Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Sztereó DAC
Témaindító: meszattila, idő: Ápr 10, 2007
Témakörök:
Igaz, a HQvideoban kapni, de nem vennék rá mérget, hogy az eredeti. Viszont a CS8412 problémája orvosolható a nyák áttervezésével DIR9001-re. (amúgy is sokkal jobb IC)
Ez igaz, csak a DIR-t kezdőknek nem mertem javasolni.
Mi a különbség a sima TDA1543 és az "A" jelű között? Valahol már mint ha olvastam volna róla.
Nincs nagy különbség, de nem teljesen azonos, régebben próbáltam, pontosan nem emlékszem.., de utána nézek.
Ja. A TDA1543-val ráfaragtam, azt hittem én vágtam haza. De nem. Alapból rossz volt.
Nincs semmi gond a dirrel, teljesen kezdő vagyok én is. Egyedül a reset lábbal szenvedtem meg, de az adatlap átfutása után érthető volt, miért nem működik.
A DIR-el én is a reset lábbal szenvedtem. Nem értettem másnak miért igen,nekem miért nem. Ami kapcsolásokat láttam ott simán rá volt kötve a 3,3v ra. Nézegettem az adatlapot de ezen a reset dolgon valahogy átsiklottam.
Ajj mértnem kapcsrajzot kapok? layoutot meg én majd berendezem...
Rajzold vissza, szinte semmi nincs azon a panelon.
![]()
Mert nincs, nem rajzoltam le, a két IC adatlapja adja a kapcsolást, táp sima sönt stab. TL431 IC-vel. Ha kell rajz rajzold vissza a nyákról.
Nem erre gondoltam, kezdő forrasztgatónak problémát okozhat az SMD kivitele miatt a szerelése.
A kezdő forrasztgató is én vagyok.
![]()
Talán megoldom Nyaktervezőn, még smd beültető is van... bár otthon jobb maszekolni...
Deszkán összepakoltam, első próba trafós kimenet, holnap jöhet meghallgatása.
Mérve használhatónak látszik..
Első benyomások alapján: nagyon dinamikus, semmi zaj ( árnyékolás nélkül, csak deszka!), nagyon részletező, minden átjön rajta, magas, közép tartománya steril, de még sem zavaró. Mély átvitele is rendben, de itt már nem tartom eléggé jónak, testességét hiányolom. TDA1541 trafó+cső szerintem jobb, igaz dinamikában kicsit rosszabb, de összességében, hosszútávon az tetszik jobban (OPA-val TDA rosszabb volt mint ez..). Kíváncsi vagyok egy jó műveleti erősítővel mit produkál, ezt az összehasonlítás már csak jövőre tudom megoldani.
Köszönjük a beszámolót!
Tehát akkor még mindig van létjogosultsága a TDA-nak. Ennek örülök! ![]()
Szépen összeállítottad! Dobozban már nem szedi össze a zavarokat?
Most már mindkét bemeneten síri csönd honol. Teljes hangerőn épp hogy észre tudok venni valami suhogást, elég nagy érzékenységű hangfalaktól ülök háromnegyed méterre, tehát azt vehetjük nullának is.
![]()
Szerintem jobb lenne ez is M42-es vason, sajnos csak kisebb permalloy volt.
Neked jó trafóval biztos kisebb zajod lesz, nem kell akkorát erősíteni, trafó besegít..
Peti,mesélnél nekem kicsit a DAC-odról? A csöves rész erősít,vagy valami más miatt van jelen? Mi igényel ennyi különböző feszültséget? Bocs,még nagyon kezdő vagyok,magyarázatra szorulok. :hide:
Szia! Ez egy nagyon népszerű 16-bit DAC, TDA1541-es IC-vel. Olyan készülékhez készül, amin van valamilyen digitális jelforrás kimenet. Az első DAC-ok között volt a CD-történelmében. Sokan szeretik a hangzását, ezért különféle áramkörökkel próbálják életben tartani. Azok az alkatrészek amik ki tudnák szolgálni, sajnos eltűnőben vannak, valószínű kevesebbet gyártottak belőle, mint magából a DAC IC-ből. Petemazi egy új lehetőséget adott a kezünkbe, amit a ma még beszerezhető alkatrészekkel életre tudunk kelteni. Mivel a lehető legtöbbet szeretné az ember kihozni belőle, ezért a lehetőségeihez mérten a lehető legjobban próbálja megépíteni. A lehetőségek tárháza végtelen, ezért többen többféle képen valósítják azt meg. Úgy mint stabilizált szűrt tápok, külön trafók a digitális és analóg áramköröknek, IC-s, csöves, trafós vagy ezek keverékével ellátott vonalmeghajtók.
Ha bővebben érdekel, keresgélj a neten "TDA1541 DAC" címszóval. Érdekes dolgokat fogsz olvasni. Ha kedved támad a megépítéséhez akkor szívesen segítünk, de előbb járj utána, nehogy menet közben jőjjél rá, hogy mégse ezt szeretnéd. :kalap:
Tegnapelőtt,amikor feltettem a kérdést vagy másfél órán át keresgéltem a neten,úgyhogy nagyjából megvilágosodtam. Most,hogy ilyen szépen leírtad már szinte minden világos.
![]() Viszont a mintavételezéssel nem tudok mit kezdeni... Ez mire jó? És mi végzi,a DAC IC? A túlmintavételezés,ha jól értem az adatátvitelkor keletkező hibák helyreállításához szükséges. A DIR9001-es IC az S/PDIF csatornán érkező jelet dekódolja? "külön trafók a digitális és analóg áramköröknek" A DIR9001+TDA1541 rész számít digitálisnak és ha mondjuk kapna egy tranzisztoros erősítőt,az már az analóg részhez tartozna? Ha neki is kezdek az építkezésnek,megbánni biztosan nem fogom. A lényeg a tanulás és a tapasztalatszerzés,na és természetesen a minőségi javulás. A napokban lett kész egy PCM2706-os IC-vel szerelt DAC-om (nemsokára publikálom is),ettől komolyabbat szeretnék. Egyelőre csak ismerkedem a lehetőségekkel. Bocs, a sok kérdésért! ![]()
Itt nincs túlmintavételezés és nincs szűrő sem. Igen a digitális rész az a DIR9001. A TDA1541 már átmenet a digitális és analóg között. Én mindkettőt külön trafóról fogom táplálni. Mielőtt nekifognál nézz körül TDA1541 ügyben. Ezt lesz a legnehezebb beszerezni. Létezik sima 1541 és vannak továbbfejlesztett és válogatott fajtái. A TDA1541A még elérhető áron, akár CD lejátszóból is kitermelhető. Abból még trafód és jó pár dolgod is lesz. A többi hozzávaló még kapható a boltokban.
ITT meg tudod nézni, melyik lejátszóban van ilyen IC. Ha szerencséd van, könnyen találsz. Nekem nagy mákom volt, mert mikor elkezdett érdekelni a téma egy aukciós oldalon éppen hirdettek egyet trafóstól.
A DIR9001-et össze lehetne kapcsolni más DAC IC-vel is? Plusz kiegészíteni túlmintavételezéssel?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |