Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   24 / 2505
(#) zoz11 válasza Tom025 hozzászólására (») Aug 9, 2007 /
 
Igazság szerint egy autóba akarom megépíteni első sorban, már az inverter meg van hozzá. Tranzisztorból melyiket vegyen a BD-t vagy TIP-et? Meg még egy kérdés hogy ehhez kell-e előerősítő?
(#) Gery válasza zoz11 hozzászólására (») Aug 9, 2007 /
 
Hello
Előerősítő akkor kell ha akarsz mélyet,magasat stb állítani.
Én nekem pénteken jönnek meg az alkatrészek hozzá (első tranyós vég ) és én a BD-t rendeltem meg mert annak asszem 100HUFal olcsóbb darabja
Viszon nekem is lenne kérdésem:
1.Hűtőbordának hány mm2-set vegyek vagy jó hozzá egy p2-es hűtőborda (ez ilyen jó nagy álló procijé)???
2.zoz11 az invertert te csináltad?Mert az engem is érdekelne, esetleg vmi kapcsrajzot vagy mégjobb lenne ha vmi linket tudnál adni.
(#) Tom025 válasza zoz11 hozzászólására (») Aug 9, 2007 /
 
Ha a BD/TIP a kérdés, én a TIP tranyókat ajánlom. Oka: a BD249-250 párost nagymértékben hamisítják. Én BD-kkel építettem, de nekem voltak itthon olyan darabjaim, amikről biztosan tudtam hogy igaziak. Előerősítő: Attól függ, mekkora kimeneti feszültségű jelforrással akarod az erősítőt használni. Az autórádióé nem tudom milyen, rá kell hogy legyen írva. Az ST151 bemeneti érzékenysége a legtöbb végfokhoz hasonlóan 1V RMS, ha a rádiód kiad magából ennyit, nem kell hozzá. Ha pl csak 100mV jelet ad ki a rádiód, akkor kell előerősítő. Ha nem teszel, úgy is működne a rendszer, csak nem tudnád teljesen kivezérelni.
Gery, az a 100 pénz különbség pont annyit takar, hogy lehet hogy hamis a tranyó. Ha ST logo van rajta, biztos, hogy az. De ebből is 2 fajta van. Az egyik majdnem olyan jó mint az eredeti, de a másik iszonyú szar. Ha megjön és mutatsz róla képet, megmondom melyik kategóriába tartozik. Szerintem a P2 hűtő már azért sem jó, mert nem fér rá az összes tranyó. Ugye 4db nagy BD/TIP, meg 3db kicsi BD, és ez még csak mono, sztereóhoz dupla ennyi. Én egy legalább 10x10cm-es bordát raknék rá, ezt is csak aktív hűtéssel. Enélkül jóval nagyobbat kéne.

Üdv!
(#) Gery válasza Tom025 hozzászólására (») Aug 9, 2007 /
 
OK majd rakok fel képeket a végtranyokról
Amúgy ez csak mono lesz és ez ilyen fektett procihűtő (rég volt a kezemben) de kb 7X4cm-es lehet, holnap azt is megnézem.
Egyébként ha ráfér a bordára és a tranyokat nemfektetem el akkor L-idom sem kell igaz? (még rímmelt is )
(#) zoz11 válasza Gery hozzászólására (») Aug 9, 2007 /
 
Igen az invertert is én építettem, egy autós erősítő tápját másoltam le teljes mértékbe ebbe bent van a hővédelem meg a rövidzár védelem is. Még gépen nincs meg a rajz csak papíron de már dolgozom rajta hogy meglegyen.
Azt néztem most reggel hogy a TIP35-ös tranzisztort is az ST gyártja. Az nem hamisitvány?
(#) DjPeat hozzászólása Aug 9, 2007 /
 
Sziasztok én építettem már egy pár quadot.És javítottam is már egy párat.Szerintem a quad 405 célszerü megépíteni to3 2n3442 tranyóval mert strapabírobb és szebb.A quadhoz sok türelem és sok gondolkozás kell.Pl:.hol helyezzem el a nyákot a házban mert nem célazerü pl a két panek közé betenni a tápot láttam ilyet.Ja és egy quadot csak észnélkül lehet tönkre tenni.Van egy quad amit már vagy kétszer javítottam és mindíg szét kurják vagy rövidzárral vagy jack dugó kibe húzásával..Szerintem ha valaki viszonylag jó hzangú végfokot akar építeni az kezdjen neki.Csak legyen egy fasza gréc hida meg legalább 2*4700uf kondi de szerintem már a hqvion van olcsó kinai kondi 10.000uf abból négy az elég.És ami a lényeg egy 400w os (legalább) táp szerintem a toloid a leg jobb.Ja a betáp oldalon ne huzzuk el a jel kábelt tuti hogy brummos lesz mert az a mocskos 50hz belefog pofázni.Ja a nyákona a 0.09 ohm-os induktivitást célszerű kicsrélni 0.1 ohm-oos 5w os teljesítmény ellenellásra.Csak ennyi köszi hogy végig olvastátok és rohadt jó ötlet ez a topic .Ja és nem okoskodás miatt mondom csak segítség célja volt.Ja és az icseket én sem szertem mert melegednek és nem bele nyulni.Ha valakinek birok segíteni akkor irjatok szivesen segítek. ( Sweet Sound a hang a mindenünk hangtechnikai vállakozás )ez volt a reklám.
(#) Sallala válasza Dzsoni hozzászólására (») Aug 9, 2007 /
 
Dzsoni, köszönöm a választ. Megnézem mindkét céget.

Akit pedig érdekel nyákterv, mellékeltem. Target 2001 vagy az újabb, Target 3001 tervezővel lehet megnézni és nyomtatni. Elérhető demo verzióban innen: http://www.ibfriedrich.com

Jelzem, erősítő nyáktevezéshez nem értek. Nem biztos, hogy optimális a nyákterv, de működik.
(#) zsilaci válasza zoz11 hozzászólására (») Aug 10, 2007 /
 
Idézet:
„Azt néztem most reggel hogy a TIP35-ös tranzisztort is az ST gyártja. Az nem hamisitvány?”


Az ST gyártmányú TIP tranyók eredetiek, nyugodtan használhatod őket.
(#) djloui válasza zsilaci hozzászólására (») Aug 10, 2007 /
 
Osztom a véleményt, én is ST tranyóval csináltam végfokot és tökéletesen mükszik.... sőt még válogatni sem kellet volna mert tök egyformák bármelyiket mértem.
(#) Gery válasza Tom025 hozzászólására (») Aug 10, 2007 /
 
NAh helló
Ebben a pillanatban érkezettek meg az alkatrésze és itt a kép róla. Egyébként az van ráírva:JAPAN szal nemtom hogy az jó-e...
(#) szabi83 válasza Gery hozzászólására (») Aug 10, 2007 /
 
sajnálattal közlöm, hogy ezek 99% hamissak :no:
(#) lamalas válasza Gery hozzászólására (») Aug 10, 2007 /
 
Bocs hogy belekotyogok, de sztem ezek hamis tranyok. Nem vagyok 100% biztos benne, de elegge ugy neznek ki. En halal pontosan ugyanilyen tranyokat vettem korabban csak epp Texas felirat volt rajta a JAPAN helyett. Szoval elvileg Texas gyartmanyok voltak, de megsem mert irtam a Texasnak es kiderult, hogy ok mar regota nem gyartjak ezeket a tranyokat ... szoval valszeg azok is hamisak lehetnek. Nem is hasznaltam fel oket. Nem beszelve arrol, hogy nekem vannak eredeti texas tranyoim amit meg regen (vagy 20eve) nagybatyam kapott a Texastol termekmintakent es nem igy neznek ki. Persze 20ev alatt sokat valtozik a vilag, de ha mar nem is gyartja a Texas akkor sztem ez nem kerdes...
(#) zoz11 válasza Gery hozzászólására (») Aug 10, 2007 /
 
Én ezért fogok TIP tranzisztort venni, mert ezt állítólag nem hamisítják. Ha már itt tartunk akkor még egy kérdés hogy a 2N3055-ös tranzisztorral mi a helyzet hogy ezt is hamisították-e? Mondjuk még nekem van kb 10db itthon amit a TUNGSRAM gyártott, ez biztos hogy nem hamisítvány.
(#) Gery válasza zoz11 hozzászólására (») Aug 10, 2007 /
 
MInd1 megépítem és lesz ami lesz, meg már amúgyis mi az amit nemhamisítanak...
Közbe nekiálltam a hütésnek és sztetek egy oldalnak elég lesz ez a p2es hütőborda(13X5cm) és az L-idomot én hajlítottam egy 1,5mm vastag vaslemezből, amivel volt munka mert nagyon kemény
(#) szabi83 válasza Gery hozzászólására (») Aug 10, 2007 /
 
Vas(lemez) felejtős, rossz hőátadó, a tranyók felforrnak és csere, kell az?..
(#) Gery válasza szabi83 hozzászólására (») Aug 10, 2007 /
 
Ezért irtam ide énis mert mikor ffurtam akkor se nagyon melegedtek
Akkor mitrakjak a helyébe?
Vagy boltaban lehet kapni ilyen L-idomot mert ezen a néven a HQ-ban nemttaláltam...
(#) Tom025 válasza Gery hozzászólására (») Aug 10, 2007 /
 
Igen, sajnos szerintem is hamisak. Viszont ha lehet a külsőre hivatkozni, akkor a jobb fajta hamis sorozatból vannak. Az én ST hamis BD-jeim is pont így néztek ki, csak JAPAN helyett ST volt rajtuk. Sztem egykutya a kettő. A rosszabb fajta hamis tranyóknak nem egy sima felületű "keret"-ben van a durvább feliratos rész, hanem keresztben az egész tranyón átmegy. Lehet hogy ez kicsit hülyén hangzik, de már kidobáltam a rossz tranyókat (mert persze el is szálltak) így nem tudom lefényképezni, de amint találok egyet, megmutatom. Ha többet rendeltél és nem sajnálod őket, le is verheted a műanyag borítást az egyikről, a szilíciumlapka mérete is sokat elárul a tranyó minőségéről. De építsd meg velük az erősítőt, ha nem hajtod nagyon meg, bírniuk kell, ha meg elszállnak, akkor nem nagy kár értük, és teszel bele igaziakat, pl a TIP sorozatból.
Még egy kis tanács, ha személyesen veszitek a tranyókat: a hamis darabok legtöbbször izolált tokkal készülnek, mint pl. Gery képén is látszik. Aminek a hűtőfelülete csak egy fém lapka, és nekünk kell a csavar alá tenni a műanyag izoláló pöcköt, az nagyobb valószínűséggel eredeti.
(#) zoz11 válasza Gery hozzászólására (») Aug 10, 2007 /
 
a tranyokat is a HQ-nál vetted?
(#) szabi83 válasza Gery hozzászólására (») Aug 10, 2007 /
 
tűzépen biztos lesz , nálunk kilóra adják 500ft kb 1 méter 30mm*30mm*2mm
(#) Tom025 válasza Gery hozzászólására (») Aug 10, 2007 /
 
Alumíniumból legyen az L idom, az jól vezeti a hőt. Bár a vas is jobb mint a semmi, mégiscsak fémről van szó. Viszont én aggasztóan kevésnek tartom a hűtőbordát, erre minimum ventillátor kell, vagy nagyon nem szabad terhelni az erősítőt.

Üdv!
(#) Gery válasza szabi83 hozzászólására (») Aug 10, 2007 /
 
zoz11: igen a HQ-ban vettem
Tom025: a végtranyókbol pont annyit rendeltem amennyi kell,szal megépítem vele az erölködőt, ha elszál akkor veszek TIP-et de az csak egyhét mulva pénteken lesz mert anyukán veszi meg pesten.
szavi83: de miböl legyen?Aluminium? Réz?És akkor boltba nemlehet kapni?
Egyébként meg van itt nállam egy 100Wattos BEAG erősítő javításra (amibe idáig nemsok sikerem volt) és abban az L-idom eléggé vasnak néz ki
És esetleg ha a tranyókat nemhajlítom le és egyből a hűtőbordára csavarozom?
(#) zoz11 válasza Gery hozzászólására (») Aug 10, 2007 /
 
Talán az a legjobb megoldás!
(#) Gery válasza zoz11 hozzászólására (») Aug 10, 2007 /
 
Nah akkor majd holnap nekifogok a dolgoknak és akkor max felcsavarozom a bordára, csak ma este már nemleszek
Majd ha már üzemel és nagyon melegszik akkor teszek rá max 1 ventit
Ja és mégvalami a nagy sietségben: a tranyokát amiket felrakok a bordára azt egymástol elkell szigetelni igaz? Csakmert hétvégén a bolt zárva van olyanom meg nincs
(#) szabi83 válasza Gery hozzászólására (») Aug 10, 2007 /
 
persze, hogy alu...

a tűzép is bolt

állítva is lehet a tranyó..

(#) Tom025 hozzászólása Aug 10, 2007 /
 
Na ha már emlegettem a jobb és rosszabb hamis tranyót, összevadásztam netről egyet-egyet példaként. Kép csatolva. A baloldali BD249 a jobb fajtából van, a szöveges részét keretként veszi körül egy más felszínű műanyag rész. A jobboldali BD245 a rosszabb fajta, gyakorlatilag széltől-szélig fel van durvítva a felület a szitázásnak. Erről a fajtáról gyakran le is kopik a szöveg sok tapogatás hatására.

tranyok.PNG
    
(#) Peti_85 hozzászólása Aug 10, 2007 /
 
Gery
Az "L"-idom egy fém (alumínium) lemez "L" alakban meghajlítva... olyat nem hiszem hogy kapsz valahol! Keress valami alu lemezt, vagy réz lemezt és azt hajlítsd meg! De csa úgy mondom, hogy nem az "L-idomtól" működik az erősítő! A tranyókat úgy teszed rá valami hűtőfelületre ahogy csak akarod/tudod!!! Csak az a lényeg, hogy hűtse őket!

Es amúgy én nem értettem soha ezeket a "hamis" tranyókat! Az én st151-emben (ideiglenesen) 3 féle tranyó van! A bétájukat meg sem néztem, nem is érdekelt és szóltak. Lehet hogy azonos bétánál szebben szól, de ez majd a kövtkező dolog. A tranyó - gyártótól függetlenül - azért még működik... elvégzi a dolgát, persze nem kell csúcsra járatni és akkor nem lesz baki... De ha én bemegyek a boltba, akkor nem azt mondom, hogy kérek BD250-et, ami nem hamis, hanem azt hogy kéred BD250-et. Úgyis csak azt adja...
Szóval lehet hogy van benne valami, de nem azon múlik, hogy működni fog e vagy sem. HA már szól, és van rá igény na meg persze keret, akkor be lehet szerezni komolyabb MJ, vagy SC/SA hangfrekis-tranyókat, és lehet próbálgatni , hogy melyiknek szebb a hangja...
Ennyi.
Peti..
(#) szamóca válasza Gery hozzászólására (») Aug 11, 2007 /
 
Gery, ha a mamád Pesten jár, a Meteloglobus-nál lehet venni alu" L idomokat" különbözö oldalhosszal. Ott el is vágják méretre. Jobban is fekszenek rajta a tranyók mintha házilag hajtod.
(#) djloui hozzászólása Aug 11, 2007 /
 
HAMIS VAGY NEM HAMIS EZ ITT A KÉRDÉS. Mindenki fél hogy mit vesz, meg kell mérni és ha jó berakni a cuccba, ha meg el.....dik akkor kell venni másikat. Ezt ugy hívják hogy tanuló pénz és mindenki megfizeti kivétel nélkül. Mert ha hamis is a tranyó, de félvezet, akkor is müködik csak nem ugy ahogy kéne.
(#) lamalas válasza djloui hozzászólására (») Aug 11, 2007 /
 
A kerdes, hogy mit mersz es hogyan? Mert egy tranzisztort sokfelekepp lehet mericskelni A tanulopenzt bizony sokfelekepp meg lehet fizetni de nem kell feltetlenul elfustolt hamis tranyokkal. En is hasznaltam mar hamis tranzisztort olyan helyen amirol tudtam, hogy meg a hamis tranzisztor is siman birni fogja a terhelest es semmi problema nem is volt vele. Ahol viszont komolyabb terhelesnek lesz kiteve a tranzisztor oda inkabb erdemes beszerezni az eredeti gyartmanyokat. Foleg azoknak ajanlanam ezt akik nagy teljesitmenyu erositoket epitenek (azert csak az erositoket emlitem mert ez erositos topic) es ki is hasznaljak a nagy teljesitmenyt, azaz diszkoba, koncertre stb. hasznaljak vagy A osztalyu erositot epitenek ahol folyamatosan nagy terhelesnek vannak kiteve a tranzisztorok. Kisebb terheleseknel (pl. otthoni zenehallgatas, AB, B osztalyu erositok) a hamis is jol szerepelhet. Az hogy hogy befolyasolja a hamis vs. eredeti tranzisztor az erosito hangminoseget mar ingovanyosabb talaj ... ha valaki biztosra akar menni, akkor felkutatja az eredetit.
(#) Doncso hozzászólása Aug 11, 2007 /
 
Sziasztok!
Tudom hogy nem a témába vág ,de mégis megkérdezem hogy tulajdon képpen hogyan lehet biztosan megállapitani
egy tranyóról hogy rossz-e, bétaméréssel? vagy szakadás vizsgálat? kiváltképp az érdekelne hogy én építettem egy ilyen tranyóvizsgálót pnp-npn-re és a lényege hogy egy led-nek kell villognia ha müködik a vizsgált egyed (valami multivibrátor közé van kapcsolva) és hogy ezzel a szerkentyüvel tutira meg lehet e bizonyosodni a tanyó épségéről?
Köszi a válaszokat!
Következő: »»   24 / 2505
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem