Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PICKit2 klón építése
Lapozás: OK   122 / 211
(#) bbb válasza bbb hozzászólására (») Nov 23, 2011 /
 
Sziasztok!

Sikerült megtalálni a rövidzárat. Nem volt egyszerű mutatvány, de azért csak összejött
Az egyik 10k-s ellenállás hasa alatt ért össze a vezetősín a paddel...

Most már mindkét áramkör remekül működik.

Viszont a következő kérdésem az egyszerűbb féle áramkörnél olvasható dologra vonatkozik.

Idézet:
„További fejlemény (2010.05.13.), hogy úgy néz ki, sok esetben azért mehet tönkre a PIC, mert egy külső áramköri alkatrész nem kerül beépítésre. Ez a rajzon az R6-os ellenállás. Ezt az alkatrészt a céláramkörnek kell tartalmaznia, ezért is rajzoltam kívülre. A PIC működéséhez elengedhetetlen, kivéve, ha az MCLR funkció letiltásra került (nem minden PIC-ben lehetséges). Ez utóbbi esetben is be kell építeni az égetés idejére, mert ellenkező esetben az MCLR láb az odavezető Vpp kapcsolótól tartó hosszú vezetéken lebeg, ami tönkre teheti a PIC-et.”


Ez a céláramkörön lévő 10k-s ellenállás itt a Pickit2 programozónál is ajánlott, igaz?
(#) Norberto válasza bbb hozzászólására (») Nov 23, 2011 /
 
Örülök, hogy összejött a felélesztés.

Lefogadok, hogy a képen jelölt ellenállás alatt lehetett a rövidzár.
(#) Hp41C válasza bbb hozzászólására (») Nov 23, 2011 /
 
- Igen, itt is ajánlott a MCLR és a Vdd közé 10k tenni, annak ellenére, hogy az eredeti terv nem tartalmazza.
- Más esetekben is előfordulhat, hogy egy nem beépített vagy rösszul beépített alkatrész halálos lehet a pic-re: Pl. analóg bemenetre kötött feszültségosztóknál, digitális kimenet földre vagy tápra esetleg más nagyobb teljesítményű jelre kötése rövidzárral (nagyon kicsi impedanciával), két kimenet összekötése stb.
(#) bbb válasza Norberto hozzászólására (») Nov 23, 2011 /
 
Norbi!

Nem nyertél A másik oldalon volt. Az előzőleg mellékelt képen a kékkel jelölt hosszabbik sáv végén pihenő 10k-s ellenállás alatt volt a gond (nagyon aprócska ponton, de összeért a másik sávval).
(#) Norberto válasza bbb hozzászólására (») Nov 23, 2011 /
 
Ááá, oda a mai pöttyöslabda...
(#) subway válasza levi18 hozzászólására (») Nov 24, 2011 /
 
Köszi a packot. Szép, meg minden, de csak a kapcsolás és a hex a hasnálható szerintem belőle. A másik, meg hogy az alkatrészei nem magyar barátok. ugyanis már van benne 3 amit nem találok az általam ismert forgalmazóknál, vagyis a nagy részük az ic-knek egy küldföldinél a szomszédban fellelhető, de akkor is marad benne ami kompromisszumos, vagy vadászni kell kiváltót.
(#) pcroland válasza subway hozzászólására (») Nov 24, 2011 /
 
A PK3 mivel tud többet egy PK2-őnél?
(#) watt válasza pcroland hozzászólására (») Nov 24, 2011 /
 
Nem tud többet, de minden PIC-et ismer. Egyébként korábban beszéltünk róla, melyik mit tud, csak keresni és olvasni kell.
(#) bbb hozzászólása Nov 24, 2011 /
 
Valami furcsaságot vettem észre a klónomban. Egy idő után elkezd villogni a sárga led, minden ok nélkül. Ilyenkor persze se programozni, se kiolvasni nem enged, VDD error-ra hivatkozva. De ha nyomok neki egy connectet, vagy csak simán egy verify-t, vagy valamit amivel hozzászólnék, akkor abbahagyja a villogást és a zöld led világít, vagyis minden rendben és működik, ahogy kell. Majd egy kis idő múlva ismét a sárga villogás...

Ez vajon mitől lehet?
(#) subway válasza bbb hozzászólására (») Nov 25, 2011 /
 
Egy alap hülye ötlet, de nem biztos, átmegy stand állapotba, és nem tud visszelépni. Vagy valami nem százas a beégetésben. De majd a nagy mesterek megmondják. Tleg Hp41c jól emlékszem, hogy a gyári kapcsolás alapján készítetted a saját megosztásod? Mert lehet én is beneveznék egy általad biztonságosabbnak nevezett égetőre majd, csak az a panel kivitel meg leírás nekem egy kicsit még magas. Gondoltam tervezek egy panelt magamnak...
(#) patexati válasza bbb hozzászólására (») Nov 25, 2011 /
 
Szia! Ha a sárga villog valószínű felmelegedett a tekercs a klónodban.. Ez akkor fordul elő ha az USB tápfeszültség 5-5,1 V a gépeden.. 4,8 V az amit szeret a watt féle ha magasabb a feszültség tégy sorba egy schottky diódát az USB tápnál és jó lesz..
(#) Hp41C válasza subway hozzászólására (») Nov 25, 2011 /
 
Szia!

Ha minden jól sikerül, a program elsőre indul benne, mindegyik ismertetett klón biztonságos. A problémák akkor jönnek elő, ha valamiért nem sikerül valami és nem jól működik, nem indul el a program, vagy ha méricskélni kell benne. Lehet, hogy rossz beidegződés, de mindig minden lehetőt meg szoktam mérni mielőtt a kontrollert (vagy más kényesebb, értékes elemet) beültetnék, főleg SMD -t (alatta már nem lehet egyszerűen javítani). Szilva klónjában ekkor jelentkeznek a problámák, de 3 - 4 100k SMD ellenállással az eredeti panelen is biztonságossá tehető. A Watt félében két ilyen ellenállás benne van, a Vdd szabályzó fet-nél nincs benne. A furatszerelt nem egészen a gyári kapcsolás szeriont készült, de a cikkben leírtam az eltéréseket. Főleg az alkatrészek típusának megválasztása (beszerzés könnyítése) és az említett G-S ellenállások. Ha valaki nem akar annyit szenvedni a FET -ekkel, az U5 és Q1 kivételével megépítheti bipoláris tranzisztorokkal is - erre is kitér a leírás.
(#) subway válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 25, 2011 /
 
Akkor jól emlékeztem rá. EGyszer megprószáltam megépíteni, de nem indult el(mostmár erősen sejtem hogy a 22mhz-es kristály miatt mivel minden más rendben volt). Köszi az infókat! Jó hétvégét.
(#) babose hozzászólása Nov 27, 2011 /
 
Sziasztok!

Megépítettem a Watt féle égetőt, de lenne 1-2 kérdésem:
(Előre is elnézést kérek, ha hülyeségeket beszélek, de nagyon kezdő vagyok.)
1, a nyákterven "100µF/6,3V" -van írva, de az alkatrészlistában "10UF/16VB" (ha jól látom). Okoz-e ez valami gondot?
2, a pic 1. lábára mekkora kondi kell? (kell-e)
3, GND-Vdd-hez ellenállás van írva, de a kész fényképen kondi látható.

DSCN4470.JPG
    
(#) Hp41C válasza babose hozzászólására (») Nov 27, 2011 /
 
1. A 10µF/16V a jó érték.
2. A terven 10nF szerepel a föld felé, de kell egy 10k .. 100k ellenállás is az USB táp felé (a belső ICSP csatlakozó 2. pontja felé).
3. A programozandó pic felé menő ICSP csatlakozóra 1k ellenállás és 100nF kerámia kondenzátor is kell a GND - Vdd közé. Pl. egymásra téve.

A panalen a vezető sávokat le kellett volna ónozni, lakkozni. A csupasz réz felület hamar eloxidálódik. A beültetés utáni lakkozás nem fedi a nagyobb smd alkatrészek alatti területeket.
(#) tcsonka válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 27, 2011 /
 
A 3. pontban lévő 1k-s ellenállás feltétlenül szükséges? Nem elég az itt lévő D5 led és a vele sorba kötött 470 ohm ellenállás terhelésnek?
(#) babose válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 27, 2011 /
 
Szia!

-Jól értem, hogy a 10nF alá közvetlenül tennem kell 1 ellenállást?
-a lakkozás utólag már nem segít?
-soros portos égetővel fel lehet programozni a pickit2 klónt?

(Azt hittem "jól"sikerült a nyák, ahhoz képest, hogy életem első panelja. Főleg ha el is indul!)

Válaszod előre is köszönöm!
(#) Hp41C válasza babose hozzászólására (») Nov 27, 2011 /
 
- Nem oda kell. A 10nF egyik kivezetése a 18F2550 Vpp / MCLR vezetéke, a másik a Vss. A 10 .. 100k ellenállás a Vpp és a Vdd közé kell.
- A fényképeden a 3. számmal ellátott körben levő ellenállásra vagy mellé lehet tenni egy 100nF kondenzátort is.
- Lakkozás kell, de pl. a pic alatti vezetékeket nem tudod már lefedni. Ezért szokták ónnal befuttatni vagy kémiailag ónozni a panelt beültetés előtt.
- Soros porti programozóval be lehet programozni a 18F2550 -et, ha működik a gépeddel. Ha még van LPT portos géped, akkor az LPT-mini is fel tudja programozni. USB - serial vagy USB - LPT konverterekkel nem működnek.
(#) babose válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 27, 2011 /
 
Köszönöm szépen! (asszem sikerült)
A jövő héten talán sikerül feléleszteni!
(#) jdani hozzászólása Dec 1, 2011 /
 
Szevasztok. PIC16F84A égetéssel lenne gondom. A PICkit2 klón nem ismeri fel. Bemásoltam ezt a fájlt, a program felismerte, de hibát írt az égetés végén. Failed at EE data adress 0x0001
(#) watt válasza jdani hozzászólására (») Dec 1, 2011 /
 
Ha törlöd, Blank lesz a PIC?
(#) jdani válasza watt hozzászólására (») Dec 1, 2011 /
 
Azaz ha rámegyek hogy Blank device? Akkor kiríja hogy Blank Ok. (Egyébként Erase, arra is OK)
(#) Hp41C válasza jdani hozzászólására (») Dec 1, 2011 /
 
A 16F84A -t az eredeti eszlözleíróval is fel kellett volna ismernie... Ha a belinkelt eszközleíróval nem működik a programozás, megnézem nem rontottam el valamit...

Az automatikus felismerés felrevezethetett... A csupa 1 azonosítóhoz a 16C/F83 vagy 16C/F84 -et társítja a program, nem a 16F84A -t (Id = 0x056 ), pedig a két típuscsalád programozása eltérő.
(#) jdani válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 1, 2011 /
 
Azért mondom, hogy égettem már 84A, és a PICkit felismerte, de ezeket nem ismeri fel.... De égetéskor az EE hibára hivatkozik, tehát a programot feltölti, és visszaolvasáskor benne van. Itt találtam egy frekvenciamérő HEx kódját, azt tettem rá. (eredeti.hex), és miután felégettem, és EE hibát írt, utána kiolvastam a kódot, és elmentettem (kiolvasva.hex)
Ha inaktiválom az EE programozását, akkor a felégetés succesfully.
(#) Hp41C válasza jdani hozzászólására (») Dec 1, 2011 /
 
Köszönöm a visszajelzést, az EEWriteScript az eredeti maradt, ami csak 5.5 ms -et vár a 20 ms helyett... 16F84 -gyel próbálva...
(#) jdani válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 2, 2011 /
 
Jól értem, hogy ezt a fájlt a PICkit2 mappájába kell bemásolni, PK2DeviceFile.dat névvel? Nekem 84A van
(#) Hp41C válasza jdani hozzászólására (») Dec 2, 2011 /
 
Ahogy írtam, a 16F84A benne van a gyári eszközleírókban, nem kell módosítani azokat. A Microchip PICKit2 lapjáról letölthető a PK2DeviceFile_1.62.14.zip.

A 16F84A -t kell tudnia programozni. Nem írtam át benne semmit.

A 16C83, 16C84, 16F83, 16F84 -et tettem bele a leírásba. Itt volt az adat EEProm írásával probléma. Kijavítottam...

Jól értetted! A PICKit2 könyvtárában van a PK2DeviceFile.dat állomány, azt kell átnevezni, az újabb verziót a PK2DeviceFile.dat néven bemásolni.
(#) jdani válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 2, 2011 /
 
Hát én eredetileg ezzel a gonddal írtam, hogy Miért nem ismeri fel a PCIkit2 a PIC16F84A PIC-emet, amikor fel kellene ismernie. Azzal a módosítással amit Te tettél közzé, azzal felismerte mint 16C/F84, égete is, csak az EE írással volt gond.
(#) Hp41C válasza jdani hozzászólására (») Dec 2, 2011 /
 
Erről is írtam Neked. Nem szabadna 16C/F84 -nek felismernie, mivel a 16F84A típusazonosítója 0x0560.

Az, hogy 16C/F84 -nek ismeri fel, azt jelenti, nem sikerült az azonosító kiolvasása.
(#) jdani válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 2, 2011 /
 
És az mitől lehet? Van itthon 10darab 84A, egyiket se ismeri fel.
Következő: »»   122 / 211
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem