Fórum témák
» Több friss téma |
Nem a merészségnél van a hangsúly, hanem, hogy megéri e belefektetni, vagy vegyek használtan és készen. Mondjuk az építés öröme bennem van, tehát az motivál. Csak sajnos az anyagiak szabnak határt.
Ezt neked kell eldöntened. Egy biztos, ez nem tud annyit, mint a gyáriak.
Én megépítettem,120Khz ig ad értékelhető megjelenitést a szerző szerint.Én még addig nem probáltam mert elég gyér a jelgenerátorom.
Neked meddig ment? A jelalakok jók voltak? Alkatrészeket honnan sikerült beszerezni?
Egy az egyben építetted meg, vagy változtattál valamin? Engem egy picit zavar, hogy a magyar és a francia oldalon is csak 1 kHz-es a bemutató kép.
Gondoltam, hogy nem tud annyit mint a gyáriak. Elsősorban erősítőkhöz kéne, ha javítok. Most azon gondolkozok, vegyek használtan, vagy inkább építsek egyet.
A jelgenerátorom elég gagyi,kb 12Khz ig ad ki értékelhető jelet.De addig tökéletesen megjelenitette.Alkatrész,TME,és a MAX144 et cseréltem 118 ra,mivel olcsobb és könnyebben beszerezhető.Egy átalakítot csináltam hozzá,és ugy raktam a helyére.
Szia! Csak hobbiból érdemes megépíteni. Mire mindent beszerzel, megépíted, kínlódsz vele egy ideig. Ha hozzáteszel még egy kis pénzt, veszel egy DSONanót készen, 1 megás, hangfrekihez nagyon jól használható. Ha komolyan foglalkozol erősítőkkel, megduplázod a pénzt, és veszel egy PCSGU250-et. 12 megás, USB-s, beépített hanggenerátor, FFT, Bodeplotter. Mindent tud, ami a hangfrekihez kell. Nem lebeszélni akarlak, de a legtöbb olcsón megépíthető kapcsolás nem igazán használható, amelyik igen, az meg anyag árban majdnem ott van, mintha készen megvennéd. A digitális részekkel nem szokott nagy gond lenni, az analóg rész már inkább okoz fejtörést. Ott a legkisebb hiba is hatványozódik, aztán törheted a fejed, mi nem stimmel. Attól függetlenül én is egy 20 megás PIC-es kütyün töröm a fejem, de ez csak hobbi, és nem igazán a használhatósága izgat.
Erre voltam kíváncsi
Idézet: Lehet hogy össze vaterázok egy szerkezetet, vagy nézelődök. „Mire mindent beszerzel, megépíted, kínlódsz vele egy ideig”
Sziasztok.
Működik a portcom,olvassa az adatokat a com portrol,mikor a szkóp programot el indítom.De a megjelenítés még most sem megy,pedig át írtam ahogy jano36 írta.bbatka nem tudnál te is belenézni hogy miért nincs megjelenítés?A te programoddal van csak nem értelmezhető.Vagy is a tied olvassa a szkópból jövö jeleket.
Szia!
Elképzelhető hogy a programom néha néha vesz egy adatot a hardveredről. Ez kicsit meglepett mivel az én általam használt 9600baud igen távol áll a szkópod által használt 115200baud átviteli sebességtől. Vagy félre értelek és a Francia programot írtad át. Ez esetben küld el a vipmailemre aztán megnézem mit tehetek. Csak hát hardver nélkül elég nehéz lesz....
Szia.9600 álítottam a portot,akkor volt valamilyen megjelenítés.Igen a Francia program lett átírva,mert jano36 mondta hogy belenézett,és nem volt benne portkezelés.Küldöm a programot.
Órák óta nézegetem a programot. Szörnyen bonyolult. Én is már sok éve programoztam utoljára VB6-ban. Az biztos hogy a kommunikáció 115200bit/s al zajlik. Nincs paritás. Átvitel 8 bit. Stopbit 1. Ezeket állítsd be az eszközkezelőbe a Com-nál.
A rossz hír hogy szerintem a csatolt forrás befejezetlen. A grafikára vonatkozó részt megjegyzésbe tette.
Sziasztok.Ha úgy nézed hogy befejezetlen a program,ne is csodálkozzak hogy nem megy a megjelenítés.Egyébként a pc programon levö,billentyűket nyomkodva,a portmon jelzi hogy küld valamit a szkópnak,akkor is ha jano36 által javasolt parancsot beírom,vagy kitölöm,mindig küld ki parancsot.Azt hiszem itt befejezem a megjelenítés eröltetését,valószinü nem fog menni.
Szia dara
Előző írásaidban többször hivatkoztál rám azzal, hogy az általam leírt sort írd be a programba és ezzel működni fog a program. Noha az általam leírtakat a TotalCommanderrel beírtad a programba és az mégsem működik. Nem is fog működni, mivel a TC-vel nem tudsz a szoftverbe belejavítani. Nyilván a szerző által mellékelt forrás programot javítottad. Ezt a beírást csak úgy tudnád érvényesíteni, hogy a Visual Basic-el befordítanád a programba. A kedvedért telepítettem a VB6-ot, de a szoftver egyéb hibái miatt nem fut le a fordítás. Magyarul a mellékelt forrás program eleve hibás azt kellene kijavítani. Többször leírtad, hogy csak kb. 13 kHzig tudod használni a szkópot, vélhetően a hanggenerátorod hibája miatt. Küldtem egy URLt, onnan letölthető egy jól használható PCs hanggenerátor, de ezt sem tetted meg. Ami a monitorozást illeti, mellékelten küldök egy programot, ami folyamatosan kiírja a soros porton futó adatokat és szükség esetén rögzítheted is. üdv.
Szint úgy. Nekem is fordítás helyett hibaüzenet jött föl.
Elképzelhető hogy külső komponenseket használt a francia. Ha jobban el akarnék merülni benne valószínűleg újra tudnám írni néhány hét alatt, de semmi kedvem hozzá. Inkább a cikkem folytatásán dolgozom. Más ember forrását, gondolkodását visszafejteni rémálom.
Szia.Köszönöm hogy megpróbáltad,mondtam hogy nem értek hozzá sajnos.A hanggenerátor programot letöltöttem,de még nem jutottam odáig hogy lepróbáljam.Köszönöm a soros port figyelőt,kipróbálom.bbatka is mondta hogy mintha hiányos lenne a program a szerző elfelejtette befejezni?Még egyszer köszönöm.
killbill, jano36 !
Küzdök a mikrovezérlő és CPLD összehangolásával. Valami már kezd kialakulni, de nem az igazi. Mi a véleményetek a képről? Mi lehet a probléma? Átellenőrzőm még egyszer a CPLD címző kimeneteit. Próbálkoztam az órajel és írásengedély jel tologatásával a címzéshez képest, de gyakorlatban mindig ezt az eredményt kaptam.
Szia!
Tobb info kene. Kapcsolas, forras, valami. Eloszor meg kene tudni, hogy mar a RAM-ban igy van az adat, vagy csak a kiolvasaskor serul meg. Udv, Andor
Szia!
Rendben. Délután elkezdek összeállítani valami anyagot. Szerintem csak holnap délután felé fog összeállni. Nem akartalak túlzottan bele vonni. Csak arra gondoltam hogy esetleg találkoztál már ilyen problémával. Előzetesen annyit: A CPLD végzi a cím előállítását, AD órajel előállítását, WE írásengedély 1-0ba billegtetését minden cím váltásnál. A CPLD engedélyezését és egyúttal a cím nullázását a mikrovezérlő indítja és egyszerű várakozással határozza meg a címzés leállítását. Tehát nem címzi végig a 32768bytos SRAM-ot. Ha a GTS1 jel "1" akkor címzés ha pedig "0" akkor nullázás. Azaz a CPLD jelszintjei "0"-ra váltanak. Az SRAM OE, CS jelszintjeit a mikrovezérlő állítja. Folyamatosan nullán vannak. Kiolvasást a mikrovezérlő végzi. CS=0, OE=0, WE=0, Folyamatosan 0-án vannak csak a címzés változik.
CPLD modul és szimulált jelei. GTS1 indítja. A "START" kép mutatja az indítást. CLKSel az osztás arány. A mikrovezérlő állítja. GTS1 (mikrovezérlő állítja). Ha magas értékű akkor van címzés, órajel és WE . Ha alacsony akkor minden nulla.
A DACLK az AD órajele. Az MCLK (WE) az írásengedély. A CPLD modul eredetileg másra készült.
(Sajnos a penge éles 60K-s png-ből ez lett feltöltés után)
A főpanelen balról - jobbra. régi panel csatlakozás, dsPIC modul, CPLD modul. A dsPIC modulnál a DACLK nincs használatban. S1 - S4 nincs használatban. Amik érdekesek: WE írásengedély GTS1 CPLD modul nullázás CLKSEL osztás kiválasztó A0 - A14 címzés D0 - D8 adatok
Szia bbatka, üdv. Andor
Először bbatka. A mellékelt szkóp kép alapján próbálok elindulni, mivel a többi megadott adatból, nem sok hasznos dolgot lehet kiolvasni. 25MHz-es mintavételi frekvenciát használsz, a bemenő jel frekvenciája X1 ? X2 idő figyelembevételével ~100kHz. Azt viszont nem lehet tudni, hogy milyen frekvenciával olvassa ki a memóriát a mikroprocesszor. Olvasatom szerint az olvasás az írással, azonos sebességgel történik. Ezt a sebességet kizárt, hogy a proci fel tudná dolgozni. Beolvassa és tárolja a sram tartalmát. Mindenképen tárolnod kell, mivel a PC-re való átvitel egy jóval lassabb folyamat. Az általad közölt adatokból nem derül ki, hogy ezen folyamatokat hogyan szinkronizálód. Ezekre a kérdésekre kellene válaszolnod. Szia Andor, örömmel tapasztalom, hogy figyelemmel kíséred a témát. Sajnos egyéb elfoglaltságaim nem tették lehetővé, hogy a tervezendő szkópommal foglalkozzam. A hó elején konkrét lépéseket tettem, magyarul a deszkamodell modulokat tervezem és gyártom. Arra nincs lehetőségem, hogy a 100-200 lábú IC-ket csak úgy ki-be forrasztgassam. Lyukgalvanizált deszkamodell számításba sem jöhet. Továbbá még nem dőlt el, hogy PIC32-FPGA kombináció legyen, vagy belefér egy 208lábu FPGA-ba. Szóval nagyon az elején tartok. De remélem hamarosan konkrét tanácsokat tudok majd Tőled kérni Üdv. Jano36
Szia !
Kicsit csalóka a 25MHz. Valójában csak 1,25MHz-ről megy még. Félreérted az elképzelésem. Ez a három panelból álló áramkör a 2007-es cikkemben lévő PIC18F452 helyére kerül. Így anélkül lehet bővíteni hogy ahhoz hozzá kéne nyúlni. Tehát marad továbbra is az azon lévő 32K SRAM mentésre. Az írást kizárólag a CPLD végzi. A mikrovezérlő végzi a kiolvasást és minden kiolvasás után USB-n küldi rögtön az adatot. Ebben a formában két teljesen eltérő sebességgel történik az írás és olvasás. A hiba jelenséggel kapcsolatban elsőként memória túlcsordulásra tippeltem mert minden címzésem 16bites. A 32K SRAM címzése meg 15bites. Ez az elképzelés azonban nem állja meg a helyét mert a szinusz jel értékénél nagyobb és kisebb értékek is megjelennek. Valamennyire szerintem látható a képből a szinusz. Ugyanebbe az áramkörbe visszatéve a PIC18f452-öt az elvárt szinuszt kapom méréskor. Tiszta rejtély. A PIC32-vel kapcsolatosan csalódtam. A lábakon a kimenet váltás nem gyorsabb mint egy fele akkora sebességgel működő dsPIC-nek. Gyanítom hogy az utasítások végrehajtási ideje is lassúbb, de ez csak gyanú.
Támadt egy bizonytalan gondolatom. Lehet hogy az egység áramfelvétele nő meg annyira hogy ilyen zavart okoz. Sajnos nincs másik 5V-os tápegységem jelenleg.
Szia!
Amit latni kellene: A/D orajel, RAM cim, RAM OE,WE,CE. Ezek szimulaciojabol sokat lehet latni. Ami fontos: amig a WE aktiv, addig a cim es adat nem valtozhat. Ha a WE a cim valtozasaval egyszerre valtozik, bizonytalan mukodest eredmenyez. (RAM setup es hold idoket erdemes megnezni.) Egy masik eszrevetel, hogy amig a RAM iras van, addig a RAM OE labat inaktivba kellene tenni. Igy elkerulheto a RAM es az A/D konverter "keresztbe irasa". Minden ciklusban, amikor WE inaktivva valik, de OE aktiv, akkor a RAM elkezdi meghajtani az adatbuszat, mikozben az A/D is hajtja a buszt. Ez nem jo. A CPLD_modul.pdf file-ban 1k ellenallasok vannak a cim kimeneteken. Nem teljesen ertem, hogy mit csinal az a panel, de az biztos, hogy ekkora ellenallas nem egeszseges a CPLD es a RAM koze. 3 * 1k * 10pF = 30ns. Azaz akar 30ns kesest is eredmenyezhet a RAM cimvabain, amennyiben jol saccolom a 10pF-os kapacitasat a RAM cim labainak. Most rohanok melozni, udv, Andor
Na, csak talalomra megneztem egy ISSI gyartmanyu SRAM adatlapjat (meg egy Cypress-et is), es legnagyobb meglepetesemre azt olvasom benne, hogy Address setup: 0 ns, address hold from write end: 0ns. Szoval a WE az valtozhat egyszerre a cimmel, rosszul mondtam.
Bocs! DE (es ezert irtam, amit irtam). Ez a RAM labain ertendo. Ha neked a CPLD ram cim es WE kimenete a VHDL es a szimulacio szerint egyszerre valtozik, az a valosagban szinte biztos, hogy nem egyszerre tortenik meg. Lehet, hogy csak 0.5ns kulonbseg lesz, de az is tobb, mint a 0. Ezert aztan eleve ugy tervezi az ember, hogy mar elmeleti szinten is legyen setup es hold time. A CPLD valos idoziteseit meg a postroute timings report-ban (Xilinx ISE eloallitja) erdemes megnezni, hogy mik az igazi kesleltetesek. Amik meg mindig nem jelentenek semmit, hiszen azok az adatok CPLD kimeneten ertendoek, amig az eljut a RAM labaig elofordulhatnak kesesek. Es elo is fordulnak.
Szia!
"Amit latni kellene: A/D orajel, RAM cim, RAM OE,WE,CE. Ezek szimulaciojabol sokat lehet latni. " Korábban belinkeltem start.png stop.png néven. Az első sor a címzés. 5. sor az A/D órajel. 7.sor a WE. Sajnos áttömörödik a fájl feltöltéskor. Sokkal nagyobb méretű és homályos lesz. A RAM OE,CS (CE) folyamatosan nulla írás alatt. A mikrovezérlő állítja be RAM OE,CS (CE)-t. Ez utóbbi két jel olvasás alatt is nullára van állítva. "A CPLD_modul.pdf file-ban 1k ellenallasok vannak a cim kimeneteken. Nem teljesen ertem, hogy mit csinal az a panel, de az biztos, hogy ekkora ellenallas nem egeszseges a CPLD es a RAM koze. 3 * 1k * 10pF = 30ns. Azaz akar 30ns kesest is eredmenyezhet a RAM cimvabain, amennyiben jol saccolom a 10pF-os kapacitasat a RAM cim labainak." Ez elgondolkodtató. Először új tápegység készítésével és használatával kezdek. Abban az esetben ha nem vezet eredményre elkezdem az 1K-s ellenállásokat kisebb értékűre lecserélni. Nem beszéltem róla, de logikai analizátoros méréseket is végeztem. Terhelés nélkül a modul mérhető jelei megfeleltek a szimuláció szerintinek. Sajnos terhelés alatt nem tudok mérni, mert nem lehet hozzáférni a lábakhoz. Az 1K-s ellenállások áramkorlátnak kerültek be. Arra az esetre ha véletlenül szembe kapcsolom magas szinten a mikrovezérlő és a CPLD kimeneteit. Erre nem került sor de arra igen hogy kimenetnek állítottam be a mikrovezérlőbe a címzést végző portot, igaz végig nullán volt. A CPLD címzett, de jel nem jelent meg a kimeneten. A logikai analizátoros mérésnél ez rögtön kitűnt és azóta a programban váltogatom a PORTB-t. Egyszer bemenet máskor kimenet. Sokat segítettél. Köszönöm. Vagy a tápellátással lesz a probléma vagy az 1K-s ellenállásokkal.
Igy mar ertem a szimulaciot. Annak szerintem jonak kell lennie. Viszont ennyire alacsony frekin az 1k-k nem sok vizet zavarnak. A RAM cim beallasatol szamitva 100ns mulva megy le a WE 0-ba. Azt akarmilyen RAM siman veszi. Viszont az A/D kimenete es a RAM kimenete keresztbeiras problema az meg fennallhat. Bar nem ilyen eredmenyt varnek a jelensegtol, de akarmi is lehet. Ha egymasra dolgozik az A/D es a RAM, akkor megcibalhatja a tapot, akarmi. Semmikeppen nem egeszseges, ha keresztbe irnak. Iras alatt mindenkeppen 1-be tennem az OE-t. Ha nincs kulon oka, hogy miert van 0-ban, akkor legyen 1-ben. Iras alatt nem olvasod a RAM-ot, minek hajtsa meg a kimenetet. Foleg, ha az A/D kimenete vegig meghajtja az adatot. Az A/D kimenete es a RAM adatbusza kozott van valami? Milyen tipusu A/D van benne?
"Iras alatt mindenkeppen 1-be tennem az OE-t. Ha nincs kulon oka, hogy miert van 0-ban, akkor legyen 1-ben."
Az SRAM OE-jére gondolsz? Az adatlap azt írja hogy "ne foglalkozz vele". Ezt én írás és olvasásnál is végig nullán tartom. Az SRAM kiválasztó CS az szintén folyamatosan nullán van. A WE nálam nem csak az SRAM (WE) írásengedély jele hanem egyben a TLC5510 A/D OE jele is. Csatoltam a 2007-es alappanel kapcsolási rajzot. Az új három panelből álló egység kerül a korábbi PIC18F452 helyére.
Ha a RAM WE es az A/D OE ossze van kotve, akkor tenyleg nincs otletem. Ennek a kapcsolasnak a szimulacio alapjan szerintem mukodnie kellene.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |