Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   963 / 2504
(#) Robi85 válasza emersys hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Ez az előerősítő van nekem. A hangerő potik azok 100k-ak. Remélem jók lesznek ehhez az erősitőhöz. Természetesen logaritmikusak.
(#) reloop válasza Robi85 hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Szia! A +/-70V táp 50V kimenő feszültséget tesz lehetővé. Ha az erősítésen nem változtattál akkor 1+33/1=34 szeres. Ebből adódóan az erősítő 1,5V-tal kivezérelhető. Aligha akad keverő, mely ezt ne tudná biztosítani.
(#) Robi85 válasza reloop hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Nem változtattam semmit rajta. Az alábbi kapcsolást épitettem meg.

Kapcsolási rajz!
(#) reloop válasza Robi85 hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Rendben! R17,R18 állítja az erősítést.
(#) Robi85 válasza reloop hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Okés. Köszönöm a segitséget mindegyőtöknek.
(#) szoftveres válasza bbatka hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Köszi a tippet, az viszont érdekelne hogy mi van akkor, ha mégsem párba válogatott tranzisztorok kerülnek bele.
(#) reloop válasza szoftveres hozzászólására (») Dec 17, 2011 / 1
 
Szia! Semmi tragikus nem történik. Működő képes tranzisztorokkal a kimenőjeled meg lesz. Lévén szó visszacsatolt erősítőről, a visszacsatolásnak eltérő feladata lehet a poztív és a negatív félperiódusban. Ez mérhető- és tapasztalt fül számára érzékelhető hibát okozhat. Hangsúlyoznám a "tapasztalt"-at.
Úgy tudom, hogy a PNP típusok egy véletlen mintában szignifikánsan nagyobb erősítésűek a párjuknál. Mivel meghajtót és végtranyót is cserélsz, jó esélyed van arra, hogy a belőlük összeállított kompozitok eredő erősítése nem fog durva eltérést mutatni.
(#) emersys válasza szoftveres hozzászólására (») Dec 17, 2011 / 1
 
Szia.
Ma már sokkal fejlettebb technológiával gyártanak tranyákat., a párok sosem lesznek egyformák, csak jó esetben pár paraméter alapján.
Neked itt a bétája valamint a szórása ami érdekes lehet szerintem.
Ha nem egyforma tranyákat pakolsz bele az nyilván a félperiódikus erősítést mérve kijönne (npn-pnp tranyán külön-külön melyiknél erősebb a béta)
De a torzítását ez csekély mértékben befolyásolná úgy gondolom.
Hallani legalább is biztos nem hallanád, csak a szimmetrikus működése nem lenne épp szimmetrikus, ami amúgy is csak papíron volt az. Ezt gyakorlatban borzasztó nehéz elérni..
Kíváncsi lennék a működő oldal ha gyári, az mennyire van válogatva
(#) szoftveres válasza reloop hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Köszönöm, erre voltam kíváncsi.
(#) szoftveres válasza emersys hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Köszönöm! A szervízkönyv azt írja hogy 'a kompozit tranzisztorpár érzéketlenebb a párba válogatásra' úgyhogy lehet a gyárban sem szórakoztak a párba válogatással. Node ezt már nem tudjuk meg
(#) szamóca válasza szoftveres hozzászólására (») Dec 17, 2011 / 1
 
Nem kell annyira foglalkozni ezzel, hiszen rengeteg erősítő megépült már párba válogatás nélkül. És nagyon kevesen vannak abban a helyzetben (pl. elektronikai termékeladók, és szűk baráti körük, vagy kőgazdag hányendesek) hogy azonos komplementerpárokat tudjanak kiválogatni.
(#) gorzoll hozzászólása Dec 17, 2011 /
 
üdvözlet mindenkinek azt szeretném kérdezni,hogy hol találhatnék hibás SI1050G tipusú végfokozat ic ??
(#) Zsoltipapa válasza szoftveres hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Szia!Én azt mondanám,hogy csak ojan tranyót tegyél bele,ha szép hangot akarsz,amijen benne volt.Megpróbálhatod más tipusokkal is,de egészen más paraméterek fognak futni,az eltérő alkatrészekkel Amúgy nekem is volt AIDA-is és KLEOPÁTRA is.Üdv:
(#) ozpecs válasza szamóca hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Azért általában meghálálják a végfokok ha jobban párban vannak, ráadásul ezekben a végfokokban fix ellenlásokkal van beállítva a munkapont szerencsétlen esetben kis hangerőn a keresztezési torzítás miatt kásás torz lessz a hang. Sok ilyet javítottam már ha lehet akkor válogatni szoktam bele a tranyókat sők sok esetben nagyobbat is teszek bele felhasználótól függően. A gyári tápegység meglehetősen nagy kimenőteljesítményt tesz lehetővé pláne 4 ohmos hangfalat használva, ebben az estben az eredeti végtranzisztorok már messze nem biztonságosak. Gondoljuk csak meg azt is, hogy közben emelkedett a hálózati feszültség is. Másik gyenge pontja a kimeneti kondenzátor, itt elég erősen arra számítanak, hogy a jó öreg kék MM kondik jóval többet birnak elviselni feszültségben általában mint a névleges érték, nagy kivezérlésnél a gyárilag beépített 25V-os kondi eléggé tul van hajtva én cserélni szoktam ha lehet legaláb 40 voltosra, illetve a kimenetre egy 1k körüli ellenállást is szoktam kötni fixre.....
(#) szoftveres válasza ozpecs hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Milyen 'nagyobb' tranzisztort teszel bele? Ezen egyébként én is elgondolkoztam, bár akkor már talán a túláramvédő elektronikát is érdemes lenne felépíteni, a panel alkalmas rá.

PS: Az összes elkót kicseréltem, a kimenők 63V-osak, ezen kívül a VR29 helyére egy trimmert raktam így a munkapont is állítható lett. Furcsálltam is elsőre hogy milyen nyugodt szivvel raktak oda fix ellenállásokat, holott ez talán a legérzékenyebb pontja az erősitőnek.
(#) szamóca válasza ozpecs hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Mivel a komplementer szimmetrikus kapcsolástechnika mint a topológiája, és a neve is mutatja a félvezetők közeli hasonlóságára épít, ezért egyértelmű hogy az ideális esetet kell(ene) minél jobban megközelíteni. DE. Mint az előző hozászolásomból kitűnhet, ez amatőr körülmények között eléggé kivitelezhetetlen. tehát én nem ellent mondtam ennek, hanem próbáltam a realitások talaján megmaradni.
Fiatal koromban, még árultak gyárilag párba válogatott tranzisztorokat, 50-100% felárral. Ma már ez a lehetőség sincs meg.
(#) szamóca válasza gorzoll hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Ezt legfeljebb valamilyen aukciós oldalon fogod már csak megtalálni.
(#) pucuka válasza ozpecs hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Idézet:
„Gondoljuk csak meg azt is, hogy közben emelkedett a hálózati feszültség is”

Igen, 9,2 % -al emelkedett a hálózati feszültség. Gondolom, ez azért nem okoz valami nagy galibát.
(#) gorzoll válasza szamóca hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
azért köszi
(#) ozpecs válasza szoftveres hozzászólására (») Dec 18, 2011 / 1
 
Leggyakrabban BD245-246-ot szoktam bele tenni vagy MJ2955-3055 vagy B911-912 stb ezekből van több és kb össze is válogattam. Meghajtónak meg BD139-140-et szoktam azok se drágábbak és abból elég jó páraim is vannak. A 9% fesz növekedés nem sok elsőre, de azért gondoljuk meg azt is, hogy a kimeneti teljesítmény a kimenő feszültség négyzetével aráányosan emelkedik azaz a kb 10% feszültségnövekedés ennél jóval nagyobb teljesítménynövekedést jelent az amugy is határon levő félvezetőknek.
Igen sajnos a rövidzárvédelem hiánya is elég baja ennek a kapcsolásnak, nem bulira való, bár amugy meglepően nagyot szól épp ezért is halálozik el gyakran
(#) saraha hozzászólása Dec 18, 2011 /
 
Üdv.
Egy kérdés.A rosszul megválasztott bemeneti potméter vihet be valamiféle zajt,vagy okozhat-e valamiféle gerjedést bizonyos állásában?
(#) emersys válasza saraha hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Hali.
Idézet:
„A rosszul megválasztott bemeneti potméter”

-Itt pontosan mire gondolsz?
Általában mindig a legkisebb lezáró potit célszerű választani a kapcsoláshoz.
Kontakthiba esetén hangfrekis átviteli zavarok talán jellemezhetik, de gerjedésre nem gondolnék.
(A fém házat célszerű a testre tenni, így nem hajlamos a kéz érintéses zavarra sem)
(#) szamóca válasza saraha hozzászólására (») Dec 18, 2011 / 1
 
Szia!
Nos az egyszempotis megoldásnak van ám hátulütője.
Mert a végfok bemenete így változó kimeneti impedanciát lát. Egy általánosan használt 50 kOhm-os poti középállása ~10 kOm. Az átlagos 10 kOhm-os kimeneti impedanciájú források így alul illesztett, nagyon alacsony bemeneti impedanciát látnak, hiszen az 50 kOhmos potméter párhuzamosan kapcsolódik a végfok bemeneti impedanciájával, általában a kettő együtt max. néhány kOhm bemeneti impedanciát jelent. Így aztán belép a kábelkapacitás a képbe egy árnyékolt kanóc néhányszor száz pF-os kapacitása fázis, és frekvencia függővé teszi a rendszert, leromlik a dinamika, a poti állásától függően szólal meg a cuccos.
(#) Elektro Boy hozzászólása Dec 18, 2011 /
 
Sziasztok! Valaki meg tudná nekem mondani, hogy mi lehet az A2000Vm típusú IC helyettesítő Ic-je? Ez egy erősítőbe való, de már senki nem talál ilyet...
A Segítségeket előre is köszönöm!
(#) gorzoll válasza Elektro Boy hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
hát sok információt nem igazán találni róla de szerintem a TDA2005-ös jóó lenne hozzá a képek alapján
(#) Máté hozzászólása Dec 18, 2011 /
 
Sziasztok!
TDA7297-hez tud nekem valaki egy jó kis nyáktervet adni??
Előre is köszönöm.
(#) storm hozzászólása Dec 18, 2011 /
 
Valaki tudna segiteni a problémámon?
(#) fleta válasza Máté hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Keressél rá az íc adatlapjára, és ott van csak át kell vasalnod.
Jó hangú íc. Van nekem is 3 méter belőle.
(#) Lamboo hozzászólása Dec 18, 2011 /
 
Sziasztok
A TDA 7386 -ról milyenek a vélemények?
(#) reloop válasza Lamboo hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Szia! Az adatlapján ezt olvastam: VS = 13.2V; THD = 0.8%; P = 18W. Gondolom a 40W keltette fel a figyelmedet, ahhoz olvasd el ugyan ott az apróbetűs részt
Következő: »»   963 / 2504
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem