Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1291 / 2208
(#) sturbi válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 15, 2011
Az Audio Note Ecl82 PP-je (P-zero) 8 W-ot tud tized százalékos torzítással. Érdekes, hogy AB2 osztályú az erősítő, tehát rácsáram is folyik nagy vezérlésen. Kiváncsi lennék a kapcsolására, már bánom, hogy mikor ilyen monoblokkok voltak nálam, bele sem néztem, pedig étdekelne mennyire bátorodtak el vele.
(#) Imi65 válasza sturbi hozzászólására (») Dec 15, 2011
Döbbenetes, mennyire mást vártam a Pajótól is. De mikor elkezdtem "feltérképezni", akkor eléggé leesett az állam. A HF , és a tápegység borzalmasan túl volt egyszerűsítve. Azért érdekelne egy jól megcsinált verzió is. Már alig várom Jánosunk készülékét, hogy bemutathassa, mit tud.
(#) mayky válasza sturbi hozzászólására (») Dec 15, 2011
Nem tudsz még egyszer hozzáférni ahhoz az amphoz. Én is kíváncsi lennék rá. Sok mindent nem lehet róla találni a netem. Most hirtelen csak egy képet találtam a belsejéről. Elég pici kis kimenőket kapott, bár 8 W-ra nem is nagyon kell nagyobb.
(#) sturbi válasza lac- hozzászólására (») Dec 15, 2011
A potis dolognál az is lehet gond, ha a poti háza nincs testelve (ha csak középen van egy fém csík a két csúszka között, azt is testre kell kötni az egyik rögzítőfülre forrasztott darab dróttal). nem minden erősítőnél okoz ez gondot, de gyakran előfordul. A másik brummos problémádnál lehet, hogy a fém szerelőlapon áram folyik (pl. mert a puffer negatívja közvetlenül is csatlakozik), át kell nézni, hogyan folynak a negatív áramok, és ha valahol hurok van, meg kell szüntetni (pár cm-est is, ilyen lehet pl, ha a puffer negatívja sasszén van, a csillagpont meg ettől a ponttól távolabb). A kisáramú részek negatívja ne menjen a végcső katódjától, hanem közvetlenül a saját puffere negatívjára legyen vezetve.
(#) sturbi válasza mayky hozzászólására (») Dec 15, 2011
Ez nem a P-zero, nem is hasonlít rá. Az monoblock, hosszúkás és termetes kimenő van benne, az elején egy szál hálózati kapcsoló van csak. Már kikerült a látókörömből, a barátom eladta őket (amúgy majdnem teljesen újak voltak)
(#) mayky válasza sturbi hozzászólására (») Dec 15, 2011
Igaz rossz a kép. Bocs. Pedig a zero-ra kerestem rá.
Pedig látszatra ebben is ecl82-esek vannak.
(#) sturbi válasza mayky hozzászólására (») Dec 15, 2011
Én is sokat kerestem, és nem is láttam belülről. Csak a barátom elbeszéléséből tudom, hogy nagy kimenő van benne. Ő is csak azért szedte szét, mert valahol a neten azt írták róla, hogy hibrid a vége. Ellenőrizte ennek valóságtartalmát (de nem talált benne egy fia félvezetőt sem, az egyenirányítókon kívül).
(#) Lakatfogó válasza pucuka hozzászólására (») Dec 16, 2011
Na meglett a maci forrása, kellett a plusz RC szűrő a trióda anódjára. Így már oda tudom állítani a visszacsatolást, ahol megfelelő a hangerő.

Most nincs időm, de meg fogom próbálni elhagyni az anód osztót a kapcsolásban, és a visszacsatolással állítani az erősítést, ahogy mondtad.

A pentóda katódjára tett elkó azon kívül, hogy növeli az erősítést egy helyi visszacsatolás miatt, magára a hangra van kihatása? Mert tekintve, hogy amúgy is csökkenteni kell az erősítést, az meg növelné, nem látom értelmét.
(#) lac- válasza sturbi hozzászólására (») Dec 16, 2011
Rendben, átnézem, és kipróbálgatom. Köszönöm.
(#) Puklee válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 16, 2011
Üdv! épp ech/ebl erősítőt nézek jó kis erősítő amit régebben építettél. Kimenőtrafónak jó pcl86- hoz való?
(#) Puklee válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 16, 2011
Üdv! Értem ránézésre nekem olyannak néz ki az a trafó mint nekem a kis trafóm amit szétfúrtam (vtrgy r4350-ben volt) és hogy építettem az ecl 86-ost, ugye tv-ből valóval (pcl86) helyettesítettem és külső paraméterre, meg bekötésre is egyezik. Akkor belemezelem a trafót és lehet megépítem úgyis lenne hozzá egy lemezjátszóm de nem szaladok előre előbb legyen meg a végfok.Ha időközben akad ebl-hez való trafó meg csak átcserélem. Kis pentódáim (6j1p) meg kettőstriódáim a lemezjátszórészhez van bőven csak kapcsolást kell túrnom. A hálózati trafó a necces mert csak az van ami az ecl-ben van. Kösz az infót! Ha végzek a szkóppal neki is fogok.
(#) bta válasza sturbi hozzászólására (») Dec 16, 2011
Sturbi, a P-Zero "tizedszázalékos" THD-jét hol olvastad? Kis pentódánál komoly rácsáramra nem kell gondolni, a belső fotó alapján pedig nincs benne semmi csoda, a NYÁK-on jól látszanak az alsó osztályokban megszokott ERO MKT csatolók. A kezelési útmutató régi tévékre hivatkozik, ott is használtak ECL82-est AB2 osztályú beállításban. (Egyébként senki ne gondolja, hogy az AN Zero _rendszer_ "jól szól", legalábbis hifis értelmben nem. Sokan, sokmindent leírtak róla, legfrappánsabban egyetlen szóval lehet jellemezte valaki: oktat.)
(#) bta válasza mayky hozzászólására (») Dec 16, 2011
"Most hirtelen csak egy képet találtam a belsejéről."

Ez az I-zero, de alapvetően mindegy, mert csak dobozában és belső elrendezésében különbözik a P-zerotól + van benne egy passzív előfok.
(#) bta válasza Lakatfogó hozzászólására (») Dec 16, 2011
"A pentóda katódjára tett elkó azon kívül, hogy növeli az erősítést egy helyi visszacsatolás miatt, magára a hangra van kihatása?"

A helyi nvcs kikötésének korrekt módon megtervezett erősítőnél mérhetően és többé-kevésbé hallhatóan negatív hatása van. A gyakorlatban nem mindig egyértelmű a dolog, mert egyúttal "kikötődik" a kondi mérve "elhanyagolható" torzítása is. Aki nem tudja _pontosan_, hogy adott esetben mivel jár a kapcsolás megváltoztatása, inkább ne variáljon, mert soha nem jön ki a málnásból...
(#) mayky válasza bta hozzászólására (») Dec 16, 2011
Ez a rácsáramos dolog nem arra vonatkozik, hogy ahogy elég sok helyen láttam, hogy a CL82-es triódájának a katódját simán lekötik a földre, katódellenállás nélkül ?
Mint ezen a rajzon. Igaz itt van egy 10 ohmos ellenállás, de szerintem az csak azért van ott hogy vissza lehessen csatolni.

ecl82pp.jpg

(#) sturbi válasza bta hozzászólására (») Dec 16, 2011
Itt olvastam (a linken). Bővebben: Link
Amúgy egészen jól szólt, hangosan, részletezően, feszes mélyekkel, szikrázó magasakkal. Ami miatt nem lett megtartva, az a magas tartomány "tulzott sterilsége", a hegedűk (szimfónikus zenén) szintetizátoros jellegűek voltak (mint egy AT95 pick up-nál), a hangzása kicsit hideg (rideg) volt.
Nem tudom milyen belső fotóra hivatkozol, az ide betett nem azé. Mindazonáltal tudjuk, hogy ez a Note legolcsóbb erősítője, náluk "nulla szint" (belépő).
(#) Lakatfogó válasza bta hozzászólására (») Dec 16, 2011
Ő * akkor tehát a pentóda katódján lévő hidgeítő kondi az erősítést növelő hatása mellett jótékony hatással van a hangra is? Mi a helyzet ugyanezzel a kondival a trióda katódján? Ott is láttam ilyet rajzokon, esetenként mindkét csőfél katódjára tettek 1-1 kondit.

* ?
(#) bta válasza sturbi hozzászólására (») Dec 16, 2011
"Nem tudom milyen belső fotóra hivatkozol, az ide betett nem azé"

Persze, neten az I-zero belseje található meg, de ugyanolyan AB2 osztályú ECL82 végfokozat van mindkettőben. Amúgy tökmindegy, nem a kapcsolástechnikája miatt képes "oktatni" (ez a szó egyébként is, kizárólag a komplett Zero rendszerre értendő).
(#) fater0827 hozzászólása Dec 17, 2011
Üdv mindenki .
Kerestem E/PCL 82 rajzot , nos találtam . Próbálok keresni még .
Üdv
(#) djhans válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 17, 2011
Már tekerem hozzá a kimenőket!
(#) sturbi válasza bta hozzászólására (») Dec 17, 2011
Értem, igazad van (a barátom kicsit túlzott a kimenő méreteit illetően). Amúgy 8 W PP-re valóban nem kell nagy kimenő, hiszen 9-10 K Raa-nál is csak 300 Veff körüli feszültség kerül a primerre, ennyi primer fesszel talán még egy hagyományos EI 74-re is egész korrektül meg lehet csinálni.
(#) Puklee válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 17, 2011
Persze ez így van. Vadászok egyébként régi készülékekre. Főleg rádiókra, de a szétbontás elv nálam is mint másoknál akkor jöhet szóba ha már lehetetlen vagy nagyon necces a felújítás. Ez történt az alább említett r4350-nel is amiből az ecl és a szétfúrt trafó származik mivel az a rádió olyan állapotban volt hogy nem érte meg felújítani. (komplett hullámváltó csere + a doboz törött volt...) De ez egyenlőre csak "deszkamodell" lesz mert kíváncsi vagyok a cső hangjára.
(#) djhans válasza sturbi hozzászólására (») Dec 17, 2011
Az enyém M74/34 trafókkal lesz kivitelezve. ( eredetileg Beag TK202 tranyós 100V-os kimenők voltak) Primer: 4x720 menet. Szekunder 3x82 menet párhuzamosan. Most a felénél tartok az első kimenőnek. A műhelyben elég hideg van.
(#) sturbi válasza djhans hozzászólására (») Dec 17, 2011
Jó kis trafó lesz. Annyit azért megjegyeznék, hogy a korrekt mélyátvitelhez kevés lesz ennyi primer menet (ha méred majd látni fogod, hogy nagy hangerőn 50 Hz alatt "besokall" a vas). Optimális primer menetszám 5000 menet környékén lenne, de ezzel csak "szőrszálhasogatok".
(#) rhesus23 hozzászólása Dec 17, 2011
Hipersil trafóból mekkora a minimális méret ami elég lenne együtemű erősítő csöves egyenirányító után C-L-C szűréshez fojtónak? SM42 elég lehet? 7-8Wattos erősítőről lenne szó kb. 50-60mA-es végcső árammal. Ezzel a maggal már elérhető 2-3Henry, ha jól gondolom.
(#) sturbi válasza rhesus23 hozzászólására (») Dec 17, 2011
Ha oldalanként 1-1 lesz, akkor biztosan elég (de lehet, hogy két oldalnak együtt is, de akkor kisebb lesz az induktivitás a kevesebb menettől). A huzal vastagságát lehet 3-3,5 A/mm2 áramsűrűséggel számolni. Lgrésnek legalább 0,3 mm kell majd (mert valószínűleg elég magas lesz majd az egyentérerő)
(#) rhesus23 válasza sturbi hozzászólására (») Dec 17, 2011
Köszönöm a segítséget! Van belőle több darab is, még az is megoldható, hogy C-L-C-L-C szűrés lesz és az már biztos elég szűrést biztosít. Vagy az előfok elé teszem be a második fojtót.
(#) djhans válasza sturbi hozzászólására (») Dec 17, 2011
Kész az egyik kimenő. Próbára egy oldalt összedobok drótkupacban. Szerinted próbára hálótrafónak elég egy 35VA-es rádió hálózati trafó?
(#) GrossenMan hozzászólása Dec 17, 2011
Sziasztok!

Nincs valakinek közületek olyan erősítőről rajza, amiben 4-5db ecc83as előcső és 2db EL34-es Végcső van? Nem kapcsolási rajz kellene
(#) mark.budai válasza djhans hozzászólására (») Dec 17, 2011
Ez szép! Mekkora vas? Nekem M74-esek vannak, és én is PCL82 PP-t csinálok csak a doboz hibádzik, ja meg a hálótrafót kell még megtekernem.
Következő: »»   1291 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem