Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Itthon egy Sanuvier Duval nevű szerkentyűnk van. Arra lennék kíváncsi, hogy mivel a házat bővítettük egy külön álló résszel (tehát egy saját lakrésszel, külön bejárat stb...), hogy meg lehet-e oldani két termosztát használatát egy kazánon? Úgy, hogy a két házrészben külön - külön legyen egy termosztát. Mivel nem arányosan melegíti fel a kettőt. Előre is köszönöm a válaszokat! Üdv.: Attila
Egy kicsit azért igen, csak külön szivattyú kell hozzá.
Szia! Akkor egy nagyon egyszerű utánépíthető vezérlő kell neked. Itt mindent leírnak róla töviről-hegyire.
![]()
Igen, de az akkor ugye már a "nem nagyon" eset
![]()
Közben még az jutott eszembe (különös tekintettel hogy nekem is SD kombi cirkóm van):
- Van az a megoldás, hogy két kör van külön szivattyúval (lásd VIM által linkelve). Öntöttvas (ÖV) kazánnál értem a dolgot és tökéletes. De kombi cirkónál??? Akkor most van a cirkóban egy keringető, és vele sorban 1 vagy kettő dolgozik (vagy nem). Ugye amikor lekapcsol a termosztát, akkor majd a cirkó még próbálja kicsit átnyomni a vizet a másik álló szivttyún keresztül? Ugyanakkor ha megy a fűtés, akkor kettő/három szivattyú húzza a vizet? ![]() - Vagy mágnes szelep mindkét körbe. Ott meg leálláskor katt és víz nem megy sehová... Nem tudom hogy az SD-ben van-e utókeringetés. De így biztosan nem lesz... Ettől függetlenül még működhet is akár.
A problémádra a megoldás: hidraulikus váltó.
Mivel szivattyú után másik szivattyút nem teszünk! Azzal a fűtésszerelővel ne állj szóba, aki bután néz rád a "hidraulikus váltó" említésére!
Ez nem az én problémám...
De remélem olvassa a topic-ot akinek ez kell ![]() Ettől függetlenül a magam nevében köszönöm az érdemi hozzászólást. Pont ezért vagyok még mindíg itt, mert tanulhatok tőletek ![]()
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni,jeltovábbítás ügyben. Van egy vezetékes Siemens REW 24 termosztátom és van egy COMPUTHERM rádiós is. Valahogy szeretném azt megoldani hogy a 2 termosztátot összekötni ? Vezéreljen a Siemens de a Computherm továbbítsa a jelet. Ez azért lenne jó mert tavaly vettem a Siemens termosztátot és nem jó ha ott vezérel ahol a helye ki lett építve. Viszont nem rádiós egy újat meg már nem szeretnék venni. Segítséget megköszönném!
Szia! Lehet, hogy lassú a felfogásom, de vadász kutya legyek ha értem, mit is akarsz? Miért kell mind a kettő termosztát ahhoz, hogy a kazánt működtetni lehessen? Melyik termosztát mérne, avagy honnan tudná az egyik, mit akar a másik?
![]()
Szia! Mert a lakásban a leghidegebb hely a fürdő,termosztát kiépítés viszont a nappaliban van ott van a siemens is. Vettem egy rádiós computherm termosztátot a fürdőbe és csak az megy egész nap így nagyon jó meleg a lakás. Viszont ezzel a drága siemens-el nem tudok mit kezdeni csak dísz. Jó lenne ha ez lenne a fürdőben viszont nem tudom bevezetékezni a kazánig. Talán ez az intelligens siemens kevesebbet fogyaszt csak a jel továbbítás ? Siemens vezérelne a computherm meg elkűldené valahogy a jelet a kazánig? Így kicsit érthetőbb voltam? Mert egy siemens rádiós 42 ezer ....és azt már nem szeretném.
Ha jól sejtem a Siemens az többet tud, mint egyszerű két pont vezérlést (ki-be kapcsolást), mert a Computherm az csak azt tudja. Nem gondolnám, hogy össze lehetne házasítani úgy a kettőt, hogy a Cth. továbbítani tudná a Siemens parancsait, mivel az folyamatos lángmodulációtól kezdve, szivattyú beragadás védelemig mindent vezérelne. (vagy tévedek?)
szerintem ugyan úgy működik csak sokkal finomabban vezérel és kalkulálja a legjobb működést "Inteligens" így hívják(Siemens REW24). Most áthúztam a kazán és a fürdő közt egy vezetéket így használom de nem túl esztétikus,viszont valóban kevesebbet fogyaszt a kazán. Én ezt most élesben teszteltem . Eddig a computerm ugyan így állandó 20C-n ,fogyasztott 4-5m/3 ez most 3.9m/3. Ezért viszont nem veszek 40e egy új rádióst.
Akkor sem valószínű, hogy megoldható, mert az érzékelők azonos helyen kell, hogy legyenek. A Siemens azért, mert referencia értéket szolgáltatna, a Computherm pedig ezt továbbítaná a relés végfokának a kazánhoz. A két mérőegység egy helyen. Az RF részbe belenyúlni nem egyszerű feladat úgy, hogy azt ki-be kapcsolással működtetni lehessen úgy, hogy közben ne hangolódjon el. Nem volna célravezetőbb a vezetékcsatorna? Azért az 1m3 gázért csak megérné, hogy a következő lakásfelújításig kilátszódjon a vezeték nyomvonala.
![]()
Á nem olyan régi a ház ,megfogadtam ,hogy semmi bontás vagy egyéb. Elég volt!
Igen úgy gondoltam hogy a siemens kijövő jelét rákötöm a másikra egy vezetékkel fizikailag is egy helyen lenne persze. De értem mit mondtál ,akkor marad az új rádiós Intelligens. Köszönöm,hogy válaszoltál a kérdésemre.
Már megnéztem mind a kettőt és a lehetőségeket is de így nem lehet megoldani. Falban futó csövezés sincs a közelben a fürdőszobában, hogy azon keresztül falfúrás nélkül el tudnád vinni a vezetéket a kazánig?
semmi sajna , nem készültem erre persze nem olyan nagy tragédia. Esetleg ha valami eszedbe jutna kérlek írd meg nekem. Mondjuk valahogy megszakítanám Cth tápot és ha zár a siemens akkor bekapcsol a másik az meg állandó működésen lenne?
Amit szeretnél az nem megoldható, mert Computherm-nek is CSAK akkor lesz kimenete, ha a mérőáramköre eléri az általad beállított szintet! A két termosztát közötti különbség pedig nem korrigálható, ezért csak a referencia termosztát végezheti a kapcsolást a kazánnál. Azért kerül a Siemens annyiba amennyibe, mert az a szabályzás RF úton ilyen összeget képvisel. (....nemhiába szímensz, de én bos párti vagyok)
![]()
Sziasztok!
Én egy FÉG-es manuális kapcsolót cserélnék digitálisra. Nálam 4 vezeték van a régi rendszer szerint: Barna, sárga-zöld, meg két fekete. Az új viszont csak kettőt igényel. Mi a teendő? Képet tudok felrakni ha kell. Bocs de elég láma vagyok, nem akarok hülyeséget csinálni.
Sziasztok!
Nekem olyan problémám lenne, h anyukámnál még régifajta MMG-s termosztát van fent, ami egy Fég cirkót vezérel, ami mostanában túl sűrűn kapcsol ki-be, akárhogy állítjuk be! Eddig ezt nem csinálta! Mi lehet a gond? Érdemes lenne már kicserélni? Néztem helyette egy ilyen kommersz SIEMENS RAA20-as termosztátot, ez jó lenne helyette? Előre is köszi a segítséget!
Az a jó, ha sűrűn kapcsol be
![]() Igazán az a kérdés, hogy a hőmérsékletet pontosan (kb. 0.5 fok) tartja-e. Ha igen, akkor egyrészt jó a termosztát, másrészt pedig ha lecseréled egy új digitális termosztátra, akkor is sűrűn fog bekapcsolni a cirkó. Hideg van ugyanis... Az említett MMG termosztátban van egy előfűtő ellenállás, ami melegíti a hőérzékelőt amikor megy a fűtés (ehhezz kell a harmadik szál, a nulla a termosztátnak). Emiatt hamarabb kikapcsol a termosztát. Ha ez nem lenne, akkor ugyan jóval ritkábban kapcsolna be a fűtés, viszont a hőmérséklet 4..5 fokot ingadozna a nagy tehetetlenség miatt (tipikus hibás bekötés, amikor nem kap "nullát" a termosztát). Ugyanez az előfűtés megvan a digitális termosztátban is, csak szoftverből megvalósítva és jó esetben paraméterezhető. Nekem például CM67-es digitális termosztátom van és tizedfokos pontossággal tartja a beállított hőmérsékletet, viszont nagyon sűrűn indítgatja a cirkót... Még egy dolog van ami beleszólhat ebbe, mégpedig a cirkó beállítása. Az a jó, ha minnél hosszabb ideig működik a cirkó, azaz amennyire lehet érdemes levenni a gázmennyiséget. Az az alsó határ, hogy azért a legnagyobb hidegben is ki tudja fűteni a házat. Ilyen beállítással viszonylag sokat fog menni a cirkó, viszont jobb hatásfokkal. A gázmennyiséget például a (Z)C18-as cirkónál jobb oldali gomb mögött található "tekerővel" lehet állítani. De ha rám hallgatsz, ne akkor kezdj el játszani a cirkóval amikor ilyen hideg van ![]()
Szia! A gőztenziós szelence elszöszösödése okozhat bizonytalan működést és e miatt kapcsolhat túl gyakran. Ha nem lett megváltoztatva a helye, akkor a telepítési hiányosság nem szólhat bele a sűrű ki-be kapcsolásba. Ha viszont nem volt még tisztítva, vagy volt valami felújítás a lakásban (festés, tapétázás stb. ...) az abból eredő por és más szennyeződés érzéketlenné, bizonytalanná teheti a szelencét. Tisztítása, áramtalanítás után puha ecsettel (iskolai rajzórán használatos 8-s) mindkét oldalát portalanítani kell és a szellőző perforációt a burkolaton.
![]()
Szia! Az egyáltalán nem jó ha olyan érzékenységű a vezérlés, hogy sűrűn kell kapcsolást végeznie. A termosztátokkal szemben támasztott követelmények nem mindig vannak összhangban a tulaj elvárásaival. Egy két pont vezérlésnél nem fontos a tized pontosságú korrekcióra való reagálás, de a lángmodulációs berendezésekhez pl. elengedhetetlen. Azoknál a kazánoknál amelyeknél csak két pont vezérlést lehet megvalósítani, nagy pontosságú hőmérésre nincs szükség, elegendő a 0.5fok érzékenység, mert nem kell a lángot modulálni a berendezésben. Ha a lakás hőtehetetlensége kicsi, vagy fűtetlen helyiségből van sűrűn benyitogatva a fűtöttbe, előfordulhat a sűrű korrekció.
![]()
Én is azt mondanám, hogy nem jó a túl nagy hiszterézis. Nagymamáméknál egy sima tekerős termosztát volt fenn, simán volt 1,5-2fok különbség a ki és a bekapcsolás között. Ami azt jelentette, hogy már be kellett volna kapcsolnia, mert érezhetően hűvösebb volt, és már ki kellett volna kapcsolnia, mert már meleg volt. Ezért kapcsolgatták a saját érzetük alapján. Aztán kaptak egy digitálisat, de nem programozhatót, csak + és - van rajta. Ez 0,25fok pontosságú, ami azt jelenti, hogy ennyivel később, és ennyivel korábban is kapcsol a beállítotthoz képest, vagyi 0,5fokon belül (21fokra állítva 20,75-be, 21,25 ki). Ez már jó lett, nem kell piszkálniuk.
Üdv Inhouse
Sziasztok!
FÉG ZC kazán (nem cirkó) mellé terveztünk termosztátcserét, mert a régi analóg (nem MMC, annál újabb, de nincs rajta márkanév) 4-5 fok tűréssel dolgozik. Meg amúgy se teljesen kóser, ha 15 fokra állítom, akkor kapcsol be 16-17 fokon és ki 20-21en. (Az ellenőrző méréseket nem precíziós műszerrel csináltam ![]() Körülnéztem mindenféle fórumokon, elolvastalak Benneteket is, és arra jutottam, hogy ettől még cserélni nem biztos, hogy kell, csak talán adni neki egy nullát. (Én nem fogok nekiállni ![]() A kérdés az, hogy egy egyszerű bimetallos termosztátnak el tud-e romlani a hőérzékelője? Köszönöm airotkiv
Sokféleképpen el tud, de így nemigen
![]() Olvass meg kicsit visszább, ott a magyarázat is. A fene se írja le ötnél többször ugyanazt... |
Bejelentkezés
Hirdetés |