Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Szia! Az 1mF az milifarád és nem mikró! A rajz 1000µF kondenzátort jelöl
Fuu,de figyelmetlen vagyok,tudom csak ez most tenyleg a figyelmetlenseg oka volt,koszonom.Megvan a basszushiany oka. Koszonom.
Mekkora szurest ajanlottok ehez a kapcsolashoz,perpillanat 1000µF van,kimenetre is odatettem az 1000uF. A panelon meg maradt hely most nagyba gondolkodom valami kis puffermezon[universzalis nyakon van szoval szepen megraknam.Mit szoltok hozza?vagy nem eri meg?
Szeretnek csinalni egy kis hordozhato valamit,ezekhez a hangszorohoz,ezek ugye megerdemelnek nagyobb vegfokot,egyebkent a taplalas valami motor aksi lenne.
Szia, sajnos én azt nem tudom mert 180km lakom Budapest-töl.
Hello!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy kapcsolóüzemű tápról mi a véleményetek? - jó/nem jó, vagy csak bizonyos végfokokhoz???
A kapcsolóüzemű tápok jók és pontosak de erősítőkhöz nem szokás alkalmazni. (bár ezzel kapcsolatban is megoszlanak a vélemények, hisz hallottam már pár embert akik erre esküsznek) de én nem javasolnám a magas kapcsolófrekvencia miatt semmilyen végfokhoz. Igen huncut nagyfrekis dolgokat tud művelni. Tapasztalatból maradok a toroid+greatz+puffer (bizonyos esetekben kiegészítve stabilizátorral) kombinációnál. És habár tény hogy a jó táp az erősítő lelke, azért én esküszöm a minimalizálásra is. (ne legyen a táp se bonyolultabb a kelleténél.) De a tápot is építője válogatja sőt bizonyos esetekben az építő füle is akár
Én csak azt használok a végfokaimhoz (TDA 7294, N-mos 300, UCD)
A rezonáns kapcsoló tápoknál nincs nagyfrekis zavar ha normálisan van megcsinálva, kisebb, könnyebb, olcsóbb mint a hagyományos trafó, viszont komolyabb felkészültséget igényel a tervezése és a megépítése.
Nos igaz. De amúgy ez a kérdés is erősen végfok függő. A full tranyós A osztályú végfokokhoz például igen érdekesen mutatna egy kapcsitáp
Használhatóság szempontjából nem annyira végfok függő, inkább ízlés kérdése. Aki idegenkedik a kapcsitáptól, annak nem lesz szimpatikus egészen addig, amíg meg nem győződik a helytállóságáról.
Van néhány "rendhagyó" felépítésű hobbi termékem, pl: EZ a basszusgitár kombó, csöves előfokkal, ícés véggel (7294 híd) és kapcsolótáppal. Lassacskán két éve hibátlan, szépen működik.
Köszi mindenkinek! - szerintem megpróbálom, ha nem, akkor marad a toroid.
Szia, bocsánatot kérek, hogy már megint zaklatlak, de ha lenne egy kis időd át böngésznéd nekem ezt a rajzot, és megváltoztatnád az alkatrészek értékét úgy, hogy 2szeres erősítésnél vagy 2Volt-nál ne legyen nagyobb a kimeneteken? Köszönöm előre is. És gratulálok a hibridedhez nagyon szép lett.
Szia.
A nyáktervet folytatom ha hazaérek, elfelejtettem szólni, hogy azt még ne nyomtasd ki,csak perspektívát küldtem. Ezzel a rajzzal nekem rengeteg bajom van személy szerint. A kicsatoló kondik értéke rémes, egy osztó erősítőhöz ezek felesleges dolgok..(szerintem) Amit én rajzoltam le neked az 3Db-es erősítésre alkalmas, és a jelútban csak bipoláris mkp kondik vannak jelen. Ez számomra nagyon fontos.. mert fele annyi módosuláson nem fog átesni az eredeti hang. A visszacsatolás mértéke állítja be az erősítét. Az első fokozatét ha állítod, akkor elmászik az egyensúly és esetleg jobban ráterhel a meghajtó fokozatra. Láttam már valahol ezt a rajzot, vagy csak hasonlót egy keverő belsejében, de ott egy a/d konverter után szolgált csatornánkénti masterelésre ha jól emlékszem. [OFF]Jelenleg még melóhelyen vagyok, ha hazaérek szeretném tovább csinálni a nyákot, nem felejtettem el
Jah és nem is kell ennyi dual op amp. (enyémbe legalább is.)
Ha végzek vele küldöm azonnal.
Udv,
Feleslegesen bonyolult a kapcsolasod. Csatoltam egy sokkal egyszerubbet. A bemeneti nem invertalo fokozat erositeset egyszeruen be lehet allitani 2db 1k-s ellenallassal, a bementi impedanciat pedig a 22k-s ellenallas hatarozza meg. Csatolonak 2µF tokeletesen megfelelo (valamilyen jobbfele polypropilen kondi). Ezutan johet a 10k-s hangeroszabalyzo melynek erteket nem erdemes magasabbra valasztani (zajosodas miatt). A kimeneteket pedig egyszeru bufferek hajtjak meg. Nagy merteku DC problema ami a kivezerelhetoseget korlatozna nincs az aramkoron belul. Kicsatolokondik sem szuksegesek abban az esetben ha a vegerositok bemeneten van csatolokondi. Egy muveleti erositovel ami 600ohmot meg tud hajtani akar 4db vegfokot is meghajthatunk felteve ha egy vegfok bemeneti impedanciaja nem csokken 10kohm ala. A kimenetekre a 100ohmos ellenallasok csak akkor kellenek ha hosszabb, arnyekolt v. sodrott vezetekkel lesznek osszekotve a vegfokok az eloszto erositovel. Muveleti erositonek nyugodtan hasznalhato az NE5532, ebben az esetben egy sztereo valtozathoz 3db kell belole.
Szia, igen láthattad ez egy régi NDK-s hangszer keverőben, volt csak újra kellet rajzolnom mert a nejem kimosta a zsebembe maradt papirost és ott TL062-sek voltak benne ha jól emlékszem.
Szia,Köszönöm, de megvárom az emersys kollégáét, is mert elégé régóta bajlódunk ezzel a dologgal és úgy illik, hogy senki munkája és ideje ne menjen kárba. Még egyszer köszönöm.
Sziasztok,
Építettem egy kisebb erősítőt amihez most építeném meg a hangfalakat. Két kis méretű hangfal volna, két SBX 1010 mélyközép, két DTF20-as magas és két kétutas hangváltó. A mélyközép bekötésével nincs gond, de a DTF 20-as magason három csatlakozó pont van, ezek közül melyiket hova kell bekötni? Segítségeteket előre is köszönöm.
Szerintem itt szo sincs arrol, hogy barkinek az ideje es munkaja kárba veszne. Ha nem azt a megoldast valasztod amit javasoltam akkor az en idom es munkam ment ugymond kárba mert en is foglalkoztam ezzel a dologgal. Megsem emelek szot ha nem azt valasztod amit en javaslok
Az ilyen es ehhez hasonlo forumokora szerintem senki nem azert irogat mert sajnalja az idejet es munkajat. Akkor valhat kellemetlenné ez a dolog - foleg szamodra - ha tobb hasonlo tanacs ellenere megis masfele megoldast valasztasz es nem leszel megelegedve az eredmennyel. Szerk.: ezt a hsz-t Haliapunak irtam!
Üdvözletem mindenkinek!
Nem tud valaki egy olyan erősítő kapcsolási rajzot, amely megépíthető BD745C és BD746C tranzisztor párossal? Mert nekem van belőle 8db, de nem tudom mit lehetne belőle építeni ITT a datasheet-je Köszönöm előre is a segítséget! Máté.
Pl. ezt megépitheted. Közel azonos paraméterűek a végtranyói a tieddel.
Szia! Most végűl is mi a probléma az erősitővel?Ha leveszed a kérdéses oldalon a hangerőt akkor is recseg a hangszóró?Ha igy van az elő fordúlhat hogy az IC-ből jön a recsegés,és én igy IC hibára gyanakszom.1 tipp: Vedd ki a hangerő potit,és ha igyis recseg akkor valami van az IC-vel.Én el vállalom az erösitöd javitását.Ha gondolod irj privibe.Üdv:Zsolt
Sziasztok!
STEG ST 300 sztereo erősítő egyik csatornáján cseréltem végfok tranzisztort, cirka 20 perc után ismét elszállt (ezúttal mindkét csatorna). Lehetett az a baj, hogy nem megfelelő impedanciájú hangszórókat tettem rá? (4ohmosat). Nincs valakinek véletlenül rajza erről az erősítőről, mert a végfoktranyó is hasra ment, a típus le volt csiszolva, mikor hozzám került.
Szia.
Nem sértődnék meg amúgy én sem Csak hát a munka az nem várat magára, ezért is a csúszás.. Akiét jobbnak véled értelemszerű ,hogy azt alkalmazod majd. +-15V-ról megy (ut+/ut- lábakra) 2helyen is kijelöltem a a stereo becsatlakozás helyét. A stereo jel földje középütt, jobb-bal oldal feltüntetve. A kimenetek is feltüntetve vannak.(külön) Vr helyén a potmeter, a Gnd segít a bekötésében.(ami lehet épp stereo vagy mono, ->ekkor a fokozat oldalai külön-külön állíthatóak) Az ic sok féle lehet, Ha igazán jó hangra vágysz akkor javasolok bele mondjunk NJM2068D, vagy OPA2134-et. (csak dual op/amp lehet!) A tápfesz földjének is meg van külön a hely. Láttam használtál már ilyen csatlakozókat (2-3-as), ezért az audio be ill kimenetek erre a 2.54 raszterre lett tervezve. Esetleg tüskesor is alkalmazható ha nincs épp kéznél ilyen. |
Bejelentkezés
Hirdetés |