Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Igen.
Kap még egy 1x-es erősítésű kapcsolást ami kivezérli az összes ic-t, így nem terhel rá a meghajtó fokozatra (pl cd játszó) Vélhetőleg holnapra kész lesz ha úgy megfelelő.
Semmit sem változott a gerjedés. 18pF-os kondit használtam.
Szevasztok! A TDA2050 alkalmas otthoni hifizésre? Vagy inkább VF3 at próbáljam ki?
Hifire nem nagy eresztés. TDA-ból inkább 7293, 7294-et csinálj, ezek sokkal jobbak.
Keresés a VF2-ben. Próbálj a kimenetre 10ohm-220nF Boucherot -tagot tenni.
Tegyél nagyobb értéket be. 47p-nál is 50kHz-nél kezd esni az átvitel. Nem ártana azért egy szkópos gerjedési frekivizsgálat.
Valami kisebbre gondoltam, 20-30watt elég.
Boucherot -> gerjed
47pF 5-8 láb közé -> gerjed 470pF 5-8 közé -> gerjed TL071-el pedig szól, szerintem opa-val sokkal szebben szólna. Van egyéb ötletetek? Szkópom sajna nincs.
Tegyél a bemenethez egy 2,2k 1-2,2nF RC aluláteresztő szűrőt. A 7-4 lábra se ártana egy egy 100n szűrés.
Semmi sem változott. 2k7 1nF volt itthon.
A visszacsatoló ágban növeld meg a 270p kondi értékét.
A 270pF és a vele soros 22k helyére tennék 68pF-ot. (100kHz)
Szia! Ez az erősítő és a Vf2,3,6 is tápáram vezérléses erősítő. Nem az IC-kimenete hajtja meg a Pmos-Feteket, hanem R8, R13-ról kapják a vezérlést. E két ellenálláson lévő feszültség eléggé instabil. Ez nagy mértékben függ az IC áramfelvételétől és a tápfeszültség értékétől. Én a helyedben ezeken az ellenállásokon kivezérlés nélkül megmérném TL071 IC esetén a feszültséget és más IC esetén a 2 ellenállás értékét úgy változtatnám, hogy ugyanazt a mért értéket kapjam. Ez a kapcsolástechnika a gyenge minőségű IC-k nagyfrekvenciás átvitelének javítására született. Kicsit jobb áramkörcsaládnál már lehet, hogy túl nagy a sávszélesség. Két nagy átfogó visszacsatolás van a végfokban: 1. a kimenetről az invertáló bemenetre, 2. kimenetről az IC-tokban lévő tranzisztorok talán emitterére R6 ellenállással -1K?. Ide tennék egy kb. 3K3-s potit 1Kohmon kezdve a változtatást.
R1-re tennék párhuzamosan 470pF-1nF-t, R8, R13-ra is kötnék 1-4,7nF-ot(Kisebb értékkel kezdve). Már a próbánál is fontos az elszigetelt hűtőfelület letestelése a kapacitív káros csatolások kivédése miatt. A tápegységből nagyfrekvenciás zavar ne kerüljön ki.(A greatz diódáival 22nF legyen párhuzamosan és a puffer elkokkal is szintén párhuzamosan 100nF ? 680nF)Kérdéses mit nyersz a problémát megoldva.
Sziasztok.
Tesztelő üzemben van az Nmos350. Egész jólett, brutális ahogy szól. Megmértem teljes kivezérlés mellet a kimenetet és a tápot, a táp 70V-ról 63V-ra esik vissza, a kimenet pedig 28-31VAC közt ugrált attól függöen mikor jött a basszus a zenében. Ez igy kb hány watt lehet? Bemeneti fesz 1.2V (egy Numark DXM06 keverővel van hajtva). 4 Ohm hangsugárzók vannak most rajta.
A Vf2 mióta tápáram vezérelt?
A 31V effektív 4 ohmon 240W. Teljesítményt multiméterrel nem tudsz mérni, de még analóggal is csak egy közelítő átlagot. Szkóppal nézd meg.
Van egy régi orosz analóg műszerem, ami a 30V-os állásában 15kHz-ig pontosan mér (elvileg). Klippelésig hajtva a Vf2 modom (400W 8 ohmon) kb. 165V-ot produkál a műterhelésre csúcstól csúcsig a szkópon, miközben a műszer 25-30V körüli effektívet mutat tuc tuc esetén. Szinuszos mérést kell csinálni, illetve ebből is látszik hogy a zene csak kb. 25%-ban veszi igénybe a végfokot.
Szkópom az nincsen, de akkor ez a 240W valóságos lehet? Semmim nincsen csak 2db multi a mérésekhez.
Viszont van számítógéped, és arra létezik jelgenerátor program.
Amivel kitudsz adni sinus-os jelet.Hangkártyától függően 1-2 V-os kivezérlésig) Sajna szkóp nélkül bukott az egész mutatvány mert nem látod mikor torzul meg a jel,és ahhoz mekkora p-p érték tartozik, és ennek hiányában nem tudod számolni az rms feszültséget a kimeneten. Az is gondok közé tartozik, hogy nem tiszta Ohm-us műterhelést használsz hanem változó kapacitív -ot (ami maga a hangszóró lenne) Mivel sosem fix az impedanciája ezért, pontosságról megint csak nem beszélhetünk sajnos..) Így körülbelül sem lehet megállapítani a tiszta torzítatlan rms kapocsfeszültséget a hsz kapcsain, amiből ugye számolható lenne a teljesítmény (fix értékű ellenállásra levetítve)
Értem. Mindegy, azért köszi az útba igazitást.
Ezúton szeretnék minden Hobbielektronika tagnak Sikerekben gazdag Boldog Uj Évet Kivánni.
Igen, a Vf2 is tápáram vezérelt. Nézd meg a Pmos-feteket meghajtó tranzisztorok bázisát. Hova kapcsolódnak?(Tápáram ágak munkaellenállásaihoz.) Még közvetetten se az IC 6-os kimeneti lábára. A 6-ra negatív visszacsatolás vezet a kimenetről. Szintén negativ visszacsatolás vezet RC hálózaton keresztül az IC invertáló bemenetére, csak ez átfogóbb mértékű. Szerintem "Ő is nagyon-nagyon szereti" ha megkapja az előírt tápfeszültséget. Üdv. Buék a lelkes építőknek.
Üdv!
Nemrég tanácsot kértem erősítővel kapcsolatban itt a topicban. Meg is kaptam a választ a kérdésemre. VF2 volt a válasz a 270W os változat. El is kezdtem a nyákot megtervezni hozzá. Nem igazán értem a kapcsolást ha valaki részletesen el tudná magyarázni azt nagyon megköszönném. Van a kapcsolásban egy dolog amit végképp nem értek. A kimenet miért van a negatív táppal összekötve? Ez valahogy nem fér a fejembe
Nincs összekötve, az a vonal a műveleti erősítőhöz megy, visszacsatolás.
zerk: Uh, látom mire gondoltál! (előszilveszterezés hatásai ) Valószínűleg rajzhiba.
KD"mester" ajándéka kevésbé hozzáértőknek
Udv mindenkinek.Eloszor is Boldog Uj Evet kivanokEz a kit hany wattot tudhat,most szilveszterkor ezt veszem kicsit igenybe.. agankent szures utan van 3A es biztositek,a tapfeszultseg 2x28,7vac.
Töröm a fejem de egyszerűen nem értem Sajnos ennyire nem értem az elektronikát:S Ki tudja a választ?
Nézd meg azt a rajzot alaposabban. Az általad emlegetett tranyók bázisa a zénerek által stabilizált +12 illetve -12V-on van. Az emitterük potenciálja változik, amihez az IC tápjában lévő ellenállásoknak nem sok köze van, az IC kimenetének annál inkább.
Üdv! Most tényleg megnéztem egy Vf2 rajzot a topikjában az 1.o legelső kapcsiját. És valóban a bázison 12V van és a kimenet tényleg vezérelheti az emittert.
Üdv
Nemrégiben hozzájutottam 2 BEAG-nak tartott végfokpanelhez, de sajnos nem tudok hozzá kapcsolási rajzot szerezni, illetve nem sikerült a pontos beazonosítása és így nem nagyon tudom bekötni. A kérésem az lenne, ha valaki látott már ilyet vagy esetleg rajza bármi infója van az ossza meg velem. a segítséget előre is köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |