Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő trafó

Témaindító: hili13éves, idő: Máj 5, 2007
Lapozás: OK   26 / 74
(#) kralikandras válasza AccessDenied hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

A nagyorégi GANZ gyártmányokban volt hasonló megoldás mint amit próbálsz ecsetelni - müködnie kell -tehát a primer oldalon közelítesz egy söntnek mondható U alakú és ugyanolyan pakett vastagságú vasmagköteggel-nyilvá söntölni fog.
(#) AccessDenied válasza kralikandras hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

De lehet hogy a triakos dolog egyszerűbb lenne, abból most van is egy megépítve, csak ki kell bontani az épp leégett állapotba lévő mikró sütő trafók mellől(vékony lett a szekunder) Meg arra gondoltam, hogy mivel 115A körül volt a vége, aminél szerintem többet is bírna a gépezet, csak nincs elég nagy üresjárási fesz, hogy átvigyen több ampert, meg amúgy se ártana egy egyenirányú hegesztőgép, egyenirányítanám, van most 8db 36A-es diódám, azokkal, meg kapna egy folytótekercset, és akkor elvileg abba az időintervallumba, amiben jelen állapotába alszik az ív, egyenirányítás után égne, így nagyobb lenne a teljesítmény és 42,7*2^(1/2) közel 60V amit ha jól emlékszem a bázikus elektródák dobozán láttam.

A GANZ gyártmányokba mekkora volt a közelítős sönt keresztmetszete a szekunder oszlopának keresztmetszetéhez képest? Mert ha jól saccolom, elég lehetne akár töredéke, olyan 20%-a.

Nem-ugyanolyan volt mit a rendes mag - itt egy móricka rajz:

001.JPG

Pontosan így volt-van megoldva 380V a primer - a tiusát ne kérdezzétek - elnézést a móricka skiccért:

002.JPG

Váóóó! Ebben az elrendezésben akár olyan EI magos trafóhoz is használható akkor, aminek a közepén van az összes tekercs...

A második rajz pont úgy van elrendezve, mint ahogy én gondoltam, csak nekem nem 2 hanem 3 oszlopon van a tekercselés...

Miért ne lehetne - csak a söntvas távolságát kell valahogy szabályozni (bakelit sínben menetes orsóval-lásd a teszkos trafókat a szerepe ugyanaz csak kívülről és nem a primer-szekunder között)és,ha még a primerből néhány menetet ellenkező fázisban rátekersz a söntvasra-még hatásosabb.

Valahogy így gondoltam:

003.JPG

(#) AccessDenied hozzászólása Jan 4, 2012 /

Ma vettem egy kiló 3,2-es lincoln elektródát, lepróbáltam vele a trafókat: a bömbölő felcsonkolva 185-188A (ki is oldott a b16-os bizti 4-5 centi után), amit én tekertem ugyan az az áram maradt, 115A. A bömbölőbe 35cm^2 a vas, amit én tekertem abba 36-37cm^2. Ennyire laza lenne a csatolás a két tekercs között? Az üresjárási feszültségből (42,7V) és a menetszámból (39) visszaszámoltam egy 1,4T gerjesztést (2400W max teljesítmény 36cm^2-en), a primereken 1A áramfelvételt mértem, de ez nem 100% mert a lakatfogó viszonylag közel volt a vasmaghoz. Lehet hogy a primerből pár menettel visszábbról csinálnom kellene egy leágazást, hogy növeljem a gerjesztést, és az üresjárási feszt? Ma csinálok rá diódahidat, meg folytótrafót, aztán kipróbáljuk, hogy hogy működik a bázikus böhler elektróda.
(#) illesoszkar válasza kralikandras hozzászólására (») Jan 4, 2012 /

Hali .bocsi de próbáld meg úgy,ha van türelmed meg energiád,hogy hagyd zárva a vasmagot. Tekerj rá száz-száztiz menetet és 100 volt egyenárammal gerjezd azt az oszlopot,a gerjesztés visszaszoritsa a mágnesen teret a másik kér oszlopra és erősödni fog az áram. Bocsi,hogy beszóltam szerintem működni kell. Oszkár
(#) kralikandras válasza illesoszkar hozzászólására (») Jan 4, 2012 /

Köszi - nem én szenvedek vele - hamár tekerés,gerjesztés akkor inkább szek.oldali szabályozás!

Ma összeraktam az egyenirányítót. Folytótekercs kicsivel több, mint fele keresztmetszetre, fele menetszámmal. Ezután a rutilos pálcák lehegeszthetőek voltak, de érződött, hogy kicsi a fesz, viszont a salak nagyon könnyen lepattintható volt, de a bázikus pálca nem fogott ívet, olyan volt, mintha rutilossal 26V körül akarnék ívet fogni. Ezután bekötöttem 34000µF kondit a folytótekercs elé, és már le tudtam hegeszteni bázikus pálcát is, az amper is több lett, egész jól dolgozott, csak néha megszakadt az ív, és a salak nehezen jött le. Arra gondoltam, hogy holnap beteszek még 34000µF-ot. Kondi nélkül folytótekerccsel 38V volt az elektródafogón, kondival 62V, ezután még 2 menetet bepréseltem a trafó szekunderébe, így 44,5V lett az üresjárati feszültsége a trafónak, de csak egy leheletnyivel lett jobb. Folytótekercsbe 1mm-es hézaggal van az I mag feltéve. Ötletek, vélemények?
(#) kralikandras válasza AccessDenied hozzászólására (») Jan 4, 2012 /

Egyből csapolt fojtót csinálhatnál-és próbálhatod-szerintem az 1mm hézag kicsi-kisérletezd ki -gratula a kitartó munkért-behozza az eredményt!-jaj és polaritást próbáltál váltani?
(#) AccessDenied válasza kralikandras hozzászólására (») Jan 4, 2012 /

Sok lenne a folytás? Lehet hogy több a hézag 1mm-nél, pár darabka nyákot raktam be (1 nyák vastagságú a hézag). Először kondi nélkül a negatív feszültségről hegesztettem, aztán előkerítettem a bázikus böhler elektródát, 2,5mm-est és a dobozára az volt írva, hogy DC+, tehát átkötöttem a kábeleket, és így ment tovább a próba. Amúgy lakatfogóval kondi nélkül 60-70A-t lehet mérni, kondival 180-190A-t csalt a műszer a váltóáramú résznél, de akkora áramot megéreznék a hegesztésen, és nem annyi volt, az egyennél talán 100-110A körül volt ami reálisnak is tűnik. Egyszer hegesztettem inverterrel a miskolci bosch elektromobil versenyen a, szerviz sátorba az volt, és már kezd olyan lenni a hangja mint annak.
(#) kralikandras válasza AccessDenied hozzászólására (») Jan 4, 2012 /

Innentől már csak kisérletezni lehet -a lakatfogód hiteles? - a fojtó menetszámmal,légréssel a kondi nekem CO-ban 63 000mikrófarad 100V-vannak gyári márks gépek amiben csapolt fojtó van! és bizony használják is!-igaz COgépek,de erről mpiti tud többet.
(#) AccessDenied válasza kralikandras hozzászólására (») Jan 4, 2012 /

Maxwell lakatfogó... De szinusz jelnek tudja mérni az átlag áramát, szóval más jelalak, feszültség tüske szerintem megzavarhatja. Holnap, vagy lehet még ma kipróbálom 68000µF kondival. Meg lehet a folytót megbontom valahol.
(#) illesoszkar hozzászólása Jan 4, 2012 /

Üdv fiúk ! Lenne egy emeletes kérdésem : Ma szert tettem egy 3x380v/3x42 v delta kötésű 5,5 Kw,ez valamikor a Metróépítésnél használták kisfeszültségű gépekhez anno sok építőipari gép ment 3x42v-al. ezt egyenirányítottam egy 6-os greatz-híddal .igen ám ,de nagyon erős. Na már most.van nekem régről egy vízhányó daru háromfázisú mágnesfékem .. arra gondoltam, hogy a három tekercset áttekerem és sorba kötöm fázisokként tekercsenként a trafóba,és a berendezést egy menetes orsóval.összezárom ,szét nyitom.ezzel szeretném vezérelni mi a véleményetek ?

Most kipróbáltam, és 68000µF kondival még rosszabb, folytótekercset olyan 13 menetnél megcsapoltam, és nagyjából semmi változás, bázikus elektródával nehéz ívet fogni, és van hogy kialszik az ív, majd egy pukkanással újragyújt hegesztés közbe0,5-1 másodpercenként, vagy nem gyújt újra és rendesen oda kell kocogtatni a pálcát, hogy megint be tudjam gyújtani az ívet. Kondi nélkül szinte lehetetlen az ívet megtartani. Szerintem kell még pár menet a szekunderre hogy nagyobb legyen az üresjárási feszültség.

illesoszkar: Én a helyedben az 1-2 oldallal ezelőtt felvázolt söntölési módszert próbálnám ki.
(#) Mályi László válasza AccessDenied hozzászólására (») Jan 4, 2012 /

A meg oldás ára a laza csatolás. A közelítés jó meg oldás csak kicsit zug. Ha indításkor nincs túl nagy áram löket, akkor egyszerű triakos szabályzás javasolnék 25A triak.
(#) AccessDenied válasza Mályi László hozzászólására (») Jan 4, 2012 /

A triakos se rossz!
(#) Mályi László válasza Mályi László hozzászólására (») Jan 4, 2012 /

A vasmagokról általában az alakrol írnak, M I,lánc,toroid. Pedig fontos lenne a gyártásról is. A lemez hengerlés irányába vezeti jobban a mágnesességet, ezt kell tudni. Ezt a tudást egykori tanáromtol kaptam. Akkor ezután lehet számolgatni az indukciós tényezőt,sac,kb.
(#) kralikandras válasza illesoszkar hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Szia!Lazítani kéne a csatoláson,vagy,ha van rá mód emelni a szekunder menetszámot-esetleg 3diódából és 3 tirisztorból öszeállított szekunder oldali elektronikus szabályozás - a CO-s oldalon találsz példákat a szabályzóra.Ez a söntös megoldás 3 fázisnál elég bonyolult.
(#) kralikandras válasza AccessDenied hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Nagyo tudom javasolni zeket a megoldásokat:
(#) illesoszkar válasza kralikandras hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Hali csak az a gond,hogy mindenféleképp külső vezérlést szeretnék mert vannak 3x42 motorjaim és üzemelnek,igaz majdnem minden géphez van kisebb ilyen trafó .sajnálnám.van tirisztorom is de az én anyagi helyzetem nem engedi meg a vezérlést megcsinálni. Azért gondoltam a három oszlopos mágnesféket átalakítom .elvileg működni kellene .Csak azt nem tudom hány menet.Az már biztos ,hogy 2 mm átmérőjű .
(#) AccessDenied válasza kralikandras hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Ez jól néz ki! És akkor így nem vesztünk akkora teljesítményt a folytón, mert a szinuszjel csúcsa körül nem is azon folyik az áram, csak akkor érezteti hatását, amikor elkezdene csökkenni a feszültség két csúcs között, ezért is elég akár 20A-es dióda és kicsi kondi, vékony vezeték, jól értelmezem? A TL 4x4 150z az a vasmag típusa lenne? 150oz? Hány amperig ajánlják ezt?

Triakos szabályzás nem drága, nekem 1 fázisra 1-2000 ft volt.
(#) kralikandras válasza illesoszkar hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Nézd meg itt a rajz kilehet totózni milyen tirisztort tegyél a kérdéses helyre:

Mekkora feszültséget kellene egyébként ezzel a kapcsolással egyenirányítani? (hogy jól lehessen vele hegeszteni a bázikus pálcát) A folytó gondolom 4x4-es magra 150 menet? Ha nem 4x4=16cm^2-es magom van, hanem 3,2x6,6=21cm^2, akkor elég csak 114 menet(150/(21/16)?

Ennél a kapcsolásnál a 2x16,7V a biztos ami a segédtáp és a referecia inpulzusokat (fázishelyesen)veszi arról az alsó szekunderről!-azért szabályzó,hogy a max.feszt(áramot) a potival oda állítod ahol nekd meg a pálcának jó.

Én az egyenirányító kapcsolásra gondoltam... Szabályzóm már van, ennél egyszerűbb.

Ez a 6db diódás kapcsolás a szlovák vagy cseh "testvérektől van-eredetileg a teszkós gagyi gépek egyenirányítására lett kitenyésztve a 2 +dióda az ívgyujtást segíti.Milyen szablyzód van-megoszthatnád de ha primer oldali-köszi az van.
Következő: »»   26 / 74
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem