Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   391 / 507
(#) sziriusz válasza gulyi88 hozzászólására (») Jan 29, 2012 /

A másik fórumon ZordonC3 feltette a hosszú távú mérési eredményeit (15011-s hozzászólás). Ott az eloszlási görbe valós adatokat takar. Érdekes lenne az erre kiszámolt teljesítmény görbe. Valószínűleg jól megközelíti a Gaspa és az én lehetőségeimet.
(#) btoti válasza sziriusz hozzászólására (») Jan 29, 2012 /

Íme a ZordonC3-l közösen feldolgozott adatok:

ZordonC3.xls

(#) gaspa válasza sziriusz hozzászólására (») Jan 29, 2012 /

Szerintem egy akkus rendszer sosem térül meg az akkuk ára,gyors elhasználódás és rossz töltés-kisütés hatásfok miatt.Az inverterrel semmi gond,nagyon jó hatásfokuk van.Ezek a valós idejű mérések a szélkerék-generátor-inverter összehangolására és a folyamatok megismerésére csináltam.Az inverteres adatgyűjtőm csak egy hónapja működik,egy év múlva tudok pontos adatokat és azok is főleg helyileg rám vonatkoznak.Ismerem az elképzelésedet,ez a fűtés rásegítés,meleg víz tényleg a legolcsóbb és lehet megtérülő is.A szélkerék méretét kell jól megválasztani(kifejezetten nagyra),az elektronikus szabályzása nagyon egyszerű és olcsó,de a szél szeszélyeit nem tudod megkerülni.
(#) sziriusz válasza gaspa hozzászólására (») Jan 29, 2012 /

Pontosítom az akkumulátor töltő inverterrel kapcsolatos aggályom. A szélkerék a széltől függően ad le teljesítményt. Ezt a teljesítményt (ami egy harmadfokú görbe) hiánytalanul ráviszi az akkumulátorra az inverter? Ha igen, ezt hogyan csinálja? Be lehet esetleg programozni a kiadott teljesítményt? Erről még senki nem írt itt a fórumon.
Gulyi88-cal egyszer itt részletesen kitárgyaltuk, mi történik, ha elektronika nélkül rákötünk egy ellenállást a generátorra. (a tanulság: azóta igyekszem itt elkerülni az elméleti kérdéseket).
(#) gulyi88 válasza sziriusz hozzászólására (») Jan 29, 2012 /

És az is tanulság volt, hogy gyors MPPT nélkül, sok energiát hagyunk bent.
Vagy túl, vagy alulterheljük a rendszert.
(#) gaspa válasza btoti hozzászólására (») Jan 29, 2012 /

A másik fórumon én is olvastam a számításaitokat,kösz a táblázatot.A Betz állandó a szélből elméletileg kivehető teljesítményt szabja meg 0,6 körüli,a szürke diagram,az 1m2-en kivehető elméleti teljesítmény ábrázolja a valós szélsebesség mellett,de még nem pontos csiszolni kell rajta és szövegben is fel kell tüntetni,hogy 1m2-re vonatkozik.Az idő/szélsebesség,elméleti telj.,betáplált telj. fent van,a generátor-betáplált között csak az inverter hatásfoka a különbség.A grafikonokra csak két függőleges változót tudunk tenni és ha azonos is a mértékegységük elnyomhatják egymást,mert a méréshatár automatikusan vált.
(#) gaspa válasza lehar hozzászólására (») Jan 29, 2012 /

Oké értem,egyébként ha felmegyek a tetőtérbe mérni,jól lehet hallani két másodperccel előtte mikor jön a szél és jól elkülöníthetők a pár percenként jövő csomagok és ezt nem a tető okozza,hanem így fúj.Sajnos a kitelepítési helyet már 30 évvel ezelőtt megtaláltam.
(#) gaspa válasza sziriusz hozzászólására (») Jan 29, 2012 /

Az akkut egy töltő áramkör tölti,az inverter az akkuból állítja elő a kívánt AC feszültséget,de ez csak megfogalmazás kérdése.Az említett teljesítmény görbe viszont komoly gond,mert a napelemeknél sokkal nagyobb feszültségtartomány lehet és a változás is sokkal gyorsabb.Fejlettebb szélinvertereknél több töréspont programozható(én már láttam 40-et is),meg lehet adni milyen generátorfeszültségnél mekkora teljesítményt vegyen ki.Ezek bonyolult processzoros szerkezetek,én ezt megpróbálom analóg módon megoldani,ennek része volt ez az analóg mérési sorozat is,de nem pár napos dolog lesz.
(#) gaspa válasza gulyi88 hozzászólására (») Jan 29, 2012 /

Ha megnézed a kettes képemet,jól látható amikor belép az inverter szétválik a szélgörbe és a rotorgörbe,az utóbbi stabilizálódik és az inverter végig bent tartja magát,amíg a szél nem esik 4m/s alá,nem veszít el semmit,annak ellenére,hogy 2-3sec időállandójú az MPPT-je,a hullámzást inkább a szélváltozás okozza,ami 20sec fölött van.Jobb lenne 10-16 töréspontban megszabni mennyivel terhelje a töltő vagy az inverter a rotort,ezt akár a rotorfordulathoz de akár a szélsebességhez is lehetne kötni.Nem egyszerű dolog,most próbálom ezt analógba megoldani.
(#) btoti válasza gaspa hozzászólására (») Jan 30, 2012 /

Betz ok. (Nem voltam biztos benne, hogy a Betz-limit, vagy a Betz-egyenletből tetszőleges be-, kilépő szélsebesség arányokra számolható érték, a hatásfok.)
A gen. telj. bevitele hasznos lehetne a több szakaszra bontott rendszer viselkedésének vizsgálatára. Jobban kiszűrhető lenne, hogy melyik szabályzási késleltetés (szél - szélkerék - generátor - inverter - hálózat) mit okoz, melyiken lehetne javítani. Ezek az egyenkénti késések nyilván véletlenszerűen rontják - javítják a pillanatnyi össz. viselkedést. A töréspontok, korrekciós görbék kitalálásához több információt adnának. Legalábbis az én logikám szerint, és persze lehet, hogy Te már ezen túl vagy.
A két függ. változó korlátot talán egymás alá "rajzolt" grafikonokkal ki lehet játszani, ha a program lehetőséget ad nem real-time adatbevitelre, feldolgozásra is, no meg, ha tudod mérni a gen. telj-t is.
(Az ember a kisujját nyújtja, és máris az egész karja kellene, de olyan ritkaság a mért, megbízható, értékelhető adatsor, hogy szívesen elidőzök mellette. Nekem még csak saját megfigyeléseim vannak, a szélmérő is halad.)
(#) sziriusz válasza generátor24 hozzászólására (») Jan 30, 2012 /

Néhány megjegyzés:
Az általam megadott táblázat megmutatja, hogy a 36 hornyos állórész megtekercselhető 8 pólusú forgórészhez. Az előtte lévő írás instrukció a tervezéshez.
A tekercselés tervezésekor a hornyokba berajzolják a tekercsoldalakat és a vezetékek áram irányát. A vezetékeknek az áram irányának megfelelő összekötése már egyéni elképzelés dolga, ezért azonos, vagy közel azonos megoldáshoz számtalan tekercselrendezés adódik. A Te megfigyelésed könnyen levezethető a tört horonyszámú kétréteges tekercselésből. Ezt csak rajzon lehet bemutatni.
A meglévő tekercselés arra jó, hogy a forgórész átalakítása után egy fordulathoz tartozó feszültséget lehessen mérni. Ez után következne a szélkerék, generátor fogyasztó összeillesztése, amit szerintem itt a fórumon homály fed, és úgy tűnik, nem is illik róla beszélni. Pedig az első ragyogóan elkészített géped akkumulátor töltési problémája illesztési gond volt, és nem generátor probléma.
(#) generátor24 hozzászólása Jan 30, 2012 /

Ha feltételezzük, hogy egy állandómágneses generátor feszültsége 200V és 400V között ingadozik,be lehetne valami feszültségszabályzóval stabilizálni mondjuk 200 és 230V közé.Van rá egyszerű megoldás elektronikailag,vagy inkább a fordulatszámot kellene behatárolni valamilyen módszerrel?
(#) erbe válasza generátor24 hozzászólására (») Jan 30, 2012 /

Nagyon egyszerű megoldás a dinamikus terhelés. Mindig akkora terhelést biztosítunk, hogy a feszültség soha ne emelkedhessen a megengedett érték fölé. A szélkerék számára nem optimális.
Step-down konverter. Bizonyos tartományon belül az emelkedő bemenő feszültséget állandó stabil kimenő feszültséggé alakítja. Ha a kimenő feszültséget nem tudjuk a termelés függvényében terhelni, a szélkerék számára még rosszabb, mint az előző.
MPPT hálózatra táplálás: Mindig optimális mértékben terheli - engedi pörögni a szélkereket. A lehető legjobb energiakivételt teszi lehetővé.
(#) btoti válasza generátor24 hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Az elvárás egyszerű, de a megvalósítás közel sem.
Kérdés, hogy mit akarsz róla működtetni?
Ha csak a fesz. "stabilizálás" a cél - akkor kapcsoló üzemű fesz. stabilizátor (PWM DC/DC konverter), vagy egyszerűen az "ősi" soros disszipatív fesz. szabályzó, amik nem engedik a kimeneti fesz. effektív értékét pl. 230V fölé. Viszont ez a kivehető max. telj. rovására dolgozik, mert nem képes figyelembe venni, hogy a szélkerék a legjobb hatásfokhoz (legnagyobb kivehető teljesítményhez) tartozó tsr értéknek megfelelő fordulaton pörögjön. Ráadásul erős szélben alig fékezi a szélkereket, az túlpörög, elszáll. Utóbbin javíthat a plusz szabályzott sönt terhelés (ez veszteség, vagy pl. fűtés, vízmelegítés), de a stabil 200-230V-n kivehető hasznos telj. max. a 230V * 230V / Terhelés ellenállása [ohm] lesz.
Komplett szabályzás nagyon bonyolult. Egyidőben kell figyelembe venni a kölcsönösen és folyamatosan egymásra is ható szélsebességet, szélkerék fordulatot, a terhelő teljesítményt és a kimeneti feszültséget. Ennek "legegyszerűbb" esete a hálózatba tápláló inverter. A hálózat szélgenerátorhoz képest végtelennek tekinthető telj. befogadása nélkül az igen nagy, sok és gyors változások miatt minimum PIC, vagy számítógép vezérlésű szabályzás kell. 1-2 kW-s szélgenerátornál szerintem ez felesleges luxus.
(#) btoti válasza btoti hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Talán a legegyszerűbb:

sontszab.jpg

(#) generátor24 válasza btoti hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Szerintetek ami a linkben található használható lenne szélgenerátorra?Elég inteligens lehet a szerkezet?Bővebben: Link
(#) zolika60 válasza generátor24 hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Ez az ingadozó hálózati feszültség kiegyenlítésére van kitalálva. Szélgenerátorhoz nem igen alkalmas. Hiszen ott az ingadozás 0 és maximális teljesítmény között bármennyi lehet. Ezért inkább akkumulátorokat töltenek vele, mert egyenletesebben lehet kivenni a megtermelt energiát. A 230V stabilitása pedig az inverter feladata.
(#) generátor24 válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Akksi nincs. 150V váltóáram induló 250V váltóáram befejező van.E közötti ingázást kéne simítani.

Kellenének részletes műszaki adatok! Lehet, hogy csak 50 Hz-n, de mindenképp szinuszos váltóárammal működik helyesen. Te egyenáramról írtál.

Illetve nem egyenáramról, de mindenképp tág határok közt változó frekvenciáról van szó szélgenerátornál. Semmiképp nem stabil 50Hz-ről.
(#) sziriusz válasza btoti hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

A generátor leégetéséhez, vagy a szélkerék befékezéséhez egészen jó a kapcsolási rajzod. Szerintem.
(#) btoti válasza sziriusz hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Kicsit lassabban, ha lehetne! Nem kapcsolási rajz, csak blokkséma!!! A FET kapcsoló üzem pedig nem ki-be kapcsolgatást, hanem PWM vezérlést jelent itt. A generátor és az áramkör védelméről a tényleges kapcsolás kialakításakor kell gondoskodni (áram, fesz., telj. limitek)!
(#) sziriusz válasza btoti hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

A generátor leégetéséhez, vagy a szélkerék befékezéséhez egészen jó a blokksémád. Szerintem. Köszönőm, hogy kijavítottad a hozzászólásom.
(#) gulyi88 válasza sziriusz hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Működne ez így, de mindig túlterhelt üzemállapotot csinálna a keréknek.
Azaz optimális fordulatszám (ahol a P max kijönne) alatt üzemeltetné a rendszert.
(#) sziriusz válasza gulyi88 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Na de a generátor kapocsfeszültségét lecsökkenteni egy kívánt üzemi feszültségre! Gondold már át! Simán leég, jobb esetben befékez.

Ha végtelennek tekinthető lenne a gen. meghajtása akkor leégne, de a szélketék közel sem végtelen, Mw jelleggörbéje hasonló mint egy aszinkron motoré (motoros üzemállapotban).
Megfelelő szabályzóval létre lehet hozni üzemet a billenési ponttól balra, az instabil tartományon is.

Az jutott eszembe hogy:
w=rotor szöksebesség (n*2pi/60)
d= rotor átmérő

Ha a TSR - (ami egyszerűsítve tsr = w*d/(2vszél) -
Pmax (= hatáfok_max) munkapontban bármilyen szélsebességnél ugyanakkora
(tahát TSR_maxhatásfok==?const, ha vszél változik?).
Akkor kiszámítható, hogy Vszél.sebességnél mekkora w rotorfordulatszám kell, hogy a szélkerék hatásfoka maximális legyen.
Ha építünk egy szabályozókört w-ra és a beavatkozószervünk a generátor/terhelés (teljesítménye), akkor w=2tsr*vszél/d értékre szabályozva ponta amximális hatásfokon dolgoztatjuk a szélkereket, ezzel a maximális teljesítményt véve ki.
A kérdés hogy TSR_max hatásfok pont függ-e a szél sebességtől?

Durva hasonlattal: A trafó szekunder ágát sem úgy szabályozzuk, hogy leterheljük annyira, hogy a szükséges feszültség meglegyen. Ez garantáltan leég.
Itt jobb a helyzet, mert a szélkerék befékeződik, és a kapcsain megjelenik a kívánt feszültség. Na de a fékezési energia nagy része a generátorban vész el, ami azt szépen melegíti. Ezt a melegedést vagy elviseli a generátor, vagy nem.
A sorosan kötött ellenállással történő feszültségszabályzást kell itt rendesen megcsinálni. Ezt rajzold fel, és rájössz, hogy ez nem melegíti a generátort, csak a tervezett mértékben. Persze minden elemet méretezni kell.

Ezt a témát szívesen megbeszélném Veled.

Szerintem itt alkalmas a soros és párhuzamos szabályozás is.
Soros az MPP től jobbra hoz létre munkapontot a párhuzamos meg az MPP től balra.
Sorosnál folyamatosan vezérelhető eszköz kell (0 ohmtól Rmax értékig), mert az w nem nagyobb mint ami az Uki hez kell, így valamilyen tranzisztoron kell fűteni.
Párhuzamosnál az w pontannyi mint ami az Uki-hez kell.
Végtelen és Rs (min) érték kötött lehet PWM segítségével bármilyen R értéket varázsolni a kapcsolóeszköz minimális vesztesége mellett, így az Rs fog fűteni.
Nekem aztán olyan mindegy hogy félvezető vagy az ellenállás fűt. A generátort meg a szélkerék védi meg párhuzamos esetben.
Következő: »»   391 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem