Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Témaindító: electorkalandor, idő: Feb 19, 2009
Témakörök:
Van a tartalékban egy ezer éves 3fázisú fokozatkapcsolóm,hogy milyen áramot tud azt már csak saccolni lehetne-ez adta az ötletet.
Szia András!
Ha emlékszel az SCH xxx típusú gépekre, azokban volt szekunder fokozatváltás. Bevallom, nem tartozott a kedvenceim közé. Ha van kedved kísérletezni, próbáld ki. Én egészen más módszeren töröm a fejem, de még eddig nem volt időm arra,hogy kipróbáljam az általam elképzelt verziót. Talán télen lesz időm összehozni, akkor majd beszámolok az eredményről. Ha sikerül, ha nem.
Én a 70-es évek végén egy hatalmas akkutöltőben láttam hasonló megoldást a honvdségnél -ez a nagy kpcsoló honnan van -nemtudom,ha megtalálom teszek képet - müködésileg nem a kedvenced vagy a kivitel?Egy 66kg-s trafónál az a kis kpcsoló,meg különben sem akarom szálítgatni.Majd egy inverterest,ha bejön?!
/jaj igen hatalmas szelén oszlopok is voltak a készülékben-rengeteg-nem tegnap volt/
Mond, te sose alszol?
Egyébként a rengeteg kontakt hibából következő égés miatt nem kedveltem ezeket a kapcsolókat. Nagyon bizonytalan volt a működésük, a nagy keresztmetszetű huzalok bekötése körülményes és nehéz volt. Akkor még nem számított az anyag, volt bőven. De ma nem építenék vele semmit, ha találnék más megoldást a fokozatváltásra.
Nekem abból kell gazdálkodni ami van,de úgynéz ki a dolog,hogy lessz 250A tirisztor-diódák vannak- Úgyhogy hanyagolom ezt a megoldást a nagyáramú kapcsolóval.Bár volna helyem az ablakban a primerre rátekerni- ott meg a gond a 2mm réz-mire odakerülök már az arannyal vetekszik 1600-at adnak a méhben-volt itt egy ajánlat-fojtónak kitünő lettvolna az agyag,de éppen alaplapot vettem asztali PC-be.Egyébbként meg hajnali bagoj vagyok.
Sziasztok! Kiszámoltam a menetszámokat egy 50 négyzetcentis vasmagra és ezek lettek az eredmények 240v-165 menet , és úgy gondoltam hogy 10 menetenként teszek egy csapolást a fokozatoknak egészen 245 menetig , csak azt szeretném megkérdezni tőletek hogy az a 165 menet ami kijött az nem kevés.
Az általad kiszámított menetszám kb. 1,3- 1,35 T gerjesztés mellett megfelelő érték. Ez a menetszám jó minőségű vasmag mellett helytálló. De ha vastag (0,5mm vagy vastagabb) vagy ha a vágási felület töredezett vagy sorjás, akkor csökkenteni kell a gerjesztést, azaz növelni a menetszámot.
Te mekkora menetszámot javasolnál a 165 menet helyett , és hány menetenként a csapokat , most akarom majd megtekerni a trafót csak előbb kérdezek inkább mert nem akarom elrontani , igy minden tanácsnak örülök.
Amit tudok róla , hogy 50 négyzetcentis vasmagkeresztmetszet , E I mag , a lemezek vastagsága 0,3 mm .
Úgy látszik, az előző választ a Marsra küldte a gépem.
Tehát a lényeg: Ha a vasmag eredetileg is erőátviteli trafóé volt, akkor a gerjesztés lehet 1,3-1,35 T azaz a menetszám jó. De ha eredetileg fojtó volt, vagy mágneses erősítő akkor csak szívni fogsz vele. A régi fojtóknál a lemezt a hengerlés irányával keresztbe vágták,hogy elkerüljék a telítődést. Ezek a vasak nem jók trafónak. A mágneses erősítők vasai viszont nagyon jó minőségű anyagból készültek, kicsit másabb a mágnesezési görbéjük, de nem szeretik az erőteljes gerjesztést. A megcsapolásokkal kapcsolatban: Én úgy szoktam kiszámolni a megcsapolásokhoz szükséges menetszámokat, hogy a trafót a legerősebb fokozathoz megméretezem. Az ehhez a méretezéshez szükséges szekunder menetszám legyen pl. 30V-hoz számítva. Majd a legkisebb szekunder feszültséghez (pl. 18V) kell kiszámolni az áttételt, majd ennek ismeretében a szükséges primer menetszámot. Aztán a további fokozatokat a használni kívánt fokozatkapcsoló fokozatszámainak megfelelően egyenletesen szétosztani.
A vas az eredetileg egy nagy akkumlátor töltő volt csak nem voltak fokozatok és úgy akarom visszatekerni a primert hogy fokozatkapcsolós legyen eredetileg olyan 220 menet körüli volt a primer és így kb 0,2 amper volt az üresjárati áramfelvétele.
Ha akkutöltő volt, akkor biztosan jó lesz a céljaidnak.
Akkor azokkal a menetszámokkal megcsinálhatom amit kiszámoltam , vagy a a legalacsonyabb menetszámot kicsit növeljem meg , hogy tuti jó legyen?
A 1113098 számú hozzászólásban leírtam, hogy kell kiszámolni a menetszámokat. Tehát nem 10 menetenként kell megcsapolni, hanem a minimális és a maximális kívánt szekunder feszültség figyelembevételével.
Konkrétan: Ha a primer feszültség 230V ;a primer menetszám 166 menet akkor a szekunder menetszám pl. 30V szekunder feszültség figyelembevételével 22menet. Mivel a szekunder menetszám állandó, így a minimális szekunder feszültséget a primer menetszám növelésével lehet előállítani. Így pl. az általam javasolt 18V-hoz szükséges primer menetszám: 280 menet . Ez a legerősebb, illetve a leggyengébb fokozat. A többi fokozatot e két fokozat egyenletesen oszd fel.
Azt szeretném megkérdezni,hogy miért ilyen magas a varrat?jelenleg csak egy folytotrafo van benne.Ez egy általam keszitet co hegesztö. Az anyagot összehegeszti csak magas a varrat.mit tudnátok ajánlani,hogy laposabb legyen a varrat?előre is köszönöm.
Anyagvastagság? hegesztőáram? huzalvastagság?
A fénykép szerint ezek a paraméterek nincsenek összhangban.
Akar hogy hangolom, a gepet s az anyagot ugyan ez vegeredmey'
Nem teljesen értettél. Azt szerettem volna kérdezni, hogy a fotón látható varrat milyen paraméterekkel készült. Gyanítom, túl kicsi volt a heg. áram az adott anyagvastagsághoz.
Adatokat plíz. Mi az, hogy vékony, mi az,hogy vastag?
Pl. egy 160A-os géppel nem tudsz meghegeszteni normálisan egy 8 mm-es anyagból készült szerkezetet /legalábbis co2-vel nem/.
Írd le, hogy milyen vastag a képen látható vas és hány amperrel hegesztetted. De csak akkor, ha nem titok. Ezen adatok nélkül senki sem tud segíteni neked.
Probaltam
mar az 0sszes fokzatot egesz 200 Amp ig de ezt a2mm lemezt s0t meg az egyest is ilyen magasan varja
200 A-nek át kellene "lőni" az 1mm-es lemezt.
Passz.
Szia! mpisti szombat óta nemvolt itt majd Ő megírja a választ-kíváncsi vagyok én is.
Most itt vagyok... András, e kérdések nem neked, hanem kopasz11-nek szólnak.
Miféle 200A ? Milyen vastag huzallal követted el ezt a varratot? A géped kezelői utasítása milyen maximális huzalvastagságot enged meg? Milyen védőgázt használtál? Mi történt, amikor a huzalsebességet változtattad? Az ilyen varrat általában fojtó nélküli gépnél, illetve hibás kondi esetén fordul elő. A fojtó lehet akár zárlatos is, de lehet hogy érdemes lenne az egyenirányítót vizsgálni.
Szia Mpisti. Csak laposabb varratot szeretnek csak fojto van a gepbe kondi nincs benn,mit javasolsz?
a fojtót ma készítettem és szerintem nagyon jól működik.A szabályzó is prímán reagál és hegeszt is mid a 8 fokozaton csak kissé magasak a varratok.Tehát nem tesz sima varratott.Még a 0,5 -ös lemezt is össze hegeszti.
Jól van bekötve a munkakábel?
A - megy a testcsipeszre? A vezetékek jól érintkeznek mindenhol ? Mert a hibás kontaktus is tud érdekes dolgokat produkálni. Esetleg egy kondit is tehetnél bele egy 10000 mikrós 50 voltos kondi már érezhető javulást eredményez. A folytóval játszottál? kipróbáltad 5-6 menettel nagyobb menetszámmal is?
'AT IS L0VI .
|
Bejelentkezés
Hirdetés |