Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   186 / 274
(#) reloop válasza roboguard hozzászólására (») Feb 7, 2012 / 1

Szia! A csatoló kondinak a + lába kapcsolódjon az IC-hez.
A kondenzátor után csak akkor lesz 0V egyenfeszültség, ha a hangszórót, vagy egy ellenállást rákötsz a kimenetre.
(#) ODU válasza roboguard hozzászólására (») Feb 7, 2012 /

Ilyenkor érdemes a legegyszerűbb hibákat keresni. Csatlakozók beforrasztása, minden jó helyre van-e dugva, rövidzár a NYÁK-on. Nekem volt már olyan problémám hogy kikerült az egyenfeszültség a kimenetre, de akkor zabálta is az áramot és akkor az IC volt a ludas. A tapasztalat nekem azt mutatja, hogy az IC nagyon ESD érzékeny. Esetleg egy kép sokat segíthet nekünk a NYÁK mind két oldaláról.
(#) roboguard válasza reloop hozzászólására (») Feb 7, 2012 /

tényleg és én meg azt hittem valami ne jó.......
köszönöm
most már csak azt kell kitalálni miért olyan halk.
(#) roboguard válasza ODU hozzászólására (») Feb 7, 2012 /

szia egyenlőre a levegőben van összerakva,a nyák terv készülőben.
csak eddig úgy hittem a dc feszültség a kimeneten nem jó, emiatt nem is haladtam tovább.
nem gondoltam volna hogy terhelés kell rá....
köszi a hozzászólást
(#) reloop válasza roboguard hozzászólására (») Feb 7, 2012 1 /

Ezen a rajzon 4,7k-val és 2µF-dal jelölt alkatrészek nálad hiányoznak, vagy nagyon más értékűek. Linkelj egy rajzot arról amit építesz.

http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/egyszeru_14_w-os_erosito...%3E%3E

innen vettem, az alkatrészek megvannak csak más értékűek..
(#) reloop válasza roboguard hozzászólására (») Feb 7, 2012 /

Az R2 8,2k egy hangkártyához elég, telefonhoz kevés.

kipróbáltam az általad megadott értékekkel is kicsit javult, de csak nagyon kicsit.
hangkártyáról hajtottam de alig szólt ,majd ha lesz időm folytatom, köszi a segítséget.
(#) reloop válasza roboguard hozzászólására (») Feb 8, 2012 /

Szívesen! Majd az R1 150k-t mérd ki, hátha egy nagyságrenddel kisebb.
(#) kiss.ferenc hozzászólása Feb 8, 2012 /

Sziasztok!
Kész lett a TDA2030as erősitőm. 20V DCről hajtom, azt a kapcsolást csináltam meg ami a datashetben volt aszimetrikus táphoz. Megy mind a két végfokom, de miután összeraktam arra lettem figyelmes, hogy az egyik hangosabban szól mint a másik. Vajon miért? Amúgy egy PC-táp dobozkájába pakoltam bele az egész cuccot.
(#) kiss.ferenc válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 8, 2012 /

Azt már kipróbáltam, és a jelt is cseréltem már. Lehet hogy az egyiknek érzékenyebb a bemenete? De hogy?
(#) kiss.ferenc válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 8, 2012 /

Minden alkatrész egyforma a két panelben. Lehet van pár % eltérés a két 150k-s között de az nem hiszem, hogy befojásolja.
(#) ODU hozzászólása Feb 8, 2012 /

Az ellenállások tűréséből is adódhat szerintem ilyen gond. Gondolom 5%-os ellenállásokból van összerakva.
(#) kiss.ferenc válasza ODU hozzászólására (») Feb 8, 2012 /

Már mindent kipróbáltam, átforrasztottam mindent mindkét panelen.Lecseréltem a huzalozást, a jelforrást. Ha megcserélem a jelet, akkor is ugyanaz a végfok megy hangosabban amelyik azelőtt. Az egyiknek melegebb is a hütőbordálya. Érdekes megfigyelés: Az a végfok amelyik hangosabban szól: Ha nullára állitom a potenciaméteret akkor is szól. A másik az elhallgat(ahogy a másiknak is kellene).
(#) kiss.ferenc hozzászólása Feb 8, 2012 /

Mit ajánlotok, melyik ellenállást, vagy kondit cseréljem le?
(#) reloop válasza kiss.ferenc hozzászólására (») Feb 8, 2012 /

Szia! "Ha nullára állitom a potenciaméteret akkor is szól." - a poti nem kap testet, vagy hibás.
(#) kiss.ferenc válasza reloop hozzászólására (») Feb 8, 2012 /

Köszönöm! Aszimetrikus tépom van az erősitőben, igy nincs gnd, akkor a negativ tápág lesz a test? Okozhatja ez azt a hibát is?
(#) reloop válasza kiss.ferenc hozzászólására (») Feb 8, 2012 /

Itt voltaképpen nem is beszélhetünk negatív tápról. A testre van kötve az IC egyik táplába, és a pozitívra a másik. A potenciométer épp úgy a testhez kapcsolódik, mint a hangszóró.
(#) dani9228 hozzászólása Feb 9, 2012 /

Üdv! Az a kérdésem lenne, hogy a mellékelt kapcsolásban lévő 2,2ohm-ellenállások milyen teljesítményűek legyenek. A mai próbán terhelés(4ohm) alatt kipróbáltam, de a tranzisztorok nélkül, 1,5A-t vígan felvett. Az oszcilloszkópról leolvasva Upp=8V-ot olvastam le róla csatornánként. Feljebb nem tudtam nagyon menni mert a jobb oldali, IC feletti 2,2ohm-os ellenállás füstölni kezdett. Szerintem ez a 8V igen kicsinyke. A két IC összteljesítménye 16W, ami igen messze van a 30-40W-tól. A tápfeszültsége +-17V-volt. Vagy azért lehetett ilyen kicsi a kimeneti teljesítménye mert kicsi volt a vezérlő jel, vagy nem voltak benne a tranyók? Szerintetek mi lehet a gond?
Köszi!!
(#) cooper85 válasza dani9228 hozzászólására (») Feb 9, 2012 /

Min 2W-osat tegyél bele, de tranyó nélkül még az is füstölni fog.
(#) dani9228 válasza cooper85 hozzászólására (») Feb 10, 2012 /

Oké! Köszi! A másik problémámra nem tudsz valamit?
(#) cooper85 válasza dani9228 hozzászólására (») Feb 10, 2012 /

Arra csak találgatni tudok, ezért nem írtam semmit.
Nézd át a forrasztásokat, lehet összeér valahol valami. Nálam is volt most ilyen, hogy 1 helyen elengedte a forrasztás, így az egyik ic lábain a feszültségek elmásztak és elkezdett gerjedni.
(#) cooper85 válasza cooper85 hozzászólására (») Feb 10, 2012 /

Na összeraktam végre. Volt egy kis szívás vele, de ez az én bénázásom miatt.

Most járatom, szépen szól, a nyugalmi áram 60mA. Egyenlőre a 6,5-ös zénerek vannak benne és 20V-ról megy. Este rákötöm a mélyládára és azon is megjáratom.
(#) reloop válasza cooper85 hozzászólására (») Feb 10, 2012 /

Szia! Fotót kérhetnék?
(#) cooper85 válasza reloop hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Mindjárt rakok fel, de egy gyors kérdésem lenne. Itthon rendesen működik hifi fejhallgató kimenetéről hajtva, de amint bedugtam hangkártya kimenetére, nem megy. A lebegő testen a feszültség 0V lesz, a jack-en féltáp jelenik meg. A bemeneti csatoló kondenzátort ha kicseréltem működött, de amint a hangkártyára dugtam elszállt. Ez mitől lehet?
Most azon gondolkodom, hogy megpróbálok elkót tenni a fólia helyére, csak nincs itt nálam, azt este tudom megpróbálni.
(#) cooper85 válasza reloop hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Nem lett egy szépségdíjas. A nyák széle azóta le van csiszolva. A borda meg... Nem is mondok rá semmit, ezt tudtam csak szerezni, fel kell majd mennem pestre pár méhtelepet bejárni. A baloldali tranzisztor csak azért olyan, mert sikeresen beletört a menetfúró (nem én voltam ). Van egy másik ugyanilyenem, arra már rendesen megcsinálom a tranzisztor felfogatásokat.
(#) kiss.ferenc válasza cooper85 hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Hello. Mekkora a torzitás az erősitőnek amit csináltál? Mi a véleményed, éredmes megépiteni? (elkapott az alkotói vágy, a héten öszedobtam két egy ''mini" erősitőt tda2030al, meg egy 4*25wattosat TDA2050ből)
(#) kadarist válasza cooper85 hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Szia!
Gyantás ónnal forrasztasz?
(#) cooper85 válasza kiss.ferenc hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Erre nem tudok válaszolni, majd valaki hátha...

kadarist: nem, Sn-Pb keverékűvel. A pákám is elég gagyi, alig fűt. De a tranzisztorok úgyis csak ideiglenesek ott, azért nem hagyom ilyen rondán.
(#) kadarist válasza cooper85 hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Sn-Pb-s nél van gyantás, sőt. Amelyik füstöl forrasztás közben, az gyantás. Az a baj ezekkel az oxidos, rosszul ötvözött forrasztásokkal, hogy rengeteg zajt meg bizonytalanságot visznek be a rendszerbe. Még próbára se hagyd így!
Következő: »»   186 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem