Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális forrasztóállomás
Lapozás: OK   15 / 96
(#) mate_x válasza AMD hozzászólására (») Dec 23, 2011 /
 
Én mondtam
További jó forrasztgatást vele!

Üdv, Máté
(#) AMD válasza mate_x hozzászólására (») Dec 23, 2011 /
 
Már csak az a kérdés, hogy fog kapcsolóüzemű táppal menni.
(#) mate_x válasza AMD hozzászólására (») Dec 23, 2011 /
 
Olyat én még nem csináltam, úgyhogy abban nem tudok segíteni.
Boldog Karácsonyt neked!

Üdv, mate_x
(#) AMD válasza mate_x hozzászólására (») Dec 23, 2011 /
 
Még kisérletezgetek vele, beszámolok ha előrébb jutok. Köszönöm a segítséget!
Viszont kívánok boldog Karácsonyt!
(#) vicsys válasza AMD hozzászólására (») Dec 23, 2011 /
 
Mielőtt feladnád azért próbáld ki, hogy soros induktivitást/kondit pakolsz rá.
(#) AMD válasza vicsys hozzászólására (») Dec 23, 2011 /
 
Gondoltam rá, holnap ki is próbálom. Lehet, hogy nem a tápágon kapja a zavart hanem közvetlen szórja meg a trafó.
(#) emmzolee válasza vicsys hozzászólására (») Dec 24, 2011 /
 
A Skory tápja rezonáns táp. Fölösleges a kimenetre egy LC szűrő. A tápot kell rendesen beállítani, hogy rezonáns legyen tényleg, és az áram szép szinuszos legyen. Akkor zavarmentes lesz a táp. Dobok be egy képet az enyém áramáról. 100W körül volt a terhelés, ha jól emlékszek.
(#) AMD hozzászólása Dec 30, 2011 /
 
Sziasztok!
Soros induktivitással jónak tűnik. Csak néha nem kapcsol fűtést. A baj az, hogy 250°C beállított hőmérsékletnél amint bekapcsol a fűtés leesik a valós kijelzett érték 244°C-ra. Amint eléri a beállított hőmérsékletet 5°C-al többet mutat. Így kapcsolóüzemű tápról 244 - 265°C míg labortápról 248 - 258°C között tartja. Ha csak a vezérlés megy a kapcs. tápról de a fűtéshez szükséges delejt más forrásból kapja akkor nincs ilyen probléma. Mi zavarhat be neki?
(#) AMD válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 31, 2011 /
 
Én a sima 20A-es tápegységet építettem hozzá.
(#) emmzolee válasza AMD hozzászólására (») Jan 1, 2012 /
 
Teljesen jó ez a jelalak.
(#) AMD válasza AMD hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
Rájöttem a jelenség okára. A kapcsolóüzemű táp zaját összeszedi a hőelem vezetéke. A csatlakozó és a nyák között árnyékolt vezeték van, de a páka kábele nem árnyékolt. Nem tudom létezik-e olyan amiben minden szál külön árnyékolva van.
(#) El_Pinyo válasza AMD hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
Létezni létezik, de felesleges a kábel cseréje. Egész egyszerűen a mintavételezés idejére ki kell kapcsolni a fűtést. Ez orvosolja a problémát. Mondjuk egy kapcsoló üzemű táp 20-30 (vagy még nagyobb) kHz frekvenciáját megfelelő hardverrel nem művészet kiszűrni.
(#) Swedhart hozzászólása Jan 6, 2012 /
 
Sziasztok úgy gondolom ez is megér egy fórum témát mivel sok kérdést kaptam evvel a kiforrasztóval kapcsolatban. Akinek kérdése van ide írja és válaszolni fogok, akinek van hasolló az is írja meg mik a tapasztalatai.
Bízom benne nem lesz le offolva ez a téma.

8.jpg
    
(#) bankimajki válasza Swedhart hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
Nekem lenne egy elég buta és tudatlan kérdésem. Miért kell az a kis palack a pákára. (Mi a szerepe és mi van benne.)

Üdv.: Miki
(#) pucuka válasza bankimajki hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
Az a kis "palack", az az ónfogó. Mikor a vákumot ráengeded a forrasztó fejre, akkor a hirtelen beáramló levegő magával viszi a folyékony ónt, abban a palackban lecsökken a levegő sebessége, és az ónt már nem szállítja tovább. Mire oda érkezik, már többé kevésbé dermedt állapotban van, és ha tovább is tudna menni, dugulást okozna.
(#) joetaylor válasza Swedhart hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
Nekem megvan az egész DSX széria /22,80 és a DXV/ még a menetes és a kúpos hegyek alapján is teljes a "kollekció".
A DSX-80 az egyik legjobban használható kiforrasztó páka amivel eddig dolgoztam. Ami még nagyon jó benne, hogy darabonként meg lehet venni az utolsó csavarig ezért nagyon olcsó javítani.
Amit nem szeretek benne az a körülményes tisztítás és a kúpos heggyel szerelt változatnál a hegycsere nehézsége melegen.
A DXV pedig igazából nem az ón eltávolítására lett gyártva hanem vákumos pákaheggyel való alkatrész kiforrasztásra.
(#) AMD válasza El_Pinyo hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
Sziasztok!
Köszönöm a segítséget. Még egy folytótekercsel sikerült zavarmentesítenem a tápegységet így tökéletesen működik. De mivel a panelen semmi hely nincs így a fólia oldalra forrasztottam egy SMD elkót. Bekapcsolást követően szétrobbant. A fólia oldalon a szétrepülő darabok zárlatot okoztak így az egyik FET is eldurrant. Jelenleg itt tartok.
(#) bankimajki válasza pucuka hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
Köszönöm. Ez okos dolog.
(#) Brown hozzászólása Jan 28, 2012 /
 
Sziasztok! Valaki ismeri esetleg ezeket a pákákat, mert nekem a képek alapján egyformának tűnek a márka neven kívül. Az egyik versenyző Solomon SL30-N a másik HQ-Solder/30viszont jelentős az árkülönbség. Ajándékba lenne egy kezdőnek, döntés előtt várom a segítő hozzászólásokat.
(#) eSDi válasza Brown hozzászólására (») Jan 28, 2012 /
 
Üdv!

Szerintem ugyan az lehet a kettő, csak más márkanév alatt. Inkább a Solomon legyen szerintem, mert ha mégsem ugyan az, akkor a pákahegy beszerzéssel lehetnek gondok. Solomon-hoz pákahegyet szinte bárhol lehet venni.
(#) icserny válasza Brown hozzászólására (») Jan 28, 2012 /
 
A sárga és a kék páka nem teljesen ugyanaz. A kék nyelű az újabb változat, ólommentes forrasztáshoz való.
(#) Brown válasza icserny hozzászólására (») Jan 28, 2012 /
 
A képek gondolom nem tegnap készültek és lehet, hogy az egyiket még a sárga nyelűvel árulják, de maga az állomás a neven kívül nagyon nagy hasonlóságot mutat, gondolom nem csak maga a műanyag házat rendelték egy gyártótól hanem a belseje is egyforma lehet, két cég vagy esetleg 3-ik SMA 051 rendel és saját márkanév alatt árulja.
(#) mrbini hozzászólása Feb 19, 2012 /
 
Üdv!
Van egy öreg Weller pákám és nem igazán szuperál benne a kapcsoló. Arra gondoltam, hogy csinálok hozzá egy digitális állomást, de nem tudom honnan lehetne szerezni termoelemet. Tudna nekem segíteni valaki, hogy hol kapható esetleg miből lehet bontani ilyet?
(#) pipi válasza mrbini hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
hqelektronikban kapsz komplett termoelemes pákát, ennyiért ha kapsz termoelemet sem barkácsolod normálisan össze.Bővebben: Link
(#) mrbini válasza pipi hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Köszi, de sajnálnám kidobni ezért a wellert gondoltam egy próbát megérne.
(#) satlokk válasza mrbini hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Helló!
Akkor próbáld meg a következöt.Bővebben: Link
(#) Johnny0004 válasza mrbini hozzászólására (») Feb 23, 2012 /
 
Ezen én is agyaltam már, van itthon cirkó hőelemem, ami
belefér egy kis reszeléssel, de elég kicsi feszeket ad ki, hiszen eredetileg lángba ér a vége, valamint ajánlották többen a PT100-as termisztort. Egyenlőre azonban félbe hagytam a kisérletezgetést, de majd ha lesz rá kapacitás visszatérek rá, ha lesz valami szólok
Mondjuk csak érdekességképpen látom értelmét, amúgy tulajdonképpen teljesen felesleges az egész, mivel ahogy itt írták is egy solomon, vagy fahrenheit pákával ugyanaz elérhető, és kitudja mikor purcan ki az öreg weller betétje, és akkor felesleges volt az egész projekt (Arról nem is beszélve, hogy házilag biztos nem lesz olyan jó a hőérzékelő kapcsolata, helye, stb. a pákával, mint a gyáriban.)
(#) emmzolee válasza Johnny0004 hozzászólására (») Feb 23, 2012 /
 
És még hozzá jön a páka hő tehetetlensége. Azaz minél nagyobb a fém (páka betét maga) annál lassabban reagál az elektronika kompenzálására. Ettől el tud hűlni ha egy nagyobb cuccot akarsz vele melegíteni, utána meg túl melegszik. Ebből a szempontból az OKI indukciós pákám verhetetlen. Csak 30W-os, de erősítők táp terminálját egy pillanat alatt ki tudja forrasztani. A Wellerem csak álmodik erről. Azzal ezt nem csinálom meg. Marha gyorsan tud reagálni, és óriási tartalékai vannak.
(#) mrbini válasza Johnny0004 hozzászólására (») Feb 23, 2012 /
 
Szia!
Alig várom már a fejleményeket. Igazából azért gondolkodtam az átalakításon mert van kettő pákám, egy új betét és vagy 10 fajta hegyem. Használom már vagy 10 éve és nagyon a szívemhez nőttek és csak remélem, hogy ha sikerülne átépíteni akkor még pár évig szolgálnának. Az meg, hogy a hőérzékelőt nem sikerülne pont úgy megcsinálni mint a gyáriban, maximum egy kicsit pontatlanabb lesz. Ettől még tudom majd használni
(#) Mengyán hozzászólása Feb 26, 2012 /
 
Sziasztok!

Ez az első hsz-em ezen az oldalon, ennek megfelelően megpróbálok valami oltári baromságot kérdezni. Nagyon megtetszett a "Digitális forrasztóállomás II", szeretném megépíteni. Van egy ismeretlen teljesítményű trafóm, ami 2x12,8 V-ot tud névlegesen. Azért a nem túl szabványos feszültség, mert egy középiskolásnak volt vizsgamunkája, és a kimért feszt véste fel rá. Mondta, hogy mekkora teljesítményű, de sajnos elfelejtettem az elmúlt bő 15 évben. Meg hát akkor csak azzal foglalkoztam, hogy egyik szekunder tekercs is bőven elég lesz a TDA2030-as erősítőnek.

1.) Hogy tudom megállapítani a trafó teljesítményét? Jól tudom, hogy a vasmag mérete számít? Van egy kattogós Weller pákám 24V/2A-es trafóval, attól szemlátomást nagyobb, de nem sokkal.
2.) Nem gond-e, hogy kicsit több a trafó feszültsége, 24 helyett majdnem 26V?
3.) A 7805-nek gondolom sok a 13V váltó, meg a egyenirányítás-pufferelés utáni 17-18V, de ezen majd ráérek akkor aggódni, ha egyébként jó lesz a trafó.

Üdv. Zsolti
Következő: »»   15 / 96
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem