Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Ilyen osztással nemigen lehet gond a magasátvitellel, azonban a visszacsatolást kulcsfontosságú lenne 10 K-s négszöggel beállítani, mert ennek alakja alapvetően befolyásolja a kapott hangot.
A 930 semmi esetre sem jó.
Ezek az adatok amúgy is nagyon hiányosak. Tudni kellene a vas méreteit, egyáltalán azt hogy SE vagy PP lesz-e belőle. A szekunder inpedanciát.
Jelenleg az első trióda 1k-s katódellenállására csatolok vissza 15k-val a kimenőről. 15k-val párhuzamosan van kötve 220pF. Hogyan kell megnéznem a négyszöggel?
Az valószínűleg kevés lesz visszacsatolásnak (inkább 6-10 K közé kell majd venni, a 220 pf nem biztos, hogy kell, de az is lehet, hogy 400-500 pf között lesz jó. Csak visszacsatolás nélküli oszcillogrammom van ecl PP-vel, de ehhez nagyon hasonlítót kell beállítani (bal teteje gömbölyödjön, akkor váratlan események, hálózati fesz változásnál nem fog túllőni, berezegni), aztán tegyél a mőterheléssel párhuzamosan egy 500-800 nFos kondit, erre a legömbölyödés nagyon ne változzon. Ha felmegy vízszintesbe, és lesz az elején (első harmadban) 2-3 lecsengő rezgés, annak eltüntetésére nem kell törekedni, mert elrontod a hangot (a harmadik egy SE-ből származik, elég jó magasátvitelt mutat, ennyire gyors valószínűleg nem lesz, de a berezgés az elején látható, ettől lehet nagyobb is, de ne legyen durván nagy.
Sziasztok.Úgytűnik sikerült belőni a 6sz4p-t.300 voltról 20 k az anódban, 200 ohm+110 ohm a katódban a visszacsatolás végett.Érdekelne mekkora kondi illik a katódba ? Most jelenleg 400 u ag tantál van benne.Szép a hangja főleg a magasak.140 volt van az anódon a katódban 2,2 voltot mértem.
Értem. És ezt mekkora kimenő teljesítményen kell elvégezni? Alakítsam át esetleg osztott katódellenállásosra?
Ha nincs gondod a visszacsatolás miatt, akkor nem kell megosztani. Ha nem bírod gerjedés nélköl vezetni, vagy brummod van, akkor vagy jobban meg kell szűrni (és csatolásmentesíteni) az elejét, vagy megosztod a katódot a szokásos módon, hidegítve a nagyobb összetevőt (mert ezen keletkezhet a brumm), ezesetben növelni kell a visszacsatolást, mert kisebb ellenálláson kisebb jel fog megjelenni (még kisebb visszacsatoló ellenállás kell, ugyanakkora visszacsatoláshoz). Közepes teljesítményen kell mérni, de nézd meg teljes kivezérlésen is (ez nem a teljes hangerő, hanem ahol torzulni kezd a négyszög, ez a színuszos effektív feszültségének (Ucs-cs/2,82) 2 szerese (mert ez négyszög) alatt nem az igazi (gyenge tápnál előfordul). Ez nálad 16 V-os négyszög a szkópon (aljától tetejéig). A normál mérésnél 10 V-os legyen a négyszög (ez kb 2/3-ad hangerő).
Megnézem akkor ezeket. De már szétbontottam a drótkupacot. Ha kész a nyák akkor mérek. Ezt csak gyorsan összedobtam hogy nagyjából meglássam milyen a kimenő. Köszönöm a sok segítséget! Egyébként se ez a PCL82 PP erősítő se a korábban készített PL82 PP nem szól olyan szépen mint a kis ECL86 SE. Persze hangminőségre gondolok. Erőben mindkettő jóval több.
Szia mindenkinek.Szeretném kérdezni hogy a láb kiosztás így jó-e a cserére.
Szia mindenkinek.Szeretnék ebből a kapcsolásból 18w s csinálni hogy tudom a kapcsolást átvariálni,Köszönöm előre is.
Szerintem sehogy. Az EL34-ből SE módban biztos, hogy nem tudsz 18W-ot hangfrekvencián normálisan kivenni.
Esetleg, ha még nincs kimenőd, akkor PSE-t lehet csinálni, megkettőzni a végcsövet, de akkor 1,5K körül lesz az illesztés.
Szia mindenkinek.
Köszönöm szépen
Megfogadtam a tanácsaitokat a a Pcl86 SE-vel, megcsináltam a jobban szűrt tápot a trióda anódjának, ez vissza vitte a macit vissza a málnásba, majd betettem pentóda katódjára a hidegítő elkót is.
Most meg fogom szüntetni az anódköri osztót, mivel már a visszacsatolással simán be lehet lőni az erősítést. Viszont ezzel kapcsolatban lenne kérdésem, most sima ellenállás csatol vissza, amióta van, nagyban javult a mély hang átvitel, de egy kicsit csökkent a magas átvitel. Nem sokkal, mert most pont annyit kell ráhúzni pl. számítógépen a magas hangra, mint normál tranyós erősítőknél is kellett, de egy pici plusz jó lenne. A visszacsatoló ellenállást áthidaltam többféle kondival ahogy pár netes pcl86se rajzon láttam, de az mind csökkentette a magas hangokat még tovább.
Ha csak ellenállással csatolsz vissza, akkor a visszacsatoló tagod frekvencia független, legalábbis a hangfrekvenciás tartományban biztosan. Az egész fokozat erősítését frekvenciában egyenletesebbé teszi, lévén, hogy negatív. A visszacsatolás frekvencia függővé tételével tudsz korrigálni az átviteli görbén, de óvatosan kellene, mert a fázismenet is befolyásolódík, és előállhat az az eset, hogy a hangfrekvenciás sávon kívül, ha az nincs korlátozva, az eredő fázistolás miatt begerjedhet. A visszacsatoló hálózatot ennek megfelelően kellene megtervezni.
Gerjedési szempontból előnyösebb lenne egy passzív korrektor hálózat. (pl. lepke)
Igen, az elméletét tanultam anno, csak ott pont az ilyen lényegi dolgokat nem tanítják.
Most kiszedtem az anód osztót, jelenleg 100kOhm van betéve anód ellenállásnak, a katód meg 1.2kOhm. Ez így 0.98mA anód áramot eredményez és -1.18V katód feszültséget. A cső adatlapja szerint 1.2mA a tipikus anódáram, de ez nem függ össze a neten lévő Pcl86se rajzokkal. Fülre jobb lett a hangzás az anódkör átalakítása után, nem tudom változtassak-e még valamit. 255V az anódtáp a triódánál.
Szia mindenkinek .Szeretnék kérdezni valamit a 6hn7 ugyan az a 6h8c .....Köszönöm elöre is.
És mi a kérdés pontosan?
Szia .
Mind a 2- szám egy csövet takar?
Ilyen csövek nem léteznek, az a baj, úgyhogy ebből a szempontból egyformák...
Üdv!
Gondolom a 6SN7-re és a 6N8S-re gondolsz, mert akkor azok egymás megfelelői, tehát cserélhetők egymással. (Egy kicsit igényesebben is fogalmazhatnál, mert így elég nehéz kitalálni, hogy mit szeretnél. )
Szia.Ha mind a kettő szám rá van írva a csőre?
A 6SN7 az egy amerikai fejlesztésű cső, a 6N8S pedig ugyanennek a csőnek az orosz változata. Gondolom neked egy ilyen van, mint az alábbi képen. Ez is azt jelzi, hogy a két típus egyforma elektromos paraméterekkel rendelkezik. Tehát ezt a csövet bármelyik helyére berakhatod.
Szia mindenkinek.Elnézést kérek mindenkitől az érthetetlenségemért és köszönöm szépen a segítséget így megtudom építeni .
|
Bejelentkezés
Hirdetés |