Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról
 
Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   242 / 780
(#) emmzolee hozzászólása Jan 14, 2012 /
 
Már 1000 éve fejlesztgetem a félhidas PWM tápomat. Annó betettem ide a nyáktervemet, és a kapcsi rajzot is.
Odáig jutottam vele, hogy be kell még forrasztani a tranyókat és a dupla diódákat. Na meg az élesztés. Ez lesz majd holnap.
Akit érdekel, nézze meg a képtáramat.

Bővebben: Link

Holnap remélem rendesen fog menni.
(#) Zupp87 válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Látom, nem csak én vagyok híve az újrafelhasználásnak A tranzisztorok trafós arányos meghajtását egyben egy PC táp értékei alapján csináltad? Vagy újraszámoltad? Egyébként kapcsrajzot kérhetünk majd ide? Kis tanulmányoznivalónak, mivel én is gondolkodtam egy hasonló felépítésen..
(megj.: sorry, most olvasom, hogy a kapcsrajzot már feltetted).
(#) emmzolee válasza Zupp87 hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Az a helyzet, hogy valamit elnézhettem, mert nem indul rendesen a tápom. Eddig nem számoltam a trafós leválasztó környékét, de muszáj lesz. Különben természetesen egy pc tápból vettem az ötletet. A driver trafó sajna nem illik a képbe.
Nem vagyok elégedett. Jövő hét végén újra neki állok, és kiderítem miért kicsi a nagy tranyónál a jel.
(#) Zupp87 válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Talán segíthet neked ebben ez a pár oldal. A dolog méretezésének áttanulmányozása általam is folyamatban van a témának, bár említés és kapcsolás szintjén teljesítmény-elektronikából annó előjött az arányos vezérlés. Ennek a lényege, hogy a tranzisztor bázisárama a kollektor-áram függvénye lesz.
(Forrás: Keith H. Billings - Switchmode Power Supply Handbook, 1989)
(#) luluzulu hozzászólása Jan 15, 2012 /
 
Sziasztok!!
Szeretnék készíteni egy tápot. Az alapom egy PC táp amiben pár dolog ki van égve. De a főbb alkarészek épek.
A táp tipusa: Power conversion HP-350ATX.
350W-os elméletileg.
A célom vele egy 200-250W-os tápot csinálni 12V-on +/- kivezetésekel. Semmi extrákal csak működjön. Egy erősítőbbe fog kelleni.
Ha valaki tudna hozzá egy kapcsolást, vagy akármit.
Előre is köszönöm a segítséget.
(#) lorylaci válasza luluzulu hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Keresés funkció biztos kiad majd neked párat. Lhet csak csatolmányokra (képekre) keresni, így rögtön lesz megoldásod...
(#) Zupp87 válasza luluzulu hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
A kérdésem csak annyi lenne még, hogy +/-12V-ról melyik végfok igényel 200..250W-ot? Vagy több végfok lesz rajta?
(#) luluzulu válasza Zupp87 hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Nem nagyon döntöttem el hogy még miként is akarom majd meg oldani. Mert alkatrészem most nem igen van, meg az anyagiaim sem nagyon birják, hogy most be ruházzak egy teljes hangrendszere... Majd szépen lassan fogom építgetni. Tápal akarom kezdeni mert ahoz most mindenem meg van...

lorylaci

Nézelődök majd. Abban tudsz segítenni hogy mit termeljek ki a NYákról, melyik FET-eket? A mértetezésel vannak gondjaim nem nagyon tudom kiszámolgatni hogy mi mekora kell hogy legyen...

off(ha ezt az utolsó mondatott az elektró tanáraim meg lássák ki herélnek)
(#) Zupp87 válasza luluzulu hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
+/-12V-ról kb. 10W hozható ki 8 ohmra. Ha erősítőhöz akarsz építkezni, legegyszerűbb a szabályzatlan ZCS rezonáns táp, amit Cimopata cikke is leír itt a HE-n. A PC táp trafót egyben fel tudod használni kb. +/-24V-os rezonáns táphoz Skori kapcsolása alapján, csak akkor az elé kell még a rezonáns induktivitás, amit legjobb hatásfokkal légréses ferritmaggal tudsz megoldani, csak az PC tápban nem van,, max. a segéd táp flyback trafójában van rés, ami meg kicsi ahhoz, hogy azt a magot ne mágnesezd túl a megfelelő induktivitás elérésével. A sárga-fehér fojtó mag is használható, csak az nagyobb teljesítmény mellett rendesen melegszik, nagyobbak a veszteségei. Megoldhatod úgy is, ahogy én csináltam, hogy szétszedés nélkül letekered az eredeti tekercselést, és osztott primer/szekunder elrendezéssel megtekered megfelelően, csak az pepecs munka (nekem is ráment pár órám és 1-2 idegszálam de szerintem megérte). A legtöbb ATX-es táp is még tranzisztoros. Az olcsóbb, hagyományos tipusok között kevés FET-essel találkoztam. A legtöbben tranzisztor van, arányos bázismeghajtással, leválasztó kis trafóval.
Summa summarum.. első javaslatom, hogy ezt a topikot kezdd el tanulmányozni, és Cimopata, Lorylaci valamint Skori leírásait olvasgatni.
[OFF]Bátorításként mondom: ezt a topikot Cimopata indította vagy 6 éve, hozzád hasonló kérdéssel, és azóta elég sok jó megoldás született itt rá
(#) lorylaci válasza luluzulu hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
1. Szerintem először döntsd el mit hajtasz vele, mert majd később kiderül,hgoy más feszültség kell,esetleg szimpla táp, segédfeszültségek, és akkor dobhatod ki a tápot.
2. Milyen topológiát tervezel? Csak ezek után tudok segítséget nyújtani a tervezéssel kapcsolatban?
3. Milyen tapasztalatod van? Milyen ismereteid vannak?

A nyákról én csupán csak azrét nem termelnék semmit, sőt a pc-trafót is hagynám, mert az lekorlátozza a tervezési lehetőségeimet. Persze első körben azt mondaná, hogy ami biztos kelleni fog, azt szedd ki: hálózati zavarszarű, nagyfesz kondik, pufferek, schottky diódák a szekunder oldalról, optokapu, TL431. Persze ha még működnek. FETeket nézd meg mik, éshogy jók -e, ha elavoltak (IRF740 generációjánál öregebbek, vagyis több mint 12-14 évesek) akkor dobd ki, kétszáz forintért jobbat kapsz.
(#) Zupp87 válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
A hozzászólását olvasva: szerintem építse meg első kis erősítőjét, pár10W-os, 12V-os vagy 2x12V-os trafót könnyen keríthet bárhonnan. Én először kisebb dolgokban való tapasztalatszerzésre buzdítom.. az első saját tranzisztoros kvázikomplementer végfokom +12V-ról ment, 1-2W-ot tudott (A TDA1554, 7294 és társait nem sorolom ide, mert azt csak az tudja nem jól megépíteni, akinek 1 keze van, az is bal )
(#) luluzulu válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
2000 tol biztos hogy nem öregebb.
Alap ismeretek, tudom mi mire való miként működik, stb...
Amit az iskolában tanítanak gyakorlat nélkül, persze...(off mert hát ha az elméletet tudom akor a gyakorlatot is filozófia..)

3drb IC böl álló erősítő, 5.1. A subbot tovább erősíteni
A magas hangszórok kb 25W(4ohm)-osak lennének...
A szimetrikus táp tulajdonképen nem annyira fontos.
Az eddig elképzeléseim alpján ez a PC táp elbirná, és majd idővel fejleszteni az egész hangrendszert,(bővebb tervek digitalizálása...) Csak hát ugye nagyon nagyon alkatrész hiányom van, a beszerzésük is problémás...
(#) lorylaci válasza luluzulu hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Lapozz vissza csak pár oldlat, és olvass az erősítő - tápegység teljesítméynpárosíásról. Nagy vita is volt.
Attól hogy a táp újabb 2000-nél még nem biztos, hogy a legújabb FETeket raktákbele. Egy táp kifejlesztése, tesztelése és szériagyártása nem rövid idő. Szóval ha pl 2000-es akkor 1998-nál újabb cucco nincsnek benne.

Ha 25W kell csatornánként és sub-ba több, akkor értlemeszerűen a +-12V tápfesz édeskevés lesz. A subot mindenképpen hidalnod kell majd.

Szóval először gondold át a dolgot!
Még mindig nem modntad, hogymiylen topológiát szeretnél.
(#) Zupp87 válasza luluzulu hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Erre a legegyszerűbb nekifutás-megoldás: 3 db TDA1554/1558.. Alapból 4 csatornásak ezek az IC-k, sztereó kapcsolásban hidalt 2-2 csatorna. Autórádióba lettek ezek fejlesztve, 12V-ról elketyegnek, olcsó 5.1 PC szetteket bőven meghazuttoló módon. Elvileg 4 ohmra 2x22W a gyártó szerint az IC, 10%THD.. hogy is mondjam.. eléggé torokköszörült már ez az érték. 2x10W 4 ohmra csúcsban még reális lehet. A SUB-nak meg egy bitangabb végfok, de az is kapja meg a közvetlen audio jelet. Nagyobb teljesítményhet azonban már nagyobb tápfesz dukál. TDA1554-es végfok volt a 3. végfokom annó, 17 évesen, és akkoriban sokat használtam. (Az első egy TBA810AS, 14 évesen, rá 1 évre egy TDA2020.. ). Lehet kicsit furán hangzik ez, de gyanítom, hogy még nincs komolyabb építési tapasztalatod.. kezdésnek pedig egy ilyen egyszerű IC a maga könnyű sikerélményével nagyon is jó lehet. Merész dolog lenne egyből belevágni egy B5-be vagy egy Conductorba. Ha van mondjuk egy 2x24V-os trafód, még a sub-nak egy TDA7294 is jó szolgálatot tehet.. Ha gondosan jársz el a megépítés során, az alkatrészek beforrasztása után egyből működőképes.
Kapcsolóüzemű tápnak nekiugrani pedig miután működnek a végfokok, és persze miután kellő mennyiségű irodalmat átolvastál róluk. Szerintem..
(#) Ge Lee válasza luluzulu hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
Idézet:
„Alap ismeretek, tudom mi mire való miként működik, stb...”
Ha ezeket tudod, akkor meg tudod csinálni magadnak azt a PC tápot +/- 24V-ig szabályozhatóra (és stabilra), amiről már sokféle végfok elketyeg. Venned sem kell hozzá semmit, esetleg filléres dolgokat (de ennek van külön topikja, olvasgasd). Nem biztos hogy rögtön egy rezonáns táppal kellene kezdened, pláne ha nem azt kapod a végén amit szeretnél.
Idézet:
„mert hát ha az elméletet tudom akor a gyakorlatot is”
Hogy ez mennyire nem így van, arra pedig rá jön az ember menet közben.
(#) Zupp87 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
Van itt azt hiszem egy PC táp átalakításos rovat.
[OFF]A "mi mire való, hogyan működik" válaszból pedig feltételezem, tisztában van a kapcsolóüzemű tápegységek alaptipusaival, valamint működésükkel. Ill. ha erősítőt épít az ember, legalább az AB osztályú push-pull végfokok ismerete sem árt, valamint munkapontbeállítás, visszacsatolások kérdései, fázistartalék..
(Ezeknek a témáknak érdemes utánanézni.. amennyire tőlem telik, segítek, akár privátban is..)
(#) Zupp87 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
Egyébként szerintem meg kell cáfoljalak: első saját kapcsolóüzemű tápegységnek egy ZCS rezonáns táp szerintem nem túl bonyolult feladat. Nem nagy dolog az élesztése sem, sőt, a trafó elkészítése is egyszerűbb, mint egy PWM szabályzott táp trafójáé. Pl. ha egymástól elszeparálod a primert meg a szekundert egy műanyag lappal, 70-80uH körüli primer oldali szórási induktivitásod alapból megvan, ráadásul a biztonsági kérdések is meg vannak oldva ezzel a trafó részéről.
(#) Ge Lee válasza Zupp87 hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
Lehet. Csak ahova most nekem kéne oda szintén nem jó. Kb. 1kW kell, max. 1-2V feszültség eséssel. Egyébként a készülő pwm végfok ügyében is osztottam, szoroztam, majd arra jutottam, hogy inkább kipróbálok hozzá egy erősebb félhidat (a híd jobb lenne de már csak fél marék fetem van ezért spórolok). A szokásos 494 + trafós meghajtás, 20A-es fetek, visszacsatolás, áramváltó. Ehhez minden van itthon, a Laci szabályozottjához pedig mire megrendelgetek mindent plusz szórakozok még a légréssel, a kedvem is elmegy tőle. A végeredmény pedig semmivel sem lesz rosszabb. Az, hogy a rezonáns zavara kevesebb csak egy dolog, nekem volt már 2x300W-os végfokom is sima önrezgő táppal fojtók nélkül, ami azóta is megy gond nélkül. Sem az erősítőt, sem a környezetét nem zavarja észrevehetően.
(#) Zupp87 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
Nem csak a zavaron, hanem a kapcsolási veszteségeken is rengeteget spórol a Laci-féle ZVS. Egy PWM táp kapcsolási vesztesége a kitöltési tényezővel arányosan nő, ugyanis egyre nagyobb áramot szakítassz meg, valamint erőszakkal húzza aztán fel a másik FET a kikapcsolt FET-et, viszonylag nagy dU/dt-vel, ami a Miller-kapacitáson keresztül (amennyire a meghajtás engedi) feltölti kicsit a Cgs kapacitást, résnyire nyitvahagyva a FET-et, ugyancsak disszipációt okozva. (tulképp ez az egyik problémája a ZCS tápnak is, csak ott annyi a pozitív, hogy a rezgőkör miatt mindíg a viszonylag lecsengett, kis értékű áramot szakítod meg, nem pedig egy arányosan növekvő áramot).
(#) Ge Lee válasza Zupp87 hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
Amikor éppen többszáz wattot húz ki a hálózatból, engem az érdekel a legkevésbé hogy az most néhány W-al több vagy kevesebb. Akkus üzemnél lenne komoly jelentősége.
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
1kW teljesítményen ezen már szerintem érdemes elgondolkodni. 80%-os hatásfokkal számolva is 250W, amit el fog fűteni a tápod.. mindenestől, ennek nagy része a kapcsolási és rézveszteség lesz, valamint a shottkyk vesztesége, ha jó a vasmagod. Valamint ekkor már érdemes elgondolkodni a szinkron-egyenirányításon. És még egy tanács: jó dolog, hogy a 150W-os ZCS tápomat 80%-ban bontott cuccokból meg tudtam építeni, működőképesen. Viszont 1kW-nál már szerintem az ésszerűséget kell előtérbe helyezni a spórolás helyett. Ha tényleg kell neked 1kW. Ha erősítőhöz kell, akkor olvass kicsit visszább.. akkor lehet hogy nem kell
(#) Zupp87 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
Akkor készülj fel ventilátoros hűtésre, kellő mennyiségű alumónium bordával
(#) lorylaci válasza Zupp87 hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
Valakai de megtáltosodott

A PWM tápok szabályozását természetesen nem übereli az én tápom sem. Valamint az is érthető, ha valaki nem a hatásfok megszálottja.

Én inkább azt hangsúlyoznám ki, hogy a lágykapcsolás segítségével meg tudod növelni a frekvenciát a kapcsolási veszteségek növekedése nélkül, így ugyanakkora trafóval nagyobb teljesíményt tudsz átvinni, í]y leginkább a méretnek kedvez.
(#) Zupp87 válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
[OFF]Ezt most kire érted, és milyen értelemben?
(#) Ge Lee válasza Zupp87 hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
Annyira nem kell felkészülni rá. A 2kW-os tápom féltenyérnyi bordájának is elég amennyit a végfok ventillátora "lehúz" róla. Ne érts félre, nem vagyok a rezonáns ellen, csak nekem az esetek 90%-ban nem felel meg, akkor meg minek görcsöljek vele.
(#) Zupp87 válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
[OFF]Elég rendesen belemásztam mostanság a be- és kikapcsolási jelenségekbe.. de még maradt előttem egy-két tisztázatlan dolog.. vizsgára készülés mellett lassan haladok vele Bocsánat az elhamarkodott kijelentéseimért.
(#) Zupp87 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
Igen.. erősítő meghajtása esetén ezzel egyetértek. Csak amikor én teljesítmény értek egy tápegységnél, mindig arra a teljesítményre értem, amit az a táp folyamatosan le tud/átlagban le kell neki adni. Ebben az esetben tényleg butaságot mondtam a melegedéssel kapcsolatban.
(#) elektromoska hozzászólása Jan 16, 2012 /
 
Sziasztok! Segítséget kérek halogén lámpához kapható pici gyári kapcsolóüzemű témában!
Remélem tud valaki segíteni! A gond a következő: vettem egy 12V-s halogénhez gyártott (kínai) kapcsolóüzemű tápocskát. Szeretnék belőle 12V körüli egyen feszt kicsalni. Sem terhelés nélkül, sem egyenirányítóval+puffer a kimenetén nem hajlandó elindulni. Csak izzós (ohm-os) terheléssel. Van erre valami megoldás?
A táp egyszerű. Áll egy gyűrűmagból, 2 db sima tranyóból, és pár passzív alkatrészből( pár dióda, diak, pár ellenállás-kondi, még egy pici gyűrűmag). Volt vagy 1500 péz, 60W-s létére...
Remélem valakinek már sikerült ezt (vagy hasonlót) megoldani! Előre is köszönöm! Tibi
(#) lorylaci válasza elektromoska hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
Ebből nem fogsz egykönnyen egyenfeszültséget kapni, mivel ez nem egyenirányít a primeren, lényegében a hálózati feszt nagyfrekvencián szaggatja, így egy 50Hz-re szuperponált nagyfrekvenciás jelet ad ki.
(#) Ge Lee válasza elektromoska hozzászólására (») Jan 17, 2012 /
 
Csatolhatnál róla egy képet, de a leírásod alapján ez egy sima kis önrezgő táp, ami nem is fog elindulni terhelés nélkül csak akkor, ha van benne feszültség visszacsatolás is. Ha nincs, akkor kell rá valamekkora terhelés. Kapcsold be úgy, hogy teszel rá 5-10W-nyi terhelést, utána már menni fog üresen is.
Következő: »»   242 / 780
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem