Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   71 / 276
(#) energi.drink válasza Phile80 hozzászólására (») Dec 19, 2011 /

Szia.Holnap rakok fel képeket.Nem igazán értek ehez a dologhoz.A feszültség mérést a kapcsolón megtudom mérni?Egy sima multiméterrel?
(#) Phile80 válasza energi.drink hozzászólására (») Dec 19, 2011 /

Igen, sima multiméterrel jó lesz, a testkábel és az áramádatón úgy, hogy közben nyomod az indítógombot a pisztolyon. Jegyezd fel minden fokozatban hogy mit mértél.
Viszont ha nem nagyon értessz ezekhez a dolgokhoz, akkor lehet inkább szervízbe kéne vinni...
(#) dobo válasza energi.drink hozzászólására (») Dec 19, 2011 /

A kondi feltöltődik és az sül ki mikor a fémhez ér de hegeszteni nem heggeszt ugye?
Vagyis van egy szikra aztán semmi.
Azt hogy a legnagyobb fokozatban megy abból állapítottad meg hogy mekkorát szikrázik odaérintéskor?
Előtolás van?
Szerintem a gépet egy villamosságis embernek kellene megnézni .
Szerintem a kondiig jó a gép csak a diódahidtól az áramáttadóig kellene átnézni a kontaktusokat .
(#) energi.drink hozzászólása Dec 19, 2011 /

Igen csak szikrázik egyet.Amugy működik minden rajta.Hegesztés közben néztem a fokozatokat.És nem változik az áramerőség.Mindent férretéve szépen lehet vele hegeszteni,de jo lenne ha működne rendesen.Mert igy vékonyabb anyagot nehéz vele hegeszteni.Az nem lehet hogy a trafónál a fokozatok égtek le?Ezt is hallotam már.
(#) Phile80 válasza energi.drink hozzászólására (») Dec 19, 2011 /

Hát elég kicsi az esélye...inkább a fokozatkapcsoló szokott összeégni, de olyat még nem láttam hogy minden fokozatban ugyanolyan árammal hegesztett. A feszültségmérésből ki fog derülni.
(#) energi.drink hozzászólása Dec 19, 2011 /

Holnap megmérem.Viszont akié volt a gép,csinált bele egy olyat hogy,egy kapcsolót felkapcsolsz,és utánna nyomod a pisztolyon a gombot és visszafelé huzza a drótot.Nem tudom de lehet ez is befojásolja a működését.
(#) kopasz11 válasza Phile80 hozzászólására (») Dec 19, 2011 /

Elnézést kérdezni szeretnék valamit ha lehet
(#) kissadam válasza kopasz11 hozzászólására (») Dec 19, 2011 /

Kérdezni lehet azért van a fórum..
(#) kopasz11 hozzászólása Dec 19, 2011 /

Meg szeretném kérdezni hogy ,szerinted egy 220 voltos COheg. re, hány menet kell a szekunderből?És milyen vastag lehet maximum?Köszönöm Előre is köszönöm.

Azért szeretném megtudni,mert, készitettem egyet ,és egyik illető letekertette velem a70 menet szekundert ,mondván:hogy,25 kell.most pedig már csak 8-as fokozaton hegeszt de ott is csak vékonyan most mit tegyek! Nagyon várom válaszod,és előre is kösz.

Hát ezt nem így számoljuk. A szükséges menet számokhoz tudni kell a vasmag adatait és abból kell kiszámítani. A kiszámításhoz keresd "mpisti"-t, ő biztosan fog majd tudni neked segíteni, de gyanítom mostanában nagyon elfoglalt, mert már rég nézett be.

Kérlek ha tudsz még ma valamit légyszives segitsél minden adatott megadok a gépről amit kérdezel.

M Pisti már régóta nincs fent :O de nekem mindegy, hogy ki segit csak jó legyen !

Légy szíves használd a válasz gombot, hogy kinek írtad az üzenetet! Ha esetleg nekem, én sajnos nem tudok neked segíteni trafóméretezésben, csak az elektronika alapjait tudom és azt amit itt a fórumon olvastam a co-k lelkivilágáról. :hide:
(#) Phile80 válasza kopasz11 hozzászólására (») Dec 19, 2011 /

Ezt nem lehet megmondani.
itt egy jó kis oldal a trafó tervezésről:
http://www.free-energy.hu/pajert/index.htm?FoAblak=../pajert14/Traf...t.html

Ezek után szerintem fogod érteni miért nem lehet csak úgy megmondani...

Talán ha raknál fel fényképeket és méreteket a trafódról akkor lehet rá mondani valamit, de asszem a múlhéten minden nap ez volt a téma itt...

edig hegesztett 310 meneten is ez vot az 1-es fókozat most hogy letekertem 30 szekuder menetet csak 230 primer meneten hegeszt,és csak ép ,hogy vékonyan ,
(#) dobo válasza kopasz11 hozzászólására (») Dec 19, 2011 /

A szekunder feszültség mennyi? minden fokozatot mérj le .
Aztán hegesztés közben is mérd le itt csak naggyából fogod tudni mert az ív folyamatosan változik de azért mérj.
Aztán kellene fotó a varatról folytóról diódákról!
Nemrég úgy jártam hogy magyaráztam többed magammal itt a fórumon a co gépről és kiderült a csóka sima mezei hegesztőtrafóról beszél de ez csak a fotók alapján derült ki!
Itt van még eggy trafóméretezős dolog.
B indukciót 1-1,2 Teslára álitsd .Bővebben: Link Skori trafó

Kösz szépen. 9-cm x5-cm magasság 35-cm E I trafó . 310 menet primer, és 75 menet szekunder voltrajt eddig szépen is hegesztett csak kicsit magas volt a varrlat de letekertették velem .... és most már fele annyira sem hegeszt :o egyépként a szekunder vastagsága 8mm. kérdésem az ,hogy mért nem szabad 75menetnek lenni rajt ?
(#) dobo válasza kopasz11 hozzászólására (») Dec 19, 2011 /

A primer tekercsed 230 menet az jó ott még csak 1 tesla a gerjesztés .
A legkissebb fokozatban(310 menet) vékony lemezeket lehet hegeszteni ahoz hogy az áram megfelelő nagyságú legyen a szekunder feszültség a felelős.
Ezt a primer kapcsolgatásával tudod szabályozni.
A szekunder fix 25 menet aminek a feszültsége 17-18 volt körül kell lenni máskülönben nem lessz jó a hegesztés mert túl nagy áram fog kialakulni vagy ha túl sok a feszültség pl 50 volt akkor magas feszültségen kis áram fog folyni mert a trafó teljesítménye véges.
P=UxI
P=teljesítmény
U=feszültség
I= áram
A trafód teljesítménye a vaskeresztmetszet a négyzeten P=45 a 2.-on=2025Watt
Mivel a co trafónak a feszültséget hegesztés közben is tartani kell az nagyjából állandó
I=P/U=2025/18V=112Amper re lenne képes a trafód a legkissebb fokozatban de a huzalnak van ellenállása igy ezen feszültség esik minél vastagabb a huzal annál kevesebb.
Így az elméleti 112 Ampernél jóval kevesebb fog folyni.
Ugyanez kb 60 volttal amit a te 70 meneted adott :
2025 /60=33Amper. Szóval az áram magáért beszél!
A huzalt képes elfröccsenteni de beolvasztani nem.
A fenti példák csak elméleti számítások a valóságban kicsit másképp vannak a dolgok de a trafó működése nagyjából igy néz ki.
(#) teodor válasza kopasz11 hozzászólására (») Dec 19, 2011 /

Szia, marpedig ilyen allat nincs. fenykep meroszalaggal ha lehetne.
(#) dobo válasza dobo hozzászólására (») Dec 19, 2011 /

Jogos lenne a kérdés hogy mi van nagyobb fokozatban ahol nagyobb a feszültség akkor kissebb az áram?
Nem kissebb az áram mert a magasabb feszültség 2-3 volt képes a huzal ekkenállásán nagyobb áramot áthajtani és ezzel az ívbe több energiát bevinni ezért jobb lessz az ív hőteljesítménye jobban olvaszt.
A co technikában megvan minden áramértéknek a megfelelő feszültség ami ökölszabály a fizika így működik.Ezért nem lehet 75 menet.
(#) erbe válasza dobo hozzászólására (») Dec 19, 2011 /

Idézet:
„A trafód teljesítménye a vaskeresztmetszet a négyzeten P=45 a 2.-on=2025Watt”

Nem gondoltál még arra, hogy ezt a hülyeséget illene elfelejteni? A képlet igaz volt egykor egy bizonyos gerjesztés mellett egy szűk keresztmetszettartományban. Na de ha bármivel bármerre eltérünk? Pl. hegesztőtrafónál a bekapcsolási idő nevezetű paraméterrel?
(#) dobo válasza erbe hozzászólására (») Dec 19, 2011 /

Próbáltam a trafó működésének egy részt érthetően egy villamos képzetség nélküli embernek elmagyarázni.
Ha ezt eltudod egyszerübben kézzelfogható adatok alapján magyarázni akkor tessék!
Nem sértődök meg nem haragszok de beleírtam a mondandómba hogy ez a valóságban nem így működik.
És ha bevontam volna a magyarázatba még 2 változót az már kicsit bonyolúlt lett volna szerintem.
Tisztellek becsüllek a munkásságodért mert sok írásodat olvastam már, de annak idején mikor még nem volt internet nyári gyakszin tanuló koromban ilyen és hasonló képletekkel ahogy mondod nagyjából jó trafókat sikerült tekercselnünk.
(#) erbe válasza dobo hozzászólására (») Dec 20, 2011 /

Még fel se találták az internetet, hegesztőtrafók tekercselésével gyűjtöttem kis +pénzt az építkezéshez. De ebben már akkor sem hittem.
(#) teodor válasza dobo hozzászólására (») Dec 20, 2011 /

Szia, probaltad de azt nem vetted eszre, hogy ilyen vasmag nem letezik az E-I magok kozott. Legalabb is a szavanyszerint.

Itt egy link.
(#) kralikandras válasza teodor hozzászólására (») Dec 20, 2011 /

Servusz!Köszi a linket-megvolt és nemtaláltam.Magán üzent ment!
(#) dobo válasza teodor hozzászólására (») Dec 20, 2011 /

Ki tudja milyen országban gyártották a trafót?
Az egy dolog hogy a magyar szabványban nincs ilyen méretű EI vas.De más országban attól még lehet.
Jut eszembe te honnan tudod a méreteit?
Mert én csak a 4,5x9 cm-es vaskeresztmetszetet tudom.
Nyílvánvaló hogy a te számítási módszerebb sokkal korrektebb megoldás mint a trafóméretező programok ha lessz időm össze is hasonlítom őket.
De a legkorrektebb az lenne ha a vas mágnesezési görbéjét felvennénk és úgy számolnánk.
De ez egy villamosan képzetlen embertől nem várható el.
(#) kopasz11 válasza dobo hozzászólására (») Dec 20, 2011 /

Köszönöm ezt az igen részletes ismertetőt.Először is jól meg fogom tanulni azokat a képelteket amit még eddig nem tudtam,s majd csak utána fojtatom a munkát.Ugyanis nekem nem ez a szakmám,viszont nagyon érdekel.Még egyszer nagyon köszönöm a részletes infót.,de most rohannom kell ,az orvosoz ,mert a lányom nagyon belázasodott.Üdvözlettel K 11.
(#) energi.drink válasza Phile80 hozzászólására (») Dec 20, 2011 /

Sziasztok.Kimértem amit és ahogy mondtad.És nem változott a feszültség egyáltalán.Viszont ha nem nyomtam a gombot is volt feszültség a áramátadó és a testkábel között.Másik szétszedtem,és belenéztem.Kidobtam belőle a volt tulaj mókjait.(huzal vissza tekerési ketyerét)Van egy szürke vékony vezeték,ami a mágneskapcsolóról jön 44es stekerbe van.Azt nem tudom hogy hová kell kötni szerintem a panelba megy bele.De nem tudom melyik lábhoz.A másik meg hogy van két fekete vezeték szabadon,ami az egyik kis trafóból jön 27V és 0-ra van bekötve,a trafón.De hogy hová kéne kötni a másik végét az is passz.Nem lehet hogy a gázszelepre megy?Viszont arra 42V-van irva.Csináltam képeket,ha valaki ismeri a tipust,hu az nagy segitség lenne.Ja meg van az ellenálás a mágneskapcsolón,le van szakadva.Amugy az emlitett 44es szürke vezeték az ellenálás között van bekötve.
(#) jóbi81 válasza energi.drink hozzászólására (») Dec 20, 2011 /

Szia! pont egy ilyen gépem pihen a padon nekem is sajna a vezérlő panelja szédült meg és nem akarom kókányolni. esetleg nem akarod elpasszolni a gépet?
Következő: »»   71 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem