Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   113 / 376
(#) lui3 válasza S.Roland hozzászólására (») Dec 5, 2011 /

Szia ne használd a lazycamot nem érdemes vele az idöt eltölteni.Inkább probáld meg beszerezni a cut2d vagy a cut3d esetleg aspire mind vertic termék.Ezekkel a progikkal biztos sikerül.
Üdv
(#) S.Roland válasza lui3 hozzászólására (») Dec 5, 2011 /

Köszönöm akkor megpróbálom az általad írt programokkal.
(#) Petjaa hozzászólása Dec 9, 2011 /

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy valaki nem e tudja az AlMg3 vastaglemeznek az anyagminőségét?!
Egyszerűen sehol nem lelem.

Üdv Petjaa
(#) Rasiel válasza Petjaa hozzászólására (») Dec 9, 2011 /

műszakiak zsebkönyve?
(#) Petjaa válasza Rasiel hozzászólására (») Dec 12, 2011 /

Helló!

Kerestem neten de csak a könyves boltot találtam. Ha valakinek meglenne a könyv, vagy valaki tudja ezt a paramétert megírhatná nekem.

Köszönettel Petjaa
(#) Medve válasza Petjaa hozzászólására (») Dec 12, 2011 /

Az összetételére vagy kíváncsi?
(#) Petjaa válasza Medve hozzászólására (») Dec 12, 2011 /

Szia!

Nem. Az anyagminősége, vagy a fajlagos forgácsolási erőre lennék kíváncsi. Ki akarom számolni, hogy egy adott marószárral és előtolással mekkora erő kell a megmunkáláshoz, hogy eltudjam kezdeni tervezni a gépemet.

Üdv Petjaa
(#) pjg válasza Petjaa hozzászólására (») Dec 12, 2011 /

(#) pjg válasza Petjaa hozzászólására (») Dec 12, 2011 /

(#) Medve válasza Petjaa hozzászólására (») Dec 12, 2011 /

Nos ennek az anyagnak a minősége: AlMg3. Ám te ezek szerint ennek az anyagnak a mechanikai tulajdonságaira vagy kíváncsi. A forgácsolóerők ezekből számíthatóak. Ezek az adatok szerencsére a neten megtalálhatóak (Nálam első találat!), de ha te erre akarsz méretezni szerszámgépet akkor iszonyatosan profi lehetsz.
(#) Petjaa válasza Medve hozzászólására (») Dec 12, 2011 /

Egyáltalán nem vagyok profi. Csak szeretném kiszámolni, hogy pl. milyen tengelyeket vegyek, meg azokat milyen elrendezésbe állítsam össze. Nem szeretném abba a hibába esni, hogy veszek valamit és a végén derül ki, hogy nem jó. Inkább rászánok egy hónapot képletek keresgélésére és számolgatásra. Így csökkentve a kiadásokat.
(#) emmzolee hozzászólása Dec 12, 2011 /

Hello
Találtam itthon egy stepper motort. Én nem nagyon vágom a pitét. Szeretném megkérdezni tőletek, hogy milyen paraméterekkel bír ez a motor? Mit lehet tudni róla? A rajta szereplő adatok mit jelentenek?
(#) gulasoft válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 13, 2011 /

Hát ilyet sem láttunk még. Magyar léptető motor.
8 vezetékes, azaz négy tekercses. 0.5A, 0.35Nm. Kicsi gyenge. Egy minibee-vel meghajtható, és ha mondjuk egy kamerát kell forgatni akkor jó. CNC-re csak valami nagyon kicsi, nagyon könnyű darabra lehet használni.
(#) emmzolee válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 13, 2011 /

Szasz Gyula bácsi. Te midenhol ott?

A tiédben milyen van? Paraméterekre gondolok. Nem volt még olyanod, hogy kevés? Láttam a vakerán 1,9Nm-es motorokat majd 12000Ft-ért. Jó az, vagy drága, te tudsz olcsóbbért?

Mi az a minibee?
(#) gulasoft válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 13, 2011 /

Mivel saját építésű cnc-vel fúrom a nyákokat, ezért itt kaptam tanácsokat, amikből nem mindet fogadtam meg, ezért épül a 3. gép.
A minibee egy pici egy csatornás vezérlő, 1 amperes motorok alatt hűteni sem kell, és elfér akár a motoron is, magyar fejlesztés.
Hátránya, hogy 3 darabnál a tb6560-as vtypos vezérlő olcsóbb, és kevesebb kábelezéssel jár, és az 3A-es motorokat is elvisz, a minibee meg max 2A de akkor már gondolom komolyan hűteni kell.
Nekem 1.7-esek vannak ott 3A már kell neki, a kínaiból cirka 2.8 jön ki a méréseink szerint. Sajnos újonnan tényleg 12.000 ezért szoktak epson bontott motorokat használni (meg amit találnak), ott jó ha megvan a vezérlés is, mert az alapján sokkal könnyebb megtalálni a bekötést.
(#) gulasoft hozzászólása Dec 13, 2011 /

Ilyenhez jó lehet, a párhuzamokra és a derékszögekre kell csak nagyon figyelni, és ezzel marni nem lehet.
Bővebben: Link
(#) S.Roland hozzászólása Dec 13, 2011 /

Sziasztok,
Szeretnék kérdezni pár dolgot.
Építettem egy vezérlőt Unipoláris motorokhoz (4 tengelyes) ehhez itthon volt unipoláris motorom amit fénymásolóból bontottam. Nem túl erősek de a hozzá épített kezdetleges 400X400 mm CNC-t elmozgatják. Viszont szeretnék építeni egy nagyobb gépet ehez kellene segítség nekem. A gépre 1 db felsőmarógép kerülne. Egy nagyobb géphez mekkora motort szoktat alkalmazni az X tengely meghajtásához. Megközelítőleg a gép asztal hosszban olyan 1500-2000 mm közé esne. Temészetesen a lehető legjobb sines módszert használnám akadás mentesen. Tudom függ az áttételtől is jelenleg a kis CNC-n olyan áttétel van ami inkább erősebb mint gyorsabb és nagyon lassan mozog. Nézegettem motorokat az 1.3-3 Nm-ig de nem tudom eldönteni melyik lenne alkalmas. Van hozzá esetleg valamilyen képlet amivel meg lehet határozni adott áttételhez adott súlyhoz melyik az a Nm tartomány ami megfelelő?
(#) gulasoft hozzászólása Dec 13, 2011 /

Találtam egy ilyet a vaterán.
Lehet ezt frekiváltóval hajtani? Az encoder részét nem használnám.
Bővebben: Link
(#) Antauri válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 13, 2011 /

Én már hajtottam ilyen motort (ac servo) frekiváltóval, valóban működik, de: a motor áramfelvétele bizonyos fordulatokon nagyon magas, itt nem tudod használni. Az alapvető különbség az ac servo és az aszinkron motor között hogy az előbbinek állandó mágneses forgórésze van. A hozzáértők felvilágosítottak hogy így tönkre is lehet tenni egy frekiváltót, így nem forszíroztam a dolgot.
(#) gulasoft válasza Antauri hozzászólására (») Dec 13, 2011 /

Kéne valami áramkorlátos lekapcsoló ami egyben húzná az emergency stoppot is, mert egy aszinkron kis súlyú motor megfizethetetlen. Szánnék én egy ilyen kefe nélkülire akár 40.000-et is de annyiért sincs.
(#) Petjaa hozzászólása Dec 15, 2011 /

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy ezeknek a nema 23 -as léptető motoroknak mekkora a maximális léptetési frekvenciája ahol még nincs lépés vesztés? Vagy ha van valakinek hozzá egy bővebb adatlapja azt is szívesen venném. Amik a neten vannak abba csak pár paraméter van.

Üdv Petjaa
(#) gulasoft válasza Petjaa hozzászólására (») Dec 15, 2011 /

Teljesen mindegy, mert ahogy terheled úgy változik.
(#) emmzolee hozzászólása Dec 18, 2011 /

Hello

Szeretnék Sprint Layout programmal fúrófile-t készíteni cnc-hez. Először is szeretném tudni lehet-e egyáltalán?
A célom az lenne, ha a lukakat ne kézzel, hanem géppel tudjam kifúrni.
Másik célom, hogy nyákot is tudjak majd marni. Ehhez láttam szükség van gerber file-ra. Ezt meg tudom oldani a SprintLayouttal

CNC-m még nincs, de amint sikerül a sok felhőt szétkergetni a téma felhője körül, neki is állok csinálni egyet.
(#) gulasoft válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 18, 2011 /

Alkotó mindíg azzal adja le az állományokat, ha jól emlékszem valami exelon-t keress.
(#) bimaziti válasza duCiel hozzászólására (») Dec 19, 2011 /

helló (duciel) a kérdésedre csak anyi hogy xyz csak akkor jöhet létre ha 3D cnc épitel. DE EGYENLÖRE SZERINTEM LEGYEN ELÉG A 2d AZ ABBOL ÁL HOGYz-a hosszirányu mozgás-golyos orson, a z-pedig az oldalirányu. és ezek pedig LINEÁRIS MOZGÁST VÉGEZNEK EGY UTMÉRÖ SEGITSÉGÉVEL, S ennek segitségével utmérést végez azaz tizedek s századokat,.! remélem segitett egy kicsit,
(#) zolee1209 válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 19, 2011 /

File/Export/Drill data...
(#) Rasiel hozzászólása Dec 20, 2011 /

úgy néz ki jövőre mégis lesz érkezése az olcsó AVR-es csodavezérlőnek 1/1 , 1/2 lépés, 30A áram, PWM, tartóáram szabályozás. és szerintem hozzáférhető is lesz a nagyvilágnak. Anyone interested?
(#) SALáta válasza Rasiel hozzászólására (») Dec 20, 2011 /

Érdekel, bi vagy unipoláris? 1/2 lépés a maximum? Azért jó dolog a lépések közötti járássimításra használt mikrolépés.
(#) Rasiel válasza SALáta hozzászólására (») Dec 20, 2011 /

egyenlőre bipolárisban gondolkozom. én feleslegesnek tartom az 1/2 nél nagyobb mikrolépést, mert pontatlannak tűnik, és programozni sem egyszerű.
(#) SALáta válasza Rasiel hozzászólására (») Dec 20, 2011 /

Beszéljünk róla. Mennyi a maximális megcélzott feszültség? Áram az gondolom nem 30 A állandó, hanem csúcsáram mint a kínai vezérlő 3.5 A ja.
Ha már 30 A akkor valószínű valami fet es vége lesz mert cél ic - H híd- nagyon drága lenne ide.
Következő: »»   113 / 376
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem