Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 12 V-os feszültség stabilizátor

Témaindító: ceaser, idő: Feb 5, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 19
(#) gergelyaki válasza trioda hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

De erre kell a relé. Mert a vezérlést a generátorról kapja és ha nem jár a motor akkor nincs fesz a generátoron. Amikor nem kap feszt a relé a generátorról akkor az akku és a műszer direktbe van, de ha jár a motor kapja a tekercs az áramot átvált és a kapcsoláson keresztül kapja a generátorról a feszt a műszer.
(#) Bigpeterson válasza gergelyaki hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

Értem, csak én egyenáramú relében gondolkodtam. Lehet hosszú volt ez a nap...
(#) trioda hozzászólása Dec 29, 2011 /

Most már csak az a kérdés számomra, hogy mi jön ki az LM2940-ből, amikor a bemenőfesz nem éri el a 12,5V-ot?

Ezt kitől kérdezted?
(#) trioda válasza gergelyaki hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

Hát úgy általában, hátha valaki tudja

Szerintem semmi mert a benne lévő dolog nem éri el a nyitófeszt.

Egyébként sztem jó léenne neld ez a "kapcsolás" amit kitaláltam. Ha nem értesz valamit írj vagy akkor lerajzolom.

Értem.
(#) proli007 válasza gergelyaki hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

Hello!
Nincs benne műszer! Ki fog jönni a feszültség, csak esetleg nagyobb lesz a feszültség esése és csökken a terhelhetősége.
üdv! proli007

Tiszta sor, de amellett, amit mondtam, ennyit nem ér, hogy kábelezzek is hozzá és csak járó motornál legyen jó (akkor viszont tényleg hibátlan!). Már egy sima stabilizátoron is gondolkodom, hogy töltsem-e vele az időt, vagy maradjon úgy ahogy van....
(#) gergelyaki válasza proli007 hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

Nem olyan műszerről beszélek ami az én kütyümet mérné hanem Trioda-nak kell egy stab mert a kocsijában van egy műszer ami 12 voltról jár. http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_1130254.html#1130254

Zener-es nem jó? Számolok neked ha mondasz egy bemenő feszt egy kimenő feszt meg egy kimenő áramot.
(#) proli007 válasza gergelyaki hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

Jaj! Viccből mondtam hogy nincs benne műszer, hogy tudja mikor kicsi a feszültség és "kikapcsoljon"..
Egyébként LowDrop zénerest sem könnyebb készíteni mint bármi mást..

Onnan indultam Csak gondoltam hátha lehet valami egyszerű, de hatásosabb szabályzót csinálni.

Kapcsiüzem?

Annyit megint nem ér az egész..

Van még egy ötletem: Egy 555-ös ic-vel pl 100Hz-el megkapcsolgatjuk a 12-14.5 voltot ami instabilan már jelen van a kocsiban. Ezt a négyszögjelet egyenirányítjuk Villard kapcsolással, így lesz huszoakárhány volt amit 78L12-vel stabilizálunk.

Most, hogy működteted? Vagy csak álló motornál kapcsolod be?
(#) Bigpeterson válasza trioda hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

Én a helyedben kipróbálnám a zénereset, pár forint az egész, az is lehet, hogy mindened van hozzá Ez szűkíti a tartományt, és végülis ez volt a célod Ettől egyszerűbb szerintem nincs. Utána az lm-s kapcsolás, de hogy hogy viselkedik 12,5V alatt , azt nem tudom.

GYújtás ráadásával akksiról.
(#) trioda válasza Bigpeterson hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

Én is erre jutottam. Ez így nagyjából jó lesz. Kb 0,7V lesz az ingadozás, ami már megfelel.
(#) gergelyaki hozzászólása Dec 29, 2011 /

Valaki mondja már meg, hogy működőképes lenne-e az amit a 1130443-as hsz-emben írtam!
(#) Z0mbi hozzászólása Jan 8, 2012 /

Sziasztok
Egy vinyom elszallt. Semmit nem csinal. Zizeg de nem forog. Elkezdtem mertni. SMD biszti ok, 5V stab ok. 12V stab kuka. Figyel ott egy BUP GP809 nevu dioda. (gondolom hogy az mert ket laba van es az egyik laba jelolve vagyon )
Az 5V os vegen ott az 5V az elejen is.
A 12V be bemegy es nem jon ki. (lehet jol erzi magat bent )
Sajna nem vagyok egy nagy elektro guru
Csak sejtem hogy ez egy 12V os zener dioda ami stabilizal. A googlival nem talalok sok hasznalhatot hogy ezt mivel helyetesithetnem. (lehet sajna mas problema is lesz. De azert megprobalom.
Ottlet esetleg?\
Koszi
Udv
Z
(#) Z0mbi válasza Z0mbi hozzászólására (») Jan 9, 2012 /

Na szerintem lehet hogy fogom es elinditom a kutyut ahogy van kiforrasztott zener-el. Ha jol tudom ahoz hogy fesz stab modba hasznaljuk csak parhuzamosan kotik a forrassal. Es akkor eleg csak imadkozni hogy eleg stabil legyen a 12V
(#) proli007 válasza Z0mbi hozzászólására (») Jan 9, 2012 /

Hello!
Az szinte majdnem biztos hogy nem zéner, leginkább egy túlfeszültség levezető dióda. Zénerrel nem stabilizálnak 12V-ot számgépél sehol, már csak a teljesítmény miatt sem..
üdv! proli007
(#) Z0mbi válasza proli007 hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

Szia
Igen kozben en is googliztam es arra jutottam hogy TVS dioda. angol cikk
Ez nem tom mi magyarul a lenyege hogy tuskek szuresere hivatott. A baj ezzel az hogy nem tudom hogy helyetesitsem
(#) proli007 válasza Z0mbi hozzászólására (») Jan 17, 2012 /

Hello!
Magyarul ugyan az az értelme mint angolul. Túlfeszültség letörésére használatos eszköz. De mivel ezt tartósan nem tudná művelni, igazából csak tranzienseket képes lenyelni. Ha meg hosszabban tart a tranziens, akkor belepusztul mint jelenleg is.
De két lehetőséged van. Vagy nem teszel bele semmit, vagy keresel helyette más típust. Mert nem igazán tudom milyen egység a készüléked, de tápfesz oldalon csak akkor lehetne túlfeszültség, ha mondjuk feszültség alatt ki-be húzogatod, ami egyéb iránt sem célszerű, mondhatni illetlen dolog.
üdv! proli007
(#) fúró hozzászólása Jan 18, 2012 /

sziasztok lenne egy fontos kérdessem van egy 25voltos tápegységem és rászeretném kötni a 12voltos stab ic áz lenne a kérdessem hogy működne e
(#) makrodom hozzászólása Jan 20, 2012 /

Sziasztok! Nekem lenne egy gyors kérdésem! Szeretnék egy futófényt az autóba beépíteni. Az áramkörnek elméletileg nem szabadna 1A-tól nagyobbat húzni, 5-9V müködik sérülésmentesen (elméletileg a 12V is kéne,h bírja)! A kérdésem a következő lenne... autóakkumulátorról, ahol ugye nem állandó 12V van szeretnék 8V állandó feszültségre stabilizálni. Erre találtam egy kapcsolást, és kiváncsi vagyok mekkora kondikat érdemes bekötni... esetleg az R1 ellenállás szükséges-e, mivel én azt személy szerint kihagynám (utána a kapcsolásban úgyis van egy dióda(1N4148) ellenállás (22K) meg egy potméter(500k))
A futófény 16 LED-et tartalmaz, meg egy rakás logikai IC-t (CD4009UBE,DM74LS138N,BL7920PS...)

A bemenetre 1000mikros elko, a kimenetre meg 100mikros kondikat tennék... az elegendő-e?

Üdv!

LMXX.JPG

(#) proli007 válasza makrodom hozzászólására (») Jan 20, 2012 /

Hello!
- A gépjárműben aksi van, ami eleve biztosítja az egyenfeszültséget. Tehát itt szűrni nem kell, mint egy trafó-egyenirányító után. Vagy is a stabilizátor simán működik akkor is, ha a bemenetén és a kimenetén csak egy 1µF-os kondi van. A gerjedés megakadályozására inkább tegyél a be és kimenetére még egy 100nF-os kondit.
- A bemeneten az ellenállás vélhetően a disszipáció csökkentése miatt van elhelyezve, de szükségtelen. Viszont a megfelelő hűtésről gondoskodni kell. A 8V kimenti feszültség esetén, ha az aksiban 12V van, akkor az IC-ben 4W hő képződik. Ha a generátor töltése megy, akkor az aksi feszültsége elérheti a 14,5V-ot is. ekkor már 6,5W hő is keletkezhet. Tehát a stabilizátort itt már rendesen hűteni kell.
- "(utána a kapcsolásban úgyis van egy dióda(1N4148) ellenállás (22K) meg egy potméter(500k)" Ennek fogalmam sincs mi köze van a lényeghez..
üdv! proli007
Következő: »»   8 / 19
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem