Fórum témák
» Több friss téma |
Árnyékoltat, minél rövidebbet és központi testelés a földhurok ellen.
Üdv Inhouse
Azt hogy érted, hogy központi testelést?
Mindeggyik hangszóró testjét kössem össze?
Az árnyékolások/testek egy csillagpontba csatlakozzanak, a földhurok elkerülése miatt. Van itt is egy topic ha jól emlékszek a földhurokkal kapcsolatban...
Üdv Inhouse
Szóval akkor a dvd lejátszóból jövő, 6 hangszóróra menő testeket összekötni + még ehhez hozzákötni a potik huzaljainak az árnyékolásait is?
Hogy a testek össze lesznek kötve az nem baj? Meg gondolom az jó lesz, hogy ez a vezérlő cucc egy pléh dobozkában lesz(az árnyékolás miatt). Az rca dugóban a külső rész a test?
Csillagpontban (tehát egy pontban az összest) kell összekötni őket, de így sem százas, hogy nem lesz földhurok...
Az RCA-nak a külső része a test/árnyékolás. Ajánlott irodalom: http://forum.terminal.hu/viewtopic.php?t=26436 http://www.hangaruhaz.hu/faq/08/index.html Üdv Inhouse
Hello. Megcsináltam a cuccot, csak egy db 22kohmos log. poti volt az üzletben. Kipróbáltam a centeren és jó volt. Lehetséges, hogy nem lesz még ilyen poti. Ezért csak azt akarom kérdezni, hogy nem lesz baj, ha a többi hangszórót(rear, front) pl. 100kohmos stereo potival fogom szabályozni, vagy muszály mind a háromnak egyformának lennie(nem erőlteti úgy meg az erősítőt?)? (Szóval úgy feszültségosztóként bekötve)
megerőltetni semmiképp nem fogja, a kettő csak annyiban különbözik egymástól (lineáris/logaritmikus), hogy mint nevük kiderül egységnyi elforgatáskor a lineáris potinak az ellenállásá egyenes arányban fog változni, míg a logaritmikus, "logaritmusosan"(hogy lehet másképp mondani? ).
A log. poti egyébként jobb olyan szempontból, hogy így hallasz, jobban idomul a füledhez Blint
Nem erre voltam kiváncsi, bocs hogy rosszul fogalmaztam. Szóval nem baj, ha nem mindegyik potinak egyforma az ellenállása - 1 a centerre(ezé 22kohmos), 1 a frontra, 1 a rear hangszórókra
Szóval a front és rear hangszórókra pl. 100kohm-100kohm
Nem baj, csak nehezebb lesz szépen beállítani elsőre, aztán meg úgy is megszokod, hogy melyiknél mennyit kell állítani a kívánt hangerőhöz
Blint
Hali!Egy olyan problémám lenne,hogy egy kisteherautó utasterébe kell készitenem egy mélyládát az ülés alá!Viszont elég korlátozottak a lehetöségeim,mert max. 25 liter körüli láda fér be.A hangszóró is adott!
Adatai: 10" 600Wmax 4 ohm 95 db 30 Hz-3 Khz 40 oz Szóval azt szeretném megtudnihogy milyen tipusu láda lenne a legalkalmasabb,vagy melyikböl lehetne kihozni a legtöbbet! elöre is köszönöm!
Szia ! A következő adatok kellenének Vas=? Qts=? Fs=?
Sajnos az a probléma,hogy nem tudok több adatot,mert semmi leirást nem találtam róla!Valami amerikából behozott cucc állitólag.
A tipusa: Houston acoustic US-1040G Remélem ezzel tudtam valamit segiteni!
Az un. Thiele-Small paraméterek nélkül nem tudsz optimális dobozt építeni! :yes: Valaki lehet hogy ismeri a hangszóródat és beküldi az adatokat szívesen kiszámolok rá egy dobozt.
Szerintem igazi jó hangzást nem igazán lehet kihozni belöle,mert nagyon kevés ez a hely egy ekkora hangszórónak.De valamit muszáj lesz kitalálnom.Köszönöm az eddigieket,remélem meglesznek azok az adatok valahogy!
Igazad van nem lehet jó hangzást kihozni de egy fülkébe megfelelö lesz.Ugy látom nem igazán vannak adatok a hangszororól.Kézzel mozgasd meg a membránt és figyeld, hogy menyire könyen mozog ha ugy érzed, szinte lötyög a membrán akkor lágyfelfügesztésű hangszoró akkor nem ajánlatos reflex dobozt csinálni neki de ha kemény (nem lötyög) a membrán akkor akár lehet reflex dobozba is használni.De akármelyik láda típust ist választod nyugotan csináld meg neki a 25litert ha még van hely akkor nagyobbat is, ekkora hangszoronak kell.
Ha viszont találomra csinálod mindenképpen zárt legyen mert az nemannyira érzékeny a méretezési hibákra
hi
kompromisszumot kell kötni, egy ekkora hangszórót nem lehet egy ilyen kicsi ládába beletenni, én azt javasolnám más hangszóróval próbálkozz, lehet kapni olyan 12-15 centi átmérőjű hangszórókat ami Fs értéke 40-50 Hz között van, az már neccesen de bemegy egy 25l-es ládikába, én ilyennel oldanám meg
20Liter reflex elég kicsi?
Elég kemény felfüggesztése!
Egyébként már épitettem neki egy 26 l körüli ládát,csak sajna pár alkatrész miatt,amik az ülés kivételekor lettek láthatóak,nem fért be.Ezért gondoltam,hogy rákérdezek,hátha van valakinek jó ötlete!köszönöm a segitséget!
jééééé
Ebben igazad van,hogy kisebb hangszóróval kellene próbálkozni,de akié lesz,ö ragaszkodik a hangórójához!
azért köszönöm!
szerintem csak búgni fog, 70- 80 Hz alatt nem ad le semmit, annyira fogja a membránt a kicsi légtér, attól meg az embernek csak a feje fájdul meg
Idézet: „10" 600Wmax” Huhh de tudom rühelleni az ilyeneket... 25(!) cm átmérőjű hangszóró tudod mit csinál 600W-al? Szétfröccsenik mint egy béka az üllő alatt. Egy profi PA hangszóró 600W -> 40cm vagy nagyobb, ha mélyet kell lesugároznia. Jah gyűlölöm az autóhifit, mert itt nagyon nagyon át lehet vágni a hozzá nem értő vevőt ilyen szövegekkel: "4*100W autósmagnó meg 600W-os oválok"... Segítség a témanyitónak: csinálsz egy 25l körüli ládát, WinISD-vel kalkulálsz a hangszóróhoz reflexcsövet. Vattát ne sajnáld. Meghajtásnak meg teszemazt egy 12V->30V transzverter, és egy 70W körüli végfok, lásd TDA7294 vagy LM3886. Ennél olcsóbban nem megy. Ha nem kell végfok, akkor meg fogadd el, hogy még híd üzemmódban is 20-25W-al számolhatsz 4ohm mellett.
Azért nem áltam neki Winisd-vel tervezgetni,mert kevés adat van megadva.Csak gondoltam,hátha van valakinek tapasztalata ilyen téren.
A meglévö adatokat azért odairtam. De szerintem mindannyian tudjuk,hogy az a 600 watt nem a névleges teljesitmény! Szerintem ezen azért ne húzd fel magad Azért köszi az észrevételeket és a tanácsot!
Akkor meg tedd be egy zárt dobozba ha ilyen kicsi hely van, és szól ahogy szól. Ha nem ismered a paramétereket, akkor egy hajtogatott rendszerű "labirint" láda lenne az ideális, de azt nem csinálod meg 25l térfogatban az tuti! )
600W nem,hogy nem névleges teljesítmény hanem semmilyenek se mondanám! 600W meg az a hangszóró az két külön fogalom! Mutatnánk neki rendes sinuszos 100W-ot és meghalna..
Egyébként meg az iyen dobálozos 600 meg 1000W úgy kell felfogni,hogy le kell alacsonyodni a szintre és kell hozzá venni egy 600W-os erősítőt Mint tudjuk se a hangszóró nem tud annyit, nagyon valószínű,hogy az erősítő se és meg van oldva a probléma! Persze azért akkor maradunk a gagyitech szinvonalon... Ha az ilyen cuccoknak a gazdijuk akik verük magukat (már aki),hogy hány ezer wattos a cuccuk! Azoknak meg kéne mutatni,hogy valójában hány watt van a hangszóróján és sztem sírva fakadna...csak,hogy képbe legyen...
Hát valószínű,hogy TL doboz nem fog beleférni 25Literbe!
Egyébként ez a legszarabb helyzet mikor megvan a hangszóró meg a hely... Mert nem mindig lehet adott dolgokból kihozni a legjobbat! Szval mindenképpen egy kisebb hangszóróval jársz jobban! Sőt ha ragaszkodsz ehhez a hangszóróhoz a nem megfelelő térfogat magas alsó határfrekit fog eredményezni ráadásul olyan csúcsok meg drop-ok lesznek az átvitelben mint a fene... 25Literbe ez a konfig felejtős... SZTEM...
én ezzel a 600w-os vitába nem nagyon tudok beleszólni, mivel a google semmit nem talált ezzel a hangszóróval kapcsolatban (a tipusa tuti?), de azért mégis hehe....... de asszem ennek nem sok köze van hozzá Bővebben: Link
Nincs itt semmi féle vita,legalább is részemröl
Én egy percig nem állitotam,hogy ezek valós adatok. Én sem találtam amugy semmit erröl a hangszóróról. söt amikor idehozták,hogy épitsek neki ládát,akkor láttam ilyet elöször! Ezt a zenészes dolgot Én is megtaláltam,nem egészen erre számitottam,amikor rákattintottam
Én még mindig azt mondom mivel adot a méret és a hangszoró és hát nagy kocsiba kell.Nézd meg milyen könyen jár a membrán és akkor válaszhatsz doboz tipust bár a zártal nincs sok probléma és nem lehet elrontani sulyosan.Ugyhogy szerintem maradj a zártdoboznál, az biztos hogy nem tudod majd a hangszoró tulajdonságait igy kiaknázni, de szerintem mivel fülkébe kell csak az a lényeg, hogy szoljon és legyen egy kis mélye.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |