Fórum témák
» Több friss téma |
"Az ok az automatikus leolvasztással függ össze."
Nem ismerek minden az országba bekerülő, egyre több elektronikát tartalmazó, mikroprocesszorral vezérelt hűtő/fagyasztó alkalmatosságot. Az viszont alapeset (van kivétel?), hogy amelyik automatikus leolvasztással rendelkezik, a leolvasztás (leolvadás!) tényét, annak végét hőmérséklet érzékelő figyeli. ezek kb. +5 C-ra vannak beállítva. Igy olyan térben, amelynek a hőmérséklete ennél kisebb, a berendezés, az érzékelő által "figyelten" nem olvadt még le, nem is fogja újra indítani a (fagyasztó) kompresszort. Erre mondtam, hogy ne vegyél NO FROSTosat, mert a "sima" valóban -14 környékén újra fog leállás után indulni, magyarul normálisan fog hűteni. Igaz, olykor ki kell pakolni és leolvasztani. (Azért ilyen hideg környezet sem egészséges, de lehet tenni annak érdekében, hogy csökkentsük ennek hatásait.) Üdv: StMiklos
Sok gépnél a leolvasztás elektromos úton történik, itt meg lenne a hőfok, de a kompresszor nem ilyen hideg üzemre lett tervezve, hidegben teljesen megváltoznak a nyomásértékek, csökken a hűtőteljesítmény.
Ezek miatt sem engedik, mint ahogy a gépkönyv is leírja +10-15 C alatt az üzemeltetést. Üdv: StMiklos
Off
Látom, itt már megjött a Mikulás. (Szent Miklós = St Miklós) ![]()
Kedves raptor1974!
Köszönöm a válaszát. "Laikusként" (nem hűtőgépszerelőként és gyártóként) én is erre gondoltam. Nagyon örülök, hogy megerősített ebben, és szofisztikáltabban megfogalmazta, amit én kevésbé szakszerűen tudtam csak. StMiklos 1118350. sz. válaszát is köszönöm! Ez egy teljesen új infó, eddig nem jött szóba senkinél. De kérem egy kicsit legyen még türelmes. Úgy kell ezt értenem, hogy az automata leolvasztásos berendezés hagyja, hogy az egyébként -18 C-os fagyasztótérben +5C-ig emelkedjen a hőmérséklet, és csak akkor tekinti magát "leolvasztottnak"? Valamit biztos félreértettem, mert ha így van, ez nem okoz gondot az élelmiszerek tárolásában? Ismét a józan eszemet használva felmerül egy olyan ötlet, hogy az automata leolvasztás mehetne úgy, hogy bizonyos időszakonként a kompresszort megkerülve, egy magasabb hőmérsékletű közeget áramoltatnak vissza a csőkígyóba, így az leolvasztja róla a jeget anélkül, hogy a hűtött térben érdemi hőmérséklet-változás lenne Ennek van bármi valóság alapja, vagy rosszul gondolom? A NO FROST pontos működési elvét még nem ismerem, de ott azt mondják, hogy hideg levegőt keringetnek a fagyasztótérben, és nem képződik jég. Ha tényleg így van, akkor nincs is szükség automatikus leolvasztásra, nem?
Kell egy hőfokszabályzó mélyhűtő tartományra (1800ft)ebbe betáp innen komp. oszt megy -25ig!! Legfeljebb a ha tényleg lemegy a hőfok -10re garázsba dobsz rá egy karterfűtést oszt vitte az aprót! üdv.:Miskolci hűtős
Ja, és raptor1974 válasza megmagyarázza azt is, amivel az eladók "fenyegettek", miszerint ha működik is, többet fogyaszt. De hogy miért, azt nem tudták megmondani... Többet fogyaszt egy hidegebb helyiségben??? Alacsonyabb hűtőközeg hőmérséklet=alacsonyabb nyomás=kevesebb beadagolt/elpárolgott hűtőközeg=kevesebb hőelvonás. Ezért a kompresszornak többet kell működnie ahhoz, hogy az adott mennyiségű hőt elvonja a hűtött térből. Jól értem? Remélem azért elromlani ezért csak nem fog...
no frost
fagyiba van egy elpár hül mint a barom van mögötte egy venti ami járatokba nyomja a hideg levegőt normál tér pl 5fok zöldségtároló pl 7fok zsaluk működnek benne hőpatron ha lehül elzárja így oda már nem megy több levegő ha melegszik nyit a zsalu.
Kedves Miskolci hűtős!
CSAK mélyhűtő lenne, nem kombi hűtő, csak fagyasztó. Ekkor is igaz? Mármint amit a hőfokszabályzóról írt...
így fagyni csak a fagyasztóba lévő elpár tud és ha asz leolvad rámegy a komp teteén lévő tálba és ha elindul a komp akkor annak a melege elpárologtatja.
akkor is elpár van és ventillátor nyomja a hideg levegőt csak nincsenek zsaluk
Igen ezt értem, a kérdés erre vonatkozott:
"Kell egy hőfokszabályzó mélyhűtő tartományra (1800ft)ebbe betáp innen komp. oszt megy -25ig!! Legfeljebb a ha tényleg lemegy a hőfok -10re garázsba dobsz rá egy karterfűtést oszt vitte az aprót!" Tehát ez kell egy fagyasztónál is, vagy ez a megoldás a kombiknál szükséges, ahol a normál térben van alapból elhelyezve a hőfokszabályzó.
A karterfűtés egyetlen egy dologra való, mégpedig arra, hogy a kompresszor olajában elnyelődött hűtőközeget kipárologtassa. Ez elsősorban nagyobb gépeknél jellemző, ahol a kompresszort védeni kell az olajfelhabzástól, mivel ez szeleptörést okozhat. A részletekbe inkább nem megyek bele, hosszan lehetne ecsetelni a dolgot. Ha egy fűtőbetéttel emeljük meg a kondenzációt, az nem kifejezetten energia hatékony megoldás. Amit korábban írtál a magasabb hőmérsékletű hűtőközeg áramoltatással történő olvasztásnál, az sok készüléknél (elsősorban kereskedelmi és ipari készülékek) alkalmazott un. meleg gázos leolvasztás, háztartásiban nem láttam még ilyet. A nofrost rendszernél ezt egy olvasztóbetéttel oldják meg, ami csak a hűtőtestről olvasztja le a jeget, a térhőfokot érdemben nem emeli.
Nofros rendszereknél lehet találkozni ventilátoros kondenzátorral szerelt gépekkel. Ha ez a ventilátor vezéreltetve van egy hőfokszabályzóval a kondenzátor hőfokának függvényében, (szintén az ipari gépeknél alkalmazott megoldás) akkor még aránylag hideg környezeti hőfok mellett is üzemelhet a készülék.
Szerintem a karterfűtés nem arra való és nem csak nagy gépeknél. PL.:Normál 2kw Split klíma nem dimarson!!!!! PL.: Daikin, Toshiba Télen -15 fokos külső hőmérséklet melett is tud dolgozni azokba is van karterfűtés.
Igen igaz arra is!
Részleteznéd esetleg a karterfűtés egyéb feladatait.
Egy háztartási hűtőkészülék pár száz watt, ezekhez képest egy 2,5kW-os klíma igen is nagy gépnek számít.
egy háztartási hűtőkompresszor 1-1.1kw hűtőteljesitményű. a split 2kw is hűtőtejesítmény!
Egyépként hűtőgépszerelő vagy?
Karterfűtés azért van a -10C alatt is használható klímákon, hogy álló kompresszor mellett melegen tartsa a kompresszorban levő olajat. Ez azért szükséges, mivel a hideg hűtőgépolajban nagy mennyiségű hűtőközeg tud elnyelődni. Ez az éppen álló klíma kültérinél azért okoz problémát, mivel a hűtőközeg a leghidegebb helyen (fűtött lakás mellett pont a kültéri egység lesz az) fog a legnagyobb mennyiségben jelen lenni, ráadásul jórészt folyadék állapotban. Ha nincs karterfűtés, akkor a hűtőközeg jelentős mértékben elnyelődik az olajban. Ez a kompresszor beindulásakor erős olajfelhabzást és olajelhordást okoz, ami az olajozás kimaradását vagy folyadékütést okozhat. Ez klímánál a viszonylag nagyobb mennyiségben jelen levő hűtőközegtöltet miatt szükségessé teszi a karterfűtés beépítését. A karterfűtés egyébként csak addig működik, amíg a kompresszor be nem indul, így az üzemvitelt nem befolyásolja.
Már megnéztem az adatlapod és akkor mondhatni"kolléga" vagy. Én csak 10 éve vagyok Ipari és kereskedelmi hűtőgépszerelő megszereztem mindent amit lehetett ehez zöld k. narancs s k. megvan az új kék f-gáz vizsgás is kategória 1 (legnagyobb)
Értem én hogy te mit mondassz de az úrnak az volt a baja hogy hidegbe nem megy erre írtam neki egy hőfokszabályzót és megy"de a hűtő hidegbe van" karterfűtés oszt fűtsünk be neki.
![]()
Úgyszintén.
Kizárólag egyedi gyártással foglalkozunk, nem csak hazai, hanem külföldi piacra is gyártunk (pl. Franciaország, Németország). A gépeinket mi tervezzük és állítjuk össze. Ezek elsősorban csoportaggregátos gépek. Ezek mellett klímákkal, valamint szervizzel is foglalkozunk.
Ez egy garanciás gépnél nem biztos, hogy célravezető a garancia szempontjából. Amúgy a mélyhűtőknél igazából nem tapasztaltam olyat, hogy az alacsony környezeti hőfok problémát okozna. Amit leírtam az inkább csak magyarázat arra, hogy mit okozhat a hűtőrendszer hatásfoka szempontjából a dolog. Viszont az is igaz, hogy ha a környezeti hőfok alacsony, akkor a készülék jóval kevesebbet fog üzemelni, még ha alacsonyabb hatásfokkal is teszi ezt.
Tehát, akkor összefoglalnám, amit eddig megtudtam. Ha CSAK fagyasztó van, ott a hűtött térben elhelyezett hőmérséklet érzékelő akkor is kapcsolja a kompresszort, ha a helyiségben -5C van, mivel -18C-ról fel tud melegedni ilyen helyiségben is. Tehát a kompresszor indul, csak ritkábban. VISZONT, alacsonyabb hőmérséklet esetén nem elég magas a komprimált hűtőközeg nyomása ahhoz, hogy a szükséges mennyiségben visszajusson a rendszerbe, és a szükséges hőmennyiséget elvonja a hűtött térből, ezért ugyanahhoz az eredményhez többet kell mennie.
Továbbra sem értem azt, hogy: "Kell egy hőfokszabályzó mélyhűtő tartományra (1800ft)ebbe betáp innen komp. oszt megy -25ig!! Legfeljebb a ha tényleg lemegy a hőfok -10re garázsba dobsz rá egy karterfűtést oszt vitte az aprót!" Alapból van benne hőfokszabályzó, nem? Akkor pontosan milyen hőfokszabályzóra gondol? A karterfűtést azt hiszem értem. Azért kell, hogy a kompresszor és a motor kenőolaját felmelegítse (hideg helyen ledermed az olaj, és akkor kenés nélkül üzemel a motor=kopik, elromlik). Ez így van? Statikus fagyasztónál (és nem kombi hűtőnél) nem jellemző az automatikus leolvasztás. No frost fagyónál pedig inkább időautomatikával vezérelt fűtőszállal megy, és nem belső tér hőmérséklet-függő, mivel csak az elpárologtatóról kell leolvasztani. De azt sehogy sem tudom kivédeni, hogy az alacsonyabb hőfok miatt (alacsonyabb hűtőközeg nyomás) a berendezésben lévő hűtőkör egyensúlya felboruljon. Ezek így vannak? Hőmérsékletfüggő ventilátor szabályozást eddig csak klímáknál hallottam, létezik ilyen egy háztartási fagyasztónál??? Tehát, ezek alapján, ha én egy télen -5C-os garázsban akarok HÁZTARTÁSI fagyasztót üzemeltetni, akkor lenne olyan kedves, és leírná valaki, hogy a jelenleg kapható technológiák közül melyiket válasszam, ami még működni is fog (karterfűtéssel, vagy nélküle), anélkül, hogy két éven belül elromlana... KÖSZÖNÖM!!!!
Összefoglalva:
A készülékek szoba hőmérsékletnek megfelelő környezeti hőfokra vannak méretezve. Ebben a hőmérséklet tartományban garantálja a gyártó a helyes és a műszaki leírásban szereplő paramétereknek megfelelő működést. Ennél alacsonyabb hőfoktartományban ettől függetlenül üzemképes a készülék. A hűtőkör egy alacsonyabb nyomásnak megfelelő állapotra fog beállni, ami teljesítménycsökkenést okozhat, de lényegesen hidegebb környezetben a készülékre jutó hőterhelés is kevesebb, ezért kisebb teljesítmény is elegendő, tehát nem biztos, hogy többet fog üzemelni. Olyan készülékkel ami csak mélyhűtő és nofrost, én még nem találkoztam, ettől függetlenül létezhet. (Én nem vennék magamnak ilyet, drágább, több hibalehetőség). Mélyhűtőknél sok fele találkozni olyannal ami fűtetlen helyiségben van és üzemel évek óta hiba nélkül. A ventilátor szabályozást mint esetleges későbbi megoldást vetettem fel, ha készülék konstrukciója olyan, hogy erre lehetőséget ad. Ha két éven belül romlik el, akkor szerencséd van, a garanciális időn belül vagy. Azt, hogy a kapható technológiák közül melyiket vedd, elsősorban az igényeid és a pénztárcád határozzák meg. Az alap hűtőkör ugyanaz mindegyiknél, nincs nagy variálás. Az elektromos olvasztás már csak olyan kiegészítés ami inkább kényelmi funkciókat szolgál. (Nem kell évente egyszer leolvasztani)
A raptor kollégával egyetértek "nem vennék ilyet drágább alkatrészek"! Azzal szerintem ő is egyet ért velem hogy úgynevezett "tákolással" meglehet oldani hogy menyen de garancia ugrik! Vannak hűtők amik pl.: bérház erkélyén vannak és megy 20 éve de azok nem a mostani no frost hűtők.
Sziasztok azt szeretném meg tudni,hogy lehet e állítani a termosztáton,hogy kevesebb ideig menjen a motor több ideig pihenjen?A kérdést azért teszem fel mert úgy vettem észre,hogy nagyon sokat dolgozik a motor az álláshoz képest még akkor is ha egész nap ki sem nyitjuk az ajtaját ami gondolom hosszú távon nem tesz jót a motornak.Válaszotokat előre is köszönöm.
üdv!
bő 1,5 éve jártam erre, egy AEG hűtővel. most újra ez a téma... (fagyasztó szépen megy, hűtő max. szekrénynek használható) immáron komoly bő 4 éves korban lévő 160k-s hűtő megint a megadás jeleit mutatja. volt benne keringtető ventillátor csere, szerelő szerint halálra ítélt konstrukció (állandó mágneses megoldás, Made in Switzerland, gratula!), úgy tűnik most még annyit sem bírt. néha feljebb szökött a hűtő hőfoka, de aztán visszaállt (kinyitottam az aktívszenes szűrőt is), de most már 19 fok van felül, ez már nem fog normalizálódni. fizikai ráhatás is volt, rázás, ajtócsapkodás, a fagyasztó plafonjának ütögetése (ott van valahol a venti), gyengébb pillanataimban enyhe rugdosás. kérdésem: érdemes erre 1 Ft-ot is költeni, vagy hajítsam le a 8.-ról? más venti gondolom nem applikálható csak úgy be... (a plazamarketen működő hűtőért adnak akár 50e-t is, látszólag megy, lehet be kéne számíttatni ![]()
Ha sokat megy a kompresszor, akkor annak valami oka van.
Vagy a kompresszor teljesítménye csökkent le, vagy a bevitt hőmennyiség sok. Ezalatt azt értem, hogy a szigetelés el van nedvesedve, vagy az egyes típusoknál a normál tér hűtőtestéhez beépített fűtőszál be van kapcsolva. Elsősorban a kiváltó okot kell megszüntetni a lehet. Ha termosztátot állítgatod el, akkor valószínűleg a hőfok nem lesz megfelelő. |
Bejelentkezés
Hirdetés |