Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszínszabályzó

Témaindító: Takee, idő: Okt 30, 2005
Lapozás: OK   13 / 45
(#) dani9228 válasza Tonybacsi hozzászólására (») Jan 26, 2012 /

Üdv! Mindenképpen olyan hangszínszabályzót szeretnék amelyiknek lineáris a hangerőszabályzója. Találtam egy tranzisztoros változatot is de, nincs rajta hangerőszabályzó. Nem tudom, hogy lehetséges e átalakítani +--os táplálásúvá, hogy sztereó legyen, vagy kettőt kell építeni belőle. A végfokom rajzát mellékeltem. Köszi!!!
(#) Tonybacsi válasza dani9228 hozzászólására (») Jan 26, 2012 /

Lineáris potméterrel nem tudsz lineáris hangerőszabályzást elérni ilyen kapcsolás technikával, ahhoz cél IC kell ami feszültség vezérelt.

A tranzisztoros hangszín szabályozóhoz (amit linkeltél) 10...47K-s B karakterisztikájú (azaz logaritmus) potméterrel könnyen megvalósítható végfok bemeneten egy hangerőszabályzás.
Nem kell +/- táplálás ahhoz, hogy sztereó legyen, kettőt kell belőle építeni, és sztereó (azaz kettős) potmétert használj.

Ha "házasságban" lesznek azok az áramkörök (hangszín-végfok) akkor érdemes külön-külön stabilizált tápegységről járatni őket. Egyrészt megoldott az egytelepes tápellátása a hangszínnek, másrészt a végfok is jobban érzi majd magát. Sajnos ez a megoldású végfok elég sokat torzít ( a 2R2 ellenállásokat szigorúan válogatni kell egyformára), és kissé (vagy talán nagyon...) gerjedékeny, mivel nagy áramok folynak (kis feszültség-nagy áram), ezért is kell egy nagyon jól szűrt, nagy áramú, stabil +/-18V.
Ez egyfajta "farka rángatja a kutyát" erősítő. Javaslom, ha nem kell ekkora teljesítmény, akkor csak a felét építsd meg (1db TDA2030 megfejelve a 2db BD tranzisztorral...pontos kapcsolást találsz bőven), így kb. 40W-od lesz 4ohm-on, és jóval kevésbé lesz gerjedékeny, és a torzítása is elfogadható lesz (több autós végfokban használtam így).
Nagy előnye, hogy gyakorlatilag a teljes tápfeszültség tartományig ki lehet vezérelni (nincs emitter ellenállás), tehát igen jó hatásfokkal üzemel.
(#) dani9228 válasza Tonybacsi hozzászólására (») Jan 26, 2012 /

Üdv! Ezt a kapcsolást már megépítettem, de idáig nem vettem észre semmi torzítást és gerjedést. A nyugalmi áramfelvétele is jó 80-90mA. Még meggondolom, hogy melyik hangszínszabályzót építsem meg, még nem tudom. Lehet, hogy alszok rá még egyet.
Köszönöm a segítséget!!!
(#) dani9228 hozzászólása Jan 27, 2012 /

Üdv! Már megvan melyiket választom. Vetnétek rá egy pillantást, azért még is több szem többet lát. A kapcsolást és a nyákrajzot mellékeltem. Elvileg akkor ebbe is jó 100K-os poti, de ide már lineáris kell.
Köszi!!!
(#) skero válasza dani9228 hozzászólására (») Jan 27, 2012 /

Szia! Én az alábbit építettem meg némi átalakítással. Én ne5532 -t használtam de kipróbáltam más opamp -okkal is jó kis kapcsolás csak ajánlani tudom. A 1036 -ost nem próbáltam de vab aki szidja van aki dícséri. Viszont a fesz vezérlés annyiból jó ,hogy ha "hosszabb" vezetékkel tudod csak a potikat csatlakoztatni akkor sem visz zavart bele a kábel.

Tone_st.pdf

(#) reloop válasza skero hozzászólására (») Jan 27, 2012 /

Szia! Mivel hajtod meg ezt a hangszínszabályzót? Nekem hiányzik egy IC az elejéről
(#) skero válasza reloop hozzászólására (») Jan 27, 2012 /

Miféle ic ? Sima dvd játszó van műhelyben annak a vonalkimenetét kötöttem rá, hidalt 7294 -hez használom.
(#) dani9228 válasza skero hozzászólására (») Jan 27, 2012 /

Üdv! Ezt az IC-t nem lehet helyettesíteni TL072-vel. A potmétereken nagyon nem igazodok ki, hogy melyik melyik.
Köszi!!
(#) reloop válasza skero hozzászólására (») Jan 27, 2012 /

Ok. A lejátszó biztos elviszi. Egy buffer szokott előtte lenni.

Hangeeő ,balance , mély ,magas. Lehet helyettesíteni tl 072 -vel ,biztos ,hogy azzal is jó hangja van. Próbáltam bele 1458 -ast ,meg 4558 -ast ,hát azok nem nagyon tetszettek ,de ezen nem is csodálkoztam . Viszont a tl072 az sokkal jobb az említett kettőnél.

Csak azért kérdeztem, mert nem biztos, hogy kapok ne5532-es IC-t. Akkor a 100K a hangerőszabályzó, és a 10K a balance?

Idézet:
„Akkor a 100K a hangerőszabályzó, és a 10K a balance?”
Igen!

Oké! Bocs, hogy ilyen értetlen vagyok csak idáig még nem foglalkoztam a potméterekkel.
Akkor úgy látszik, hogy le kell mondanom a lineáris potméteremről, hangerőszabályzó gyanánt.

Idézet:
„Oké! Bocs, hogy ilyen értetlen vagyok”
[/OFF] Nem vagy értetlen . Azért voltam olyan szűkszavú mert sietnem kellett. Az a biztos ha az ember kérdez ,még akkor is ha tudja.

Amit küldtem nemrég azt megnézted, csak azért kérdezem mert azon lineáris potik vannak. Ne hogy félre értsd, a tiéd is nagyon tetszik csak már amúgy is kezd már sokba lenni nekem ez az erősítő, és potmétereim viszont vannak itthon, csak az a baj mind lineáris. Hátha ezzel is tudok egy kicsit spórolni.

Persze! Reagáltam is rá! A linken olvashatsz mások véleményéről az általad említett 1036 -al kapcsolatban.Bővebben: Link

Ja, bocsi azt észre sem vettem!! Most vettem észre, és az az igazság hogy néhány helyen lesznek hosszabb vezetékek is, mivel be is szeretném majd dobozolni.
(#) dani9228 válasza dani9228 hozzászólására (») Jan 27, 2012 /

Egy nyákrajzot keresek az általad linkelt oldalon az LM1036N-es kapcsoláshoz de idáig még nem találtam. Most egy másikra gondolok aminek mellékeltem a rajzát.

Idézet:
„igazság hogy néhány helyen lesznek hosszabb vezetékek is”
De a 1036 -nál is csak a poti vezetékekelésnél lehet némi előny. Ha nem kell a potikat "hosszú" vezetékekkel csatlakoztatni a panelhoz akkor semmi előnye nincs.
(#) dani9228 válasza skero hozzászólására (») Jan 28, 2012 /

Üdv! Megtaláltam az LM1036N nyákrajzát, amit mellékeltem. Azért választottam ezt, mivel a potik költsége így kisebb lesz és ezek, amúgy is megvannak itthon, és köszönöm szépen a segítségedet!!
A képeket mellékeltem.
(#) skero válasza dani9228 hozzászólására (») Jan 28, 2012 /

Sok sikert! Aztán várjuk a beszámolót ha elkészült.
(#) dani9228 válasza skero hozzászólására (») Jan 28, 2012 /

Oké! Köszi!
(#) Tonybacsi hozzászólása Jan 29, 2012 /

Egy igazán figyelemre méltó műszaki paraméterekkel (is) rendelkező hangszínszabályzó.
A már említett Elektoros Belcanto.
Választható magas, mély törésponti frekvencia, mono-sztereo kapcsoló, hangszín on/off kapcsoló, hangerő és balansz.
Kis méretben alul, nagy méretben ITT
(#) poros válasza dani9228 hozzászólására (») Jan 29, 2012 /

Ha mégis ez mellett a kapcsolás mellett döntesz adok neked hozzá potmétereket.
Kedves szomszéd!
(#) Benji1992 válasza dani9228 hozzászólására (») Jan 29, 2012 /

Szia!
Megépíteném én is ezt a hangszínszabályzót. El tudnád küldeni a nyáktervet? Jó eagle formátum is vagy pdf. Köszi előre is.
(#) dani9228 válasza poros hozzászólására (») Jan 30, 2012 /

Üdv! Potmétereim vannak, azért köszönöm szépen!!!!
(#) dani9228 válasza Benji1992 hozzászólására (») Jan 30, 2012 /

Üdv! Amit az előző oldalon mellékeltem beültetési rajzot az nem jó mert a TL072-es IC lába nem jól van bekötve, szerintem. A kapcsi rajz az oké, és mellékeltem a nyákrajzát is. Még nem építettem meg, de ma martam ki a nyákot és ha minden igaz holnap össze is rakom.
Sok sikert kívánok az építéshez!!!
Ha másik formátumban kell csak szólj!
(#) poros válasza dani9228 hozzászólására (») Jan 30, 2012 /

Ezen a nyákon három hiba van . Az alacsony szintű bemeneteknél mindkettőnél a magas szintű bemeneteknél a jobb oldalon elfelejtetem a GND beállítást ezért ott most zárlat van. A GND vezetősáv kikaparásával a zárlat megszüntethető az esetlegesen kimaratott panelon. Lay ban megnyitva korrigálható. Elnézést kérek a hibáért!
Egyébként ennek a hangszín szabályzónak van külön topicja.
(#) Benji1992 válasza dani9228 hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Oké köszi szépen akkor megvárom hogy megépítsd. Ha kész van majd szólj
(#) frissadam hozzászólása Jan 31, 2012 /

Sziasztok!

Tudna valaki segíteni abban, hogy miként lehetne egy 3 sávos hangszín keresztezési frekvenciáit kiszámítani? Már mint milyen alkatrész értékek mellett milyen frekvenciát kapunk. Maga a képlet érdekelne.

Üdv.:
Ádám
Következő: »»   13 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem