Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DSC riasztó

Témaindító: pittyu, idő: Márc 2, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   125 / 282
(#) sunyeb válasza sunyeb hozzászólására (») Feb 16, 2012 /

Jah, most látom közben leírtad. A bekötésed jó. Az infra amikor tápot kap, 90mp-ig meghúzza a reléjét és villogtatja a led-jét. Ha megnyugodott utána éles. Egy kéziműszerrel mérj rá. Kapcsoláskor az infra C és NC között 5.6KOhm-nak kell lenni, ha nyugalomban van, közel rövidzárnak (kb. 10Ohm). Mindkét ellenállásnak 5.6KOhm-osnak kell lennie. Ugye az infra össze van szerelve (értsd rajta van a teteje)? A központban milyen állapot van (nyugalomban lévő, vagy megsértett zóna)?
(#) silay01 válasza sunyeb hozzászólására (») Feb 16, 2012 /

Szia. A teteje rajta van, és a kezelön nem világít a led, viszont az érzékelőn mozgásra világít.
(#) sunyeb válasza silay01 hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Akkor jöhet a méricskélés:
Vedd le a tetejét.
1. Az NC és C között ha a LED nem világít közel rövidzárnak kell lennie.
2. Ha a LED világít 5.6K-nak
3. Azon két kivezetés között (egyik tamper és a C, vagy NC, amelyek a központ COM és Zx bemenetére mennek), ha a tamper mikrokapcsolóját megnyomod 5.6K-nak kell lenni ha a LED nem világít és 11,2K-nak ha a LED világít.
Ha ezek közül egyik is nem stimmel, akkor írd le mi a különbség és meg lesz a probléma, hacsak nem a központ oldalon van, de majd ott is keresgélünk ha szükséges...

A LED-et természetesen minden esetben az infra LED-jére értettem...
(#) silay01 válasza sunyeb hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Szia.
1. NC és C: 5.6 ha világít ha nem.
2. TAmper és C kivezetésnél: 11.2k van állandóan.
(#) menyus válasza silay01 hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

dobd el azt az érzékelőt...
(#) silay01 válasza menyus hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Én is erre gondoltam
(#) sunyeb válasza silay01 hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Amikor a LED kapcsol, hallasz egy halk kattanást? Ha igen, akkor egy relé cserével megoldható a helyzet. Lehet, hogy az előző tulaj 220-at akart vele kapcsolni, vagy nagy áramú fogyasztót(hidd el képesek rá nem eggyel találkoztam már). Ha van hozzá egy kis érzéked cserélhető.
Másik megoldás, hogy ha a "fali" leszerelt érzékelőd is bravo típusú volt, ha jól emlékszem (elég rég szereltem DSC mennyezetit) ugyanaz a belsejük, csak a ház más, csere és örül...
(#) harald hozzászólása Feb 18, 2012 /

Tisztelt szakemberek az alábbi kérdésben kérnék segitséget adott egy DSC 1616-os központ hagyományos telefonvonal volt rákötve ami megszűnt lett helyette egy ip központ a telefon ugyanugy müködik csak nem tud tone üzemmódot szerintetek a riasztó lekezeli
köszönöm előre is
(#) menyus válasza harald hozzászólására (») Feb 18, 2012 /

Hát én elég régen nem ebben a szakmában dolgozom, de emlékezeteim szerint csak analóg telefonvonal lekezelésére voltak alkalmasak a régebbi központok kommunikátorai. Már az ISDN el is bajban voltunk anno... De szerintem várjál még néhány véleményt másoktól is, is mert lehet hogy az én ismereteim már elavultak...
(#) silay01 válasza sunyeb hozzászólására (») Feb 18, 2012 /

Szia.
Inkább teszek bele fali infra panelt, mert nincs kattanás.
Amúgy a telefonvonalat nem kötöttem be, és mindíg hibát jelez, kilehet iktatni valahogy?
(#) harald válasza menyus hozzászólására (») Feb 18, 2012 /

Azt nem tudom hogy pulse vagy tone üzemmódban komunikáll ?
(#) norbeat válasza silay01 hozzászólására (») Feb 18, 2012 /

*8 "telepítői kód" 015 7 kikapcs 380-as szekcióban az 1-es kikapcs ## így nem lesz telefonvonal figyelésed és kommunikáció.
(#) silay01 válasza norbeat hozzászólására (») Feb 18, 2012 /

Köszönöm.
(#) menyus válasza harald hozzászólására (») Feb 18, 2012 /

Hogy hogyan tárcsáz be, és hogy hogyan kommunikál az két külön dolog. De szerintem DTMF be betárcsáz és úgy kommunikál ahogy fel van éppen progizva (CONTACT ID vagy egyéb protokoll szerint, de áltában az előbbi....stb)
(#) robbors hozzászólása Feb 19, 2012 /

Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni.
Összeállítottam magamnak egy rendszert: PC1616 központ, PK-5516 kezelo, 3 nyitásérzékelo, 4 PIR, DSC Lady sziréna, DSC GS3100K GSM kommunikátor, DSC PC-5108 zónabovíto, amire késobb csak a sziréna szabotázst kötöttem.
A fórum hosszas tanulmányozása után hozzáláttam összeállítani a rendszert.
A mozgásérzékeloket DEOL-ba kötöttem, a nyitásérzékeloket 1 db 5,6os ellenállással. A kommunikátort külön segédtápra tettem. A bejárati ajtó nyitásérzékelojét billentyuzet zónájára kötöttem(7es zóna).
Eloször sziréna nélkül próbáltam ki, helyére ellenállást tettem. A következoket programoztam:
*8 [telepitoi]000011#
*8[telepitoi]2027 BE #
Billentyuzeti zóna:
*8[telepitoi]02007 #
*8 [telepitoi]00106 05 05 05 03 03 01 #
Késleltetési ido:
*8[telepitoi]00501030 030 030#
Kényszeritett mód:
*8[telepitoi]1015ös led világitson
*8[telepitoi]1075ös led világitson
Kommunikator:
*8[telepitoi]301******
*8[telepitoi]310 333333
*8[telepitoi]311 13333
*8[telepitoi]320 33 33 33 33 33 33 33 33 33
*8[telepitoi] 3500606
Pontos ido beállítás:
*6 mester 1 20 30 12 31 11
Telefonvonal figyelés ki:
*8[telepitoi] 0157. led ki

Ezek után a kijelzon égve maradt a sárga háromszög, *2 hiba kijelzésre az 1-es, majd a 4-es led világít, tehát szabotázs hibát jelez. Ennek ellenére úgy tunt minden muködött, a telefonra is jelzett, így megpróbáltam bekötni a szirénát is.
A sárga háromszög ezek után is jelez. A sziréna is jól muködik, megszólal riasztásnál, most viszont nem jelez a telefonra!?
Már mindent próbáltam, reset, újraprogramozás, bekötéseket átnéztem...
Lemértem az ellenállásokat is az érzékelőn: levettem a tetejét, az NC és C között ha a LED nem világít - 10, ha a LED világít - 5.6K, a két kivezetés között (tamper mikrokapcsolóját megnyomva) 8.4K ha a LED nem világít és 7.3K ha a LED világít.
Nem tudom mit ronthattam el!?
Van valakinek ötlete a problémák megoldására?
A választ elore is köszönöm.
(#) MPi-c válasza robbors hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Szia!
Mielőtt belemélyednék a programozásodba egy fontos dologra hívom fel a figyelmedet. A DEOL lezárást a központtal tudatni kell, mert a gyári beállítás az EOL. Ezt a 013-as szekcióban kell megtenni. A 4.2 verziótól lehetőség van a 013-asban beállított lezárás mellett az első 8 zónára más beállítást is megadni a zóna attribútomoknál!
Nem látom hogy ezeket a programozásnál állítottad volna.
Még egy észrevétel. Nem kell minden szekciónál a *8-al belépni a programozási módba, majd kilépni. Ezt elég egyszer megtenni és a szekciók között lehet váltani.
(#) menyus válasza robbors hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

A DSC - k nél az 1 - es hiba az akkuhiba szerintem, illetve találkoztam nagyobb központoknál olyannal is hogy az 1 hiba az "szerviz hiba" (amolyan "hívja a szervizt úgysem tudja megoldani" üzenet a user nek) volt, és a szerviz hibák közé belépve lehetett meglesni a valódi hibakódot. Javaslom az "Installation Manual" tanulmányozását abban tuti benne van. De a "User Guide" ban is, ha esetleg csak az van kéznél. A hibakódok abban is benne vannak. A mostani DSC ket nem nagyon ismerem, de a hibakódok régebben is egy kaptafa voltak, szerintem az egyes hiba a te esetedben is akku hibára utal.

Az akku hiba a központi akku hibájára utal, a szirénáét nem veszi figyelembe hacsak nem a sziréna töltését a központi akkuról oldottad meg. (ez ritka) Mert ez esetben a szirénában lévő zárlatos akku "leránthatja" a központi akkut is. Ilyenkor a központi panelen a hűtőborda fűt mint a kályha, szélsőséges esetben lekapcsol az automatikus védelem ("áramfigyelős" központoknál..), illetve biztosíték csere. Ha kiegészítő tápegységet használsz ami adat busz on (is) van összekötve a központtal akkor jelezheti a kiegészítő táp akkujának a hibáját is.

Én az akkukat megméregetném terhelésen. Ha csak 12 V körül (esetleg alatt, akkor főleg) van, kapásból tegyél bele egy újat. Csak a hiba kizárása miatt. Vagy tölts meg gyors töltővel, ha nincs új akkor mérd meg holnap is had töltse a központ addig. Ha másnap se megy feljebb a fesz akkor vagy akku csere vagy töltőáramkör hiba.
(#) MPi-c válasza menyus hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Ha *2-re az 1-es zóna világít és ezután az 1-est megnyomva a 4-es, akkor az tamperhibát jelez.

Persze a hibátlan müködéshez jó aksi is kell!
(#) Syn7h37ic válasza robbors hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Hibakijelzésnél, az 1-esen belül a 4. az általános rendszer szabotázs, ami csakis modulon, illetve kezelő szabotázs lehet. A zónabővítő szabotázst nem ellenállással kell lezárni, hanem simán NC körrel. A hibád itt lesz. Mérd ki, hogy a sziréna szabotázs renben zárt, ezután a bővítő Tamper, és az egyik COM közé kell kötni a sziréna tamper kört ellenállás nélkül.
(#) Syn7h37ic válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Még valami. Ha DEOL-t használsz, akkor a nyitásokon is ugyanúgy DEOL-nak kell lennie!
Továbbá, ha az érzékelő jelez, akkor 11k, ha nem jelez akkor 5.6k az ellenállások értéke, és ezt csak kikötve tudod mérni a zóna vezetékeken. Ha bekötve méred a panelen, az meghamisítja a mérést!
(#) menyus válasza MPi-c hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Na, akkor csak jól emlékeztem... A *2 re a az "1" hibakód az akku hiba volt a régi központoknál. De erről az "al hiba menüről" (*2, ha az 1 világít push 1 = x hibakód) is derengett még valami...

Lehet nem olvastam át figyelmesen a problémát, sorry nem akartam senki sem összezavarni...
(#) robbors hozzászólása Feb 19, 2012 /

Sziasztok!
Köszönöm a gyors válaszokat!
Sorra vettem a lehetőségeket.
A 013-as szekcióban hagytam a gyári beállítást (EOL), viszont az első 4 zónára a 101-104-es szekcióban egyenként beállítottam, hogy DEOL legyen, mivel ezek a mozgásérzékelőim. Maradt a probléma.
Syn7h37ic javaslatára kikötött állapotban is mértem, és így tényleg rendben van, tehát nem itt a baj.
Nem volt más, kikötöttem a zóna bővítő modult, valamint a sziréna szabotázs zónáját, és KIALUDT a sárga háromszög!!!
Élesben később kipróbálom, ha a gyerekek felébrednek.

A bővítő keybus-sal volt összekötve a panellal, a szirénát a fórumon már megadott rajz alapján kötöttem be.
Syn7h37ic, igazad lett a modullal kapcsolatban, de nem tudom hogyan kellene bekötni. Le tudnád írni részletesebben?

Szirena.jpg

(#) Syn7h37ic válasza robbors hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

A bővítő Z pontját kössed össze a bővítő egyik COM pontjával. A keybust csak egyféleképp tudod bekötni, azt nem lehet másképp. A sziréna szabotázst bekötheted simán egy szabad zónára is a bővítőmodulon. Ekkor kell egy ellenállás.
(#) max403 hozzászólása Feb 20, 2012 /

Ha a "Gen Sys Tmpr" hiba csak addig volt jelen amig be volt kotve a zona bovito mudul es ha mar nem volt bekotve ez elmult (amint irod igy valahogy volt) akkor az lehetett a hiba, hogy nem kototted ossze a zonabovito modulon a TAM es BLK-t. Ha ezek nincsenek osszekotve akkor tampert jelez az teljesen bizots. (Ha ki- es bekotsz modulokat, kezeloket erdemes a 902 - modul supervision reset-et is erdemes elinditani.)
(#) robbors hozzászólása Feb 20, 2012 /

Köszönöm a segítséget!
Összekötöttem a modulon a TAM és COM-t, elindítottam a 902es resetet, és minden jól működik!
(#) b_rob hozzászólása Feb 23, 2012 /

sziasztok,
segítséget szeretnék kérni. Satel CA-10P központon hogyan tudom a következőt beállítani: a garázsban van egy kezelő. A garázsajtón egy nyitásérzékelő. Úgy kellene tudni élesíteni a rendszert, hogy nem kell a garázsajtót bezárni, tehát a nyitás érzékelő jelez. Lehet ilyet valahogy? A segítséget előre is köszönöm.
(#) b_rob hozzászólása Feb 23, 2012 /

van még egy kérdésem. Új Satel ca-10p központnál az rs232 pc link kábelben van elektronika, vagy csak össze van huzalozva az rj45-el. Valahol olvastam, hogy ezekben az új központokhoz való kábelekben van illesztő elektronika, viszont a leírása, amit a vele adott gyári cd tartalmaz, csak huzalozást mutat. Szerintetek?
(#) Syn7h37ic válasza b_rob hozzászólására (») Feb 23, 2012 /

Csak simán rs232 vonal, nincs külön illesztés. A cd-n lévő rajz teljesen jó.
(#) zolko68 hozzászólása Feb 25, 2012 /

Sziasztok
Megörököltem egy bontott pc510 központot, amit szeretnék a napokban beüzemelni. Átolvastam a topikot de mivel nem vagyok jártas a riasztókban és elektronikában lécci erősítsetek meg, vagy javítsátok ki az alábbi elképzeléseimet:
A központhoz beszereztem egy 16V/45 VA tápot ( akksi később kerül bele)a kezelő pc500rk, kültéri hangjelző Solo IBS. Egy helyiségben BV 201 mozgásérzékelő, a többiben nyitásérzékelők. A kevés zónabemenet miatt úgy gondoltam, hogy a bejárati ajtó kerülne egy késleltetett zónára,a mozgásérzékelőt egy belső zónára, a maradék 1-1 zónára elosztanám a pinceszint és lakószint mozgásérzékelőit. Ezeket sorba kötném (10 érzékelő) EOL lezárással. Mivel nincs 10k ellenállásom, a mozgásérzékelőt EOL nélkül kötném. A szirénát negatívra indítással szerelném, ill. ugye jól gondolom, hogy a DC+ -t a központi akksi +12V helyett köthetem az aux kimenetre is. Egyenlőre ennyi, bár a programozás még hátra van, de előre is köszi a segítséget.
(#) menyus válasza zolko68 hozzászólására (») Feb 25, 2012 /

Én úgy emlékszem az a "10K" az az 510 es nél csak 1K. A szabotázsvédelmet pedig nem látom hová szeretnéd bekötni..Az 510 esnek még nincs külön szabotázs zónája, mint az újabb központoknak. (4+1 zónás központok..pl. Bentel Omnia 4 - 8...stb) Ennél a központnál bármelyik zónát tudod szabotázs zónának definiálni a programozásnál. És a PC 500 / PC 510 váltásnál (kb 1994) anno mi belefutottunk abba hogy az 500 as kezelővel nem ment az 510 es központ. De ha jól emlékszem ezt a DSC egy firmware cserével megoldotta a kezelőnél, és maradt a PC500RK az 510 es központhoz, de régen volt ez már...Ezt könnyen ki tudod próbálni, kösd be a központot, táp, keybus és meglátod. Ha kezelni tudod a kezelővel (pl be tudsz lépni *8 al programozásba) akkor jó ha nem akkor nem jó....Ja, és ha használt a központ én egy eeprom resettel indítanék mindenképpen...
Következő: »»   125 / 282
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem