Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szakköri ötletek kerestetnek!
 
Témaindító: katonacs, idő: Jan 30, 2012
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) katonacs hozzászólása Jan 30, 2012 / 1
 
Hali!

Egy elég különös helyzetben lévő iskolában szeretnék elektronika szakkört indítani 16-19 éves diákok számára. Ehhez keresnék olyan ötleteket, amiket különösebb gyakorlat nélkül is sikerrel meg tudnak valósítani, ráadásul érdekes is.
Havonta kb. 1-1 áramkört terveznék, februártól májusig ez 4, esetleg 5 db-ot jelent.
Amikre eddig gondoltam:
1. két LED-es villogó
2. sziréna, vagy HF oszcillátor
3. vezetéknélküli mikrofon
4. érzékeny HF erősítő ("elektronikus fül"-ként is ismeretes)
5. sztereo rádióadó BA1404-gyel.
Azért gondoltam ilyen kevésre, mert NYÁK-ra készülnének, esetleg előtte dugaszolós próbapanelre.

Van-e valakinek hasonló területen szerzett tapasztalata, vagy ötlete, hogy mit lehetne még csinálni? A résztvevők (max. 6 fő) alapvetően erősítőcentrikusak, de nem hiszem, hogy sok értelme lenne 200 W-os, 0,001 % torzítású erősítővel kezdeni a sort. .
Volt olyan ötlet, hogy elektronikai szerelőkészletből rakosgatnánk össze ezt-azt (pl. ELECTRONIC XN 1000), de ha az első két alkalom után elmegy a kedvük a témától, akkor lesz 3-4 doboz, amit semmire sem fogunk használni, meg kb. 60,000 Ft kidobott pénz .

Elméleti témák egyelőre sajnos szóba sem jöhetnek, mert még az Ohm-törvényt sem hajlandók megtanulni , de az elektronika érdekelné őket.

Mindenki javaslatát szerettel várom!

Üdv:
Csaba
(#) hammer14 válasza katonacs hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
12db/okt os aktív és passzív hangváltó.Egyszerű olcsó hasznos. Autóba való tda2030-as erősítő. fényorgona. Night krider futófény. Én autószerelőként tanulok,de mivel érdekel az elektronika önszántamból ezeket találtam itthonra hasznosnak. Taps kapcsoló pl ami még nem rossz. Lézer show építés . Remélem tudtam vmi ötletet adni. Egyébként a sok elmélet tényleg nem vezet semmire én gyakorlatból jöttem rá az elméletre illetve a kettőt együtt tanulgatom,de pl röpdolgozat autó elektro órán 3-asnál rosszabbat még soha nem írtam,úgy hogy el is tudtam magyarázni mi miért van úgy. Akik meg csak füzetből tanulnak gyakoroltba nem fogják tudni megcsinálni mert egy egyszerű párhuzamos kapcsolás bezavarja őket,ha össze vissza helyezkedik el az alkatrész.

Sok sikert kár,hogy én nem ilyen suliba jártam!
(#) poros válasza katonacs hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
A BSS oldalán található "egyszerű kapcsolásokból" sok ötletet meríthetsz. Megtalálod itt
(#) Cavalier válasza katonacs hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Szerintem, ha még az ohm-törvényt se akarják megtanulni, ne járjanak szakkörre. Hosszú távon az alapok nélkül nem mennek semmire. Úgyhogy én olyan feladatokat csinálnék, amivel el lehetne magyarázni az elméletet is. Mondjuk egy ellenálláslétrás ledes "kivezérlésjelzőt", abból elmagyarázható az ohm, kirchoff törvény. Vagy mondjuk később egy ilyesmit: Bővebben: Link

Itt a megoldás is.
(#) kzozo válasza katonacs hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Futófény 4017-tel, erősítőhöz egyszerű összegző áramkör (keverő), hangszóróvédő időzítővel... Ezeket én is megcsináltam anno, és volt sikerélmény rendesen.
(#) poros válasza Cavalier hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Mivel ez egy fakultatív program lesz , olyan módszert kell alkalmazni amivel az érdeklődésüket fel lehet kelteni.
Párhuzamosan kell az elméletet és a gyakorlatot folytatni.
Szerinted a következő órára mennyien mennének el ha csak elméletet tanulnának akár csak egyetlen órában is. Arról nem is beszélve az esetleges érdeklődők megkérdezik a résztvevőket mit építettek? Mert az első kérdés biztosan ez lenne.
Mit válaszolna az a gyerek ohm törvényét? Biztosan enyhén szólva is kinevetnék és még ha érdekelné is a dolog a cukkolás miatt nem menne többet.
(#) Hp41C válasza katonacs hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Dobókocka - Két CMOS ic -ből kijön. Ha még az átlós 3 -as helyett a a kocka közepén, az éllel párhuzamos 3 pöty is elfogadható, akkor nem kell kimeneti dekóder sem. A kódolás bináris - Q0 kimenet 1 db (a négyzet középén), Q1 kimenet 2 db (a két oldalon a két középső), a Q2 kimenet (a négy sarok) led -et vezérel. Egy tölthető számláló jár 1 .. 7 között.

Egymáshoz kapcsolható modulok - Relés modul, differenciál erősítő modul, időzítő modul, R-S flip-flop modul, végerősítő modul hangszóróval... Velük összerakható villogó, hanggenerátor, motorvezérlő, erősítő, infra sorompó, stb... Egy egy modul nem bonyolult.

Más ötlet: Nagyon elterjedtek a motort is tartalmazó játékok (Technik Lego, Mechano, K'nex. stb). Sok gyereknek biztosan van otthon. Sok érdekes model építhető, ha a motort valamilyen érzékelőről lehet vezérelni: mikrokapcsoló, fotoellenállás, hőérzékelő, potenciométer. A fenti modulokat úgy elkészíteni, hogy illeszkedjen a játék tápfeszültségéhez (Lego - 9V), a motorjának áramfelvételéhez. (Tudom, a legnagyobb gond a csatlakozó és az érzékelő). A kész, gyári készletek, eszközök redkívül drágák...

Pl. Egy automata garázsajtó, mely egy gomb megnyomására kinyílik vagy bezáródik. Természetesen a végállásban kikapcsolja a motort. Rendkívül sok hasonló modell található ki...

Ha valamelyik ráharap, elmehet a feljesztés egy infravörös távirányítóig, vagy a számítógéppel kapcsolatot tartó vezérlőig is.

Ezt olvastad?
(#) proba válasza katonacs hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Ami még érdekes lehet sziréna 555-tel.Kettő egymás után kötve.Itt elméletet is tanulhat (időszámítás,valamint ha működik talán érdekes is.
(#) pucuka válasza katonacs hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
A vezetéknélküli mikrofon, és a szteró rádióadó nagyon érdekes téma, csak nem egészen legális, és nem is kezdőknek való, nem ezzel kellene kezdeni. Némi gyakorlatot is igényel, és elég nagy az esély kudarcra. Viszont mézesmadzagnak jó, ha megtanulják az elektronikai alaptörvényeket, akkor tervezhetünk ilyeneket is.
Hp41C vel értek egyet, inkább tranzisztoros alapáramkörökkel kellene kezdeni, modulos megoldással, és így lehetne építkezni egyre bonyolultabbak felé, a már elkészülteket felhasználva, majd kiváltva céláramkörökkel.
Mondjuk, és egy egyszerű tranzisztoros tápegységgel kezdeném, majd tranzisztoros végfokkal folytatnám szolíd teljesítménnyel, amit meg lehet hajtani egy Mp3 lejátszóval is. Utána hangszín fokozat, majd bemeneti fokozat, mikrofonhoz, majd astabil multivibrátor fix és változtatható frekvenciával (rákötve az erősítőre, hangszínszabályzóra) bistabil áramkör, meghajtva az astabillal, monostabil, szintén meghajtva az astabillal, szintén erősítőre kötve igen érdekes hanghatásokat lehet elérni.
Aztán jöhet ezek integrált áramkörösítése, dobókocka, sziréna, bonyolultabb áramkörök építése ha időbe belefér.
(#) Szebence válasza katonacs hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Vezeték nélküli gyerta. Érdekes, látványos, egyszerű.
(#) moderboy hozzászólása Jan 30, 2012 /
 
Kivezérlés jelző ?LM3915?-el, látványos és kevés alkatrész kell bele, tudást nem igényel, de sikerélmény ha villog. Breadboardon 15 perc alatt össze lehet rakni.
(#) pucuka válasza moderboy hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Ne tévezd el, nem a sikerélmény a cél, hanem a tanulás, amelynek jutalma a sikerélmény. A könnyen megkapható sikerélmény arra ösztönöz, hogy minek tanuljak, úgyis megkapom. Csakhogy miből tudja megvenni? Előbb valamit alkotnia kell, amiből pénzhez jut, amin megveheti az áhított sikerélményt. Ehhez pedig tudást kell szereznie, vagy . . . , le sem merem írni.
(#) Hp41C válasza pucuka hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Én inkább IC -s modulokra gondoltam: A táp jó ötlet, de 78xx -el egyszerűbb, azonnali a siker. A differenciál erősítő is inkább egy ic, mint sok tranzisztor. Egy 741 -el, LM358 -cal is fokféle dolgot lehet csinálni: erősítő, komparátor, torzító, oszcilátor, nemlineáris erősítők, stb. Az időzítő is 555 -tel sokkal egyszerűbb. A működésük magyarázatához sem kell annyi mindent elmondani... Ráadásul az ic-k olcsóbbak, mint a feladathoz szükséges diszkrét elemek.

A modulokat úgy kellene kialakítani, hogy egy-két külső öszzeköttetéssel, áramköri elemmel lehessen sok-sok funkcióra használni. A lényeges pontokhoz lehessen csatlakozni külső elemekkel. Egyszerű, olcsó csatlakozót lehet csinálni érvéghüvelyból. Pl. az időzítő idejét külső kondenzátorral lehet növelni, az erősítő visszacsatolását változtatni.

Egy ilyen modul lehet akár egy digitális ic is a logikai áramkörök működését szemléltetni: CD4001 - nor, CD4093 - st. nand, stb... A kapuk kimenete közvetlenül a modulon vezéreljen egy-egy led-et. Bonyolultabbakon számláló, léptető regiszter is lehet - az összes kimenetén led-del.

Még egy ötlet: Ha elég sokan vannak, akkor úgy is történhetne az építés, hogy többféle modul épül egy időben - logikai kapus modulnál könnyebb, hiszen csak az ic változik. Ekkor a foglalkozás végén egy nagyobb áramkör is összeállítható.

Karácsony előtt egy kis karácsonyfát készítettem, minden ágon és a csúcsán egy-egy led-del, a vezérlés CD4093 és CD4017 -tel megy. Az áramkör nem érdemel egy szót sem, de a gyerekek nagyon örültek neki...
(#) pucuka válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Igen csak én ezt már egy második lépcsőnek gondolnám. Kezdetnek világosabban látszik a működés diszkrét alkatrészekkel (nem is kell nagyon turbózni), mintha mindjárt fekete dobozokkal kezdenénk, és visszafelé kéne magyarázni, hogy mi van a fekete dobozban.
Látszik ez a mai fiataloknál, hogy többnyire nem tudnak megfelelő IC -t választani a feladat megoldására, mert nem is értik az adatlapon levő belső felépítést.
Ha pedig összeütsz három tranzisztorból egy komplementer hangfrekis végfokot, már szól is, tanultál is, dolgoztál is, sikerélmény is van, és láthatod, hogy az IC -ben is gyakorlatilag csak ennyi van. Jöhet az IC, de már tudod hogy mi is az.
És így a többi is, két tranzisztor pár kondi, ellenállás két LED, villog, meg ha rádugom a hangfrekis végfokra milyen jól zenél.
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Az sem túl nagy baj, ha logikai áramkörök közül a diszkrét elemes kapukkal, inverterekkel kezdik, két dióda, két ellenállás és egy tranzisztor, két ellenállás és egy tranzisztor, sokszor jól jön egyszerűbb feladatoknál. (lámpa gyújtogatás)
(#) laszlokunstar válasza katonacs hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Esetleg itt A HE-n Topi alapkapcsolásai? Bővebben: Link
(#) Gabi hozzászólása Jan 30, 2012 /
 
Ezek a megépített áramkörök az övék is lennének, vagy az iskoláé maradnának? Mert ha utána haza is vihetik, akkor érdemes olyan dolgokkal foglalkozni, amit használni, hasznosítani is tudnak utána (főleg ha erősítő centrikusak). Szerintem találni már egyszerű, de jó erősítőkapcsolásokat is (200W alatt is
(#) ekkold hozzászólása Jan 30, 2012 /
 
Gyermekkoromban jó szórakozás volt olyan multivibrátoprral játszani, ami hangszóróra dolgozik, és az egyik ellenállást az ember ujja adta. Igy attól függően változott a hangmagasság, hogy kinek milyen ellenállású volt a keze, és mennyire szorította a vezetéket.
Filléres és jópofa dolog szerintem.

Egyetlen mai powerfettel könnyedén építhető érintőkapcsoló, csak egy izzólámpa, meg 12V táp (vagy elem) kell hozzá. Ezzel meg lehet ismertni a FET működését. Ha feltöltjuk az ujjunkkal a GATE-t akkor az izzó égve marad, ha kisültjük, szintén ujjal, akkor kialszik.

Még gyerekként építettem ébresztőórát zenélős kvarcórából. Kapott ceruzaelemet tápnak, agy kis dobozkát meg egy kéttranzisztoros erősítőt, ées egy rendesebb hangszórót.

Aztán jópofa játék, a vezeték nélküli led meghajtás (vezeték nélküli gyertya topic), szintén filléres, és egyszerű dolog, de érdekes, és látványos...
(#) szendi001 válasza katonacs hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Kérlek nézz át a Rádiókészülék dokumentációjának tervezése c. topicba.
URH adót terveztem ide a fórumba, 3 tranzisztoros, és könnyű a nyákja is. Szívesen megosztom veled, komplett szerelési útmutatóval. Kérlek keress meg privátban ha érdekel a dolog.
(#) poros hozzászólása Jan 30, 2012 /
 
Nagyon sok ötletet tanácsot kaptál! A magam részéről is felajánlom a segítségemet akár nyák tervezés vagy esetleg más felmerülő probléma megoldásában.
(#) MaTe193 hozzászólása Jan 30, 2012 /
 
Sziasztok!
Jómagam is egy apró elektronika szakkörrel büszkélkedhetem, megosztanám a tapasztalatokat: Elméletet valóban nehéz, de muszáj becsempészni, részemről ez az áramkörök működésekor szokott megtörténni. Amennyiben nyolcadik osztálytól fölfelé vannak diákok, úgy egy nagyon minimális elmélet már van bennük. Érdemes a kezdetektől együtt csinálni mindent, gondolok itt a milliméter papíron való tervezéstől kezdve a lakkfilces panelrajzoláson át mindenre. A maratást én speciel egyedül csinálom, nem feltétlenül közösségformáló a vaskloridos tál mozgatása. Ha nincs elég fúró, azt is egyedül, vagy egy-két emberkével kell megoldanod. Más persze a helyzet, ha lyukacsos forrasztásos próbapanelre dolgoztok. Kérdés, hogy van-e forrasztópáka, ha igen milyen fejmérettel? Nálunk speciel Minifor van, legalább jó sok, így az határozza meg a panel rajzolatát. Javaslom kérj pénzt az iskola alapítványától, általában támogatják az ilyen kaliberű dolgokat.
Remélem nem húztam nagyon senki idejét!
További szép estét, Máté.
(#) sargarigo hozzászólása Jan 30, 2012 /
 
A multivibrátorok mellett látványos és főképp közösségformáló ötlet lehet a reflexvizsgáló!
Két tranzisztor, két led, pár ellenállás, meg két villanykapcsoló. Valaki koppint az asztallapon, mire a két versenyző megpróbálja minél gyorsabban megnyomni a saját kapcsolóját. Aki a gyorsabb, annak a pilácsa pilácsol. Mi nagyon élveztük annak idején

Kis kiegészítés a panelos dologhoz: Lehet jobb lenne eleinte a dugdosós próbapanel, és a "kemény mag" meg nyomhatná tovább rendes panelokkal is.
(#) katonacs válasza katonacs hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Te jó Isten! Én meg azt hittem, hogy a kutya se fog reagálni!
Nagyon köszönöm mindenki hozzászólását!!!! Azt hiszem néhány óra el fog telni, míg mindet átrágom.
Ti vagytok a legkirályabbak!!!!

Köszi a bss-es linket is, eddig még nem láttam, de jól átnézem azt is.

Holnapig: viszlát!
(#) katonacs válasza Szebence hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
először meg azt hittem, hogy csak egy poén
Ezt is köszi!!!!
(#) pucuka válasza katonacs hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Ha megvan az elképzelésed, az ütemterved, kidolgozott kapcsolásokkal segítünk.
(#) Cavalier válasza poros hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Na, hát pont ezt mondom, hogy fel kell kelteni az érdeklődést, de úgy, hogy az elmélet is menjen vele. Meg felébreszteni az igényüket, hogy értsék meg, hogy mi miért van. Rengetegen építenek bonyolult dolgokat itt a fórumon is, és közben azt se tudják, hogy egy adott alkatrésznek mi a szerepe az áramkörben.
Nem hiszem, hogy a szakköri dolgok miatt cukkolnák, ha meg igen, akkor alapvetően azért, mert egyáltalán szakkörre jár. Aki meg nem bírja ki a cukkolást, az alapvetően életképtelen


Ja, egy egyszerű fémkereső is jó ötlet lehet, ha már az alapok mennek.
(#) Nagymoli válasza katonacs hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Fejhallgatóerősítő, 9V-os elemről. biztonságos, egyszerű, sikerélményt ad. Szívesen tervezek is! Extra fényű LED, áramgenerátorral. Zseblámpa modernizálás, pl 1W-os LED-del, de lézert ne csinálj! autóakkumulátor feszültségindikátor, 3 LED, és pár egyéb alkatrész, olcsó, de "apu autójába" beépíthető. Villámdetektor, 250Ft- ból megvan, és nagyon hatásos, 150km-ről érzékelni a villámlást..
(#) 20sz Jófiú válasza katonacs hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Szia!

Már Zoli is írta és én is kihangsúlyoznám, a bbs-t felejtsd el! Sok kudarctól kímélünk meg ezzel.
Inkább a rádiózás felé kellene elindulni. Egy saját építésű detektoros rádió élesztése egy életre szóló nyomot hagy az emberben.
(#) Nagymoli válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Egy TV sorkimenő feszültség alatti érintése is egy életre szóló emléket hagy! DD Na jó ennyi a humorizálásról, inkább alszok... Én is detektorossal kezdtem. Szólt is benne mindenféle egyszerre... de örültem neki!
(#) idlob válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Nem hiszem, hogy a BSS-t teljesen el kellene felejteni. Nyilván ha szakkört vezet, akkor már van annyi tapasztalata, hogy ne csak "vakon" nekiessen a dolgoknak. Ha másnak nem, ötletadónak jól jöhet.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem