Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1294 / 2208
(#) marone válasza pucuka hozzászólására (») Dec 19, 2011
Hogyan lehet frekvenciafüggő visszacsatolást csinálni ?
Induktivitással ?
(#) pucuka válasza marone hozzászólására (») Dec 20, 2011
Ha a visszacsatolásban lévő ellenállásos osztó R elemei mellé akár L, akár C elemeket választunk, sorosan, vagy párhuzamosan, akkor a feszültség osztás frekvencia függő lesz, mert az ellenállásos feszültségosztóval egy impedancia (ami frekvencia függő) kapcsolódik sorba, vagy párhuzamosan. Ezekből az alkatrészekből így megfelelő kombinációban frekvencia függő hálózat építhető.
(#) Imi65 válasza marone hozzászólására (») Dec 20, 2011
Sőt, nem egy készülék esetén ezt felhasználták hangszín szabályzásra is (potméterekkel), nem teszek rajzot, mert lehet találni bőven ilyet. Az ECL86-ot csak a Videoton használta (rádióban), a legutolsó fejlesztésekre kell gondolni.
(#) pucuka válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 20, 2011
Nemcsak hangszínszabályzó, hanem korrektor, RIAA, magnó lejátszó/felvevő erősítőknél is szokásos.
(#) Imi65 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 20, 2011
Igaz, Marone kolléga nem írta, hogy végfokozatról beszélünk, innentől teljesen jogos az észrevételed.
(#) djhans hozzászólása Dec 20, 2011
Elöször inkább egy 6P14P SE-t építek. Meghajtó csöve a szimmetrikus kivezetésű 6N3P lesz. SM65 kimenő trafókkal lesz szerelve. 280V tápfeszről fog járni. Kíváncsi leszek a kimenő teljesítményre. A nyákja ma elkészült. Kimenői a két ünnep között elkészülnek remélem.
(#) djhans válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 20, 2011
Semmi. Megtekerem a másik kimenőt és egyenlőre pihen mert nincs még hozzá hálózati vasam.
(#) djhans hozzászólása Dec 20, 2011
Azért szép hogy még a sima 6P14P-re is 3000 üzemórát garantálnak.
(#) spirik hozzászólása Dec 20, 2011
Szia mindenkinek.Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget ,így lelkeztem az erősítőt csinálni..Folyamatosan fényképezem és ha kész felrakom .
(#) bakos13gab válasza spirik hozzászólására (») Dec 20, 2011
Telejsen jó. A lényeg már benne van...
Ez egy régebbi modell lesz, nem látok rajta HDMI kimenetet...
(#) spirik válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 20, 2011
Klasz.
(#) djhans hozzászólása Dec 21, 2011
Ma beültettem a 6P14P SE nyákját. További képek itt.
(#) CIROKL válasza djhans hozzászólására (») Dec 21, 2011
Na végre nem csak én karistolom a nyákot kézzel , látom a foglalatot is hekkelted !
(#) djhans válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 21, 2011
Igen a foglalatot több darabból raktam össze. Volt pár letört lábú foglalatom. Szétszedtem és áttettem a lábakat hogy jó legyen és a szegecset csavarral pótoltam.
(#) djhans hozzászólása Dec 21, 2011
Munkatársam mutatott nekem egy csöves erősítőt. Igazából nem volt még készen. Egy sztereó NDK-s rádióból bontotta ki. Komplett mély-magas hangszínnel kimenőkkel hálózati trafóval. EL95 PP a vége, szép nagy osztott kimenőkkel. Csak az a probléma hogy a végcsövek hiányoznak. Ez a cső szinte beszerezhetetlen. Ebay-en is csak drágán van. szerintem a végfokot ki kéne váltani benne. Adatlap szerint 10k az Raa akkor ECL82 PP-vel talán ki lehetne váltani és felhasználni a kimenőket.
(#) pucuka válasza djhans hozzászólására (») Dec 21, 2011
6AQ5 -tel próbálkoztál? Az lehet olcsóbb.
(#) sturbi válasza djhans hozzászólására (») Dec 21, 2011
Azok a kimenők nagyon jók, kiváló frekvenciamenettel, visszacsatolás nélkül is hibátlan hangot lehet elérni velük. Nemrég ilyenekkel csináltam EL95 PP-t. A hálózatinak sajnos volt egy kis hangja, és szórt is rendesen, ezért nem tudtam felhasználni olyan kicsi helyen, ami rendelkezésemre állt (10K-s kimenőt már könnyű megszórni, és a trafón 220-as a legmagasabb primer. (Beag AE110 hálózatiját használtam, és még azt is el kellett forgatnom, hogy csönd legyen).

üzemel.jpg

(#) djhans válasza sturbi hozzászólására (») Dec 22, 2011
Ha nem tudunk szerezni bele csöveket akkor csinálok hozzá egy ECL82-es végfok nyákot. Az is 10k-ra illeszt. Jó az erősítőd!
(#) sturbi válasza djhans hozzászólására (») Dec 22, 2011
Igen, eszméletlen jó lett (már nincs nálam), pedig nem is az elképzelhető legjobb hangminőségre hegyeztem ki. A fő szempont az EL 95-ök minél tartósabb üzembiztonsága volt (ezért lett mindegyiknek saját automatikus rácselőfesze, és majdnem B osztályú beállítás). 2*5 W lett megcélozva. Úgy gondolom elsősorban a kiváló kimenők eredmánye lett a nagyon jó hang, szerintem ECL 82-vel is kidomborítaná a képességeit (nyílt hurokban is elketyegett vagy 30Hz-től 50-60 KHz-ig, jól mutatott rajt a 100 Hz-es és a 10 KHz-es négyszög is).
(#) djhans válasza sturbi hozzászólására (») Dec 22, 2011
Gondolom hogy nagyon jól szólt. A kimenők itt nem teljesen így néznek ki. Az osztáson annyit láttam hogy a szekunder 4 részre volt osztva és a 4-4 szál ment a hangfalcsatira, ott voltak közösítve. Visszacsatolás itt sem volt. Illetve nem láttam hogy lett volna visszacsatoló tekercs. Nem értem miért patzarolták az EL95-öket hálózati készülékbe. Most meg jó méregdrágán lehet beszerezni. Nem hiszem hogy beáldoz 10E forintot 4 csőre és ezért marad az ECL82 Akkor már a meghajtó ECC83 se kell hanem a PCL triódáival kell megoldani és új nyákot kaphat.
(#) sturbi válasza djhans hozzászólására (») Dec 22, 2011
4 részre osztott a szekunder, háromra a primer. Visszacsatoló tekercs nincsen, de a szekunderről volt visszacsatolás (én is csináltam amúgy, de ha az enyém maradt volna, ezt feltétlen kikapcsolhatóra csináltam volna). Szerintem a kimenő ugyanolyan lehet (csak ebben már optikai tuningolt van)
Nem hiszem, hogy többféle PP kimenőt is csináltak volna az NDK-ban EL95-höz, azért nem futott olyan sokáig ezzel a csővel PP. NDK-s kimenőkkel eddig csak jó tapasztalataim vannak, annakidején az MV3 (EL84PP) kimenője is nagyon jó volt.
(#) djhans válasza sturbi hozzászólására (») Dec 23, 2011
Elkészült a PCL82 egyik nyákja. Be is tettem az alkatrészeket. Szól is rendesen de nekem kevés a bemenő érzékenysége. Jelenleg az első trióda 820 Ohm-os katódellenállására csatolok vissza a kimenőről 15K-val. Érdemes tovább növelnem a soros ellenállást vagy osztott katódellenállás kellett volna? Akkor felül lett volna hidegítve a 820 Ohm és alatta egy 68 Ohm. A közös pntba meg a kimenőről egy 1-2k ellenállás. Az a baj hogy a nyák nem ilyen lett. Akkor lehet hogy csinálhatok 2 nyákot.
(#) djhans hozzászólása Dec 23, 2011
Miért van az hogy ezt a kis gépet nem tudja überelni az azóta elkészült PL82PP és a már kipróbált ECL82PP? Kraft az több van bennük. Mérésre jónak tűnnek. Azonban a hangjuk ridegebbnek tűnik. Ha előtte vagy utána közvetlen nem hallgatom a kicsit akkor még meg is tudnék barátkozni velük. Lehet hogy a csoda az ECL86-ban van?

kép 005.jpg

(#) klemo86 válasza djhans hozzászólására (») Dec 23, 2011
Lehet, hogy még egy kicsit járatni kell a csöveket... (Ha újak, akkor mindenképp, és egyhuzamban lehetőleg.)
(#) Imi65 válasza djhans hozzászólására (») Dec 23, 2011
Kár, hogy ilyen (drágán, vagy nehezen) beszerezhető az ECL86. CIROKL Laci PP-je - szerintem - méltán nyert Kecskeméten. Viszont a Puskásban a GU volt dobogós, ami mások szerint vacak hangú cső. :nemtudom:
(#) mark.budai hozzászólása Dec 23, 2011
Segítséghez folyamodnék, mert kifog rajtam ez a *. Ezt a rajzot építettem meg, pentóda katódján 9,1V van. Ennek jónak kéne lennie. (280V az anódon mért fesz, ami kb 8W anóddisszipáció) Viszont 2-3 perc után látni, hogy izzik az anód. Szerintem nagyfrekvenciásan gerjed, persze mindezt rövidre zárt bemeneten mértem. A kimenő szekunderén szkóppal nem látni semmit, ha nincs rövidre zárva a bemenet, akkor csúnya jelek uralkodnak rajt.. Mit tegyek? A trióda árama 2,1mA, szerintem ez is jó.
(#) djhans válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 23, 2011
A P-s változata könnyebben beszerezhető. nekünk ez is jó. Külföldön két EL84 árában mérik darabját. Szerintem kevés van belőle. Egyébként a PCL82 PP-nek jobb a hangja mint a PL82 PP-nek. Bár ez korrekt összehasonlítás mert egyik EI másik SM hiperszil vason van.
(#) djhans válasza mark.budai hozzászólására (») Dec 23, 2011
A trióda árama sok egyébként. Lehet hogy gázos a cső. Vedd ki a trióda és a pentóda közötti csatoló kondit és úgy járasd pár percig. Akkor kiderül hogy milyen a cső.
(#) djhans válasza mark.budai hozzászólására (») Dec 23, 2011
A trióda tápjában az RC szűrőnél sok a 47K. Ide 4,7-6,8K-t tegyél.
(#) oibacsi hozzászólása Dec 23, 2011
Sziasztok!
Visszajöttem külföldről és játszottam tovább egy kicsit a triódás GU50-el. Betettem fűtésközepelő potmétert, még mindig volt egy kis 50hz brumm. Keveselltem a gain-t, tettem be katódkondit. Láss csodát, a brumm megszűnt!
(15mV pp volt)
Meg tudja ezt nekem magyarázni valaki, hogy miért van?
Szerencsére a hangminőségben semmi romlást nem vettem észre.
Játszottam egy kicsit a nyugalmi árammal, grid stopper ellenállásokkal is, mellékelem a nekem legjobban tetsző eddigi kapcsolást.
B1+ ~380V.
Következő: »»   1294 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem