Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Maradj az eredetinél, az osztott kamrással nagyon nagy lesz a trafó szórási induktivitása, nagyon lassú lesz a gatemeghajtás bekapcsoláskor.
Rendben, köszi! Akkor kireszelem belőle az elválasztó csíkot.
Üdv
" Pulzed tig"-et (első rajz) megépítheted,működőképes ,ki van próbálva.
Bár alu hegesztésére -mint ahogy korábban már írtam, bevonat nélküli pálcával- egyik sem alkalmas, de ahogy írtad, az általad javasolt gép után építve működik. Annyi kiegészítéssel, hogy a D3-D4 dióda után levő R1 ellenállás nem a pozitív,hanem a negatív kimeneti kapocsra csatlakozik a tirisztorok után.
Igen,diódák hibásan( D3-D4 )vannak berajzolva,de az elektronika teszi a dolgát a pulzálás is állítható igény szerint.Tesztelés során,egy 135A pálcás hegesztő adta az áramot,dolgozik szépen.Ha valaki DC TIG -et szeretne építeni,annak merem ajánlani.
ja és egy kép ,(hogy ne a levegőbe beszéljek)
persze némi gyakorlás még elkel :yes:
Nem a diódák vannak hibásan berajzolva,hanem az R1 ellenállás bekötési pontja. Ugyanis ennek az áramköri résznek az a dolga, hogy a gyújtófeszültség értéke állandó legyen a gyújtásszögtől(áramszabályzó poti állásától) függetlenül. Tehát gyakorlatilag a tirisztorokkal kellene hogy párhuzamosan legyenek a diódák az R1 ellenálláson keresztül. Ha helyesen van bekötve, akkor a minimális áram nagyságát valójában az R1 ellenállás értéke határozza meg még akkor is,ha a tirisztorok már kikapcsoltak(0 fok folyási szög).
Szia István,
Sajnos nem találok AC TIG kapcsolást,esetleg neked van ilyen kapcsolásod?
Szia,
Milyen tirisztorokat használtál,és a Tr2 trafót,hogy kell megtekerni?
Kapcsolás még csak lenne, de nem tartalmaz alkatrész értékeket, és építési leírást. Kizárólag szervizcélra való.
Tirisztorokat hegesztőáramtól függően válassz .A TR2 én egy pc táp EI(33 as,azt hiszem) ferrit magjára tekertem ,0,2 mm es huzalból,1X 150 menet a prímer,2x 150 a szekunder. Úgy tíz perc bekapcsolás után picit melegedett a trafó ,lehet a 0,2 huzal helyett vastagabbal, kéne megtekerni, vagy más oka van,még nem jöttem rá,de ezzel majd dobozoláskor még eljátszadozok egy kicsit.
Érdekelni érdekel,de egyenlőre az egyszerű trafós is feladta a leckét.Azért kösz,majd egyszer ha" nagy "leszek,talán belevágom a fejszém egy ilyen projektbe is
Üdvözlet!
Engem is érdekelne, (ha megkapható) legalább lehetne "csámcsogni rajta". -Ki tudja, hátha még valamilyen másikkal összevethető vagy ötlet meríthető akár az érték nélküli rajzokból is...
Sziasztok!
Van egy KINZO inverteres hegesztőm, mely bekapcsoláskor megadta magát. Elfüstölt benne a VIPER20E ic és környezetében 2-3 alkatrész és az egyik IGBT-hez tartozó snubber áramkör ellenállása. Valószinűleg az IGBT-k is. Kérdéseim: Ez mitől lehet? Milyen IGBT-t ajánlotok hozzá ami elérhető? Van-e mód ilyen baleset elkerülésére az áramkör módosításával? A nyák azonosítója:KENDE80-100S Üdv.:Titusz
Az igazat megvallva nem vagyok nagy szakértő, csak 1 Macit építettem meg, de találkoztam a problémáddal. Elképzelésem szerint a viper20 ic szolgáltatta a vezérlőfeszültséget az áramkörnek. Ha a vezérlőfeszültség működés közbe megszűnik, az igbt-k elhaláloznak. Hogy a snubbert mi nyírta ki gőzöm sincs, talán egy feszültség tüske.
Biztosmegoldás nincs, talán ha a vezérlőfeszültséget egy külön hálózati trafó szolgáltatná, bár ez esetbe figyelni kell a feszültségesésre, ami a túl hosszú hosszabbítón lép fel..
Sziasztok!
Javítok egy MERKLE TE161DC Invertert. Valakinek ha volna kapcs rajz hozzá nagyon megköszönném. Pista
Ennyi van, a többit a rajzon szereplő helyen megnézheted.
Szia mpisti!
Nagyon köszönöm, de ez nem az amit keresek. Azon az oldalon sok minden van, de TE161 DC rajzot nem találtam meg. Ez a gép érdekesen van megcsinálva. A segéd tápot a fő áramkörből állítja elő, ami nem nagy baj. Azonban a leragadás gátló megoldás valami furcsa megoldás lehet, aminek a lekövetésében gondoltam segítene a rajz. Működik a meghajtás, a meghajtó trafón megfelelő jelalak van, meg az IGBT k helyén is szabályos négyszög. Egyszer már össze raktam, működött szépen, csak 3.25 ös pálcával majdnem maximumon üzemeltetve egy idő után megint meghalt a végfok. Ennek keresem az okát. Ugye, ha nincs a kimeneten feszültség, akkor hibát kellene jelezzen, normális esetben. Másik típusú inverter ezt meg is teszi, amit úgy szoktam becsapni, hogy ráakasztok egy 12V os külső tápot a kimenetére. Na ez nem reagál az ilyesmire. Bekapcsoláskor felvillan a azthiszem piros led és az után csak a zöld világít, pedig ugye a kimeneten nincs feszko. Na nyomozok tovább. Köszönöm még egyszer Pista
Egy fotót feldobhatnál, hátha okosabbak lennénk a gép belseje láttán. Sok gép van,amelyiknek a belseje teljesen egyforma, csak a neve más.
Íme néhány kép a belsőről.
Ezt mutatja a kis Orosz.
Az IGBT helyén, meg a meghajtó trafón. Kicsit kinagyítva látható, hogy nem megy 50 százalékig.
Ismerős a helyzet. A leválasztó trafó kapott amikor tönkrementek az IGBT-k. Tehát ha cseréled, biztos jó lesz, mert a jelalak az jó. Ha a gyártótól veszel javító IGBT kitet, a trafót alapból adják hozzá. Ezekben a 140A körüli inverterekben 112303-as számú trafó szokott lenni, de ha megmondod a számát lehet tudok segíteni.
Leválasztó alatt az impulzus trafót érted?
Phile80!
Igazad lehet, én is gondoltam erre. Már kibányásztam a trafót, csak vissza is tettem, hogy megtudjam mutatni a jelalakokat. Mi a véleményed, ha csinálok egyet bele. Mondjuk a MACI meghajtóját készíteném el úgy ahogy abban van. Négy tekercs, egymásra jól elszigetelve, kiegészítve a diódával. Egyébként mennyiért lehet a gyártótól rendelni javító készletet?
aha, a flyback
Én ellövöldöztem vagy 3 szett IGBT-t, mire rájöttem erre a dologra. Amint kicseréltem a trafót, onnantól kezdve tökéletes lett a gép. Gondolom nem véletlenül adják a kithez. Megnéztem a rossz trafót amúgy átütésvizsgálóval és 500V alatt átütött. A kit ára kb 6000-7000+áfa (4db IGBT, a trafó, meg két dióda).
Nézd már meg a számát a trafónak, kiváncsi vagyok, mert ugyanez a gyártója annak, amit én is használok.
Sziasztok,
Ezt az IGBT-t a "maci" kapcsoláshoz lehet használni?
Ajajjj...
Azt hiszem lassan össze kell szednem magam. Ez kísértetiesen hasonlít az Elektrosta-ra.. Vasárnap körülre felrakom már a rajzot. Rég megígértem.. |
Bejelentkezés
Hirdetés |