Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   235 / 782
(#) ekkold válasza Zupp87 hozzászólására (») Dec 30, 2011 /

Hát bocs, de ennek a "torka véres". Még ha nem hiányozna róla az IC és a félhíd kimenete közötti összekötés akkor sem menne. Vannak kapcsolóüzemű nyák tervezési szempontok. Nos a nyákod egy állatorvosi ló, szinte minden hiba bele van építve
Szóval: kuka, és kezdj egy újat (csak előbb olvasss kicsit a nyáktervezésről)
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Dec 30, 2011 /

Egy hibát már találtam Az indító áteresztő FET-nek P csatornást raktam be (csak átneveztem 5N60-nak, mert olyan nincs eagle-ben), szóval elnéztem, ráadásul a source meg a drain fel van cserélve.
(#) Zupp87 válasza ekkold hozzászólására (») Dec 30, 2011 /

Igen.. azt is kihagytam.

Meg a gate-knek gondolom tranyós megfogással se szabad ekkora vezérlő-vezetéket hagyni.
(#) ekkold válasza Zupp87 hozzászólására (») Dec 30, 2011 /

Figyelj, nem véletlenül írtam, hogy kuka. Azért nem sorolom fel mi a probléma vele, mert nem férne el egy oldalon. Leírhatnám újra a tervezéási szempotokat, és hogy melyiket hibát hol építetted be...

..mert igaz, hogy a tranzisztor, ami lehúzza a holtidő idejéig a Miller-effektus csökkentésére a gate-t a source lábra, az közel van, de a bekapcsolás útjába meg így tettem egy szőrös nagy induktivitást Ráadásul jól össze tudja szedni a nagy áramú vezetékek zavarait. Szóval ennek a vége tényleg valószínű, hogy "csend és amperszag" lenne

Rendben, nekikezdek olvasgatni.
(#) Zupp87 válasza ekkold hozzászólására (») Dec 30, 2011 /

Lehet hogy az lesz, hogy előveszem Cimopata nyáktervét, és módosítom a trafó footprintjét a sajátomhoz.
(#) lorylaci válasza Zupp87 hozzászólására (») Dec 30, 2011 /

A nyákterved tényleg kuka, teljesen rossz, felejtsd el, ahogy van. Először másolj le egy-az-egyben, aztán olvasd el az IRF application-note-jait a gate-driver IC-khez ott le van írva mikre kell figyelni.
(#) Zupp87 válasza lorylaci hozzászólására (») Dec 30, 2011 /

Jogos.. előrebocsájtottam, hogy még nem építettem 230-as kapcstápot (12V-ról már igen, de abban is van egy szatyor hiba, bár működik ). Ráadásul jobban átgondolva olyan hibákat is elkövettem, amire épp Te hívtad fel a figyelmem, hogy ne kövessem el
(#) Zupp87 válasza lorylaci hozzászólására (») Dec 30, 2011 /

Plö.
Bővebben: Link
Ez ha jól emlékszem az az IC, amit te használtál a stabilizált ZVS tápodban. A végén találtam NYÁK-tervezési segítséget is, bár arról nem sokat ír.
(#) lorylaci válasza Zupp87 hozzászólására (») Dec 31, 2011 /

Ír az bőven eleget, csak mérnöki tömörséggel. Ha figyelmesen elolvasod szinte egy pontját sem tartottad be.
Szóval csak így tovább az olvasással.
(#) Zupp87 válasza lorylaci hozzászólására (») Dec 31, 2011 /

Igen.. első rápillantásra volt kevés. Végigolvasva kapásból rájöttem egy csomó fontos dologra, amit tényleg nem tartottam be. A többi dologhoz képest volt feltűnően kevés, viszont minden specifikus dolgot leírnak benne, ami fontos. Az alapvető NYÁK-tervezési dolgokkal meg feltételezik, hogy tisztában van az illető. Letöltöttem a Sprint Layout Viewert, és épp Cimo NYÁK-ját nézegetem, valószínű az alapján fogok dolgozni. Arra gondoltam, hogy a gate lehúzó tranzisztort első körben kihagyom, ha esetleg szükség lenne rá (bár sem Cimopata kapcsolása, sem pedig a Te mini rezonáns tápegységed nem panaszkodott miatta), a FET-re forrasztva építem be. A frekvencia variálásán gondolkodom még, ugyanis olyan csöpp trimmert épp nem tudok kotorni, a két valamire való miskolci elektronikai szaküzletben meg max rendelésre tudnak nekem szerezni aranyáron. Az a nagy bumszli potméter meg nem alkalmas ide a leírások alapján.
A lényeg, hogy most már értem, amit eddig messziről kapisgáltam.. csak ne felejtsem el alkalmazni
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Dec 31, 2011 /

V2. Ezt is közzéteszem, bár remegő gyomorral.. A lényeg, hogy kiderüljön, ha valamit rosszul értettem volna meg Cimo nyákrajzából vagy az IRF-es leírásból.
Itt van már egy-két fólia oldali furatos alkatrész

Most hogy többször is nézegetem.. pár dolog szerintem még mindig nem oké.. Pl. egymás mellett fut el az Rt meg a felső FET meghajtó vezetéke.. és az Rt ugyebár az alsó FET meghajtásával van szinkronban.. ha jól olvastam. Ez okozhat még gubancot.. de ma már késő van ehhez.. [OFF]holnap meg duhajkodás lesz.. szóval majd jövőre..

..meg a csillagponton is van még mit javítani...
..meg az a két gate ellenállás emeletesen keresztben akar lenni a két diódával fóliaoldalon ááá.. megyek szerintem aludni

Na ezt még megcsináltam.. a dióda az alkatrészoldalon, az ellenállás a fóliaoldalon. Azért vannak a rezonáns kondik kettőből összerakva, mert sehol nem találtam 33n-ból megfelelő feszültségűt, kapni se lehetett, csak 22n meg 10n-t, így azokból raktam össze.. így 32n lett. Úgyis be kell majd lőni a frekvenciát. Talán fekete alapon jobban látszik. De a fő földvezeték még mindig nem jó.

Így sem az igazi, de így már talán nem akkora súlyos hiba.. az a kondi messze van, hosszú az a fődmadzag
(#) lorylaci válasza Zupp87 hozzászólására (») Dec 31, 2011 /

1. MIért pont a vezérli IC SMD, és az összes többi nem?
Ha pont fordítva tennéd, akkor a DIP8 alá feszán beférne a két szűrőkondi, ha 1206 1µF kerámiát választasz, valamint a Ct és az Rt is ott lehetne közvetlenül.
2. A felső odlali meghajtásra miért elkót használsz? Az IC tápját is kerámiával érdemesebb szűrni. Ha meg mrá elkó, akkor tantált érdemes ide alkalmazni.
3. Az FR104 elég lassú, és kis áramot bír. Attól függően, hogy mennyi szekduner puffert raksz bele, lehet azt sem bírná.
4. Ha kapcsolóüzemű technikába kezdesz akkor nem vásárolhatsz csak egy alkatrészboltból, mert ez a elehtőségeidet nagyon bekorlátozza. Én legalább öt helyről vásárlok.
5. A gate vezetékekt és a félhídkimenet visszamenetelét nézd el cim vagy az én nyáktervemről, ez így nagyon rossz.

Kisit ülj le, nyugodj meg, és gondold át, hogy mit akarsz csinálni. Ne kapkodj, és legfőképp gondold át, mit akarsz kiírni. Ha jól emlékszem te villamosmérnök hallgató voltál legalább. Vedd elő a régi jegyzeteidet, olvasd át, és miután azok alapján átgondoltad a tervet, na akkor folytasd.
(#) Zupp87 válasza lorylaci hozzászólására (») Dec 31, 2011 /

Azért SMD a vezérlő IC, mert ez volt kapható a Lomexben annakidején. A gate meghajtás mintha cimopata nyákján is így lett volna, ezekszerint valamit rosszul értelmeztem.
Bocsánat a sok hülgy kiírásért.. fáradtan csinál hülyeségeket az ember.
[OFF]Jól tudod, villamosmérnökként végeztem, a kapkodás a gyengém. Amikor valamit megcsinálok, kiteszem, de aztán 2-3x átnézve rájövök, tele van hibával Ha átgondolom, nincs olyan nagy gond.. És egyébként a NYÁK-tervezés tényleg nem ragadt meg annó annyira, de nem is foglalkoztunk vele sokat. Az az igazság, hogy az ismereteim nagy részét diploma után szereztem, amikor meg kellett csinálni valamit, és elővenni a rég tanult dolgokat, vagy utánanézni fórumon, amiket annó "muszájmegtanulni mert megbuksz" szinten fogtunk fel.
(#) ekkold válasza Zupp87 hozzászólására (») Dec 31, 2011 /

Ez már alakul.
A C7 negatív oldalát inkább a felső FET source lábáhoiz kellene kötni, felülről vezetve, a gate-re menő fóliacsík mellett.
A segétáp tekercs két végét felcserélve jobb megoldáshoz juthatsz. A felspő vége mehetne az alsó FET source lábára, az alsó vége pedig D3, R5-ön keresztül C4-re. Ezzel a rajzolat is egyszerüsödik, és átkötést is spórolhatsz. (ezt csak azért lehet megtenni mert a segédtekercs árama viszonylag kicsi, nagy áramok esetén hiba lenne)
A Q1 FEt drain körébe illene egy soros ellenállás, ami a FET disszipációját a maximum alá korlátozza (a bekapcsolási tranziens alatt). Elhiszem, hogy enélkül sem megy tönkre, de akkor sem korrekt megoldás enélkül.
Ügyesebb elrendezéshez jutnál ha a rezonáns kondikat, és a párhuzamos diódákat a FETekhez képest jobbra helyeznéd el. Rövidebb fóliacsikok lennének az IC és a FETek között.
(#) emmzolee válasza Elektroman hozzászólására (») Dec 31, 2011 /

Hát igen, mert ami ott meg jelent, azzal nehéz meg építeni egy olyan embernek, akinek ez lesz az első ilyen tápja.
(#) Balint133 hozzászólása Jan 1, 2012 /

Sziasztok, szeretnek epiteni egy kapcsolo uzemu tapot. A minap olvastam egy cikket itt a HE-n, hogy egy bizonyos IRS2795x ICvel eleg egyszeruen megoldhato a dolog, effektive jo hatasfokkal es minoseggel (erositohoz lesz majd a cucc).

A problemam a kovetkezo lenne, ezt a bizonyos IC-t nem talalom semelyik magyar alkatreszeket forgalmazo ceg kinalataban. Lehet ezt itthon kapni valahol?
(#) lorylaci válasza Balint133 hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

Szia!
Farnell-nál kapható, valamint az FDH-n keresztül is rendelheted, így ha pesti vagy, személyesen is át tudod venni (postaspórolás)
Ezen kívül privátban én is tudok segíteni, vagy kérdezősködsz ismerőeid között, hogy ki rendel ezektől, és akkor hozzácsapják a megrendelésükhöz.
(#) lorylaci válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

A linkeket elrontottam pont:
FDH
Farnell
(#) Balint133 válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 2, 2012 /

hu remek, koszi szepen a gyors valaszt. Mar azt hittem, hogy nem lehet itthon beszerezni!
(#) Zupp87 hozzászólása Jan 2, 2012 /

Megfogadtam a többiek tanácsát, és elkezdtem ésszel NYÁK-ot tervezni Mint a fájlnévből látszik, ez az 5. verzió. A 4-ediket ekkold láttamozta, és adott pár tanácsot, azon kívül nekem is eszembe jutott egy dolog, amitől sokkal ésszerűbb lett az elrendezés. Mindazonáltal lehet, hogy még mindig tartalmaz hibákat.
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Jan 2, 2012 /

Így lehet még jobb egy picivel.
(#) Bassmester válasza Zupp87 hozzászólására (») Jan 2, 2012 /

Hali!
Azért még ezen is akadnak "furcsaságok".
Nem értem a fetek elhelyezését (hűthetőség?), a GND-vezetést, meg még ezt-azt
Az öntáplálásnál sokkal jobb eredményt érhetsz el (tapasztalat), ha a D3 és az R5 közé még beiktatsz egy elkót (C-R-C).
(#) Zupp87 válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 2, 2012 /

A FET-ek hűtését így szándékozom megoldani, kb. az elkóval egymagasságú hűtőlemezekkel. A hűtőlemez által keresztezett alkatrészek (gate-ellenállások, a rezonáls kondik diódái) a fóliaoldalon lesznek beforrasztva.
A föld elvezetést a vezérléshez pedig ekkold tanácsára egészen az alsó FET source lábától vittem (saját kútfőből csak majdnem vittem el addig )
(#) Bassmester válasza Zupp87 hozzászólására (») Jan 2, 2012 /

Oké, Te tudod
A vezérlés GND-jét jobb lenne közvetlenül a primer puffer negatívjáról a C5 negatívjára vezetni, vagy egy részleges teleföldet kialakítani azon a "környéken".
Következő: »»   235 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem