Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! A csatoló kondinak a + lába kapcsolódjon az IC-hez.
A kondenzátor után csak akkor lesz 0V egyenfeszültség, ha a hangszórót, vagy egy ellenállást rákötsz a kimenetre.
Ilyenkor érdemes a legegyszerűbb hibákat keresni. Csatlakozók beforrasztása, minden jó helyre van-e dugva, rövidzár a NYÁK-on. Nekem volt már olyan problémám hogy kikerült az egyenfeszültség a kimenetre, de akkor zabálta is az áramot és akkor az IC volt a ludas. A tapasztalat nekem azt mutatja, hogy az IC nagyon ESD érzékeny. Esetleg egy kép sokat segíthet nekünk a NYÁK mind két oldaláról.
tényleg és én meg azt hittem valami ne jó.......
köszönöm most már csak azt kell kitalálni miért olyan halk.
szia egyenlőre a levegőben van összerakva,a nyák terv készülőben.
csak eddig úgy hittem a dc feszültség a kimeneten nem jó, emiatt nem is haladtam tovább. nem gondoltam volna hogy terhelés kell rá.... köszi a hozzászólást
Ezen a rajzon 4,7k-val és 2µF-dal jelölt alkatrészek nálad hiányoznak, vagy nagyon más értékűek. Linkelj egy rajzot arról amit építesz.
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/egyszeru_14_w-os_erosito...%3E%3E
innen vettem, az alkatrészek megvannak csak más értékűek..
Az R2 8,2k egy hangkártyához elég, telefonhoz kevés.
kipróbáltam az általad megadott értékekkel is kicsit javult, de csak nagyon kicsit.
hangkártyáról hajtottam de alig szólt ,majd ha lesz időm folytatom, köszi a segítséget.
Szívesen! Majd az R1 150k-t mérd ki, hátha egy nagyságrenddel kisebb.
Sziasztok!
Kész lett a TDA2030as erősitőm. 20V DCről hajtom, azt a kapcsolást csináltam meg ami a datashetben volt aszimetrikus táphoz. Megy mind a két végfokom, de miután összeraktam arra lettem figyelmes, hogy az egyik hangosabban szól mint a másik. Vajon miért? Amúgy egy PC-táp dobozkájába pakoltam bele az egész cuccot.
Azt már kipróbáltam, és a jelt is cseréltem már. Lehet hogy az egyiknek érzékenyebb a bemenete? De hogy?
Minden alkatrész egyforma a két panelben. Lehet van pár % eltérés a két 150k-s között de az nem hiszem, hogy befojásolja.
Az ellenállások tűréséből is adódhat szerintem ilyen gond. Gondolom 5%-os ellenállásokból van összerakva.
Már mindent kipróbáltam, átforrasztottam mindent mindkét panelen.Lecseréltem a huzalozást, a jelforrást. Ha megcserélem a jelet, akkor is ugyanaz a végfok megy hangosabban amelyik azelőtt. Az egyiknek melegebb is a hütőbordálya. Érdekes megfigyelés: Az a végfok amelyik hangosabban szól: Ha nullára állitom a potenciaméteret akkor is szól. A másik az elhallgat(ahogy a másiknak is kellene).
Mit ajánlotok, melyik ellenállást, vagy kondit cseréljem le?
Szia! "Ha nullára állitom a potenciaméteret akkor is szól." - a poti nem kap testet, vagy hibás.
Köszönöm! Aszimetrikus tépom van az erősitőben, igy nincs gnd, akkor a negativ tápág lesz a test? Okozhatja ez azt a hibát is?
Itt voltaképpen nem is beszélhetünk negatív tápról. A testre van kötve az IC egyik táplába, és a pozitívra a másik. A potenciométer épp úgy a testhez kapcsolódik, mint a hangszóró.
Üdv! Az a kérdésem lenne, hogy a mellékelt kapcsolásban lévő 2,2ohm-ellenállások milyen teljesítményűek legyenek. A mai próbán terhelés(4ohm) alatt kipróbáltam, de a tranzisztorok nélkül, 1,5A-t vígan felvett. Az oszcilloszkópról leolvasva Upp=8V-ot olvastam le róla csatornánként. Feljebb nem tudtam nagyon menni mert a jobb oldali, IC feletti 2,2ohm-os ellenállás füstölni kezdett. Szerintem ez a 8V igen kicsinyke. A két IC összteljesítménye 16W, ami igen messze van a 30-40W-tól. A tápfeszültsége +-17V-volt. Vagy azért lehetett ilyen kicsi a kimeneti teljesítménye mert kicsi volt a vezérlő jel, vagy nem voltak benne a tranyók? Szerintetek mi lehet a gond?
Köszi!!
Min 2W-osat tegyél bele, de tranyó nélkül még az is füstölni fog.
Oké! Köszi! A másik problémámra nem tudsz valamit?
Arra csak találgatni tudok, ezért nem írtam semmit.
Nézd át a forrasztásokat, lehet összeér valahol valami. Nálam is volt most ilyen, hogy 1 helyen elengedte a forrasztás, így az egyik ic lábain a feszültségek elmásztak és elkezdett gerjedni.
Na összeraktam végre. Volt egy kis szívás vele, de ez az én bénázásom miatt.
Most járatom, szépen szól, a nyugalmi áram 60mA. Egyenlőre a 6,5-ös zénerek vannak benne és 20V-ról megy. Este rákötöm a mélyládára és azon is megjáratom.
Mindjárt rakok fel, de egy gyors kérdésem lenne. Itthon rendesen működik hifi fejhallgató kimenetéről hajtva, de amint bedugtam hangkártya kimenetére, nem megy. A lebegő testen a feszültség 0V lesz, a jack-en féltáp jelenik meg. A bemeneti csatoló kondenzátort ha kicseréltem működött, de amint a hangkártyára dugtam elszállt. Ez mitől lehet?
Most azon gondolkodom, hogy megpróbálok elkót tenni a fólia helyére, csak nincs itt nálam, azt este tudom megpróbálni.
Nem lett egy szépségdíjas. A nyák széle azóta le van csiszolva. A borda meg... Nem is mondok rá semmit, ezt tudtam csak szerezni, fel kell majd mennem pestre pár méhtelepet bejárni. A baloldali tranzisztor csak azért olyan, mert sikeresen beletört a menetfúró (nem én voltam ). Van egy másik ugyanilyenem, arra már rendesen megcsinálom a tranzisztor felfogatásokat.
Hello. Mekkora a torzitás az erősitőnek amit csináltál? Mi a véleményed, éredmes megépiteni? (elkapott az alkotói vágy, a héten öszedobtam két egy ''mini" erősitőt tda2030al, meg egy 4*25wattosat TDA2050ből)
Erre nem tudok válaszolni, majd valaki hátha...
kadarist: nem, Sn-Pb keverékűvel. A pákám is elég gagyi, alig fűt. De a tranzisztorok úgyis csak ideiglenesek ott, azért nem hagyom ilyen rondán.
Sn-Pb-s nél van gyantás, sőt. Amelyik füstöl forrasztás közben, az gyantás. Az a baj ezekkel az oxidos, rosszul ötvözött forrasztásokkal, hogy rengeteg zajt meg bizonytalanságot visznek be a rendszerbe. Még próbára se hagyd így!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |