Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   389 / 843
(#) Medve válasza csabacsaba hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Igaz, de inkább ne tölts fel több fotót kérlek.
(#) csabacsaba hozzászólása Dec 18, 2011 /
 
Elnezest,megmertem es semmi sincsen.
Csereljem ki?Bd249-re?
A bd249-nek is ugyanaz a bekotese mind a bd243-nak?
(#) Medve válasza csabacsaba hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Valószínű, hogy rosszul mérsz. Ellenőrizd az előbb a kapcsolás táplálását és az említett két tranzisztort. A lábkiosztásukat megtalálhatod az adatlapjukon, melyeket letöltheted pl itt
(#) csabacsaba válasza Medve hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Nah,megvan a bibi a collectornak a vezetekszala leegett a nyakon.Ra cineztem egy darabka drottal es lam melyen.
Szerinted kicsereljem-e a bd243-at a bd249-re?
(#) Medve válasza csabacsaba hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Szerintem ne cseréld ki. Hanem, ha ilyen hibák előfordulhatnak azon a nyákon, akkor az erősáramú szakaszokra forrassz egy pl 0.5-ös rézdrótot, hogy jobban bírja.
(#) scooby_ válasza Medve hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Szerintem mehetne arra 1mm-es is. Ha ha 3A-ral akarja terhelni,akkor szerintem kell az 1mm. Borzasztó,hogy manapság milyen ergya kiteket gyártanak,és eladják 2-3e Ft-ért.
(#) Medve válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Ja kérlek drága a réz! Amúgy nagyjából szakszerűnek tűnik a nyák, mert ahol áram van ott szélesebb, csak hát eléggé?
(#) scooby_ válasza Medve hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Na ez az,hogy csak a látszata van meg a szakszerűségnek. Ahogy mondod! Drága a réz,ezért lehetett volna rá erősebb vezetősávokat is rajzolniuk.
(#) waterbird hozzászólása Dec 19, 2011 /
 
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni! Elkészítettem ezt a kapcsolást. A kijelzéssel van problémám. Ha áram mérésre van kapcsolva akkor mér rendesen, ha feszültségre akkor csak nullákat ír ki. A beállított feszültség eljut a kijelző ic-re. Mit hibáztam?
Előre is köszönöm a segítségeteket.
(#) roland0327 válasza waterbird hozzászólására (») Dec 19, 2011 /
 
Szia. Nézd meg, hogy az R28 és az R29 értékei megfelelőek-e és hogy akörül nincs-e valami zárlat.
(#) Csupasz válasza roland0327 hozzászólására (») Dec 19, 2011 /
 
Szia
Az előző kollegának segítettél, kérlek nekem is mondj valamit.
Fordítva vagyok, nekem feszültséget mér, az árammérés viszont nem megy, 0.030 és 0.045 között ugrál .
Mi lehet a hiba?
Üdv:
Csupasz
(#) roland0327 válasza Csupasz hozzászólására (») Dec 19, 2011 /
 
(#) waterbird válasza roland0327 hozzászólására (») Dec 19, 2011 /
 
Szia!
Az ellenállások megfelelő értékűek.
Kapcsolót kikerülve is megpróbáltam, közvetlenül az ic bemenetét vezetékkel és 2 külön ellenállással a kimenettel kötöttem össze. Természeteden a kapcsoló és az ic közötti átkötést kivettem.
(#) roland0327 válasza waterbird hozzászólására (») Dec 19, 2011 /
 
Nullákat akkor mutat ha a bemenetet össze zárod. Keress zárlatot valahol az ellenállások környékén, a kapcsoló után.
(#) Csupasz hozzászólása Dec 21, 2011 /
 
Sziasztok
Elkészítettem az alább 6 hozzászólással lejjebb,waterbird kolléga által készített tápegységet.
Azt szeretném tudni, hogy az mitől lehet, hogy ha a kimenetére teszek egy 12V 21W izzót, beállítom a 12V-ot,de ha emelem az áramot, hogy elérje az 1,7 A-t, akkor a feszültség is emelkedik.
Hogyan kellene beállítani.
Köszönöm a segítséget
ÜÜdv:
Csupasz
(#) Balaa16 válasza Csupasz hozzászólására (») Dec 21, 2011 /
 
Szia!
Ez normális. Ohm bácsi törvénye: ugyanazon fogyasztón a feszültség és az áramerősség egyenesen arányos mennyiségek. Tehát, ha növeled az áramerősséget, az csak úgy történhet meg ugyanazon a fogyasztón, ha a feszültséget emeled. A labortápegységben, ha beállítasz 1A-t, akkor a szerkezet úgy állítja be a feszt, hogy annyi legyen az áramerősség.
Üdv! Balázs
(#) patexati válasza Csupasz hozzászólására (») Dec 21, 2011 /
 
Szia! Tehát beállítod a 12V-ot,ráteszed az izzót,ilyenkor meddig emelkedik a feszültség?? Nem mehet 12V fölé! 12Volton 1,75Amper folyik rajt elméletileg.. Persze ha az áramkorlátot letekered csökken az áram de a feszültség is..
(#) Balaa16 válasza patexati hozzászólására (») Dec 21, 2011 /
 
Szia!
Én úgy értelmeztem, hogy az áramkorlátot tekerte föl, és ekkor emelkedett a feszültség, ami normális.
Üdv! Balázs
(#) Csupasz válasza Balaa16 hozzászólására (») Dec 21, 2011 /
 
Sziasztok
Tehát ráteszem az izzót,és az áramfelvétel 0,8 A.Megemelem az áramkorlátot,és a beállított 12V felmászik 18-ig / vagy még fölé is, nempróbáltam tovább.../
Lehet hogy ez így jó, csak már belezavarodtam, és nem tudom hogy kellene beállítani.
A fesz. nem gond, mert max. tekerem a két potit, és beállítom a 30 V-ot a trimmerrel. A max. áramot hogy tudom beállítani?
Üdv:
Csupasz
(#) Balaa16 válasza Csupasz hozzászólására (») Dec 21, 2011 /
 
Ha megemeled az áramkorlátot, akkor szerintem normális, hogy a fesz. is emelkedik. Javítsatok ki, ha tévednék!
Üdv! Balázs
(#) Csupasz válasza Balaa16 hozzászólására (») Dec 21, 2011 /
 
Igen, így kell lennie, de hogyan tudom a max. 2A véget beállítani?Mert már az 1.75 is elég lett volna,de 12V-on a 21W izzónak nem kellett csak 0,8A.Pedig it kellett volna neki az 1.75, és mégis a feszültséget vitte .
Miért?
(#) frecsko válasza Csupasz hozzászólására (») Dec 22, 2011 /
 
Szia.
Szerintem az áramkorlát van rosszul beállítva. A motyó törekedik a 21W leadására, ha neki 0,8A van beállítva akkor a feszültségen tud csak variálni. U=P/I - 21W/0,8A=26.25V feszültségig fog felmenni.
(#) patexati válasza Csupasz hozzászólására (») Dec 22, 2011 /
 
Ha beállítasz 12Voltot,utána ráteszed az izzót akkor ha le van tekerve az áramkorlát a feszültség le fog esni. Ha nekiállsz emelni az áramkorláton akkor azzal együtt emelkedni fog a feszültséged is de a 12Votot ha eléri nem mehet tovább!! Az áram is megközelítőleg 1,75 Amper lesz. Szóval ha terhelés nélkül beállítod a feszültséget az nem mehet feljebb még egy tized voltot sem ha minden jó! Ha ez nem így van nem jó a tápod!
(#) Imi65 válasza frecsko hozzászólására (») Dec 22, 2011 /
 
Idézet:
„A motyó törekedik a 21W leadására”

Ne adj félreérthető tanácsokat. Dehogy törekszik egy tápegység egy adott teljesítmény leadására. Honnan tudná, hogy a "gazdája" mekkora égőt, vagy bármit akasztott rá? Megnézi rajta a feliratot, vagy hogy tájékozódik? A beállított feszültséghatárt egy 10mA-t fogyasztó LED (előtéttel) esetén sem lépheti át, és üresjárásban sem. Az más kérdés, hogy a feszültség áramgenerátoros üzemben leesik.
(#) Csupasz válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 22, 2011 /
 
Szia
Na, most már jócskán belekavarodtam....
Tehát fesz.szab, áramszab. letekerve.Terhelés nélkül beállítom a 12V-ot. Ráteszem az izzót, leesik a feszültség, majd ahogy emelem az áramkorlátot, vissza kell neki állni 12V-ra, és itt az áramnak 1,75 A kell legyen.Így igaz?
De hogy állítom be a 2A áramhatárt?
Köszönöm segítséged
Üdv:
Csupasz
(#) zoly15 válasza Csupasz hozzászólására (») Dec 22, 2011 /
 
2A-t csak saccra tudsz így beállítani, de ha teszel még egy párhuzamos izzót, akkor már lesz akkora áramfelvétele a terhelésnek, hogy be tudod állítani a 2A-es áramhatárt.
(#) Imi65 válasza Csupasz hozzászólására (») Dec 22, 2011 /
 
Pedig egyszerű. A beállítószervek mindig meghatározzák a max. értéket. Ez éppen úgy igaz az áramra, ahogy a feszültségre is. A beállított feszültségértéknél nagyobb nem jelenik meg a kimeneten, és a terhelő ellenállás csökkenésével az áram is csak a beállított értékig fog növekedni.
Egy izzó rákapcsolása (a példában említett 12V 21W-os izzó) a következő történésekkel valósul meg. Mivel az izzó áramát a teljesítményből számíthatjuk - I=P/U=21/12=1,75A - ezért az áramkorlátot pl. 2A-ra állítjuk, a feszültséget pedig 12V-ra. Mivel az izzó hideg ellenállása jóval kevesebb, mint az üzemi hőfokon lenne, ezért a 2A-es beállított értéket a 12V-os feszültségről rövid időre meghaladná a kialakuló áram. Itt közbeavatkozik az áramhatároló egység, és 2A-nál "megfogja" az áramot. Ez azt jelenti, hogy a kimeneti feszültséget addig csökkenti, míg az izzó kicsi hideg ellenállásán átfolyó áram nem lesz nagyobb 2A-nél. A kimeneten ilyenkor akár felére, vagy még alacsonyabbra csökkenhet a pillanatnyi feszültség, és - természetesen - az áramkorlátozás tényéről egy felgyulladó LED is tájékoztat. Mivel az átfolyó 2A hatására az izzószál hőmérséklete rohamosan emelkedik, az ellenállás értéke is ezzel együtt növekszik. A kimeneti feszültséget az elektronika ezzel arányosan emeli, hogy a kimenő áram maradjon 2A. Mikor az izzó ellenállása eléri a 6 Ohm -ot, akkor a kimenőfeszültség is 12V értéket vesz fel, ekkor 2A a kimenőáram. Amikor az izzószál ellenállása ezt az értéket is meghaladja, a kimeneten a beállított 12V feszültség lesz a továbbiakban, és az áram csökken 1,75A-ig. Így érthető, mit miért csinál?
(#) Csupasz válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 22, 2011 /
 
Szia
Szóval az a kavarodásom oka, hogy beállítom a 12V-ot,elindítom az áramhatárolót, leesik a feszültség,majd ahogy emelem a korlátot, úgy éri el a feszültség a 12V-ot.Itt van az 1,75A, viszont a feszültség emelkedése nem áll meg, hanem felmegy 33,4V-ra, holott a limit 30V.Letekerem a potit, majd újra fel, és akkor kb.23-25V körül visszaesik, és be tudom állítani nullára.
Ez mitől lehet?
Üdv:
Csupasz
(#) Imi65 válasza Csupasz hozzászólására (») Dec 22, 2011 /
 
Hibás a szerkezet. Nem szabadna a "visszatérő" feszültségnek sem 12V fölé emelkedni. Ha ez nem így van, akkor ott valamelyik részegység nem jól látja el a feladatát. Ezek a rendszerek általában úgy működnek, hogy alapvetően a feszültségszabályzó dolgozik, de a túláramkorlát "felülbírálhatja", kizárólag feszültségcsökkenés irányába. A beállított feszültséget nem lépheti túl.
(#) Csupasz válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 22, 2011 /
 
Van valami ötleted, mi lehet a hibás?
Következő: »»   389 / 843
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem