Fórum témák
» Több friss téma |
Szerintem ez nem csak minket kellene érdekeljen.
Ha elméleti agyfárasztás, ha nem.
Ez az amit ezer éve munkapont optimalizálásként emlegetek. Érdektelenség miatt soha nem dolgoztam ki az áramkört, mert az én szinkrongenerátoros megoldásomnál más az eset - fix a szélkerék fordulat az érdemleges 4-10 m/s-s tartományban.
PL bármi féle PIC, mikroprocesszor nélkül: Két impulz. adó (szélmérő, szélkerék) - jelformálás (ST) - D/A átalakítás - fesz. összehasonlítás (2 ford. pl. egy műveleti erősítőn) - PWM IC (pl. 50 Ft-s 555) - kimenetéről meghajtó tranzisztor - telj. FET - sönt. Bár ezzel még nincs maximálva a terhelésre jutó fesz., "csak" minden szélsebességen (pl. 3-10m/s) a lehető legtöbb teljesítmény vehető ki a sönttel együtt. Hogy ezt miképp osztjuk el (több féle hasznos, hasznos + eldisszipáltatjuk a felesleget, stb. - újabb feladat) TSR figyelés nélkül, a felesleg eldisszipáltatása (esetleg elfűtése, "el vízmelegítése") esetén szerintem is csak egy semminél jobb (van maximált kimenti fesz. a fogyasztók felé, pl. ízzó, akku) szabályzást, pontosabban visszafékezést érhetünk el, mint korábban írtad. A sönt visszafékező hatása csak akkor lép életbe, ha a fogyasztó nem vesz ki kellő teljesítményt és e-miatt akar a fesz. a kívánt max. fölé menni! Nyilván alap feltétel: Pgen > Pterh + Psönt + Pdissz ahol a teljesítmények az áram és fesz. effektív értékei, jelalak és kitöltési tényezők (integrálás) figyelembe vételével számolandók. A TSR_maxhatfok függ a szélsebességtől is kis mértékben (Reynold-szám, turbulenciák), de a 3-10 m/s-s tartományban figyelmen kívül hagyható ez a függés. Ha túl precízek akarunk lenni, akkor a két ford. összehasonlításából adódó feszt. (nevezzük tsr hiba feszültségnek) szabályozható nonlineáritású erősítőre (pl. műv. erősítő visszacsatolásában egy tranzisztor) kell venni a pwm előtt. Persze nagyon sok bonyolult megoldás létezik erre. Én a házi néhány kW-knál érdemleges legegyszerűbbekről beszélek. Miután ez sem az azonnali meggazdagodásról, ingyen energia maszlagáról szól, sajnos nem sok érdeklődőre számíthatunk.
Üdv mindenkinek!
Felvetődött bennem egy ötlet, elméleti síkon működhet is kérdésem az, hogy szerintetek érdemes e bele kezdeni utána járni pénzt ölni bele. Szóval adott egy telek ahol élünk is kert végében egy kis patak kb, 1.5 1.2 széles, olyan 30-45 cm mély, egy kis meder rendezés utána ha építenék rá egy malom kereket széles lapátokkal, arra tennék egy megfelelő DC kefés motort és azzal termelném a feszültséget. És ezzel az energiával szeretném részben fűteni a házat rásegíteni. Fűtés rendszerbe nem lenne nehéz beiktatni Atmos kazánom van és ahhoz egy 1 köbméteres tartály amit a kazánnal fűtök és abból nyerem ki az energiát bojlerbe és házba, tartályon több hőcserélő található egyiket bojler használja egy szabad van egy kisebb tartályban fűtenem a patakkal a vizet és cserélném a nagyba.. Szóval érdemes lenne utána járni bele vágni ? És legnagyobb kérdés mekkora teljesítményű generátor kellene ? Egyenlőre ennyi de még lenne pár kérdésem vagyis ötletem és ez miatt kérdésem, de az alap ötlete leírtam majd a többit..
Vízszintesen csordogáló vízzel nem fogsz sokat rásegíteni a fűtésre...
De ha tudnál neki esést adni,akkor mindjárt sokkal több teljesítményt kivehetnél! A vízimalmok is így voltak megoldva. Én biztos kezdenék valamit avval a patakocskával! Ha csak 20W jön ki,akkor is ! Mert ezt folyamatosan tudja.
Rendben köszönöm választ esést nem nagyon tudok neki adni, lehet nyáron ha jobb idő lesz, csinálok egy malom kereket, azt itthon hulladék és innen onnan maradt anyagból össze tudnék rakni egy prototípusnak valót, aztán meglátjuk mit alkot.
Most úgyis itt a tél hideg van, olvasok keresgélek és meglátjuk mi lesz, köszönöm a választ.
Meg vagy őrülve? Ekkora kincs van melletted, vétek nem kihasználni. Egy kicsit megduzzasztod a patakot, teszel bele egy Archimédesz féle csigát egy csőbe, arra egy generátort, és "dűl", na jó, jön belőle a villany, amit akkuba gyűjtögethetsz. Nem feltétlen kell esést produkálni. Én biztos nem hagynám ki.
Igazad van és nem tudom mér nem jutott eddig nagyon eszembe ez az egész, az természetes volt, hogy erről locsoltunk, fűtés dolog meg azért jutott eszembe, mert nem nagyon akartam inverterekkel meg akumlátorokkal bajlódni, de jobban bele gondolva így nyáron nem tudom kihasználni a lehetőséget. Mindenképp építek egy malom kereket vagy valami szerkezetet a patak fölé ami forgó mozgást hoz létre, így meglátom hogy mit tud a kis patak..
Elég hószú szakaszon van mögöttünk a patak akár 2 erőmű is elférne. Mendeképp azt kéne meglátni megtapasztalni mekkora erőt fejt ki a víz mekkora motort tudna megforgatni és ezt milyen sebességgel (áttételek).
Mindenképpen nézz utána az Archimédesz féle csavarnak, ezzel ugyan vizet húznak leginkább, de szerintem fordítva is működik. Ha nincs nagy esése a pataknak, akkor használható ez a módszer, mert mozgási energiája mindíg van, már ha folyik. A generátornak pedig sokpólusú generátort használj, az viszonylag alacsony fordulaton is működik. De először mérd fel a helyzetet, ha jó idő lesz, addíg gyűjts információt.
Itt egy kép a kis patakról ami nem kicsit megáradt az esőzések miatt, mederre szerencsére jó nagy klasszikus V alakú, lehet anno amíg bánya üzemelt nagyobb is volt.
Itt nagyon erős volt a sodrás szinte már félelmetes volt.
Juj, ez nagyon megy. Úgy tűnik, erre is fel kell készülni.
Rendben köszönöm az infókat, első körbe utána nézek olvasok, hogy miként milyen módszerrel lehet energiát kinyerni belőle, holnap teszek fel képet az eredeti formályáról is ahogy állta lába van.
Csavarnak mindenképp utána nézek sejtem, hogy nézhet ki.
Hát már jó pár éve itt lakunk úgy 10 éve, én egyszer láttam ilyenek.
Jujj de "irigyellek"!
Olvasás, kis számolás, néhány helyreállított vízimalom meglátogatása nagyon hasznos lesz. Már is elkezdheted megsaccolni, megmérni a vízhozamot (évszakonkénti min., max., évi átlag). Másodpercenként hány m3 víz folyik át egy jellemző folyásirányra merőleges keresztmetszetnél? A víz másodpercenkénti mozgási energiája (teljesítménye): P [W]=1/2 * A [m2] * (ró) [kg/m3} * v [m/s] * v^2 [m/s^2] A - víz keresztmetszet (vízszintesen átfektetett gerenda, 10cm-ként függőleges vízmélység, kockás papírra felrajzolni, keresztmetszet számolás), (ró) - víz sűrűség ~1000 kg/m3, v - folyási sebesség (stopper, mérőszalag, hungarocell pogácsa - út/idő). Ennek a teljesítménynek a 10-20 %-t tudod villamos teljesítményre alakítani. Nagy teljesítményre ne számíts, de évi 8760 órán át produkálja ezt a max. néhány száz W-ot. (Pl. 100W átlagteljesítménnyel évi ~1000kWó - egy lakás fűtés nélküli évi energia szükséglete melegvízzel kb. 5000kWó, a fűtés +~10000kWó.) Felül csapott vízkerék, turbina a kis terepszint különbség miatt sajnos nem jöhet szóba, talán az archimedes csiga a lehető legnagyobb keresztmetszettel csőben, tölcsér szerű beömléssel. Az alulcsapott vízkerék hatásfoka gyalázatos.
Mivel ez nem szélerőmű, jobb lenne a diskurzust itt folytatni, mielőtt kapunk a fejünkre.
Bővebben: Link
Jogos. Nem is szándékoztam én se ennél többet itt diskurálni róla, csak mint rokon terület ennyi még belefért.
Sziasztok!
A héten újra gondoltam a generátoromat és arra a következtetésre jutottam, hogy a 48V-os rendszer helyett át állok 24V-osra. Maga a generátor maradt, csak kapott plusz 3 lapátot. Most 6 lapát van fent. Van kettő még jól működő aksim, amit sorba kötöttem 24V-ra és az van rá kötve a generátorra. Ezzel az átalakítással már 2m/s-os szélben van levehető teljesítmény. Igaz csak 1A de az folyamatosan. 4m/s-nél már lejön 5A. Nagyobb szél még nem volt. Ezzel csak azt szerettem volna érzékeltetni, hogy tervezhetünk akár mekkora generátort ha a szél csak annyi, amennyi. A 48V-al az volt a gond, hogy nagyon ritkán érte el a töltő feszültséget. Persze viharban lejött róla a 450W, de az oly ritkán volt. Szóval a jelenlegi felállással, 4m/s-os szélben kb. 4 óra alatt feltöltődnek az aksik. Míg az előző 48V-os rendszernél napok kérdése volt. Ha csak nem jött egy vihar. A két feltöltött akkuval most 3 szél nélküli napig van áram 4 helyiségben, ami csak arról megy. (garázs, faház, fürdő, WC) A fürdőben megy róla a hajszárító is és az asszony hajsütő vasa is.
5A-rel 4 óra alatt feltöltöd az akksijaidat?
Irígyellek... Nálam 2A-rel napokig töltődnek...
2A-rel nekem is napokig tölti. Ma viszont tolja rendesen. A 12A sem ritka.
Lehet, hogy át kellene térni hóerőműre. Amennyi energiát kivett a hólapátolás, fordítva is működnie kell!
![]()
Nálunk meg egy szem se. Azt a pár szem darát, ami tegnap esett, felszárította a szél még a -11 fokban is.
Csak nem mindegy hogy mennyi...6 méteren mértem 35-ös szelet 70-es lökésekkel. A 2KW-os generátor 10 méteren 24h alatt 50KWh-termelt, mellesleg megsütötte az 5KW-os műterhelést , ezután a túlpörgéstől kiszakadt egy lapát, a többit meg elintézte a kiegyenlítetlenül forgó 50 kilós rotor. Folyt. köv....majd egyszer ha teljesen elment az eszem.....vagy ha kihevertem ezt a mai napot...
![]() ![]()
Kellemetlenségben Te vezetsz. Úgy hangzik, mint egy Apokalipszis leírás. Részvétem! Szél, hó, fagy - ma összeesküdtek a természet erői ellenünk.
Kösz, én úgy éltem meg mintha el lennék átkozva. 1 hete az egyik 3 lapátosomról repültek le a lapátok, aggyal együtt (szerencsére nem lett baja, egyben maradt). Tegnap reggel a 6 lapátos 300w-os kezdett el visítani mert csapágyas lett. Erre most a nagy burult össze. Vegye le valaki rontást mert begorombulok.....
Csak csupa jót tudok írni. Tegnap felszereltem a hótolólapot a kistraktorra. Ma reggel ujjongtak a szomszédok, hogy már kora reggelre az utolsó szemig eltakarítottam a havat.
![]() A biomasszafűtés meg gyakorlatilag ingyen tartja a 24-25 fokot a lakásban, + a HMV 60 fok fölött. Már csak attól kell félnem, hogy a szél megint szétszaggatja a faaprítékom fölül a sátrat.
Szép napot minden szélgenerátort építő vagy építeni szándékozónak!
Én is ilyen problémával foglalkozom. Találtam egy rendkívül hasznos leírást, a szélgenerátor építéshez. Én már megvettem, eldöntöttem, hogy ennek alapján fogom megépíteni. A könyv megrendelhető utánvéttel az alábbi címen: http://zoldtech.hu/piacter/cegek/1 Egyetlen nagy gondom a neodyum mágnesek nagyon borsos ára. Utána néztem. Kínában kb. tized annyiba kerül, mint Magyarországon és a többi EU országban. Ha van valakinek jó ötlete a mágnes olcsóbb beszerzésére vagy magánimportra tisztelettel megköszönöm az ötletet!
Szia.
Ami a könyvben van, azt szerintem a neten ingyen megtaláltad volna és a könyv árán máris volna néhány mágnesed. Javaslom, hogy korong alakú mágneseket vegyél-persze nem tudom milyen generátort akarsz építeni-mert azoknak a legjobb a Ft/mm3 arányuk.
Szia, köszönöm a segítséget!
Igen megtaláltam a net-en, de a könyvben pontos méretezés, részletes rajzok is vannak 1200, 1800, 2400, 3000, 3600 és 4200 mm átmérőjű rotor átmérőjű szélerőművek számára. kb. 3000 Ft volt. Most utólag sem bánom, hogy megvettem, egy csomó méretezést meg tudok spórolni. Sajnos a neodyum mágnesek nagyon drágák, majd azok beszerzésére kell még valamit kitalálni. Ja a másnesek ára 40x20x10 mm kb. 3-5000 Ft / db. |
Bejelentkezés
Hirdetés |