Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   30 / 2525
(#) lamalas válasza Gery hozzászólására (») Aug 17, 2007 /

Hat az a nagy helyzet, hogy a T1 bazisan sehogy sem kellene 7.7V-nak lennie. Ha nincs rovidzar, mindent leellenoriztel, akkor a T1-re gyanakszom, hogy az is rossz lehet. Ki kellene cserelni ...
(#) Gery válasza lamalas hozzászólására (») Aug 17, 2007 /

Nemtom, hogy van-e több bd547-esem, de megnézem. Egyébként 30mV-volt, de mikor kicseréltem t5-öt akor lett rajta 7V, érdekes... . Amúgy hallotam valakitől hogy a hővezető paszta vezeti az áramot. Már erre is gyanakszom, ez igaz lehet?
(#) Gery válasza Gery hozzászólására (») Aug 17, 2007 /

Kicseréltem, és -25mV van rajta, mostmár jó. De hqvideóban minden alkatrész hibá vagy mi, mert a 16V a kimeneten még mindig megvan . A hütőpasztárol mi a véleményetek?

A hovezeto pasztanak nem kellene vezetnie az aramot. De ha minimalisan is vezeti (amit ketlek), akkor sem kellene ilyen hibat okoznia. Na, akkor legyszi merj megint feszultsegeket Majd csak kicsereljuk szep lassan az osszes tranyot

Az összes többi feszültség maradt ugyanaz ami volt.
T2-nél nembaj hogy föld-bázis között 16Volt van?
Én már végképp kiakadok ezen a végfokon, sztem a végtranyók lehetnek a hibásak, vagy azokon jók a fesz értékek...? Vagy diódavizsgálóval meglehet vizsgálni hogy jó-e, vagy mit kéne látnom. Mert ez a 16Volt még mindig megvan a kimeneten hogy a fenn vinné el

T2 bazisan nem jo a 16V. Mielott kicsereled ezt a tranyot is merjel mar lecci a T2-n egy bazis-emitter feszultseget! Koszi!

B-E között is 16V van. Akkor ez mitjelent?
Csináltam egy olyat hogy a multi egyik végér földre majd a másikkal rámértem a vezetősávokra és rengeteg helyen van +16V. A végtranyók környékén is 16V-ok vannak a földhez képest.
(#) Parázs Gábor válasza Pék Pál hozzászólására (») Aug 17, 2007 /

Ha a kisrádion szolt szépen akkor valoszinüleg a végfok jó, probáld meg más jelforáson is csak a végfokot, ha minden jelforáson jol mükszik akkor a végfok tuti jó.
(#) Subwoofer válasza Gery hozzászólására (») Aug 17, 2007 /

Hát azért ez szívás! Mert ameddig nem tudni,hogy 100%-osan,hogy jó a panel addig nehéz hibát keresni! Mert ki lehet deríteni,hogy honnan kaphat T2 bázisa akkora feszt... De hát úgy,hogy nem tuti a nyák addig bármi lehet ez így nehéz ügy.....
(#) Pék Pál válasza Parázs Gábor hozzászólására (») Aug 17, 2007 /

Köszi a segítséget és a jó tanácsokat!Mára totálisan elegem van a hobbimból már mindet kipróbáltam.Az bosszant csak,hogy ennél sokkal komolyabb dolgokat is megépítettem már és nem szenvedtem velük ennyit.Valami apróság lehet csak a bibi.Jó éjszakát mindenkinek! :wave:
(#) Subwoofer hozzászólása Aug 17, 2007 /

Egyáltalán Legelső bekapcsoláskor mikor bekapcsoltad a végfokot, akkor raktál izzót a biztik helyére vagy legalább ellenállásokat!
Mert ha nem, és mondjuk a nyugalmi áram Poti fullra volt tekerve akkor már a legelső bekapcsaláskor megfőzhetted az egész cuccot....
Szval az is segítene ha leírnád a legelső bekapcsoláskor történteket meg a tápfeszültség értékét....
(#) Gery válasza Subwoofer hozzászólására (») Aug 17, 2007 /

1000 Kösi neked is(és akik még segítettek), de főként lamalas-nak hála, segítségével megoldódott a probléma és t2, t5 és t1 hibás volt valszeg forrasztáskor túlmelegedett.
Úgyhogy mostmár üzemel, a hangja az eddigi tda7294nél sokkal, de sokkal szebb, nagyon jó kis végfok ez, ajánlom mindenkinek kössz mégeegyszer mindenkinek
(#) Subwoofer hozzászólása Aug 17, 2007 /

Akkor okés!
Most akkor élvezd munkád gyümölcsét!!!
(#) Pulyka hozzászólása Aug 18, 2007 /

Syasztok

A "mobiltelefon szétszedése" topikban már kerestem a választ az ott feltett kérdésemre:

"Nem vagyok én annyira kezdő

Csupán arra lettem volna kiváncsi,hogy az audiojel forrás is sérülhet(jelen esetben a telóm)ha azt felerősítem?
ilyenkor asszem az impedencia játszik szerepet
azért egy 30 eFT-os telo végfokát nem akarom hazavágni"

Ott az eggyik forumozó adott egy nagyon ötletet,hátha itt megtudnátok válaszolni

Köszi előre is
Üdv:Tomi
(#) Gery válasza Subwoofer hozzászólására (») Aug 18, 2007 /

Nah ma egésznap élveztem münkám gyümölcsét és kb másfél óra zenehalgatás után, megnéztem a hütőbordát, és annyira nemvolt meleg. De abban a pillanatban, pedig csak a bordához értem(lehet hogy csak a véletlen müve), elkezdett recsegni, ropogni. Valahonnan ismerős volt: 16V a kimeneten. Valszeg átok ül ezeken a kisjelü tranzisztoraimon mert megint T1 adta meg magát , bár valszeg azért mert azis használt volt már.
Nah mind1 a lényeg hogy baromi jól szolt addig a másfél óráig, most otthagyom és hétfőn veszek egy rakat bc547-et meg bc557-et, kicserélem mindet és nemlesz több gond (ámen )
(#) distvan hozzászólása Aug 18, 2007 /

szia ha verszel tranyot Bc547c vegyél
(#) Gery válasza distvan hozzászólására (») Aug 18, 2007 /

ok, mondjuk gondolkoztam rajta mert ezek is c-k voltak és szépen meghalltak valszeg túlmelegíettem őket a pákával
(#) Subwoofer hozzászólása Aug 18, 2007 /

Nem hinném, én még egy alkatrészt sem vágtam oda úgy,hogy a forrasztás miatt... Szval sztem eléggé át kell azokat melegíteni,hogy beszarjanak...
Meg ha túlmelegedett volna akkor nem szól másfél órát... Helyben forrasztás után kuka...
BC 547helyett MPSA 42 BC557 helyett meg MPSA92!
Ezek valamivel erősebb tranyók! Nagyobb áramot is bírnak... meg feszkót is... Lábkiosztást meg megnézni az adatlapokban...
(#) szabi83 válasza Gery hozzászólására (») Aug 18, 2007 /

hétfőn, biztos nem veszel
(#) Robi85 hozzászólása Aug 18, 2007 /

Sziasztok! Segitségeteket szeretném kérni! Mégpedig kellene nekem egy Pioneer SA 6500 II erősitő kapcsolási rajza! A végfoktranyokat cserélném és fogalmam sincs hogy melyiket hova kell forrasztani! a tranyók: 2db 2SA1694 ; 2db 2SC4467
Ha valaki tudna nekem ebben segite azt megköszönném! Üdv mindenkinek!
(#) Gery válasza szabi83 hozzászólására (») Aug 18, 2007 /

úúú télleg hétfőn zárva minden, a fenne
De sztem a melegedés okozhatta, hát csak +-17Voltrol megy úgyhogy az lehetet a baj...
(#) Gery válasza Gery hozzászólására (») Aug 18, 2007 /

akarom mondani forrasztás
(#) Doncso válasza proksa1 hozzászólására (») Aug 18, 2007 /

Kedves Proksa!
mit értesz az alatt hogy ragasszam össze a differősítő tranyóit?? ezt nem értem annyira,ja meg még egy kérdés, mi történik abban az esetben ha mondjuk nincs bétára válogatva a végtranyók és mondjuk nagyobbak az eltérések?? amugy köszi a választ!!
Üdv : Doncso
(#) Parázs Gábor válasza Doncso hozzászólására (») Aug 18, 2007 /

Szembe forditják a diferenciál erősítő tranzisztorait és vékony rétegben pillanatragasztoval öszeragasztják őket a jobb hőátadás véget, elméletileg kisebb, torzitás az eredmény mert a tranzisztorok hőmérséklete megegyzik.Az öszeragasztás csak TO-92-s toku vagy ahhoz hasonlo tokozásu tranzisztornál lehetséges.
(#) proksa1 hozzászólása Aug 18, 2007 /

Igen pontosan.A torzítás miatt kell. Az összeválogatás fontossága felépítéstől függ. Valahol egyáltalán nem számít, általában füllel nem hallhato a torzítás okoz csak. Ha sok párhuzamosan van kapcsolva akkor van nagyobb jelentősége.
(#) Doncso válasza Parázs Gábor hozzászólására (») Aug 19, 2007 /

Na mindenre gondoltam volna csak erre nem, de érdekes amit mondasz mindenképp megpróbálom!!! Akkor ezért láttam egy pár helyen hogy e végfokra van ráheftelve egy bc, vagy ijesmi??, meg tudnád nemkem mutatni a rajzon melyik tranyókat kéne összeragasztani?? Köszi
üdv Doncso
(#) Doncso válasza proksa1 hozzászólására (») Aug 19, 2007 /

Szia !!
szerinten mennyi lehet a max eltérés?? vagy nem tudod hol lehetne rendelni bétaválogatott végtranyót, mert gondolom egyik eladó sem örül annak ha nekiállok válogatni, legalábbis a vén papi nem fog neki örülni ahova járok!!
Üdv: Doncso
(#) Parázs Gábor válasza Doncso hozzászólására (») Aug 19, 2007 /

Szia
Nem muszáj tranzisztoros erősítőben bétára válogatni (talán a torzitás lesz kisebb ha válogatotd,meg kevesebb nyugalmi áram szükséges a keresztezési torzitás eltüntetéséhez) max akkor ha több van párhuzamosan.De viszont ha olyan fetes erősítőt épitesz amiben több fet van párhuzamosan akkor viszont nagyon szigoruan kell válogatni.Legtöbször a boltban olyat kapsz ami egy gyártotól egy müszakban készült és ezeket nem kell anyira válogatni, a tranzisztoron a tipusjelzésen kivül vannak betük számok ezek jelzik azt, hogy egyidöben talán egyszalagon netán egy müszakban készültek nem olyan eltéröek egymástól.Ha válogatni akarsz akkor mindenkép vegyél több tranzisztort legalább 10-15 hogy legyen miből válogatni.A képen bekarikáztam a diferenciál erősítő tranzisztorait ezeket szokták öszeragasztani vagy kis bilincsel öszefogatni, persze ha csak a tokozás engedi.
(#) Doncso válasza Parázs Gábor hozzászólására (») Aug 19, 2007 /

na ez igy teljesen korrekt és érthető volt! Köszönöm

(#) Parázs Gábor válasza Doncso hozzászólására (») Aug 19, 2007 /

Szivesen!Őrülök, hogy eltudtam magyarázni érthetöen, nem mindig szokott öszejöni.
Következő: »»   30 / 2525
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem