Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   179 / 965
(#) erbe válasza briki hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Régi tömbházakban, ahol minden MMfal vezetékkel van szerelve és sehol a lakásban nincs védővezeték?
Tulaj: "-Jaj, csak nehogy vésni kelljen, most festettünk!"
(#) tomikapc válasza briki hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Ha visszaolvasod, én nem mondtam, hogy egy lámpa miatt építsen ki földelő rendszert (emeletes házban mégnehezebb). Csupán leírtam, hogy láttam már ilyent is. Ott magában a lépcsőházban már be volt húzva a földelés, csupán a lámpákhoz kellett utólag kihúzni és az árát sem magánszemély fizette, hanem a ház (gondolom). A villanyszerelő meg nyugodtabban alszik, megfelel a szabványoknak, több munkaóra.
(#) briki válasza tomikapc hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Ebben egyetértek veled, nem is azért mondtam.
(#) tomikapc válasza briki hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Én sem kötekedni akartam Egyébként mikori panel az, hogy nincs a lakásban földelés? De ott is csövekben kell mennie, azt a betonnal együtt öntötték bele. Vagy nem?

Itt viszonylag nagy csövekbe mennek a magyar alumínium vezetékek
(#) Gabó hozzászólása Jan 3, 2012 /
 
Ha már paneltéma van, lenne 1 kérdésem. Az óránk a lépcsőházba van, és onnan jön be az 1 fázis (igaz 3 fázisra van behúzva a drót) alukábelen. Kivel kell beszélnem és 1eztetnem, ha leszeretném cserélni az alukábeleket rendes rézre? Ill ha ezt csak az itteni áramszolgáltató emberei csinálják, akkor kérhetem, hogy ne 16A hanem 25A legyen a kismegszakító az óránál?
(#) zolika60 válasza tomikapc hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Sajnos van olyan is, ahol az MM bele van öntve a betonba. Még antenna szerelő koromban volt hozzá szerencsém az újpesti lakótelepen. Azt nem tudom mikor épült, de amikor ott dolgoztam az 20-25 éve volt.
(#) tomikapc válasza Gabó hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Tudtommal senkivel nem kell, a mérő után semmi köze a szolgáltatónak hozzá. Sőt elvileg panelba előtte sem, de mindig rájuk van bízva a karbantartás. Viszont ha a kinti kismegszakítót akarod cserélni, akkor azt csak velük végeztetheted.
(#) tomikapc válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Az egészséges. Főleg ha megtörik az alumínium valamelyik oldalon. Arról nem beszélve, hogy gondolom milyen egyenesen rakták bele, felfelé a plafon fele (kb semennyire). Akkor aztán ha egy fúróval sikerül elkapni azt a fázist amiről fúrsz, akkor kész.
(#) Gabó válasza tomikapc hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Csak ugye az a baj, hogy ahogy néztem a kábel direktbe megy az órába. tehát ha még elis "vágom" akkoris marad egy kis szakasz az aluból :s Akkor könnyebb a kettőt összepárosítva megcsinálni meg csináltatni.
(#) proba válasza Gabó hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Miért,mert vékony? Vagy az alumínium volta zavar? Ha igen azért szerintem felesleges aggódni.A lakáselosztónál kezdetnek egy FI relé,meg egy EPH kialakítás ,és már az alu vezetéket rézre is alakíthatod.
Az alu is ugyan olyan biztonságos ,csak kb 1.5 ször vastagabb kell belőle.
Nem igazán értem azokat akiket a villamos hálózatukban leginkább az alu vezetékek zavarják.Sokkal fontosabbak a kötések minősége,valamint a vezeték keresztmetszetek.(ami jó esetben talán felújításnál helyre áll, de a mai spórolós világban nem vagyok meggyőződve róla, hogy egy vezetékcsere ilyen szempontból pozitívan záródik.)
(#) tomikapc válasza Gabó hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Hát a villanyóra alatt nem tudod szerintem megbontani olyan kis hely szokott ott lenni a többi cső és vezeték miatt. Akkor muszáj kihívnod a szolgáltatót, de akkor is megéri szerintem saját kézzel csinálni, ha értesz hozzá és bízol magadban, mint kiperkálni nekik a szerelés díját. Persze azt muszáj lesz, hogy kijöttek és kihúztak egy cu kábelt az órából. Bár nekünk is alumínium van és soha nem volt semmi gond vele.
(#) ötfelezős válasza briki hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Hát még ahhoz mit szólsz, hogy én el sem távolíttattam volna a főzőlapot... Elég, ha minősítem, hogy nem használható.
Nos, így kapásból 12 megfelelő megoldást tudnék felsorolni a vasalási helyzetre. De ha egy tucatot nem is, egyet biztosan: elválasztó trafó.
(#) Gabó válasza proba hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Végülis 3*2,5ös aludrót jön be az órától. Csak az zavar, hogy a villanytűzhelyhez is ilyen ment és ott ahol volt a kötés (alu-alu) ott eléggé megégett az átfolyó ráamtól a kötés. Meg majd akarom a lakást felújítani és akkor ugye minden drótot rézre (jelenleg 1,5ös megy az elosztóból mindenfele kivéve a tűzhely).
Pont ezért kérdeztem, hogy a cseréhez is ezek a "nagytudású" (tisztelet a kivétel) villanyszerelők kellenek akik a villamosműveknél vannak, mert megtudom csinálni ezeket a dolgokat (pár éve csinálom). A védőföld természetesen bejön (bár az órán és azon túl, hogy van megoldva nemtudom)
(#) tomikapc válasza Gabó hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Húú ha újrahúzod a panelt, akkor arról készíthetnél pár fényképet közbe-közbe
(#) Gabó válasza tomikapc hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Csak a saját lakást akarom nem az egész paneltömböt De ami elszomorít ebbe a régi világba, hogy a védőföld bevan húzva az elosztóig és onnan csak 1-2 helyre megy tovább. Pl fürdő konyha, a szobákba nem. Sztem ez elszomorító, hogy ezenis spóroltak.
(#) briki válasza erbe hozzászólására (») Jan 3, 2012 / 1
 
Igen, sokat hallani ilyesmit. Sajnos a valóság, és az újonnan hozott szabványoknak egyszerre megfelelni sokszor nagy kihívás, sőt ha ellentmondásos érdekek vannak.
Kérem nem moderálni!:
Az ablakosok reklámozzák a ki tudja hány légkamrás, hőszigetelt üvegű, tökéletesen záró nyílászárót. Ezzel szemben pedig a GOMBSZ ( gázszolgáltatók szabványa ) pedig kimondottan tiltja a fokozott légzárású nyílászárók beépítését a lakásba, mert nem jut oxigén a gáztűzhelynek, és a kazánnak, nincs szellőzés. Erre mi a megoldás? Vágnak egy nagy lyukat a falba, vagy az ablak keretébe szellőzőnek!
(#) tomikapc válasza Gabó hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Gondoltam nem vállalod a panelt.
Szerencsére itt mindenhova be van húzva a föld is
(#) Gabó válasza tomikapc hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Jó neked, bár én azért féltem a dolgaimat és építettem ki ilyen "védőföldelés bekötést" 1-2 helyre. Esztétika konvergál a nullához de működik egynelőre.
(#) Macsek71 válasza Gabó hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Ez sajna így volt a "régi" rendszerben... A én lakásom kb. 30-35 éves lehet ( panel ) és 2 ! db földelt konnektor van összesen ( konyha+fürdőszoba). Cserébe a hálózat szelektálása egész jó : vizesblokk, világítás, dugaljak.

Az előző (még régebbi tégla) lakásomban volt összesen 1 biztosíték ( és földelt dugalj sehol...)
(#) karaszbandi válasza briki hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Ez így igaz!

Vagy megfagysz, vagy megdöglesz!
(#) Gabó válasza Macsek71 hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Szelektálás... Nekem az itteni nem bejövős mert elég lükén van megoldva. 1-2 helyen becsúszott a világításba 1-2 konektor meg fordítva (pl fürdő világítás előszoba konektor, nagyszoba dugalj-kisszoba világítás) na meg nemértettem minek van 3db kismegszakító 1 fázison a tűzhelynek. A védőföld ittis dettó ígyvan meg bevan hozva a szobákba a dobozba és itt vége is. A leágazásokhoz már lehúzni nemsikerült:S
(#) karaszbandi válasza Gabó hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Nem a spórolás volt a lényege, hanem a 80-as évek elején épültek, és akkor még volt olyan, hogy melegpadlós és hidegpadlós helyiség. A szobák melegpadlósok voltak és ezért sok helyen csak 2 eret vittek. A szabványosítás sok esetben csak csatornázással lehetséges, mert a dróthoz nem férsz hozzá, mert beöntött, vagy cementessel glettelt, ami szintén bonthatatlan.
(#) briki válasza tomikapc hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Igen csőbe megy, kb 1970-80- as évek
(#) briki válasza Gabó hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
25 amperig csak be kell jelenteni az áramszolgáltatónál ( megrendelni ) a csere igényt. 32 amper, és e felett a közös képviselő ad hozzájáruló nyilatkozatot ( villanyszerelő véleménye alapján ),amit bemutatsz az áramszolgáltatónak. Nekem valami 4500 ft volt.
Csak a mérőóra elmenőjének vezeték cseréje esetén keresni kell egy REGISZTRÁLT VILLANYSZERELŐT, aki az adott áramszolgáltatóval szerződésben áll. Ő kimegy, leszedi a plombát, újat rak saját azonosítójával, megírja a papírt, fizetsz, és ő elintézi a bejelentést.
(#) briki válasza ötfelezős hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Igen szakmai szempontból így lehet, de valaki ezt megrendeli, ágyúval verébre lőni? Kenyérpirító, mikro, stb? Trafó trafó hátán.
(#) proba válasza Gabó hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Ha az óra alól tényleg 2,5 mm alu vezeték jön ki ... No az gáz.Azt tényleg feltétlenül cseréltesd ki.Bár szerintem a biztiig (csak van talán az óra után ) min 10 mm2 AL vezetéknek illene menni.Utána viszont már a te hatásköröd.
(#) tomikapc válasza proba hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Nem hinném, hogy van biztosíték. Kint az óránál egy kismegszakító, aztán bent a lakásba körökre osztva kismegszakító. Nálunk így van panelba.
(#) Gabó válasza proba hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Kint úgy van megcsinálva, hogy az órába ugye bemegy a 230 meg ott a kismegszakító is ugye (ez a szolgáltató cumója) és az órából meg megy a 3db 2,5ös fázis, nulla, föld (ez összesen 5) alu drót be a gégecsőbe az meg be a lakásba az elosztótáblához.
(#) tomikapc válasza Gabó hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
A 3 fázis, az valójában egyetlen fázis vagy tudsz mérni köztük 440 voltot?
(#) Gabó válasza tomikapc hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Nem kell mérnem A kinti óra az 1 fázisú. Kétlem, hogy titokba a másik 2ő a szomszédéba lenne átkötve Tehát a drótok: fekete-fekete-fekete-kék-piros rózsaszín keveréke
Következő: »»   179 / 965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem