Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Témaindító: electorkalandor, idő: Feb 19, 2009
Témakörök:
Szia.Holnap rakok fel képeket.Nem igazán értek ehez a dologhoz.A feszültség mérést a kapcsolón megtudom mérni?Egy sima multiméterrel?
Igen, sima multiméterrel jó lesz, a testkábel és az áramádatón úgy, hogy közben nyomod az indítógombot a pisztolyon. Jegyezd fel minden fokozatban hogy mit mértél.
Viszont ha nem nagyon értessz ezekhez a dolgokhoz, akkor lehet inkább szervízbe kéne vinni...
A kondi feltöltődik és az sül ki mikor a fémhez ér de hegeszteni nem heggeszt ugye?
Vagyis van egy szikra aztán semmi. Azt hogy a legnagyobb fokozatban megy abból állapítottad meg hogy mekkorát szikrázik odaérintéskor? Előtolás van? Szerintem a gépet egy villamosságis embernek kellene megnézni . Szerintem a kondiig jó a gép csak a diódahidtól az áramáttadóig kellene átnézni a kontaktusokat .
Igen csak szikrázik egyet.Amugy működik minden rajta.Hegesztés közben néztem a fokozatokat.És nem változik az áramerőség.Mindent férretéve szépen lehet vele hegeszteni,de jo lenne ha működne rendesen.Mert igy vékonyabb anyagot nehéz vele hegeszteni.Az nem lehet hogy a trafónál a fokozatok égtek le?Ezt is hallotam már.
Hát elég kicsi az esélye...inkább a fokozatkapcsoló szokott összeégni, de olyat még nem láttam hogy minden fokozatban ugyanolyan árammal hegesztett. A feszültségmérésből ki fog derülni.
Holnap megmérem.Viszont akié volt a gép,csinált bele egy olyat hogy,egy kapcsolót felkapcsolsz,és utánna nyomod a pisztolyon a gombot és visszafelé huzza a drótot.Nem tudom de lehet ez is befojásolja a működését.
Elnézést kérdezni szeretnék valamit ha lehet
Meg szeretném kérdezni hogy ,szerinted egy 220 voltos COheg. re, hány menet kell a szekunderből?És milyen vastag lehet maximum?Köszönöm Előre is köszönöm.
Azért szeretném megtudni,mert, készitettem egyet ,és egyik illető letekertette velem a70 menet szekundert ,mondván:hogy,25 kell.most pedig már csak 8-as fokozaton hegeszt de ott is csak vékonyan most mit tegyek! Nagyon várom válaszod,és előre is kösz.
Hát ezt nem így számoljuk. A szükséges menet számokhoz tudni kell a vasmag adatait és abból kell kiszámítani. A kiszámításhoz keresd "mpisti"-t, ő biztosan fog majd tudni neked segíteni, de gyanítom mostanában nagyon elfoglalt, mert már rég nézett be.
Kérlek ha tudsz még ma valamit légyszives segitsél minden adatott megadok a gépről amit kérdezel.
M Pisti már régóta nincs fent :O de nekem mindegy, hogy ki segit csak jó legyen !
Légy szíves használd a válasz gombot, hogy kinek írtad az üzenetet! Ha esetleg nekem, én sajnos nem tudok neked segíteni trafóméretezésben, csak az elektronika alapjait tudom és azt amit itt a fórumon olvastam a co-k lelkivilágáról. :hide:
Ezt nem lehet megmondani.
itt egy jó kis oldal a trafó tervezésről: http://www.free-energy.hu/pajert/index.htm?FoAblak=../pajert14/Traf...t.html Ezek után szerintem fogod érteni miért nem lehet csak úgy megmondani... Talán ha raknál fel fényképeket és méreteket a trafódról akkor lehet rá mondani valamit, de asszem a múlhéten minden nap ez volt a téma itt...
edig hegesztett 310 meneten is ez vot az 1-es fókozat most hogy letekertem 30 szekuder menetet csak 230 primer meneten hegeszt,és csak ép ,hogy vékonyan ,
A szekunder feszültség mennyi? minden fokozatot mérj le .
Aztán hegesztés közben is mérd le itt csak naggyából fogod tudni mert az ív folyamatosan változik de azért mérj. Aztán kellene fotó a varatról folytóról diódákról! Nemrég úgy jártam hogy magyaráztam többed magammal itt a fórumon a co gépről és kiderült a csóka sima mezei hegesztőtrafóról beszél de ez csak a fotók alapján derült ki! Itt van még eggy trafóméretezős dolog. B indukciót 1-1,2 Teslára álitsd .Bővebben: Link Skori trafó
Kösz szépen. 9-cm x5-cm magasság 35-cm E I trafó . 310 menet primer, és 75 menet szekunder voltrajt eddig szépen is hegesztett csak kicsit magas volt a varrlat de letekertették velem .... és most már fele annyira sem hegeszt :o egyépként a szekunder vastagsága 8mm. kérdésem az ,hogy mért nem szabad 75menetnek lenni rajt ?
A primer tekercsed 230 menet az jó ott még csak 1 tesla a gerjesztés .
A legkissebb fokozatban(310 menet) vékony lemezeket lehet hegeszteni ahoz hogy az áram megfelelő nagyságú legyen a szekunder feszültség a felelős. Ezt a primer kapcsolgatásával tudod szabályozni. A szekunder fix 25 menet aminek a feszültsége 17-18 volt körül kell lenni máskülönben nem lessz jó a hegesztés mert túl nagy áram fog kialakulni vagy ha túl sok a feszültség pl 50 volt akkor magas feszültségen kis áram fog folyni mert a trafó teljesítménye véges. P=UxI P=teljesítmény U=feszültség I= áram A trafód teljesítménye a vaskeresztmetszet a négyzeten P=45 a 2.-on=2025Watt Mivel a co trafónak a feszültséget hegesztés közben is tartani kell az nagyjából állandó I=P/U=2025/18V=112Amper re lenne képes a trafód a legkissebb fokozatban de a huzalnak van ellenállása igy ezen feszültség esik minél vastagabb a huzal annál kevesebb. Így az elméleti 112 Ampernél jóval kevesebb fog folyni. Ugyanez kb 60 volttal amit a te 70 meneted adott : 2025 /60=33Amper. Szóval az áram magáért beszél! A huzalt képes elfröccsenteni de beolvasztani nem. A fenti példák csak elméleti számítások a valóságban kicsit másképp vannak a dolgok de a trafó működése nagyjából igy néz ki.
Szia, marpedig ilyen allat nincs. fenykep meroszalaggal ha lehetne.
Jogos lenne a kérdés hogy mi van nagyobb fokozatban ahol nagyobb a feszültség akkor kissebb az áram?
Nem kissebb az áram mert a magasabb feszültség 2-3 volt képes a huzal ekkenállásán nagyobb áramot áthajtani és ezzel az ívbe több energiát bevinni ezért jobb lessz az ív hőteljesítménye jobban olvaszt. A co technikában megvan minden áramértéknek a megfelelő feszültség ami ökölszabály a fizika így működik.Ezért nem lehet 75 menet. Idézet: „A trafód teljesítménye a vaskeresztmetszet a négyzeten P=45 a 2.-on=2025Watt” Nem gondoltál még arra, hogy ezt a hülyeséget illene elfelejteni? A képlet igaz volt egykor egy bizonyos gerjesztés mellett egy szűk keresztmetszettartományban. Na de ha bármivel bármerre eltérünk? Pl. hegesztőtrafónál a bekapcsolási idő nevezetű paraméterrel?
Próbáltam a trafó működésének egy részt érthetően egy villamos képzetség nélküli embernek elmagyarázni.
Ha ezt eltudod egyszerübben kézzelfogható adatok alapján magyarázni akkor tessék! Nem sértődök meg nem haragszok de beleírtam a mondandómba hogy ez a valóságban nem így működik. És ha bevontam volna a magyarázatba még 2 változót az már kicsit bonyolúlt lett volna szerintem. Tisztellek becsüllek a munkásságodért mert sok írásodat olvastam már, de annak idején mikor még nem volt internet nyári gyakszin tanuló koromban ilyen és hasonló képletekkel ahogy mondod nagyjából jó trafókat sikerült tekercselnünk.
Még fel se találták az internetet, hegesztőtrafók tekercselésével gyűjtöttem kis +pénzt az építkezéshez. De ebben már akkor sem hittem.
Szia, probaltad de azt nem vetted eszre, hogy ilyen vasmag nem letezik az E-I magok kozott. Legalabb is a szavanyszerint.
Itt egy link.
Servusz!Köszi a linket-megvolt és nemtaláltam.Magán üzent ment!
Ki tudja milyen országban gyártották a trafót?
Az egy dolog hogy a magyar szabványban nincs ilyen méretű EI vas.De más országban attól még lehet. Jut eszembe te honnan tudod a méreteit? Mert én csak a 4,5x9 cm-es vaskeresztmetszetet tudom. Nyílvánvaló hogy a te számítási módszerebb sokkal korrektebb megoldás mint a trafóméretező programok ha lessz időm össze is hasonlítom őket. De a legkorrektebb az lenne ha a vas mágnesezési görbéjét felvennénk és úgy számolnánk. De ez egy villamosan képzetlen embertől nem várható el.
Köszönöm ezt az igen részletes ismertetőt.Először is jól meg fogom tanulni azokat a képelteket amit még eddig nem tudtam,s majd csak utána fojtatom a munkát.Ugyanis nekem nem ez a szakmám,viszont nagyon érdekel.Még egyszer nagyon köszönöm a részletes infót.,de most rohannom kell ,az orvosoz ,mert a lányom nagyon belázasodott.Üdvözlettel K 11.
Sziasztok.Kimértem amit és ahogy mondtad.És nem változott a feszültség egyáltalán.Viszont ha nem nyomtam a gombot is volt feszültség a áramátadó és a testkábel között.Másik szétszedtem,és belenéztem.Kidobtam belőle a volt tulaj mókjait.(huzal vissza tekerési ketyerét)Van egy szürke vékony vezeték,ami a mágneskapcsolóról jön 44es stekerbe van.Azt nem tudom hogy hová kell kötni szerintem a panelba megy bele.De nem tudom melyik lábhoz.A másik meg hogy van két fekete vezeték szabadon,ami az egyik kis trafóból jön 27V és 0-ra van bekötve,a trafón.De hogy hová kéne kötni a másik végét az is passz.Nem lehet hogy a gázszelepre megy?Viszont arra 42V-van irva.Csináltam képeket,ha valaki ismeri a tipust,hu az nagy segitség lenne.Ja meg van az ellenálás a mágneskapcsolón,le van szakadva.Amugy az emlitett 44es szürke vezeték az ellenálás között van bekötve.
Szia! pont egy ilyen gépem pihen a padon nekem is sajna a vezérlő panelja szédült meg és nem akarom kókányolni. esetleg nem akarod elpasszolni a gépet?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |