Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   971 / 2519
(#) Haliapu válasza reloop hozzászólására (») Dec 28, 2011 /

Szia, köszi ma sikerült belőni a clipp-jelzőt az 1W-os ellenállas maradt 15k, az 1,5k helyére 2,9k került és így tökéletes lett. Amúgy köszönöm a segítségeteket majd teszek fel képet, hatalmas döglett belöle van vagy 20kg.
(#) reloop válasza Haliapu hozzászólására (») Dec 28, 2011 /

Szívesen és gratula
Nem ugrott be elsőre, hogy a kvázi-komplementer fetest építetted, innen a mellélövés.
(#) jumbo65 válasza soos csaba hozzászólására (») Dec 28, 2011 /

helló !
Köszönöm a segítségedet most nem bírom megmérni mer nincs még nálam az erősítő.Házibuliba adtam kölcsön 2db sub ládával együtt ez egyik sub láda is szét ment .
(#) Leadtek hozzászólása Dec 29, 2011 /

Sziasztok! Aktív mélyláda építésére szántam el magam és abba szeretnék valami jó "kis" erősítőt. A tápegység már adott és ahhoz kéne választani kapcsolást. 40 Volt és 5A áll rendelkezésre. Keresgéltem a neten és csak 1-et találtam ami talán jó lenne. ->Ezt<- Tudtok ajánlani valami hasonlóan egyszerű, de egy kicsit nagyobb teljesítményű kapcsolást?
(#) Lacika001 válasza Leadtek hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

Ha ennél nagyobb teljesítményt akarsz akkor az alacsony tápfesz miatt hídkapcsolást kell alkalmaznod. Az általad linkelt erősítőből kettőt kell csinálni és hídba kötni pl. Vagy tda 7294es híd is jó lehet. Így duplázódik a teljesítmény, ráadásul elmarad a kicsatoló kondenzátor is.
A hangszóró megvan már hozzá?
(#) Haliapu hozzászólása Dec 29, 2011 /

Sziasztok, ilyen lett a dübörgő ördög, köszönöm a segítséget emersys és reloop kollégának.
(#) csabacsaba válasza Leadtek hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

Szia!
En megepitettem ezt a kittet es jol megy.Szeritem szobaba boven eleg.Megprobaltam kicserelni a vegtranyokat bd249 es bd250 re,es igy kb kiadta a 70W-ot.
(#) emersys válasza Haliapu hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

Szia.
Szép munkát végeztél
A védelmet nem látom ugyan hova dugtad, vagy az nem ehhez készült?
(#) Edek válasza Haliapu hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

Gratulálok szép munka, használd sokáig egészségben
(#) WaRL0 válasza Leadtek hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

Szerintem, menj átt a TDA7294 topikba és keresd fel reloop-ot.
(#) Haliapu válasza emersys hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

Szia, igen ehez csak az a tápalá került, csak a relé látszik belőle felette van egy+- stabil táp.

Értem
Lényeg hogy működik vele
Én is most forrasztok össze éppen 2őt, a hibridhez

Tökéletesen teszi a dolgát. De ha lesz egy kis időd és eszedbe jut valami a rövid zárral kapcsolatban légy szíves írj. Most egy olyan elő erősítőn agyalok ami max,+-15V-megy, kis torzítással, legalább 7pár végfokot megbír hajtani és szint emelő is egyben, ha ebben is tudnál segíteni szívesen venném majd teszek fel pár elméleti rajzot én, hogy gondoltam. De minden ötletet meg köszönök.
(#) Leadtek válasza Lacika001 hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

Megpróbálkozom TDA7294 topikban is. Hangszóró nincs még de 100W körüli lesz. Elég lenne amit néztem csak azért szeretnék nagyobb teljesítményűt, hogy később torzítson és persze legyen tartalék.

csabacsaba: Melegedtek a tranyók is vagy csak az IC? Úgy tudom elég csak az IC-t hűteni, igaz ez?

WaRL0: Úgy lesz, köszi!

Opa 2134-re épülő dual műveletis stereo előerősítőt használok a nagy végfokomban.
Elég kicsi (szinte mérhetetlen) torzítással, az opának köszönhetően.
A 7pár végfok bemenő impedanciája dönti el a terhelést, nem tartom kizártnak ,hogy ne hajtaná meg.
Meg kell mérni a torzítást scóppal, s rögtön kiderül, hogy mennyire terhelnek rá a fokozatok.
A bordán középet helyezkedik el.
Fiziológiai hangszín kiemelést és hangszín keverőt nem tartalmaz, csak feszültségerősítésre van!

Szia, ez is nagyon szép lett gratulálok használd egészséggel. Én egy keskeny rack dobozba szeretném tenni az elején nem lenne semmi csak a natúr alu lap hátul pedig a RCA-és 6,3 jack aljzatok én is valami hasonló kapcsoláson gondolkodtam csak a ki csatolásokat nem tudom, hogy kéne még meg oldani, hogy ne zavarják egymás bemenetét a végfokok. Mert még az sem biztos, hogy egyforma végfokokat kell neki hajtani.

Ez egy kicsit komplikálttá teszi a helyzetet.
Mert: Ha különböző végmodulokat hajt, annak nagy valószínűséggel más és más lesz a bemeneti érzékenysége is.
Tehát a legalacsonyabb bementi érzékenységű erősítő fogja meghatározni az előerősítő feszültségerősítését, hogy miért is?- mert a legalacsonyabb érzékenységű mikor még épp nem torzít, akkor elképzelhető , hogy egy nagyobb bemenő érzékenységet igénylő modul esetleg csak félig esetleg 3/4 ig van kihajtva.
-Feltéve: ha nincs egy keverő fokozat közbeiktatva a csatornánkénti kivezérlő feszültség állítására.
Ez megoldható quad műveleti erősítős fokozattal, aminek minden egyes csatornája közt lenne egy hangerő szabályzó.
Vagy a dual op/amp-os nyákból csinálsz 4et ami 4-4db mono csatornát jelent, vagy 4pár stereo -ként is értelmezhető.
Így már függetlenül vezérelhetőek ki a fokozatok.
Az a Pa végfok nálam is kimondottan nagy igénybevételre lett építve , szilveszterkor majd úgy érzem nem fog fázni
(#) reloop válasza Haliapu hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

Üdv! Építettem füles erősítőt Elliott rajza nyomán, kisebb átalakítással. Erre köthetsz egy tucat végfokot is. A felhasznált műveleti erősítőn múlik a zaj és a torzítás, mely ilyen kis erősítésnél még egy gyengébb me. -vel sem tud zavaró lenni. Bővebben: Link
(#) nagy_david1 hozzászólása Dec 29, 2011 /

Szép estét!

Lenne nekem egy érdekes kérdésem. Létezik az úgymond feszültségvezérelt erősítő vagy automatikus erősítési tényezőt állító kapcsolás. Ez utóbbi egy FET-re alapoz mivel állítólag a FET karakterisztikája lineáris ("voltage controlled resistor"). Én akárhogy végeztem el kísérleteket és szimulációkat a jelem mindig torzult egy intervallumban. Szóval nekem egy feszültségvezérelt ellenállás kéne amit beépítenék egy "erősítő körébe" és így egy feszültséggel tudnám állítani az erősítési tényezőt. Nem igazán kaptam olyan megoldást vagy alkatrészt ami megoldaná a problémám. Egy fotoellenállás-fényforrás kombináció megfelelne de ezt elég hibrid, tákolós megoldásnak találom. Valaki sejti, hogy mire gondolok vagy esetleg találkozott már ezzel a problémával? Előre is köszönöm.
(#) csabacsaba válasza Leadtek hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

Igen,szereld bordara a tranzisztorkat is mert langyosodtak egy kis ido utan.Szigeteld el gondosan oket.
(#) Haliapu válasza emersys hozzászólására (») Dec 30, 2011 /

Szia, négy vagy öt éve építettem én már egyet Tl074-böl de úgy sisterget mint a régi szallagos magnok, a Texas, honlapján volt fen osztó erősítőként, fél táppal volt megoldva, én megcsináltam fél és szimetrikus táppal is és táp szüréssel de az alap zaj csak maradt. Kíváncsi lennék rá, te, hogy oldanád meg dual op/amp-os IC-kel. Feltételezem, hogy első lenne egy elő erősítő fokozat és utánna az osztóerősítők és ez után a hang erő allító potméterek? Ha lenne egy kis időd dobj már fel egy elméletit? Én is próbálkozom ithon próba panelon sajnos nem sok sikerrel de meg van az elmélet csak lehet, hogy az alkatrész értékek rosszak.
(#) emersys válasza Haliapu hozzászólására (») Dec 30, 2011 /

Szia. Írd le légyszives pontossan hány kimenetre van szükséged, délutánra készítek neked róla egy elméleti kapcsolást (épp a védelmemet hangolom ,ill annak késleltetését a cső felfütődésére) . Sisteregni ill búgni biztos nem fog!
(#) Directors válasza Morfeusz3 hozzászólására (») Dec 30, 2011 /

Szia!

Szerintem erre gondolsz. Bővebben: Link

A Clip kivezetése az IC 5-ös lába.

Egyszer már sikerült ebből a rajzból egy többszörös osztót csinálnom ami tökéletes volt csak úgy el tettem azt a papír lapot, hogy azóta sem találom, arra még emlékszem, hogy előtte még volt egy elő erősítő fokozat és kicsatoló kondikkal hajtotta meg ezeket az osztókat.
(#) blackdog hozzászólása Dec 30, 2011 /

Sziasztok!

A Videoton HG2,5-464 dóm-nak mindegy, hogy hogyan kötöm az erősítőre?
Nincs rajta +/- jelzés.
(#) Droot hozzászólása Dec 30, 2011 /

Hello!

A csatolt erősítőt megépítettem, szépen szól, TL071 helyett NE5534-et szeretnék bele rakni, vagy OPA606-ot, azonban ezekkel gerjed. Miért gerjed velük?
(#) reloop válasza Droot hozzászólására (») Dec 30, 2011 /

Szia! Az 5-8 lábak közé köss pár pF kompenzációt. Lehet megoldja.
(#) emersys válasza Haliapu hozzászólására (») Dec 30, 2011 /

Szia.
Én inkább így gondolnám át.
A kábel kapacitív viselkedése nem gerjeszti be a fokozatot, nem is fog sisteregni.
Protelből már hamar tudok nyáktervet csinálni hozzá ha érdekel.
Így a fokozatokat külön tudod vezérelni.-nincs függés köztük, sem kivezérlésben sem impedanciában.
1oldal Dual op-amp-ra épül! (csak nem találtam hirtelen az analog diveces termékei közt).
A terv eliot elképzelésié szerint van , kissé módosítva.
(#) Haliapu válasza blackdog hozzászólására (») Dec 30, 2011 /

Nem,1,5V-os elemmel pöcöktesd meg és ha kifelé mozdul a közepe akkor megfelelő a polaritás csak nagyon figyelne kell mert irtó picit mozdul. Ha így nem látod csavarozd szét és a felső műanyag lapot vedd le róla és a pillét tedd lazán a mágnesre úgy hogy ne legyen szoros és két rövid vezeték darab segítségével ismét pöccintsd meg és ha ki ugrik a mágnesből az a jó polaritás.

Szia, a nyák tervet nagyon meg köszönném. Az megoldható lenne, hogy egy sztereo bemenete lenne és 8 jobb és 8 bal csatorna kimenet?
Következő: »»   971 / 2519
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem