a végfoka.
Az is lehet , hogy nem csak túláram, hanem túlterhelés védelem is van bent.
Az előbbit már kifejtettem, az utóbbi pedig a tápfeszültség esést figyeli.
A kettő ötvözése a legjobb megoldás.
Ha egy oldalt csak 1 hangsugárzóval terhelsz akkor sokkal jobb esélyeid vannak rá, hogy nem megy tönkre idő előtt.
(#) deadlyroberta válasza emersys hozzászólására (») Nov 29, 2011 /

Attól hogy újra kéne tervezni, csak az a benyomás jön le nekem hogy amit az Urbánnál megveszünk kb abban sem eredeti már a fele sem max. az alapelv meg egykét érték... én +-75voltról járatnám but90-es tranzisztorokat vennék hozzá, (sorosan vagy párhuzamosan, nem tudom hogy) kötném a tranzisztorokat, ezt még nem tanultam hogy hogy kell. 4lenne a - oldalt 4 a + oldalt és ez még a másik oldalt. Opa ic-nek bipolár félépítésűt vennék, "0.000000001" % torzítással, nagyon nem kéne nagyon áterezni benne semmit, max. átszámolni az ellenállásokat és nagyobb értékűeket rakni bele.
Következő: »»   952 / 2517
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem