Fórum témák
» Több friss téma |
hát mingyárt megnézem de ezekre rá van írva a fajta? az oldalán??
nahallod valami régi panelon találtam 5!! db 4007-est
akkor mehet rá köthetem?
Valami mindig ra van irva, meg az SMD alkatreszekre is, megha mikroszkoppal olvashato csak, akkor is. (Tudom, mert en szinte kizarolag feluletszerelt alkatreszekkel dolgozom nap mint nap )
az baj ha nem közvetlen a tekercs kivezetésre kötöm hanem a panelra? mert forroragasztóval bevan ragasztva és így nem tudom oda raki
Ott is jo lesz, ez nem olyan jellegu aramkor, ahol fontos az elhelyezes.
n a * kész beraktam akkor így már kész van minden?
jah és ha tranzisztorra akarom cserélni akkor mekkora bázisellenállás kell? 12v 100mA-es dugasztápról megy az áramkör
Visszafele kell szamolni, vagyis mennyi kollektoraramot szeretnel, utana elosztod a tranzisztor aramerositesi tenyezojevel, de "csak ugy" szamolva hasznalhatsz atlagban 40-et (nem is nagy es nem is kicsi, de tranzisztorfuggo), ez lesz a bazisaram. Ezutan jon, hogy a kijovo jelszintbol levonsz minimum 0.7V-ot (lehet kicsit tobb is, ez a minimum). Ezutan ohm-torveny alapjan Uki-0.7V per bazisaram = a bazisellenallas.
A Te esetedben, nagy vonalakban, de hasznalhato ertekek: 11V-0.8V=10.2V (11V a vesztesegek miatt) Mondjuk, szeretnel 500mA-es terheloaramot, akkor cca szukseges 12.5mA bazisaram, kicsit kerekitve 13mA. Az R=10.2V/0.013A ez 784ohm, a szabvany 750, tehat 750ohm-os ellenallast tegyel be.
a zt hittem h berakok egyet és azt mindenhol használhatom akkora árammal amit bír a tranyó... hát kár. akkor maradok a relénél
Hmm. Hát valóban rettenetesen komoly feladat összerakni, miután leírtak és kiszámoltak neked mindent, csak egy ellenállást kellene berakni, a kissé értelmetlen és hangos relét meg lehetne kihagyni belőle.
Ne vegyed kedvet, hadd kiserletezzen, ezzel is megtapasztalhatja a hatranyokat.
nem komoly hanem azért mert sokmindenhez kipróbálom pl a saját építésű lézershow-omban is és nem akarom mindig cserélgetni azt az egy ellenállást... így is jó nekem bőven... mert elég gyorsan kapcsol a relém
didyman azt se felejtsd el, hogy leteznek szinte hallhatatlan relek is, annak ellenere, hogy most persze nem az van benne. Ilyenek a reed-ek is , de a felvezeto- vagyis szilardtest relekrol -SSR- nem is teszek emlitest, amik a legnagyobb zajt csapjak
Nem pontosra kell méretezni, hanem maximumra. Aztán nincs vele gond. Vagy lehet FET-et is használni, annak is egy fix ellenállás kell, hogy a gate kapacitás ki legyen sütve-fel legyen töltve minimum periódusidőn belül is, aztán kész.
Mondjuk ebben teljesen igazad van, és ez nem is feltétlenül baj sok esetben! (mennyi hülyeséget csináltam kezdőként, te jó ég.. )
jaj van egy ötletem... optocsatoló??? oda nem kell ellenállás ugye? sfh627a amit találtam itthon 2db-ot ezt ha beraknám akkor nem lenne jó?
irf620-as fetnek mekkoa ellenállás kell?
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Összeraktam az alábbi oldalon található hangvezérelt led kapcsolást. (Link http://tjelectro.lapunk.hu/?modul=galeria&a=68946) A problémám, h meg sem mukkan és nem tudom mi lehet a gond. Tápnak 3,7V-os dc adaptert használok. Mikrofont egy régi telcsi headsetből szedtem ki. És a poti 10K helyett 22K-s, de gondolom ez nem okoz gondot. Kérlek segítsetek a hibakeresésben.
Hello!
Elég egyszerű lelkületű dolog. - Első gond, hogy arra épül, hogy a 3V telep feszültség nem haladja meg, a Led-ek nyitófeszültségét. Ha a táp magasabb, legyilkolhatja a Led-eket. - Biztos, hogy az adapter 3,7V-ot ad? De minden esetre soros ellenállást illik tenni a Led-ekkel. - Egyébként táp bekapcsolása után, a Led-eknek világítani kell, mikrofon nélkül is. Ha nem, vagy már vége a tranyónak-Led-nek, vagy elkötöttél valamit. - Nem lesz túl érzékeny, mert a mikrofon csak mV-okat ad majd le. Vagy is vélhetően "ordibálni kell hozzá". üdv! proli007
üdv,
olyan kérdésem lenne, hogy a csatolt kapcsolással meg lehet hajtani egy méter led szalagot? Az áramfelvétele 400mA.
Köszönöm a választ! 2N3055ös tranzisztorom van itthon az is megfelelne? És még egy kérdés, hogy 50 Ledet(1db 20mA) is tudna?
Hello!
Természetesen a 2N3055 már bőven megfelel. Az 50*20mA=1A, de azt is simán el fogja vinni. De takarékosság szempontjából, sokkal célszerűbb, ha néhány Led-et sorba kötsz, és úgy választod meg az előtét ellenállását. Kevesebb áram, kevesebb felesleges fűtés. (Mint ahogy a rajzon van.) üdv! proli007
Köszönöm, akkor így próbálom megcsinálni:
Sziasztok!
Egy 2 LED-es stroboszkóp kapcsolási rajzára lenne szükségem. Vagyis: Felvillan az egyik LED, mihelyt kialszik, felvillan a másik. Ezután kb. 1s, és kezdődik elölről. Egy modellrepülő szárnyai végére szerelném, mint az igazi repülőknél. Üdv! Balázs A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2012
Szia! Legegyszerűbben úgy tudod megoldani, hogy csinálsz egy 3 ledes villogót tranzisztorokból, ahol a 3. ledet nem vezeted ki (csak ellenállással helyettesíted). Az ídő alapot meg a kondikkal lehet módosítani vagy az ellenállások érték változtatásával.
Bővebben: Link
Szia!
Köszönöm a segítséget, nem gondoltam, hogy ilyen egyszerű. Üdv! Balázs
Természetesen lehet bonyolultabban is 555 és 4017 párossal, vagy mikrochippel de ár érték arányában ez a legegyszerűbb sőt smd kivitelben 10*10mm nél nem hinném hogy nagyobb lenne.
Szia!
Megépítettem, tökéletesen működik. A 3. LED-nek a pirosat tettem, a ami repülő hasán villog. Elenyésző a tömege a repcsiéhez. Üdv! Balázs A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2012
Bővebben: Link
Egy ehhez hasonlóan működő (vagy pont ugyan ilyen) kapcsolási rajzot kérnék. |
Bejelentkezés
Hirdetés |