Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Grafikus LCD

Témaindító: Pepu, idő: Okt 19, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 5
(#) Ricsi89 hozzászólása Ápr 2, 2010 /

Sziasztok!
Egy grafikus VFD kijelzőről szeretnék valami infót megtudni, mert szeretném megvenni, de így semmi infó nélkül nem veszem meg, mert lehet nem is tudom semmire használni. Csatolok egy képet a hátuljáról, ebből kellene valamit kideríteni. Már egy bekötés, vagy a vezérlési protokollja is jó lenne.

DSC04186.JPG

(#) pipi válasza Ricsi89 hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /

Próbálj guglival a kontroller ic-re rákeresni, nem birom elolvasni a képen
(#) Ricsi89 válasza pipi hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /

Itt megkaptam a választ, de nem valami bizalomgerjesztő, mert ezeken a shift regisztereken kívül semmi nincs rajta. :no: Bővebben: Link
(#) elektromosgyalogos hozzászólása Máj 17, 2010 /

Sziasztok!

Abban kérném a segítségeteket, hogy grafikus LCD-n szeretném egy analóg csatorna értékét megjeleníteni, de nem tudom hogyan lehet megoldani....Képet , fix szöveget ki tudok rajzolni, de "mozgó" adatokkal nem működik a dolog. Még a BARGRAPH szerű kijelzés is működik valahogy.A szokványos HD44780 típusnál persze ez nem probléma..... de itt lövésem sincs Az alkalmazott LCD Ks108 és PIC16f887 hajtja meg. Ja, és ASM-ben szeretek írni....
(#) gustaw hozzászólása Máj 21, 2010 /

Sziasztok!

MikroC-ben GLCD-re íratnék ki nagy számokat az XGLCD rutint használva, de amikor kiíratom a következő számot szemetet hagy a kijelzőn. Ha berakok egy invertálást, vagy egy clear funkciót akkor meg villog a szám. Van erre valami épkézláb megoldás?
(#) cNobody válasza gustaw hozzászólására (») Máj 21, 2010 /

Milyen szemetet hagy ott?
Egy hosszabb szám után írsz ki egy rövidebbet, és az előző szám néhány számjegye ottmarad? Vagy mi?
(#) gustaw válasza cNobody hozzászólására (») Máj 21, 2010 /

Konkrétan kilométerórát építettem, és ahogy változik a sebesség az egyes számok mellett ott maradnak az előző számok maradványai. Már megpróbáltam fix szélességű számokat csinálni GLCD Font Creatorral, de így sem az igazi. Sokat javult, de még mindig szemetel.
(#) cNobody válasza gustaw hozzászólására (») Máj 21, 2010 /

Mondjuk én a beépített karakterkészletet használom, és abban pont olyan szélesek a karakterek hogy fedjék egymást, nem marad semmi az előzőből, ha ráírom.

Esetleg még azzal is próbálkozhatsz, hogy egy karaktertömbbe mindig belepakolod az aktuális értéket, számjegyenként, és a fel nem használt helyeket pedig szóközzel töltöd fel, és csak azt a karaktertömböt írod ki. Így a szóközök felülírják az előző karaktereket.

(a karaktertömb végére el ne felejtsd odarakni a szövegvége jelet ( '\0' ), mert akkor teleírja a képernyőt a memóriatartalommal )
(#) gustaw hozzászólása Jún 7, 2010 /

Sziasztok!

GLCD háttérvilágítást szeretnék PIC-kel szabályozni, van valakinek ötlete?
(#) bbalazs_ válasza gustaw hozzászólására (») Jún 7, 2010 /

A hattervilagitas tipusa esetleg?

Ha LED-es, akkor sima PWM-el szaggasd meg a ledek aramgeneratoranak bemeneti feszultseget.

Ha CCFT-es, akkor kemenyebb dio, de ott altalaban szokott lenni egy lab, ami a fenyerot szabalyozza. A PIC-bol kimeno PWM jelet egy simitokondival egyengesd, kis ellenallas es mehet is a labra.

Ha lumineszcens, akkor tul sok otletem nincs, de ott is valoszinuleg a primer oldal PWM szaggatasa a jarhato ut.
(#) gustaw válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

LED-es, PWM-el sikerrel szimuláltam már egy leddel, csak pont ez az áramgenerátor ami hiányzik nekem, erre kellene valami kapcs.
(#) atideath hozzászólása Júl 9, 2010 /

Hali.

Van nekem egy LCD kijelzőm. Nem tudom hogy kellene bekötni. 1-20-ig vannak a PINek. Kék háttérvilágítású és ennyit tudok róla. Valaki azt mondta Contrastnak -15V és egy trimmer kell. De hogy állítok elő -15-öt? PIChez szeretném hozzákötni. A vezérlő chipek rajta: T6963C

Mellékelem a képeket. Ötlet esetleg? Jó lehet ez a bekötés hozzá?

http://img714.imageshack.us/i/snc00078f.jpg/
http://img84.imageshack.us/i/snc00079.jpg/
(#) zbiro hozzászólása Júl 13, 2010 /

Lomexben vettem egy 64128f kijelzőt, de nem tudom működésre bírni. Atmega32-vel próbálkozom, ezzel a libbel, de csak a háttérvilágítás kapcsol be. :no: (adatok a d portról jönnek, vezérlés az a-ról, vdd, led+ 5V-ra kötve, vss, led-, reset a földre, vo és vout meg egy 22k potin keresztül vannak összekötve)
Nincs valakinek valami ötlete?
(#) levy_k válasza zbiro hozzászólására (») Júl 13, 2010 /

Legközelebb kicsit figyelmesebben olvass bele a doksiba:

Idézet:
„System reset can be initialized by setting RST terminal at low level when turning power on, receiving instruction from MPU.”

zbiro írta:
Idézet:
„(adatok a d portról jönnek, vezérlés az a-ról, vdd, led+ 5V-ra kötve, vss, led-, reset a földre, vo és vout meg egy 22k potin keresztül vannak összekötve)”

Egy 10k ellenállással fel kell húzni VDD-re.
(#) zbiro válasza levy_k hozzászólására (») Júl 13, 2010 /

Jogos, de kipróbáltam, és sajnos nem ez volt a baja (volt olyan lib is, ahol a reset lábat is be kellett kötni, és az sem működött)
(#) levy_k válasza zbiro hozzászólására (») Júl 13, 2010 /

"Status"-t le tudod kérdezni? Mert abból meg lehetne állapítani, hogy a belső regisztereket el lehet-e érni....
(#) zbiro válasza levy_k hozzászólására (») Júl 14, 2010 /

cNobody segítségével kiderült, hogy a kontraszt nem volt jól beállítva (a doksiban csak egy potit rajzoltak, nem találtam utalást a méretére, gondoltam feszültségosztónak nagyjából mindegy, de kiderült, hogy mégsem - 5k kell oda)
Mivel a reset láb is rosszul volt bekötve, ezért megosztott első helyet javaslok. Köszönöm!
(#) Syrius hozzászólása Júl 25, 2010 /

Néztem én ezt a MikroC GLCD library-t. Egyetlen gondom vele, hogy ha elfordítom a kijelzőt 90 fokkal, akkor nem tudok rá írni normálisan, azaz nem tudom a layoutot elforgatni.

Valakinek van rá 5lete, hogy ezt hogyan tudnám megoldani?

Köszi!
(#) edison14 válasza Syrius hozzászólására (») Júl 26, 2010 /

Ezt hogy érted hogy nem tudod a layoutot elforgatni? Jobb lenne ha a kérdésedet az AVR vagy a PIC programozás mikroC fejlesztőkörnyezetben című fórumokba írnád mivel ott tudnak ebben segíteni.
(#) Orion9 hozzászólása Júl 28, 2010 /

hali!
Én is beszereztem egy ilyen feljebb említett 64128F-es kijelzőt, valamivel már tovább jutottam vele, azomban el akadtam: 18f4520-as PICel vezérlem és mikrobasic-ben programozom. A gondom az lenne hogy habár vízszintesen remekül tudok rá rajzolni(vonalat rajzoló paranccsal vagy épp egy két gombbal vezérelt pöttyel amit jobbra-balra tudok mozgatni), függőlegesen azonban 'szaggat'! Ha nagyon közelről megnézem a kijelzőt, úgy látom hogy minden 'page'-nek csak az utolsó 3 sorában maradnak meg a pontok(5 nem aktív sor után 3 aktív). Miközben tovább próbálkoztam, arra lettem figyelmes hogy ha húzok egy vonalat egy page valamelyik 5 felső sorába, és alatta (közvetlenül de akár 3-al lejjebb, elkezdem mozgatni a pontot(rajzolok vele) fölötte sorra eltűnnek(mintha kitörölném őket azzal hogy alájuk rakok pontot...).fényképezni sajnos nem tudtam a dolgot, de megpróbáltam egy primitív ábrát csinálni a jelenségről. sárgával behúztam a page-ek határát.
Nem tudom hogy szoftverben rontok e el valamit , esetleg bekötésben... ezért írtam ide. Még a végére annyit teszek hozzá hogy a CS1-t és CS2-t fel kellet cserélnem mert a így jöttek ki a pixel sorszámok( mikor még nem cseréltem fel akkor is ment a csíkozódás).ó igen és ha bittérképes képet teszek ki rá, annak semmi baja :S.. előre is kösz a választ.

lcd.JPG

(#) Orion9 válasza Orion9 hozzászólására (») Júl 29, 2010 /

sztornó! megtaláltam az előző oldalon a megoldást
(#) LAC001 hozzászólása Szept 30, 2010 /

Sziasztok!
Szeretnék egy hőmérőt építeni autóba, majd később további adatokat is kiíratni. Grafikus lcd kijelzővel szeretném megvalósítani a dolgot. Sajnos fizikailag kötött a hely: 12-13 cm széles lehet és max 4,5 cm magas. Mindenképpen fekete karakteres, fehér háttérvilágításos kijelző kellene.
Kinéztem egy EA DOGM128-W6-os kijelzőt, melyet egy PIC 18F45K20-al hajtanék. A tanácsotokra lenne szükségem, hogy jó párosítás-e? Illetve milyen tapasztalataitok vannak az EA kijelzőkkel?
Válaszotokat előre is köszönöm!
Üdv
LAC
(#) LAC001 hozzászólása Okt 4, 2010 /

Senkinek semmi?
(#) gabi20 hozzászólása Okt 22, 2010 /

Hellotok! Ezek a KS0108 vezérlésű grafikus LCD kijelzők tartalmaznak saját karakterkészletet vagy ezt a felhasználónak kell kialakítani?
(#) cNobody válasza gabi20 hozzászólására (») Okt 22, 2010 /

Nem tartalmaznak karakterkészletet. Mindent a felhasználó csinál.
Ellenben a fejlesztőkörnyezet az már tartalmazhat olyan kiírató függvényeket, aminek csak az x,y koordinátát, és a karaktersort kell megadni. (PL amit én használok a mikroC PRO)
(#) herpai69 hozzászólása Dec 8, 2010 /

Sziasztok Azzal a kéréssel fordulok hozzátok,hogy segítsen valaki mert nagy bajban vagyok Van egy EM 2000-s Roland szintetizátorom amiben eltört a kijelző!Sajnos már nem lehet kapni,meg rajz sincs róla! A kijelző 240x64 lcd kijelző 16 lábbal A neten vannak hasonló kijelzők de 20 lábbal Lehetséges e hogy működne valahogy a 20 lábú is de hogyan kellene ki barkobázni hogy melyik láb hova megy Sajnos ha nem találok megoldást akkor használhatatlan lesz számomra a billentyű másikra meg nincs anyagi fedezet mivel 800 darab kemény ezres egy ilyen sajnos.Kérlek ha valaki tud segítsen Tisztelettel:Herpai Károly
email:herpai.karoly@gmail.com
(#) bbalazs_ válasza herpai69 hozzászólására (») Dec 8, 2010 /

a. A kijelzon van egy tipusjel. Ezt leirod. A neten megkeresed a kiosztasat, vezerlochipjet.
b. keresel a neten ugyanilyen vezerlochippel szerelt kijelzot, amit meg lehet kapni, de hasznaltan is lehet ilyeneket szerezni, az tutti. A kiosztast osszehasonlitod.
c. a tipust beirod az ebayen, biztos vagyok benne, hogy kapsz egy csomot
d. a szerviz biztosan tud valami megoldast.
(#) Takikaa hozzászólása Jan 1, 2011 /

Üdv!

Van egy TM12864NG típusú grafikus LCD-m ehez kérnék valami instrukciót ,hogy hogyan tudnám pic16f 877A hoz szeretném illeszteni. Ennyit találtam róla. Jó lenne ha tudna valaki segíteni. Eredetileg egy Atmega128 hoz volt illesztve. Semmi vezérlő nem volt hozzá az eredeti panelon. Remélem a pichez is simán lehet illeszteni.
Segítséget előre is köszi.
(#) cassis hozzászólása Dec 20, 2011 /

Grafikus LCD modul PIC assembly programozásában gondolkodom. Amit először kinéztem magamnak ez volt . Örültem neki, mert a driver IC ről (T6963C) eléggé érthető és jó leírások vannak a neten. Sajnos azonban a fent nevezett kijelző nem rendelhető egyesével csak nagyobb tételben. Mivel szerettem volna legalább 240X128 as felbontást elérni egy ilyen kijelzőméret mellett tovább keresgéltem. (Tud valaki beszerezhető hasonlót ajánlani?)
Találtam www.epson.com.cn/lcdc/pdf/13700/13700_1.pdf]S1D13700S1D13700 driverrel hajtott modult ami tetszene, azonban arról nem vagyok meggyőződve, hogy el is tudom majd indítani. A parancskészlete kicsit bonyolultnak tűnik. Van aki esetleg ezt már megfejtette, esetleg kódot írt rá?
(#) cassis válasza cassis hozzászólására (») Dec 20, 2011 /

www.epson.com.cn/lcdc/pdf/13700/13700_1.pdf -en hozzáférhető az S1D13700 adatlapjáról az utasításkészlete. (valahogyan nem akar működni normálisan a linkelés )
Következő: »»   3 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem