Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Sztereó DAC

Témaindító: meszattila, idő: Ápr 10, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   25 / 99
(#) petemazi válasza CHZ hozzászólására (») Dec 8, 2011 /

Nincs szkópom
Össze vannak kötve, ferritgyöngyön keresztül. De lehet nem bántom, mert a digi szemét felszívódott a dupla táposítás után, és hogy a TDA analóg tápról jár.
A brummot a bemenetválasztó kapcsoló vezetéke szedi össze, ami a 74HC00 kapura megy. (DIR9001 előtti ttl szintre emelés és bemenetválasztás)
Mondjuk aki akkora marha, hogy úgy tervezi a dobozt, hogy 5 darab trafótól 1 centire menjen ez a kábel, és legyen a kapcsoló, az meg is érdemli.
(#) CHZ válasza petemazi hozzászólására (») Dec 8, 2011 /

Szükséged van a bemenetválasztóra?
Én egy bemenetet használok, optikai amúgy sem ér sokat.
Most terveztem egy nyákot PCM-hez, kapcsoló helyett csak jumper van.
(#) petemazi válasza CHZ hozzászólására (») Dec 8, 2011 /

Igen, kell sajnos a két bemenet. Mindkettő koax, egyik a PC, másik a cd transport.
Még csak terv, vagy már esetleg működik is? Ha jól emlékszem, pcm1794-el szenvedtünk páran anno..
A dir így nem fog működni a reset lábnak kell egy RC tag, ha egyből tápfeszen van, nem fogadja a jelet. 1K+1µF-al nálam tökéletesen működik.
(#) saraha válasza CHZ hozzászólására (») Dec 8, 2011 /

Szia.
Annak idején én is szenvedtem PCM 1794/98-al,de egyik nyákom sem lett az igazi.Örülök,hogy végre valaki foglalkozik ezekkel az IC-kel is mert elég jókat hallani róluk.
Kíváncsi vagyok nagyon erre a DAC-odra.Remélem jókat mondasz majd róla és mi is után tudjuk építeni.
(#) CHZ válasza petemazi hozzászólására (») Dec 9, 2011 /

Köszi a figyelmeztetést.
Ezt még nem próbáltam, előzőleg TDA1543 nem indult DIR miatt, elétettem a 74HC00 IC-t,működött, de nem volt stabil. Gondolom a reset okozta, ott is 3,3V-ra volt kötve, mint minden javasolt kapcsoláson. Beépítem javaslatod szerint az R/C tagot.
(#) CHZ válasza saraha hozzászólására (») Dec 9, 2011 / 1

Még nem próbáltam, nyák sem teljes még.
Beszámolok majd a próbákról, több I/V megoldással szeretném kipróbálni.

PCM DAC 1.jpg

(#) saraha válasza CHZ hozzászólására (») Dec 9, 2011 /

Én már alig váromJó lenne már végre egy jó minőségű DIY D/A Dir 9001/PCM179X-ből mert az USB-s PCM-ek egy jobb minőségű rendszerben elég gyatrán szerepelnek nálam.
(#) petemazi válasza CHZ hozzászólására (») Dec 9, 2011 /

Én is kíváncsi lennék a hangjára, még ic-k is lennének otthon hozzá. Ha túlszárnyalja a TDA1541-et, akkor beszélhetünk eredményről.
Amúgy meghálálja ám a TL431-es sönt tápot, nálam egyből kellemesebb lett a hangja, és jobban széthúzta a teret.

Az az spdif trafó saját kreálmány? Érdekelne, hogyan készült. Az új nyákomon elő is készítettem a trafónak helyet.

Eddig csak TL431 stabokat használtam, most direkt más táppal próbálkozom.
SP/DIF trafó a kép szerint, bifilárisan tekerve 2x12 menet.
Nyákot kis beavatkozással átalakítottam, 1k SMD ellenállás és az 1u a nyákon már eleve elhelyezett (21 kivezetésen) 100n helyére került.
(#) CHZ válasza saraha hozzászólására (») Dec 9, 2011 /

Én is kíváncsi vagyok rá, trafós (I/V) kicsatolással is szeretném kipróbálni. OPA csak végszükség esetén lesz.
(#) CIROKL válasza saraha hozzászólására (») Dec 9, 2011 /

Idézet:
„USB-s PCM-ek egy jobb minőségű rendszerben elég gyatrán szerepelnek nálam.

Mmm akkor én nem is szenvedek ezzel miért nem mondtad ? Ha nem ok akkor nincs értelme a szórakázásnak!
(#) saraha válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 9, 2011 /

Én a te rendszeredet nem ismerem,de tudom,hogy nem vagy igénytelen. Az esetek nagy többségében én számítógépről hallgatok zenét(EMU 1616 hangkártya, KEF C5 dobozok+DiY ampok) és ehhez képest mondtam amit mondtam..Az alaplapi integrált hangkártyánál azért szerintem jobb minősége van ezeknek a cuccoknak..tisztelet a kivételnek.
Neked meg amúgy sem valami nagy kihívás úgyhogy csináld csak meg nyugodtan mindkettőt, nem fogsz csalódni.
(#) petemazi válasza CHZ hozzászólására (») Dec 9, 2011 /

Köszi, asszem tekerek egy ilyet.
A trafó előtt az spdif földje miért van 100n-al a DGND-hez kötve?

Régebbi mérésem szerint előnyösebb volt ha AC szempontból GND-re kötöm, de el is hagyható.
(#) petemazi válasza CHZ hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Tegnap megtekertem, kipróbáltam, nem működött. Aztán rájöttem, hogy kontaktos az rca, de már kiszedtem a trafót.
(#) petemazi válasza petemazi hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Vagy mégse? Nem tudtam működésre bírni egyik bemenettel se, ha benne volt a trafó.
(#) CHZ válasza petemazi hozzászólására (») Dec 13, 2011 /

Annak működnie kell, én most próbáltam ki a PCM DAC-ban. Milyen magra tekerted?
Első indításkor nem működött, nyákról lemaradt a DIR filter kivezetéséről az RC-tag, pótolva azonnal indult. Nyáktervet javítanom kell.
(#) petemazi válasza CHZ hozzászólására (») Dec 13, 2011 /

Olyasmi kis toroidra, mint a tied. Miközben piszkáltam, egyszer-kétszer megindult, szólt pár másodpercet, aztán sztrájkolt megint.
(#) deadlyroberta hozzászólása Dec 13, 2011 /

Sziasztok, egy nagyon egyszerű Szteró DAC-ot akarok építeni, tud-e valaki segíteni? Olyat szeretnék ami lineáris és előerősítő is kell hozzá.
(#) CHZ válasza petemazi hozzászólására (») Dec 14, 2011 /

Mag anyaga is lényeges.
PCM kimenete 1KHz, mérőlemezről.
(#) petemazi válasza CHZ hozzászólására (») Dec 14, 2011 /

Toroid porvasmag, többet nem tudok róla. Találtam egy másikat, majd beheftelem ha lesz időm.
(#) petemazi válasza petemazi hozzászólására (») Dec 14, 2011 /

Másik magra tekerve sem működött..

Én már négy DAC-ban is használtam, mind működik.
Energiatakarékos izzóból kitermelhető ilyen pici gyűrű, próbáld ki..
(#) deadlyroberta hozzászólása Dec 14, 2011 /

Valaki nem tud segíteni? Egy egyszerű dac-ot szeretnék építeni. Lehetségesen csöves elő fokkal vagy saját magam által készített fokkal.
(#) CHZ válasza deadlyroberta hozzászólására (») Dec 14, 2011 /

Sajnos így nem hiszem , hogy bár ki is tudna segíteni.
Csöves előfok DAC-hoz, ez számomra nem érthető, nem is beszélve a fokokról. Próbáld érthetőbben megfogalmazni igényeid, elképzeléseid.
(#) denon888 válasza CHZ hozzászólására (») Dec 14, 2011 /

Szerintem az előfok, az előerősítő vagy fejhallgató erősítő lenne.
(#) deadlyroberta válasza CHZ hozzászólására (») Dec 14, 2011 /

Van egy Cd/dvd lejátszóm, kijön a digitális jel, azt egy dac átalakítja analóg hanggá és azt akarom megbolondítani egy csővel vagy egy saját maga által kitalált elő fokkal. Remélhetőleg könnyen beszerezhető alkatrészekkel akarok dolgozni.
(#) CHZ válasza deadlyroberta hozzászólására (») Dec 14, 2011 /

Ennél egyszerűbbet nem tudok mutatni.
Csináld meg, ehhez később lehet csövet is illeszteni.
(#) petemazi válasza CHZ hozzászólására (») Dec 14, 2011 /

Ennek is az a szépséghibája, hogy mindkét ic szinte beszerezhetetlen. Nekem van még tartalékban egy TDA1541-em, meg van itthon DIR9001 is, de ez a projekt macerás és drága..

Ez volt a legolcsóbb és (egyszerű is) DAC amit készítettem. Ma már a CS8412 ritka és ezért drágább is. Pár éve 2000Ft alatt volt, TDA1543 még ma sem drága, csak ne legyen hamis.
Következő: »»   25 / 99
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem