Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Én eddig 47k-val próbáltam csak, úgy nagyon hasonló paraméterek adódtak, akkor 1k (910) kell a katódba.
Most este volt nálam Gábor barátom. Ha már úgyis szóba került, méregettük a 782-es átvitelét. Hát elgondolkodtató az eredmény, bár nem emlékszem a pontos értékekre (lehet megismétlem és közreadom a dolgot). A 15 ohmos kimenetet első körben egy darab DC2050-el terheltük, csővoltmérőt és szkópot akasztottunk még rá. Ezután kipróbáltuk úgy is, hogy két DC2050 sorban, ami 16ohm elméletben. Nos a konklúzió, hogy 8 ohmmal terhelve 7-8W várható tisztán, míg 16ohmmal 10-12W környéke (néztük 30, 50, 120 és 1Khz-re). Nyilván lehetne még finomítani, de érdekes.
A "csoda" egyszerű az AEG/BEAG erősítőknél. Pl. az EA057-nél, lásd HFM teszt. 15 helyett 8 ohmos hangsugárzóval használták. Ez ALULILLESZTÉS, pentódánál a harmadik harmonikus csökken, sokkal jobb a hang.
A hangsugárzók soros kapcsolása elég ingoványos terület. Mivel a két rendszer soha nem lesz egyforma (máshol lesznek kiemelések, rezonanciák), ezért egymás működésére hatással vannak. Viszont "bombabiztos" megoldás, ha nem akarjuk túlterhelni az erősítőt.
Félvezetősnél a tápfeszültség, és a kimeneti áramterhelhetőség függvénye adott impedancián a teljesítmény, de itt nem is beszélhetünk igazán illesztésről (a legtöbb félvezetős feszültséggenerátor, vagyis nem jelentősen változik a kimenőfesz attól, hogy rajta van-e a sugárzó, vagy nincs). Ezért kisebb impedanciával terhelve nagyobb lesz a teljesítmény, amíg bírja árammal.
"Őszintén szólva, nem nagyon díjaztam, mikor itt arról írtak emberkék, hogy mit hogy hallanak. Amellett, hogy ez borzasztóan szubjektív (ha ott lennék, sem biztos, hogy pont úgy hallanám), a lehallgatás körülményeit sem ismerjük, (jelforrás, hangsugárzó, szoba mérete, alakja, bútorozottsága), ami azért szintén elég komolyan bele tud szólni a kialakuló hangélménybe. Ezt megosztani kb. olyan, mintha elmondanám, mekkora élmény a motorozás."
Tapasztalt motorosok minden további nélkül értik egymást, ha nem szubjektív élményről, hanem a gép tulajdonságairól beszélgetnek. Tudományosan igazolt tény, hogy az egészséges emberek eléggé hasonlóan hallanak; problémák jellemzően a hallottak értelmezénél és/vagy a leírtak értelmezésénél keletkezhetnek Az akusztika valóban beleszól a hangélménybe, de ettől még az erősítő hangminősége marad olyan, amilyen... az erősítő-hangsugárzó szinerga viszont már olyan ingoványos terep, ami könnyen megvezetheti még az öreg motorosokat is. Idézet: „Az akusztika valóban beleszól a hangélménybe, de ettől még az erősítő hangminősége marad olyan, amilyen..” Jó, de milyen? Ezt hogy lehet leírások alapján megítélni? (Hogy írod le, hogy miért tetszik egy kép, és ettől fog-e nekem tetszeni? Honnan tudja azt bárki, hogy én mikortól mondom a kék-zöld átmenetet kéknek, vagy zöldnek?) Nem beszélve arról, hogy semmi nem azonos (hiába az azonosan felépített erősítő, ha máshonnan a kimenő, más a hangsugárzó..... Továbbra sem tartom célszerűnek, ha valaki napról-napra több oldalt teleír azzal, hogy mit hallott egy más gyártmányú kondenzátor beépítése után. Az sem érdekfeszítő, hogy a ma "kitalált" - vagy összeollózott - kapcsolás a legjobb, de már másnap talál egy attól is jobbat, és így tovább... Az már csak hab a tortán, hogy semmilyen méréssel, oszcillogrammal nem támasztja alá. Azért - ha ilyesmikre vetemedünk, mint erősítőépítés, ne adj' Isten, tervezés - kicsit legyünk műszaki emberek is, ne csak tenyérjósok.... A topik nem csak a "motorosoknak" van fenntartva, hanem olyanoknak is, akik az első áramköröket foltozgatják. A nagy halom információval semmire sem mennek, ahogy engem sem érdekel, ki mit hall Jászfényszarun. Vicces volt, mikor a Hobbin komoly tekintélynek számító emberkékkel "összeültünk" erősítőket hallgatni. Négyet hallgattunk meg, és a végén mindenki össze volt zavarodva, mert nem tudtuk eldönteni, "kinek van igaza", melyik erősítő tolmácsolása az igazi, mert elég súlyos különbségeket hallottunk. Semelyikünk nem vette a bátorságot, hogy bármit is tényként kijelentsen erről a "csatáról", nemhogy még leírjuk. Ez az Audiophilek privilégiuma, hogy olyat állítsanak, amire semmi bizonyítékuk nincs, ha nem hiszed el, nem értesz hozzá, ha igen, akkor kapsz egy vállveregetést. Szóval, nehéz dolgok ezek....
"Hopp, egy preludium
Mire képesek pár W SE erősítőkkel?" A legtöbb csövessel a Preludiumnak döglött dobozhangja van, 3W-ossal pedig leginkább cincogni tud Persze, ha kizárólag hallkan hallgatsz zenét...
No most totál átvariáltam a táp szűrést. Kivettem a tekercset, meg a fölös kondikat, ahogy mondtátok, és csináltam
CRCRCRC szűrést, a csatolt képen lévő kialakításban és értékekkel. 275V egyen jön le a graetz hídról. A szűrés ellenállásai összesen 133ohmot alkotnak, azokon 17V esik, így az anód áram a most bekötött 5 darab pcl/elc86 csőnél 128mA, az anódfesz pedig 240V, ami így 31W felvételt jelent és 4W elfűtött teljesítményt. Az ellenállás értékeket onnan vettem, hogy itt Bővebben: Link azt írják: az RC szűrőben az ellenállás értéke 10x legyen nagyobb, mint a kondenzátor Xc értéke 50Hz-en, ennek megfelelően lettek betéve. Most még mindig van egy kis maci. A diódákat a graetzben kimértem, mindegyik jó és a rájuk tett kis kerámia kondi sem hozott változást. A fűtésnek mindegy, hogy egyik vezetőt lekötöm testre, vagy kiközepezem, semmi eltérés nincs a brumm terén. Amit észrevettem, hogy ha 1 cső van bent és a jelvezeték csatlakoztatva van, míg a többi csatorna vezetéke nincs bekötve, akkor nincs maci. Akkor sincs, ha a többi jelvezetéket is csatlakoztatom. 2 csőnél már van maci... Ha több cső is bent van, de a vezetékeik nincsenek csatlakoztatva csak 1 csatornánál, akkor erősebb a maci. Minden a csillagpontban találkozik, már nem nagyon értem a dolgot. Az összes csatorna forrása ugyanaz a berendezés.
Miért esik kevesebbet a vastagabb szekunderen a fesz. ?
Több mágneses erővonal metszi, azért ?
Kisebb az ohmos ellenállása a huzalnak?
Nem nagyon találtam olyasmit.
Most visszatettem minden bemenetre a csatoló kondit, ez magában nem segített, aztán minden jelföldet rákötöttem a gnd-re, ez egy kicsit csökkentette a macit. Próbálkoztam még a tápban a 15 ohmos ellenállások 68 ohmosra cserélésével, de ez nem hozott változást. Most azt jó lenne tudni, hogy egyáltalán jó-e a tápom felépítése ebben a formában. * Felesleges enterek kivéve .
Megoldódott a brumm kérdés a PL82 PP-ben, köszönet érte. Majd teszek fek képet csak most gyorsan csináltam és csúnya lett.
Sikerült beszerzni egy e88cc csövet. Az ára elég magas volt (3000ft foglalattal és postával együtt). Köszönöm mindenkinek aki segítteni próbált.
Lehet.
Azt hittem más is van a dologban.
Annak alapján amit itt irsz, a fűtésvezeték mágneses szórása okozza a problémád.
,,az RC szűrőben az ellenállás értéke 10x legyen nagyobb, mint a kondenzátor Xc értéke 50Hz-en,"
Ha graetz híd, akkor nem 100Hz-el kéne számolni?
Hűha!
Akkor még egy adalék hozzá, a korábbi hagyományos és a jelenlegi toroid trafó is füllel hallhatóan búg. (A fojtó tekercses szűrésnél i ez volt) A fűtésvezetékekből 2 van, mindkettő 35-40 centi körül van, és fel vannak rá fűzve a csövek egymás után (nálam lévő régi csöves rádióban is így oldották meg). A vezetékek sodrott erű vezetékek, pont mint amik a PC tápból jönnek ki, és ezek amennyire csak lehet, össze vannak sodorva. Ott, ahol a trafóról lejön a fűtés, ott van mindkét vezeték egyik ága testre kötve. Hajkeverő: hoppá, na ez nem jutott az eszembe. Akkor rögtön minden érték helyett a duplája kell ellenállásból. Na ezt ki is próbálom rögtön!
Azt írtad: Több cső bedug, nagyobb brumm. Gondolom a bűvészkedée közben a fűtés kábelezés maradt.
Sziasztok!
Lassan össze gyűlnek a dolgaim,és bele kezdhetek egy komolyabb csöves megépítésébe. Az utolsó láncszem is meg került . Igaz kicsit hiányosan de már alakul és szépen végzi a dolgát.
Sziasztok,
Nyáron kezdem érdemben építeni a "nagy" csövest, 807 PP 30W. Viszont amin mostanában gondolkozni szoktam hogy vajon milyen végcső-alternatívák vannak 30W vagy inkább nagyobb teljesítményű PP építésére ha a túlságosan drága-ritka-nehezen meghajtható-nagy anódfeszültségű csöveket és a GU-50-et kizárjuk a versenyből... Nálam a felső anód nem kizáró ok, sőt! A PL509-519 sajnos az ára miatt kiesik az Imi favoritja a 6P45C ritka viszont itt van az E130L... Ipari cső viszonylag kis belső ellenállással és ha nagyon utána megy az ember talán nem is olyan drága. Igazából arra volnék kíváncsi hogy miért nem épített még senki ezzel a tekintélyes csővel a fórumon, kizárólag a felső anód az oka vagy van egyéb is a "hibalistáján"? üdv.
Szerintem nem kellene hogy legyen, mivel az adatlapon is van megadva olyan adat hogy, output power class AB 60W
Szia pjg, mpityu65,
Az igazság az hogy monoblokk lesz oldalanként 1-1 PV200/1000-el 500V-os anódfeszültségen és az egyencső ekkora teljeítményt enged meg. Amúgy is "csak" egy combos otthoni zenehallgatós full-csövest szeretnék a meglévő 2-3-4W-os SE-k mellé így a 30W bőven elegendő! üdv.
Ott van még a 6c33c is, nálam pl. az a favorit
Azt nagyon problémás csőnek állították be itt a fórumon
Az E130L nagyon jó, modern (ha lehet ilyet csőre mondani), és strapabíró cső, szerintem csak nyerhetsz vele, ha befogod (egy időben tanulmányoztam kicsit, és ennyi megmaradt bennem).
Majd talán a 807 után ha túl akarok lépni a 30W-on, Si anódtápal de nem hiszem hogy lesz tátongó teljesítmény ür (és hely a lakásban) amit ki kellene tölteni egy E130L PP-vel. Az az igazság hogy nagyon bízom a 807 PP számomra aratott sikerében minden téren és ha ez beigazolódik akkor elfordulok csöves-miniatürizációs (az igazi piccolo) és retro irányba.
üdv. |
Bejelentkezés
Hirdetés |