Fórum témák
» Több friss téma |
Én is ezzel akartam. Össze is dobtam lyukraszteresre, csakhát a 12V sok volt...
Már értem.
Bizony a 12V-ot nem igen szereti.
Sziasztok!
Lenne egy nagyon kezdő kérdésem: Szeretném megvásárolni első avr égetőm, erre gondoltam : >link< Elsőként ezt az avr-t szeretném vele programozni: >link< Alkalmas a feladatra a hestore-s égető? Mit jelent az ISP felület, az adatlapokon fel kellene lennie tüntetve, ha ilyennel rendelkezik az avr? Valaki tudna segíteni? Előre is köszönöm! Zoltán
M48 helyett mega8 vagy mega168/328/88 chippel kezdenék.
A programozóból ezzel a támogatásával lehet gondod. Én nem sokkal drágább STK500 vagy MKII-t vennék (pl. Itt vagy a farnellnél is van, meg jópár helyen). Az stk500 az az avrstudio5 sorozattól nemigen támogatott, ezért az mkii mellett voksolnék. Tudja a ISP-t (AVR-ek programozói felülete), a 6lábú Tiny chipeket és az új xMega chipeket is....
Szia!
Köszönöm! Valószínűleg az MKII lesz a nyertes, az ATMEGA48A-ra azért gondoltam, mert nekem kell legalább 6db hardweres pwm, és a farnell írása szerint ez pont ennyivel rendelkezik és hardweres serial-ja is van. Tehát ezzel az MKII vel ez is programozható? (eddig csak msp430al foglalkoztam, remélem nem írtam butaságot). Utánanézek az általad ajánlott szériákból is! Azok miért jobbak? Vagy egyszerűbbek? vagy kisebb kiépítettségűek? (nekem egyenlőre 4kb memória is megteszi, még nem írtam igazán nagy programokat..) Zoltán
A nagyobb programmemória miatt. Az x8 család tagjai mind. Az első generációs a Mega8 volt, utána jött a 48/88/168/328. Az x helyén a memóriaméret van...
Pár100 Ft miatt nem érdemes kisebb ICt venni. 4k nem olyan sok azért! Én a 168-t szoktam kezdőknek javasolni.... MKII-vel programozható. Én is azzal nyúzom
Mindig az adott feladat határozza meg hogy milyet érdemes venni.
Ha sok cuccot gyártasz és tudod hogy 4KB memóriában elférsz akkor maradhat az ATMega48. Ha jó a szoftveres PWM és még olcsóbbat/kisebbet akarsz akkor valamelyik ATTiny is megfelelhet. A HEStore-nál árult programozó tudtommal még mindig AVR-Doper alapú ami az mellett hogy lassú, még drága is. STK500 vagy AVRISP-mkII alapú programozót ajánlok én is.
Mindegyik jó.
De hogy a programozók összehasonlítása is meglegyen: Ha van egy Arduino, akkor FT232RL chip magában Arduinobol STK500 (ami így nem csak arduino, hanem már programozó i...at ) Néhány programozó összehasonlítása És ha egy régebbi AVRDragonnal találkozol...
ISP felület:
Az AVR chipek általános programozási felülete. A RESET / MOSI / MISO / SCK kivezetéseket használja. (ATMega128 esetén a MOSI/MISIO helyett a PDI/PDO-t) Szabványos, a legtöbb AVR chip ismeri (kivéve a 6lábú Tiny chipeket + ATTiny12).
Éppen most néztem egy kicsit jobban körül, hogy az mkii-s programozót mennyiért lehet beszerezni és találtam is egy jót ami elég sok AVR-t tud programozni valamint olcsó is. A következő linken.
Nem rossz, és valóban nem tűnik drágának(6223Ft bruttó), egyedül a doboz ami nem tetszik.
Biztos a nyakukon maradt valami nyomtatóportos cucc, talán ez megmagyarázza a különös "dobozt". A kimenetet is érdekesen oldották meg. Ha már nem sikerült szabványosra akkor lehetett volna egyetlen 10-p kimenettel mint a saját változatomban, és nem értem hogy TPI-n egyedül csak +5V-ot enged.
Igen mondjuk a doboz az nekem is feltűnt de legalább nem csupaszon adják Amúgy engem a doboz nem érdekel ha jól le van benne fogatva a programozó és nem potyog szét. Szerintem ahhoz képest hogy készen odaadják azt az egy két hibát már ki lehet házilag küszöbölni. Mindenesetre egy próbát megér azt meglátjuk milyen lesz.
Amúgy ITT található róla egy kevéske információ ha valaki mégis megkívánja.
Szigorúan magánvélemény, nem a reklám miatt:
Szerintem az enyém kicsit "gusztusosabb" dobozt kapott, illetve egyetlen, 10 pólusú kimenetet. Ebben benne van minden, és a 10 pólusú szabványos ISP-hez is illeszkedik. Az ára is jóval kedvezőbb. Mivel én is a LUFA firmware-t használom, szerintem ez is pontosan ugyanazt tudja, a 3.3V-al együttvéve. Csatolok képet róla, a kiosztásnál pedig a jobboldali az enyém. A LED-ek már nem ott vannak, és a vékony fehér USB-kábel helyett egy masszívabb feketét kapott ami a dobozhoz is jobban passzol.
Még annyit hogy a doboz belsejében DIP-kapcsolóval lehet rákapcsolni a kimenetre a tápfeszt,
illetve a 3.3V/5V feszültséget is lehet választani ami egyúttal a programozó logika feszültsége is. A két nyomógombbal(RESET és BOOT) pedig a frissítés otthonról is elvégezhető, nem kell postázgatni.
Ha már ennyiszer írtál az általad készített programozóról és külsejéről is láttunk képet akkor a belsejéről is mutatsz pár fotót?
Előkerestem a képeket a fehérkábelesről, remélhetőleg látszik a sok ragasztótól. Egyébként a masszívabb USB-kábelnek és egy erősebb, fekete színű kötőanyagnak hála ma már jóval kevesebb ragasztót nyomok bele. Az elrendezés, a dobozhoz igazíott méret és az alkatrészek elhelyezkedése gondos tervezés eredménye, remélhetőleg legalább ez látszik rajta. A szalagkábel természetesen nincsen beragasztva, azt ki lehet húzni...
Elég lusta vagyok, így hiába építem már fél éve, nem írtam még a "Ki mit épített" topikba...
Még mindig jobb mintha csupaszon lógna az USB-kábel végén. Láttam már pár példát
Elég jól rögzíti a panelt és az USB-kábelt. Ha csavaroznám akkor egy földreejtés után kitörne a helyéről. Tehetném drága műszerdobozba is, de minek?
Sziasztok!
AVR Studio-hoz tudtok valami jó ISP kapcsolást, ami nem a Topi féle (soros port is oké, de az USB lenne a legjobb)? Jtag-ice is jó lenne ha attiny-ket is lehetne vele programozni.
Köszi a gyors választ!
ISP mkII-ből van klón? Ez a mai napom legjobb híre . Idézet: „The JTAG ICE supports all AVR 8-bit Microcontrollers with integrated JTAG functionallity.” ATtiny-nek majdhogynem nem maradna lába ha lenne rajta JTAG.
Igen, van klón. Már építettem jópár ilyet. Szerintem kapcsolást is találsz hozzá, de leírást nem sokat.
Még van egy aprócska gond vele: a központi IC csak SMD-ben kapható...
Sziasztok!
Asszem kizártam magam egy ATtiny45-ből. Van valami egyszerűen megépíthető hvprog doksitok? Olyan volna jó, amit nem saját program vezérel, hanem az avrdude tudna hajtani. Köszi: T.
Esetleg ez: Bővebben: Link Ehhez nem kell program sem!
Szia!
Nagyon köszi! Azért gondoltam az avrdude-ra, mert ha már nekiállok, akkor legyen kicsit univerzálisabb... Nyilván nem ez volna a fő programtöltő eszköz, de ha már van, akkor ne csak egy feladatra legyen jó. Tulajdonképpen valami hasonló dologra gondoltam: http://makecircuits.com/blog/wp-content/uploads/2009/04/avrxp8.png csak ennek saját vezérlőprogramja van, amit nem tudok linuxon feléleszteni. (lehet, hogy csak több energiát kéne belefektetni ) Kösz: T.
Valaki itt a fórumon már készített egy egyszerű cuccost HVSP javításra, de a legegyszerűbb akkor is
a HVPP Dusebit Doctor lehet. Ez utóbbinál elég csak 4+3 vezetéked bekötnöd(jelek + táp-föld-RESET). Illetve két kivezetést össze kell kötni a mega8-on hogy a cucc felismerje a HVSP igényt. Én anno mega48 és mega8 javításra építettem, a 17+3 vezeték bekötögetése enyhén szólva is mazochista vállalkozás volt, de sikerült!
Sziasztok!
Olyanról hallott már valaki, hogy Arduino-n keresztül AVR-t programozni? Egy Attiny13-at akarok égetni és az arduino ICSP csatlakozóját akarom égetőnek használni. Meg lehet ezt valahogy oldani?
Igen. Nem.
Az ISP csatlakozóján nem tudsz programozást csinálni. Más lábak vannak rajta. De a D10...D13-as lábakról levehető a jel, az ArduinoISP program beégetése után. Ezáltal lesz az arduino programozó. ArduinoISP Az FTDI illesztővel: 945. Arduino programozása programozó nélkül |
Bejelentkezés
Hirdetés |